Zobacz pełną wersję : u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
Pokraczność i możliwość zgubienia to minusy, ale większą wadą doczepianego wizjera jest to, że blokuje możliwość podpięcia lampy. Fajny byłby E-P3 gdyby miał wizjer, nawet ten słabszy VF-3. NEX-7 jest podobnych rozmiarów a ma duży wizjer, więc w E-P3 też powinien się zmieścić.
Wszelkie braki lub choćby utrudnienia w korzystaniu z lub przypinaniu lamp to ja jednak - subiektywnie - dopisałbym po stronie zalet.
Wczoraj na przykład widziałem na Krakowskim Przedmieściu gostka z dumnie dyndającym na szyi Sony A-77. Aparat wiadomo niemal profi, a posiadacz po takim zakupie siłą rzeczy staje się świadomym fotografem, na którymś tam poziomie "rozwoju". To był już bardzo wysoki, wręcz ezoteryczny poziom wtajemniczenia, gdyż w aparacie była na stałe otworzona lampka. To pewnie dlatego, że gostek miał podpiętego taniego "ciemnego" kita i stwierdził zapewne, że tak przed siedemnastą w lipcu to będzie miał już za mało światła...
W trybie auto w niektórych aparatach lampka sama wyskakuje, ale sama się już nie chowa.
dzarro, jeśli gość był laikiem to pewnie aparat za niego zadecydował aby podnieść lampę, taki ktoś i tak nie będzie zapinał zewnętrznych lamp więc sorry, ale nie widzę sensu w twoim rozumowaniu. A jeśli nie był laikiem to może chciał doświetlić cienie. Skąd wiesz zresztą jak te zdjęcia mu wyszły?
A jeśli nie był laikiem to może chciał doświetlić cienie. Skąd wiesz zresztą jak te zdjęcia mu wyszły?
Przy wczorajszym słońcu, o godzinie 17.00 - z "doświetlanymi cieniami"? Niżej jak World Press Photo - raczej bym nie obstawiał.
A mówiąc serio - jedyna szansa(dla mnie) na dobre zdjęcie przy takiej pogodzie to robienie w cieniu. Czasem światło ma takie przebitki, prześwity albo się w przedmiotach odbija(im delikatniej - tym lepiej) i efekty mogą być ciekawe. Generalnie, przynajmniej w plenerze, szukanie światła zastanego w różnej postaci jest nieporównanie ciekawsze niż zawracanie sobie głowy lampami - a cień to lepiej pokazać jako cień, czasem, przy zachowaniu rozsądku, to nawet bez szczegółów wypada lepiej.
Może był laikiem może nie był, ale czasem i ja sam wolę dopełnić lekko wbudowaną (gdy nie mam innej możliwości) cienie niż nie doświetlić. I dotyczy to (o zgrozo) pełnej klatki.. ;)
Dobra ja już się nie mądrze - dla każdego dobre zdjęcie znaczy trochę co innego.
Może i wizjer zabiera stopkę lampy błyskowej, ale nadal mamy wbudowaną lampę. Którą możemy wyzwolić zdalnie inną zewnętrzną, trzymaną w lewej dłoni.
Może i wizjer zabiera stopkę lampy błyskowej, ale nadal mamy wbudowaną lampę. Którą możemy wyzwolić zdalnie inną zewnętrzną, trzymaną w lewej dłoni.
Tak w większości wypadków używają lampy profesjonaliści.
Pozdrawiam
Obecny OM-D wizjer też ma :)
Jednak mam wielką nadzieję, że nowy aparat będzie miał lepszy wizjer. Bo obecny jajec nie urywa :wink:
A ja mam bez wizjera ........ drzwi i jakoś sobie radzę........:grin:
A poważnie to chyba nie "nadanżam" za Wami w tej dyspucie choć z ciekawością czytam....
Ja ciągle mam w pamięci wyznanie jednego baaardzo znanego fotografika, na pytanie jakim aparatem robi zdjęcia, po chwili namysłu odpowiedział - czarnym....
Ja robię niebieskim - serio...
Tyz piekny..... :grin:
A ja mam bez wizjera ........ drzwi i jakoś sobie radzę........:grin:
A poważnie to chyba nie "nadanżam" za Wami w tej dyspucie choć z ciekawością czytam....
Ja ciągle mam w pamięci wyznanie jednego baaardzo znanego fotografika, na pytanie jakim aparatem robi zdjęcia, po chwili namysłu odpowiedział - czarnym....
Bo to trochę jak z melomanem i audiofilem – jeden ma setki płyt, których słucha, a drugi kompletuje idealny sprzęt, który ciągle udoskonala aby usłyszeć idealny dźwięk na swoich kilku płytach:mrgreen:
Oczywiście wiele problemów można obejść, ale chyba o to chodzi aby fotografować w miarę wygodnie. Ktoś może nie mieć lewej ręki, inny może ją mieć zajętą (np. obsługą zooma, trzymaniem drugiego aparatu, czy czymkolwiek innym) i co wtedy? Oczywiście można wtedy znaleźć inne rozwiązanie, np. zamieniać lampę i wizjer w zależności co jest bardziej potrzebne, można też przyczepić sobie lampę do czapki :wink:, albo przykręcić ją do aparatu za pomocą uchwytu mocowanego do gwintu statywowego. Pewnie jest jeszcze wiele innych rozwiązań, ale po co kombinować jeśli można to rozwiązać w prosty, wygodny i elegancki sposób.
Nie masz różowego ?? - no wiesz... Doda i takie tam :-P
FYI: Oly puszcza (Photokina 2012) najtańszego naleśnika - cena poniżej E16 tj. $260
mZD 17/1.8?
A... FT5 więc pewniak.
Stawiam na 25 f/2.8.
Olek pokazał, że nie boi się wypuszczać naleśników f/2.8.
No, chyba że zrobią go nieco jaśniejszy, ale na więcej niż f/2 bym nie liczył.
Niedrogi naleśnik 25/2 pewnie nieźle by się sprzedawał, jakby był użyteczny od pełnej dziury.
Stawiam na 25 f/2.8.
Olek pokazał, że nie boi się wypuszczać naleśników f/2.8.
