Z doświadczenia przy jakiej przesłonie robicie krajobraz obiektywem 14-42EZ, f/11 czy wiecej?
Jesli zależy Ci na ostrości, to nie przekraczaj f/8.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Zależy do szkła, ale 5,6 - 8
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
a powiedzcie mi jak to jest ostatecznie z plikami RAW, maja one zniekształcenia jak sie ich pozbyć wystarczy importować do LR i zapisać?
To zależy jakim obiektywem zdjęcie zostało zrobione. Nie każdy obiektyw ma styki i daje informacje o sobie do body.
Jednak każdy systemowy obiektyw tak robi i Lightroom automatycznie wgrywa dla niego korekcję.
Gdyby korekcja nie była wystarczająca możesz obraz poprawić odpowiednimi suwaczkami w programie.
Nie musisz też zaraz używać akurat LR, możesz wziąć Olympus Viewer, albo inny jeszcze program do wołania RAWów.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Chodzi mi o obiektyw 14-42EZ czyli sam lightroom nie wyprostuje mi zdjecia na tyle zeby wyglądało pod tym względem jak jpg?
Wyprostuje...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A wie ktoś jak zrobić aby LR nie wyprostował? Czasem lepiej szerzej a że krzywo i tak nie widać (np. krajobraz.)
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg