Strona 169 z 217 PierwszyPierwszy ... 69119159167168169170171179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.681 do 1.690 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    Pytanie "lajkonika": robie fotkę w RAW, dzięki temu mogę ją potem "wywołać". Pomińmy fakt czy korekcja ekspozycji wpływa na RAW. Moje pytanie brzmi: jak wywołać RAW żeby na fotce było tak jak w fotografowanej rzeczywistości ?
    ColorChecker typu X-rite by się przydał bo kamera nie zawsze rejestruje poprawne kolory a reszta na oko. Dodatkowo historiogram b. ułatwia poprawne naświetlenie ekspozycji.

Ciekaw jestem czy jest jakiś tani zamiennik tego X-rite działający pod LR?
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W RAW i LR mozna sporo zrobić ale tu zależy mi na JPEG z puchy.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mam jeszcze jedno pytanie, czy istnieje możliwość strzelania samych RAW na trybach preselekcji bo mam nieaktywny sam RAW tylko RAW + JPEG sam RAW mam aktywny tylko na Auto.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Oczywiście, że istnieje. Musisz mieć teraz włączony jakiś program, który oddziaływuje tylko na JPEG-i. Może telekonwerter cyfrowy, może coś innego? Przez to nie możesz włączyć samego RAW-a.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoluka Zobacz posta
    Mam jeszcze jedno pytanie, czy istnieje możliwość strzelania samych RAW na trybach preselekcji bo mam nieaktywny sam RAW tylko RAW + JPEG sam RAW mam aktywny tylko na Auto.
    Na 100% jest możliwość robienia tylko w RAW.
    Jeśli, (naprawdę, w co wątpię) nie ma takiej możliwośc to wywal ten aparat w błoto, ale wcześniej weź kaucję, reklamację, czy jak się to tam zwie, aby wyjść na swoje...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.05.15 o 15:29
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuje za podpowiedz problem rozwiązany okazało sie ze był to profil obrazu vivid zmieniłem na własne i juz działa.

Awatar grzywacz1989
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam. Ja jeszcze mam pytanie odnośnie pomiaru światła. Używam trybu matrycowego, ale mam pewne obawy. Zaraz wyjaśnię o co chodzi. Wiem, że gdy zrobię Rawa bez żadnej korekty eksp. i wywołuje go potem w jakimś programie to mogę bez większej utraty jakości obrazu eksp zwiększyć o mniej więcej -+ 2. Wiadomo zależne jest to też od iso. Teraz pytanie czy jeśli robię zdjęcie i podczas wykonywania go w aparacie ustawie ekspozycję powiedMy na -2, czy to ma wpływ na jakość obrazu tak jak przy zrobionym już zdjęciu? Czy takie zdjęcie potem mogę poddać dalszej obróbce bez obawy o utratę jakości? Wydaje mi się, że nie, ale poprawcie mnie jeśli się mylę i przepraszam, jeśli już o tym było. Nie znalazłem.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Nie widzę różnicy pomiędzy pierwszym, a drugim przypadkiem co opisałeś. Oczywiscie dobrze by było aby iso było możliwie niskie wówczas przy korekcie ekspozycji ustawionej na -2EV i późniejszym wyciąganiu cieni będzie bez większej utraty jakości.
    Tak nawiasem mówiąc przy pomiarze matrycowym bez zastosowanej korekcji ekspozycji (gdy scena nie jest zbyt kontrastowa korekta w zasadzie zbędna) nie powinno być takiej potrzeby aby poprawiać później w programie w zakresie +/-2EV.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 11.05.15 o 22:26
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    jak już było wspomniane korekta ekspozycji nie oddziałuje na sam plik tylko na parametry ekspozycji - czas/przysłona/dobór czułości w trybie AutoISO.

Jeżeli pomiar matrycowy ustawił Ci dane parametry do zdjęcia a Ty podczas jego wywoływania musisz podnieść ekspozycje o 2EV to jeżeli w momencie robienia zdjęcia wprowadzisz korektę -2EV, to potem będziesz musiał podnieść ekspozycję o 4EV - a to już dość dużo jak na matrycę 4/3.

Awatar grzywacz1989
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Rozumiem. Dzięki za odpowiedź