No, chyba że zrobią go nieco jaśniejszy, ale na więcej niż f/2 bym nie liczył.
Niedrogi naleśnik 25/2 pewnie nieźle by się sprzedawał, jakby był użyteczny od pełnej dziury.
Jak bedzie tak uzyteczny jak 17/2.8 to zbyt duzej popularnosci mu nie wroze ... Chociaz w sumie konkurencja (25/1.4) jest dwa razy drozsza wiec jesli ktos sie przyzwyczail do takiej FL tobedzie jakas alternatywa i w sumie jsniejsza troche od kita
Witam !
Przydalby sie 12mm /2.8 w sensownej cenie ;)
Pozdrawiam
Miałem na myśli taką użyteczność na pełnej dziurze jaką ma 20/1.7.
Oby to było jednak coś jasniejszego bo ciemne nalesniki już są. To o czym pisze gietrzy byłoby fajne ale cena raczej zdecydowanie inna...
Miałem na myśli taką użyteczność na pełnej dziurze jaką ma 20/1.7.
Bylo by milo - moze wyciagna wnioski z 17/2.8 i ten obiektyw bedzie lepszy optycznie
Skoro to koncert życzeń, to ja bym chciał stałkę 10mm, niechby była nawet ze swiatłem 4.0 ;)
Za Optycznymi
"Olympus
Tania stałka
Podobno Olympus zamierza poszerzyć swoją ofertę o nowy obiektyw stałoogniskowy. Mówi się, że będzie to najtańsza stałka jaka kiedykolwiek została wyprodukowana. Tylko nie wiadomo, czy przez Olympusa, czy w ogóle.
Panasonic
Plotki głoszą, że na Photokinie czeka nas wysyp obiektywów Mikro Cztery Trzecie od firmy Panasonic. Na liście nowości mają znaleźć się aż cztery modele, a wśród nich: Lumix X 35-100 mm, teleobiektyw stałoogniskowy, stałka mająca konkurować z Olympusem 75 mm f/1.8 i szerokokątny zoom."
Ciekawie wygląda oferta Panasonica :)
przepis na tanią stałkę - anastygmat (np Rossa) ze światłem f8 ustawiony na hiperfokalną. :) OK to taki żart - riposta na żart że Olympus wyprodukuje najtańsza stałkę jaka kiedykolwiek została wyprodukowana. Fakt, tanich stałek w systemie brakuje
Co do zapowiedzi Panasonica to po za zapowiadanym od dawna 35-100 trudno powiedzieć o co chodzi. Stałoogniskowe tele? oby długie i jasne. Stałka konkurująca z O75/1,8? ale czym ceną? światłem? Panasonic ma potencjał a ostatnio w obiektywach dał się Olympusowi wyprzedzić. Szerokokątny zoom? hmm czyżby konkurencja dla mZD9-18 ? inny chyba bez sensu wszak jest P7-14 /4,0.
Janko Muzykant
6.08.12, 15:48
przepis na tanią stałkę - anastygmat (np Rossa) ze światłem f8 ustawiony na hiperfokalną. :) OK to taki żart
Wcale nie żart. Taka dwudziestka i 800 iso jest gwarantem, że jeśli pożyczymy cioci aparat na imprezę, większość zdjęć zrobi poprawnie, przynajmniej technicznie.
Tak po prawdzie spotkałem się wielokrotnie z potrzebą posiadania ultraprostej, bardzo małej małpki - hiperfokalna, odpowiednik 30-40mm, ale stabilizacja, mało szumów na 1600iso i dobra korekcja obiektywu plus sprawne awb. Z możliwością zablokowania menu poza przeglądaniem i usuwaniem zdjęć. Dla dziadka na imprezę czy wycieczkę po sanktuariach - super sprawa.
Wcale nie żart. Taka dwudziestka i 800 iso jest gwarantem, że jeśli pożyczymy cioci aparat na imprezę, większość zdjęć zrobi poprawnie, przynajmniej technicznie.
Tak po prawdzie spotkałem się wielokrotnie z potrzebą posiadania ultraprostej, bardzo małej małpki - hiperfokalna, odpowiednik 30-40mm, ale stabilizacja, mało szumów na 1600iso i dobra korekcja obiektywu plus sprawne awb. Z możliwością zablokowania menu poza przeglądaniem i usuwaniem zdjęć. Dla dziadka na imprezę czy wycieczkę po sanktuariach - super sprawa.
Po prostu nic dodać, nic ująć. No może plusa można Ci dodać do reputacji :)
FYI: Oly puszcza (Photokina 2012) najtańszego naleśnika - cena poniżej E16 tj. $260
mZD 17/1.8?
A... FT5 więc pewniak.
Oby w tej pogoni za taniością zrobili jednak szkło jakości lepszej niż E16 bo tel dekiel od Sony to mocno zniechęcający jest. Poza tym co to znaczy cena poniżej $260? - jak niewiele poniżej to specjalnego wrażenia nie robi - Lumix 20/1,7 w najlepszym okresie kosztował zdaje się $314 w Adoramie.
Za Optycznymi
"Olympus
Tania stałka
Podobno Olympus zamierza poszerzyć swoją ofertę o nowy obiektyw stałoogniskowy. Mówi się, że będzie to najtańsza stałka jaka kiedykolwiek została wyprodukowana. Tylko nie wiadomo, czy przez Olympusa, czy w ogóle.
No ciekawe. Tańsza niż ZD 35mm f/3,5 1:1? :)
Jak bedzie tanio to raczej nie nalezy spodziewac sie rewelacji ale zobaczymy, moze nas czyms zaskocza i to pozytywnie. Na razie bardziej ciekawy jestem tego szerokokatnego zooma Panasonica.
45-tka jest tania i dobra. Takie obiektywy to nie rzadkość, prawie każdy producent ma tanią jasną 50-tkę i wcale nie są to złe szkła. Olek też powinien mieć...
7mm f3,5 mala i ostra...
lepszy chyba w miare dobry jasny standard niz male szerokie szklo , mialem taka stalke w pewnym systemie i z powodu malej soczewki z tylu nie wyrabiala na brzegach ,pozdr
45-tka jest tania i dobra. Takie obiektywy to nie rzadkość, prawie każdy producent ma tanią jasną 50-tkę i wcale nie są to złe szkła. Olek też powinien mieć...
No to jak? Jest tania i dobra 45, to też ma być tania i dobra 50? Wolałbym nie. Coś szerokiego i taniego, to ok. Nawet jakości 16 sony, która może nie powala, ale ludzie robią nią zdjęcia i są zadowoleni. Cena poniżej 400-500 zł to max. No chyba, że będą gwiazdki w stylu "najtańsza w segmencie profi" lub "najtańsza wśród stałek 200/2.8" albo "najtańsza od końca".
Temat ceny 45tki był tu już nie raz wałkowany i konkluzje nie były takie jednoznaczne. Owszem, porównując do szeregu szkieł m4/3 ta stałka jest tania, ale patrząc szerzej - to bodaj najdroższy obiektyw w tym zakresie ogniskowych i światła (nie uwzględniając ekwiwalentów) A przecież tak na chłopski rozum - wyprodukowanie obiektywu który ma mniejsze koło obrazowe powinno być tańsze niż obiektywu o tych samych parametrach ale na większą matrycę? nie?
Temat ceny 45tki był tu już nie raz wałkowany i konkluzje nie były takie jednoznaczne. Owszem, porównując do szeregu szkieł m4/3 ta stałka jest tania, ale patrząc szerzej - to bodaj najdroższy obiektyw w tym zakresie ogniskowych i światła (nie uwzględniając ekwiwalentów) A przecież tak na chłopski rozum - wyprodukowanie obiektywu który ma mniejsze koło obrazowe powinno być tańsze niż obiektywu o tych samych parametrach ale na większą matrycę? nie?
Niekoniecznie. Ze wzgledu na gestosc pikseli na matrycy to szklo powinno byc ostrzejsze niz odpowiednik FF lub APSC. Przede wszystkim jednak to nie koszt produkcji odgrywa tu najwieksza role a R&D i potencjalny rynek. Zakladajac ze koszt opracowania konstrukcji jest porownywalny do tych na FF a potencjalny rynek sporo mniejszy to koszty badan musza w wiekszym stopniu obciazyc kupujacego. Jesli doda sie do tego fakt ze wiekszosc konstrukcji na rynku FF/APSC juz dawno sie splacila
to roznice w cenach raczej nie powinny bardzo dziwic
Niekoniecznie. Ze wzgledu na gestosc pikseli na matrycy to szklo powinno byc ostrzejsze niz odpowiednik FF lub APSC. Przede wszystkim jednak to nie koszt produkcji odgrywa tu najwieksza role a R&D i potencjalny rynek. Zakladajac ze koszt opracowania konstrukcji jest porownywalny do tych na FF a potencjalny rynek sporo mniejszy to koszty badan musza w wiekszym stopniu obciazyc kupujacego. Jesli doda sie do tego fakt ze wiekszosc konstrukcji na rynku FF/APSC juz dawno sie splacila
to roznice w cenach raczej nie powinny bardzo dziwic
Niby logiczne ale m4/3 jest kierowane przede wszystkim do amatorów pstrykaczy, którzy niekoniecznie wydadzą dodatkowe 500-1000USD na optyke. Ale coś koło 300 juz moga się pokusić. Pozycjonowanie tego systemu raczej wymusi tańszą optykę - co w przyszłosci może wiązać się z jej gorszą jakością.
Oby w tej pogoni za taniością zrobili jednak szkło jakości lepszej niż E16 bo ten dekiel od Sony to mocno zniechęcający jest.
już nie przesadzaj. Nie każdemu widzi się kupowanie szkieł po 5k-6k ze światłem 0,000004 i kukaniem pod 1:1.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/6098/01534.jpg)
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/8380/02434.jpg)
źródło (http://img27.imageshack.us/img27/9851/02537.jpg)
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/6943/02584.jpg)
źródło (http://img708.imageshack.us/img708/5958/02544.jpg)
źródło (http://img267.imageshack.us/img267/1659/dsc018061kopia.jpg)
źródło (http://img59.imageshack.us/img59/9597/02541t.jpg)
źródło (http://img826.imageshack.us/img826/6631/03532.jpg)
Zdjęcia z bliźniaczego forum.
Nawet jakości 16 sony, która może nie powala, ale ludzie robią nią zdjęcia i są zadowoleni.
otóż to ;)
...patrząc szerzej - to bodaj najdroższy obiektyw w tym zakresie ogniskowych i światła (nie uwzględniając ekwiwalentów)
Patrząc w ten sposób, to Mikro 4/3 jest w ogóle najdroższym systemem na świecie, bo do uzyskania danego kąta widzenia wymaga zastosowania mniejszych ogniskowych, a rżnie kasę tak samo, jak konkurencja za większe...
A przecież tak na chłopski rozum - wyprodukowanie obiektywu który ma mniejsze koło obrazowe powinno być tańsze niż obiektywu o tych samych parametrach ale na większą matrycę? nie?
Nie wiem. Jakoś nie zauważyłem, aby tej samej klasy szkła o tej samej ogniskowej były tańsze w 4/3, niż w APS-C, które z kolei też jakoś nie są tańsze, niż te pod FF. Jednostkowy koszt produkcji to chyba ostatnia rzecz, jaka wpływa na ceny obiektywów.
Niekoniecznie. Ze wzgledu na gestosc pikseli na matrycy to szklo powinno byc ostrzejsze niz odpowiednik FF lub APSC.
APS-C już mają 24 mpx. To daje podobne zagęszczenie, co przy 16 mpx w 4/3. Poza tym dobre szkła i tak mają duży zapas rozdzielczości. Pikseli jest coraz więcej i coraz wyższe MTFy osiąga się na tych samych szkłach, na których kiedyś testowane 6-megapikselowe matryce, strasząc przy tym, że wyścig na megapiksele doprowadzi do katastrofy i upadku fotografii ;)
Trochę zbaczamy w tych trzech ostatnich postach w stronę quo vadis m4/3 ale może P.T. Moderatorzy wybaczą.
Ostrość (rozdzielczość) obiektywu to jedna z jego cech, może najważniejsza, ale nie jedyna. Proszę zauważyć że w m4/3 odpuszczono (poza wyjątkami) korygowanie dystorsji. Takie podejście ułatwia korygowanie innych wad, tym samym obiektyw do m4/3 wydaje się łatwiejszy do skonstruowania i tańszy w produkcji niż obiektyw dl lustrzanki w którym, wypadało by, że wszystkie wady optyczne były do jakiejś kompromisowej wartości skorygowane.
Z rozdzielczością pojawia się jeszcze jeden problem - owszem może w testach różnych obiektywy m4/3 rysują więcej par linii na milimetrze niż podobne szkła w DSLR ale po pierwsze - matryca DSLR jest nieco większa więc na zdjęciu szczegółów może być wiecej, po drugie w m4/3 mocno osłabiono filtr AA co poprawiło rozdzielczość. Proszę zwrócić uwagę że większość dostępnych testów obiektywów pod FF była testowana na matrycach o mniejszej gęstości upakowania pixeli i mocniejszym filtrze AA niż miało to miejsce w przypadku testów m4/3
Po trzecie - testy - podniecająco i zachęcająco wyglądają (np. na Optycznych) testy mZD12/2.0 czy 45/1,8 ale dlaczego tam nie ma testów tanich zoomów czy spacerzoomów? Pokazywane tu i ówdzie na tym forum przykłady pokazują że w tańszych obiektywach już tak różowo nie jest.
Reasumując - ja nie znajduję uzasadnienia dla teorii że obiektywy do m4/3 muszą być (wyraźnie) droższe niż podobne konstrukcje do lustrzanek. Jeśli są, to widocznie klienci ciągle chcą płacić podatek od nowości i taksę za miniaturyzację. Ale to się kiedyś skończy. Dlatego zapowiedź taniej stałki od Olympusa traktuję jako ruch wyprzedzający oczekiwania rynku. Jeśli będzie przyzwoity (a trudno mi uwierzyć żeby Olympus wypuścił gniota) to będzie frajda :)
(edit: powyższe było pisane do postu Vindex (https://forum.olympusclub.pl/members/14070-Vindex) ale w tym czasie pojawiły się dwa kolejne więc chronologia trochę się sypnęła)
---------- Post dodany o 10:18 ---------- Poprzedni post był o 10:01 ----------
Patrząc w ten sposób, to Mikro 4/3 jest w ogóle najdroższym systemem na świecie, bo do uzyskania danego kąta widzenia wymaga zastosowania mniejszych ogniskowych, a rżnie kasę tak samo, jak konkurencja za większe...
IMO za pbardzo upraszczasz i wyrwałeś kawałek z większego kontekstu.
Nie wiem. Jakoś nie zauważyłem, aby tej samej klasy szkła o tej samej ogniskowej były tańsze w 4/3, niż w APS-C, które z kolei też jakoś nie są tańsze, niż te pod FF. Jednostkowy koszt produkcji to chyba ostatnia rzecz, jaka wpływa na ceny obiektywów.
Miałem na myśli, konkretnie w tym przypadku porównanie ceny mZD 45/1,8 który kosztuje ponad tysiaka a jakikolwiek obiektyw do FF klasy 50/1,8 które są do wzięcia od 4 do 8 stówek. Nie chcę to nakręcać z powrotem dyskusji że 45tka to solidne szkło a te pozostałe to plastic-fantastic bo wiadomo jak jest, ale tak mi się nasunęło takie wspomnienie, że kiedyś, gdy jeszcze nie było 45/1,8 to jeden z OlyManiaków pokazywał mi jakie świetne foty robi E-PL1 z dopiętą tanią 50tką bodaj jeszcze Minoltowską.
APS-C już mają 24 mpx. To daje podobne zagęszczenie, co przy 16 mpx w 4/3. Poza tym dobre szkła i tak mają duży zapas rozdzielczości. Pikseli jest coraz więcej i coraz wyższe MTFy osiąga się na tych samych szkłach, na których kiedyś testowane 6-megapikselowe matryce, strasząc przy tym, że wyścig na megapiksele doprowadzi do katastrofy i upadku fotografii ;)
tyle że testy nie są odświeżane, i wciąż porównuje się 30 lpmm na FF z 60 lpmm z m4/3
Poza tym dobre szkła i tak mają duży zapas rozdzielczości. Pikseli jest coraz więcej i coraz wyższe MTFy osiąga się na tych samych szkłach, na których kiedyś testowane 6-megapikselowe matryce, strasząc przy tym, że wyścig na megapiksele doprowadzi do katastrofy i upadku fotografii ;)
Wykresy MTF to jest coś niezależne od matrycy czy kliszy.
Mogły być kreślone 50 czy 100 lat temu.
A że w warunkach amatorskich używa się do pomiaru korpusów aparatów to inna sprawa.
FYI: jest duża szansa na szkło 7-28mm od Panasa na tegorocznej Photokinie.
A kiedy z waszego doświadczenia pojawią się jakieś wiarygodne przecieki na temat nowych PL-ek? Mam na mysli czy Olympus wypuszcza jakies kontrolowane przecieki przed targami czy też wszystko jest owiane tajemniczościa do ich rozpoczęcia.
A kiedy z waszego doświadczenia pojawią się jakieś wiarygodne przecieki na temat nowych PL-ek? Mam na mysli czy Olympus wypuszcza jakies kontrolowane przecieki przed targami czy też wszystko jest owiane tajemniczościa do ich rozpoczęcia.
W zasadzie większość tego wątku to przeklejanie njiusów z różnej maści serwisów plotkarskich, najczęściej z 43rumors. Imho NDA (tajemnica) obowiązuje np. polski oddział, na około 4 miesiące przed premierą.
W zasadzie większość tego wątku to przeklejanie njiusów z różnej maści serwisów plotkarskich, najczęściej z 43rumors. Imho NDA (tajemnica) obowiązuje np. polski oddział, na około 4 miesiące przed premierą.
No chyba że trzeba podgrzać atmosferę przed premierą tak jak to było z OMD :) wtedy co nieco się wcześniej wyjaśnia. Ale nie sądzę by ta strategia przy PENach była stosowana, typoszereg generalnie znany, w kolejnych modelach co najwyżej dołożą jaką mało istotną w końcowym rozrachunku funkcjonalność. Pewnym przebojem by było gdyby Olympus zdecydował się zainstalować w tańszych PENach matrycę z OMD, ale IMO to bardzo mało prawdopodobne.
No chyba że trzeba podgrzać atmosferę przed premierą tak jak to było z OMD :) wtedy co nieco się wcześniej wyjaśnia. Ale nie sądzę by ta strategia przy PENach była stosowana, typoszereg generalnie znany, w kolejnych modelach co najwyżej dołożą jaką mało istotną w końcowym rozrachunku funkcjonalność. Pewnym przebojem by było gdyby Olympus zdecydował się zainstalować w tańszych PENach matrycę z OMD, ale IMO to bardzo mało prawdopodobne.
Jezeli jest tak jak piszesz to chyba przyspiesze swoją decyzje o zakupie PENa. Miałem nadzieje, że nowy model bedzie miał lepszą matrycę. OMD wyglada swietnie (tzn zdjecia) ale dla mnie jest za duzy.
hahaha, byle by potem na mnie nie było jeśli jednak Olympus nas zaskoczy. Inna rzecz, że ta nowa matryca Panasonica która jest montowana w G5 wydaje się być lepsza od poprzedniczek choć oczywiście do poziomu OMD nie sięga. IMO, jesli masz czym robić zdjęcia i zakup nie jest pilny to jednak warto poczekać
Jezeli jest tak jak piszesz to chyba przyspiesze swoją decyzje o zakupie PENa. Miałem nadzieje, że nowy model bedzie miał lepszą matrycę.
Poczekaj...
Jezeli jest tak jak piszesz to chyba przyspiesze swoją decyzje o zakupie PENa. Miałem nadzieje, że nowy model bedzie miał lepszą matrycę. OMD wyglada swietnie (tzn zdjecia) ale dla mnie jest za duzy.
Nie kupuj... potem możesz wpaść w pętlę - zaczniesz odkrywać, że poza kitem są jeszcze inne fajniejsze szkiełka a do niektórych zadań przydałby się kolejny aparat itd...
No to chyba poczekam :-) A na PENa zdecydowałem się głównie ze wzgledu na... Panasa 20/1,7 :-) Teraz mam jakiś aparacik i on mi do ćwiczeń wystarcza. Nowy chciałbym kupic najpozniej w listopadzie.
hahaha, byle by potem na mnie nie było jeśli jednak Olympus nas zaskoczy. Inna rzecz, że ta nowa matryca Panasonica która jest montowana w G5 wydaje się być lepsza od poprzedniczek choć oczywiście do poziomu OMD nie sięga. IMO, jesli masz czym robić zdjęcia i zakup nie jest pilny to jednak warto poczekać
Nie jestem przekonany czy ona faktycznie jest lepsza - patrzac na porownanie do Nex 7 nie widze zadnej poprawy w stosunku do G3
Yes, yes, yes! Dla mnie to byłby spory argument za mikro (serio, najczęściej używam S10-20 i 35 na D5100), choć wolałbym 7-35 albo lepiej 7-42. Pozostaje kwestia jakości i światła (no i ceny...).
7-28 to duży zakres jak na UWA, wątpię aby ta plota była prawdziwa bo nie słyszałem o jakimkolwiek obiektywie który miałby podobny zakres. No, ale technika idzie do przodu, zobaczymy co z tego będzie.
PS.
Zamiast 7-42 lepiej 7-150 ;-)
To ja też poproszę. Miałem zbierać na 9-18 Olympusa ale chyba poczekam. Ciekawe ile razy wyższa będzie cena tego szkła, może przyjdzie długo zbierać :)
To ja też poproszę. Miałem zbierać na 9-18 Olympusa ale chyba poczekam. Ciekawe ile razy wyższa będzie cena tego szkła, może przyjdzie długo zbierać :)
Jeśli 7-14 ze stałym swiatłem 4.0 to wydatek ok. 4400 peelenów to 7 - 28 musiałby kosztować sporo więcej nawet z ciemnicą rzędu 5.6 na 28mm.
Jeśli 7-14 ze stałym swiatłem 4.0 to wydatek ok. 4400 peelenów to 7 - 28 musiałby kosztować sporo więcej nawet z ciemnicą rzędu 5.6 na 28mm.
Ale tylko teoretycznie. Nigdy nie wiadomo jak firma bedzie pozycjonowala dany produkt i co za tym idzie jaką cene ustali. Pozyjemy zobaczymy.
Przecież takie szkło jest fizycznie nie do zrobienia. Największy zakres z UWA ma na razie chyba Nikon 10-24.
Takie szkło trochę nie ma sensu - w końcu zakres 14-28 będzie się pokrywał z każdym innym zoomem. Nawet zakup 9-18 może już budzić pewne dylematy u przyszłych posiadaczy 12-35, którzy nie chcą wydawać jeszcze więcej na szeroki kąt. Kupujesz taki obiektyw dla zakresu 9-11, bo reszta będzie pewnie lepsza w zoomie. Dlatego ja bym chętnie zobaczył raczej stałkę 9-10 mm.
Hmm... Chciałbym aby Olympus wypuścił nową wersję 17-tki ze światłem f2 no i ostrzejszą od pełnej dziury.Nie wiem, jaka by była tego cena, jednak patrząc, że obecny naleśnik kosztuje 1000zł, więc wnioskuję że nie jest to stałka którą Oly zaprezentuje na Photokinie. Sądzę że tym obiektywem zaprezentowanym we wrześniu będzie coś typu 25mm 1.8. Najlepiej jakby był typu "naleśnik" i mieścił się w kieszeni wraz z body. Wtedy bym go kupił zamiast Panasa 20mm.
takie tam moje skromne życzenie :)
Hmm... Chciałbym aby Olympus wypuścił nową wersję 17-tki ze światłem f2 no i ostrzejszą od pełnej dziury.Nie wiem, jaka by była tego cena, jednak patrząc, że obecny naleśnik kosztuje 1000zł, więc wnioskuję że nie jest to stałka którą Oly zaprezentuje na Photokinie. Sądzę że tym obiektywem zaprezentowanym we wrześniu będzie coś typu 25mm 1.8. Najlepiej jakby był typu "naleśnik" i mieścił się w kieszeni wraz z body. Wtedy bym go kupił zamiast Panasa 20mm.
takie tam moje skromne życzenie :)
Jesli to ma byc najtansze szklo to na 1.8 raczej bym nie liczyl - raczej 2.5 a moze i 3.5
Skoro panasonic zrobił 20mm 1.7 za 350$ (Olek 45mm 1.8 kosztuje 400$) to i Olek w tej cenie może zrobić 20 - 25mm. Mam przynajmniej taką nadzieję;)
Dodatkowo widać, że polityka cenowa Olka w Polsce jest bardziej trzeźwa niż panasa
Jesli to ma byc najtansze szklo to na 1.8 raczej bym nie liczyl - raczej 2.5 a moze i 3.5
Moim zdanie to by było rozczarowanie roku dla miłośników m4/3.
Czemu? Skoro pisza o najtanszym mozliwym nalezniku to czemu ktokolwiek oczekuje ze on bedzie jasny? 17/2.8 nadal kosztuje ponad 1000 zl to czemu 25/1.8 mialby byc tanszy? Juz abstrahujac od faktu ze tanszy raczej oznacza rowniez gorszy optycznie
Moim zdaniem jesteś w błędzie. a rok się jeszcze nie skończył.
Czemu? Skoro pisza o najtanszym mozliwym nalezniku to czemu ktokolwiek oczekuje ze on bedzie jasny? 17/2.8 nadal kosztuje ponad 1000 zl to czemu 25/1.8 mialby byc tanszy? Juz abstrahujac od faktu ze tanszy raczej oznacza rowniez gorszy optycznie
Zgadzam się z Tobą ale jakos trudno mi sobie wyobrazić wielkie zainteresowanie nalesnikiem 25/3,5 w cenie 800 zł. To juz chyba lepiej zostać przy kitowym obiektywie, a te 800 zł przeznaczyc na coś innego.
a rok się jeszcze nie skończył.
dobre:D
---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post był o 10:35 ----------
17mm to była bodajże pierwsza stałka w olkowym micro 4/3. Mało udana. Później pokazali dużo ciekawesze: 45, 12 i po roku 75mm. Jak widać postęp jest a i konkurencja na rynku aparatów tego typu się zwiększyła. Jeżeli chcą sprzedawać nowy model to musi to być coś podobnego jakościowo i cenowo do panasonic 20mm + silnik MSC.
Zgadzam się z Tobą ale jakos trudno mi sobie wyobrazić wielkie zainteresowanie nalesnikiem 25/3,5 w cenie 800 zł. To juz chyba lepiej zostać przy kitowym obiektywie, a te 800 zł przeznaczyc na coś innego.
Dokładnie. Posiada ktoś tanie sigmy 19/2.8 i 30mm/2.8 ? Kupilibyście je, czy byście woleli jednak dorzucić kilka stówek do 20/1.7 ?
Z tanim naleśnikiem Olka pewnie będzie podobnie, chyba ze będzie sprzedawany w kicie z następcą E-PM1, tak jak 14/2.5 z GFami.
Myślę, że jakościowo i parametrami będzie zbliżony właśnie do pasikonikowej 14stki.
skrzynka97
12.08.12, 21:22
Olympus ma w ofercie
"drogie" 12mm
"tanie" 45mm
"drogie" 75mm
a wszystkie są dobrej jakości!
jest też tanie, kiepskie, "stare" 17mm
należy spodziewać się następcy 17mm, będzie tanie i dobre optycznie, bo dawno nie było hitu na miarę 45mm
Olympus ma w ofercie
"drogie" 12mm
"tanie" 45mm
"drogie" 75mm
należy spodziewać się następcy 17mm, będzie tanie i dobre optycznie, bo dawno nie było hitu na miarę 45mm
To sa nasze pobozne zyczenia ale nie jestem przekonany ze Olympus sie do nich przychyli :)
Co bedzie to bedzie, ja najbardziej czekam na nowego PENa. Tak z ciekawosci, po prezentacji nowego modelu jak szybko moze trafic do sprzedazy? Czytalem watek o OM-D i "sporo stron uplynelo" zanim mozna bylo kupic to cudo.
Przeważnie trzeba poczekać co najmniej 2 miesiące od oficjalnej prezentacji, do zostania pułkownikiem przez sprzęt.
Ale różnie to bywa :wink:
Olympus ma w ofercie
"drogie" 12mm
"tanie" 45mm
"drogie" 75mm
Może nowa 17tka będzie tania i jasna ale nie będzie naleśnikiem tylko kolejnym obiektywem z linii 12, 45, 75. O ile obiektywy zuiko są fajne ale naleśnik to jeszcze im się żaden nie udał.
easy_rider
13.08.12, 08:38
Też tak uważam - będzie kolejny srebrny obiektyw, wypełniający lukę pomiędzy 12 i 45mm...
Konstrukcyjnie przypominający plastikową 45'kę - więc cena na podobnym poziomie się może utrzymać :-P
Też mam nadzieję na coś jasnego z ogniskowa pomiędzy 12mm a 45mm w cenie bliższej tej drugiej:)
Mogliby zrobić linię alternatywną 12, 45, 75 ale naleśników nawet ciemnych.
Mogliby zrobić linię alternatywną 12, 45, 75 ale naleśników nawet ciemnych.
Za to to moga sie brac jak uzupelnia braki w FL. Zreszta nie sadze zeby wzieli sie kiedykolwiek bo zapotrzebowanie na takie szkla bedzie raczej niewielkie
Za to to moga sie brac jak uzupelnia braki w FL. Zreszta nie sadze zeby wzieli sie kiedykolwiek bo zapotrzebowanie na takie szkla bedzie raczej niewielkie
Dokładnie - dla mnie nalesnik to przede wszystkim jasny obiektyw abym mogl go wziąć na nocna eskapade. W dzien to moge sie i z zoomem pomęczyc. Ale oczywiscie kazdy ma inne potrzeby i oczekiwania.
Wielkość 45mm jest ok, byle stałka nie była większa (patrz panasonic leica 25mm).
Dopóki nie wypuszczą lepszego niż panas 20mm 1.7 , a ciężko będzie go pobić, to nie ma co się ślinić :) . Co do ceny to z pewnością będzie w okolicach 1000zł
Chciałbym stałkę 15 mm, światło może być f2, albo i nawet f3.5
Najlepiej z silnikiem MSC, dokładaną osłoną przeciw słoneczną i co istotne, w białym kolorze :wink:
Wielkość 45mm jest ok, byle stałka nie była większa (patrz panasonic leica 25mm).
25/14 ma mniej wiecej ta sama dlugosc - jest tylko szersza i ciezsza ze wzgledu na wieksza jasnosc i inna konstrukcje. Porownaj sobie wielkosc przedniej soczewki w obu stalkach
FYI: zajawka chyba nowej makrówki, pamiętając o ZD50 istnieje duże prawdopodobieństwo bicia rekordów linii par na mm czy coś w ten deseń ;)
http://www.damianmcgillicuddy.com/journal/2012/8/13/razor-sharp.html
masz na myśli zapowiadaną 60/2,8 ??
skrzynka97
14.08.12, 12:38
Do rozpoczęcia Photokiny jeszcze 35 dni. Dużo plotek jeszcze przez ten czas się pojawi, a wszystko zweryfikują targi.
Targi się skończą, połowa z nas nie będzie zadowolona z tego co pokaże Olympus i dalej będziemy plotkować.
Targi się skończą, połowa z nas nie będzie zadowolona z tego co pokaże Olympus i dalej będziemy plotkować.
Panie, to nie burdel, nie wszyscy muszą być zadowoleni :wink:
Po niewątpliwym sukcesie patch'a hakującego całe serie Panasów autorstwa Kiselev'a, Sony idzie w Nex-hacki. Ciekawe zatem ile mocy "schowali" inżynierowie GH3 "ponad program/standard".
Po niewątpliwym sukcesie patch'a hakującego całe serie Panasów autorstwa Kiselev'a, Sony idzie w Nex-hacki. Ciekawe zatem ile mocy "schowali" inżynierowie GH3 "ponad program/standard".
U Sony to by się przydał hack, który zrobiłby w kitowym zoomie stałe światło 2.8 :mrgreen: System ma ponad 2 lata, a szklarnia jest praktycznie taka sama jak w momencie premiery pierwszego korpusu :mrgreen:
U Sony to by się przydał hack, który zrobiłby w kitowym zoomie stałe światło 2.8 :mrgreen: System ma ponad 2 lata, a szklarnia jest praktycznie taka sama jak w momencie premiery pierwszego korpusu :mrgreen:
U Fatamorgany przedstawiciel mówił , Że to nie przypadek.że to jest plan firmy.
U Fatamorgany przedstawiciel mówił , Że to nie przypadek.że to jest plan firmy.
To jest system skierowany do ludzi ktorym wystarczy kit ew. superzoom i ze 2 nalesniki. Jesli chcesz wiecej to kupuj szkla do duzego DSLR i uzyj firmowej przelotki z lustrem. Tak samo wyglada to u Nikona i pewnie za chwile bedzie podobnie u Canona. WYglada na to ze tylko Oly/Pana podchodza do bezlusterkowcow powaznie
WYglada na to ze tylko Oly/Pana podchodza do bezlusterkowcow powaznie
Za to do "lusterkowców" niezbyt... Równowaga w przyrodzie być musi.
Tia, a micro 4/3 ile musiało czekać na zooma z stałym 2.8? Dopiero co pierwszy taki zoom się pojawił i już nabijamy się z konkurencji?
A kiedy ma być ta cała "photokina"?
A kiedy ma być ta cała "photokina"?
18-23.09
Olek prostuje: nie będzie nowego klocka. Będzie większy? mikrus z (miejmy nadzieję) poprawną/właściwą obsługą dużych szkieł. Miejmy nadzieję, że wkleją czujnik pdaf na sensor bo z tym "dynamem" jak w Sony to już będzie... inaczej.
I najlepsze: http://www.pekkapotka.com/journal/2012/8/17/apps-and-discussions-with-olympus.html
Czyli możemy się spodziewać body z obsługą szkieł 4/3. Tylko ciekawe czy poprzez jakąś nową przejściówkę?
Może grip z wbudowaną przejściówką?
Możliwe, że kupię tego nowego PENa :)
Wyobrażam sobie mojego PEN-a z 14-35 :shock:
Do tej pory to taki zestaw wykorzystywałem jak miałem możliwość do celu autem dojechać. :mrgreen:
Ale obrazek z tego zestawu - miodny.
Czyli możemy się spodziewać body z obsługą szkieł 4/3. Tylko ciekawe czy poprzez jakąś nową przejściówkę?
Może grip z wbudowaną przejściówką?
Możliwe, że kupię tego nowego PENa :)
Z istotnie lepszą obsługą... Obsługa w ogóle jest.
GH3 - FT5
16 MPx, sensor o zwiększonej dynamice (bardziej w cieniach niż w światłach)
72 mbits/s ALL-I video 1080/60/50 (kl/s wiemy z G5)
metalowy korpus
wyższa (od GH2) cena
Jak narazie w FOTOit G5 wołają 4499zł :shock:. Już się boję ile będą chcieli za GH3!
Jak narazie w FOTOit G5 wołają 4499zł :shock:. Już się boję ile będą chcieli za GH3!
A propos G5 to od dzisiaj jest dostępny LR 4.2 RC i ACR 7.x RC
A tak na poważnie: wczoraj ktoś na dpreview zadał sobie trud i policzył, że w USA GX1 stracił 50%na wartości w ciągu... 10 miesięcy. Jeszcze jeden powód by przemyśleć czy nie dołożyć na topową puszkę typu EM5 czy GH2 i tłuc ją latami.
...czy nie dołożyć na topową puszkę typu EM5 czy GH2 i tłuc ją latami.
Jeżeli puszka zarabia to i tak trzeba ją wymienić co 3-4 lata. Postęp technologiczny i rynek to wymusza.
W fotografii amatorskiej, marketingowcy i tak robią robią kupującym wodę w mózgu.
Pozdrawiam
Kupujący sami sobie robią wodę z mózgu. Wystarczy, że puszka ma już rok, a na forach pojawiają się plotki o następcy, wielkie oczekiwania i nadzieje, pragnienie czegoś nowego. Ludzie chcą wydawać pieniądze, a marketingowcy jedynie dają im taką możliwość.
Kupujący sami sobie robią wodę z mózgu. Wystarczy, że puszka ma już rok, a na forach pojawiają się plotki o następcy, wielkie oczekiwania i nadzieje, pragnienie czegoś nowego. Ludzie chcą wydawać pieniądze, a marketingowcy jedynie dają im taką możliwość.
I oczywiście ludzie wydają te pieniądze tak jak chcą marketingowcy, a nie jak sami by chcieli*. :lol:
*czytaj tania 50tka czy makro 100mm w systemie 4/3
Najwiekszy zamęt sieją tzw "znawcy" na forach. Niech tylko się coś ukaże nowego , albo tylko sama zapowiedź to już głoszą ochy i achy a sami używają aparatów , których już często nie ma w sprzedaży:)
I oczywiście ludzie wydają te pieniądze tak jak chcą marketingowcy, a nie jak sami by chcieli*. :lol:
Większość ludzi właśnie tak postępuje. Dobry marketingowiec i Arabowi piasek na pustyni sprzeda.
Nie da się przygotować tylu indywidualnych ofert dla każdego z kilkuset milionów ludzi zainteresowanych zakupem sprzętu foto. Jeden chciałby tanią 50-tkę i 100-tkę, ktoś inny chciałby drogą, ktoś jeszcze jaśniejszą, ktoś ciemniejszą, ktoś w ogóle chciałby mieć inne ogniskowe... Producent coś oferuje i albo to kupujesz, albo nie. Jak mi się coś nie podoba, to za to nie płacę i nie narzekam, że jestem zmuszony wydawać pieniądze na to, na co chcą marketingowcy.
Mam wrażenie że te "wielkie oczekiwania i nadzieje" generują w zdecydowanej większości forumowi pianobijcy :)
Dar-i-jush
28.08.12, 10:43
Skoro mówi się o matrycy z wbudowanymi czujnikami PDAF, to ja mam taką wątpliwość: jak to będzie zrealizowane, żeby w tym miejscu na obrazie nie było ubytku? Programowe mapowanie?
To nie są dziury w matrycy. Te "czujniki" to zwyczajne piksele, które pełnią rolę pomiaru AF. W czasie naświetlania normalnie rejestrują obraz.
skrzynka97
28.08.12, 11:09
Mam wrażenie że te "wielkie oczekiwania i nadzieje" generują w zdecydowanej większości forumowi pianobijcy :)
W Lumixie GH3 będzie: zdalne sterowanie z iPada, iPhone lub innego urządzenia z systemem Android; WIFI, a w tym usługi takie jak: Cloud (tworzenie kopii zapasowych), integaracja z serwisami www (facebook), drukowanie bezprzewodowe). Z mojego punktu widzenia to mniej lub bardziej potrzebne bajery. Nie są to "wielkie oczekiwania i nadzieje" tylko duch czasu / wygoda użytkowania. "Wielkie oczekiwania" u forumowych pianobijców to "nadzieje" na body ze wszystkimi możliwymi funkcjami w niskiej cenie lub jasne/szybkie/ostre/idealne szkła za grosze.
To wszystko już jest w najnowszym kompakcie Nikona. Jeśli GH3 chce zabłyszczeć, musi oferować coś nowego! ;)
W Lumixie GH3 będzie: zdalne sterowanie z iPada, iPhone lub innego urządzenia z systemem Android; WIFI, a w tym usługi takie jak: Cloud (tworzenie kopii zapasowych), integaracja z serwisami www (facebook), drukowanie bezprzewodowe). Z mojego punktu widzenia to mniej lub bardziej potrzebne bajery. Nie są to "wielkie oczekiwania i nadzieje" tylko duch czasu / wygoda użytkowania. "Wielkie oczekiwania" u forumowych pianobijców to "nadzieje" na body ze wszystkimi możliwymi funkcjami w niskiej cenie lub jasne/szybkie/ostre/idealne szkła za grosze.
Chodziło mi o to że pianobijcy nigdy nie kupią tego czego tak podobno pragną, zawsze będzie ZA drogo lub ZA duże lub ZA zielone lub ZA słone. Oni nie stanowią targetu.
A więc wszystko jasne, choć czarne. Na ten rok, w limitowanej - czarnej - wersji, Oly pokaże tylko 12/2.Teraz nie ma już żadnego "ale".
To nie są dziury w matrycy. Te "czujniki" to zwyczajne piksele, które pełnią rolę pomiaru AF. W czasie naświetlania normalnie rejestrują obraz.
O, to ciekawe. Jakbyś miał link do jakiegoś sensownego artykułu o tym to proszę podrzuć. Jestem ciekaw jak to zrobili.
O, to ciekawe. Jakbyś miał link do jakiegoś sensownego artykułu o tym to proszę podrzuć. Jestem ciekaw jak to zrobili.
też przyłączam się do prośby
skrzynka97
29.08.12, 10:38
Na rumorsach piszą o GH3 + 14-140mm: 1700 euro :mrgreen:
Ponieważ moje pierwsze spotkanie z OM-D nie zachwyciło mnie- ze względu na tzw ergonomię- w tej chwili mam G2+ 14-150. Jeżeli doczekam nowej puszki, która będzie dobrze obsługiwac obiektywy małego i dużego E- to będzie moja.
Ponieważ moje pierwsze spotkanie z OM-D nie zachwyciło mnie- ze względu na tzw ergonomię- w tej chwili mam G2+ 14-150. Jeżeli doczekam nowej puszki, która będzie dobrze obsługiwac obiektywy małego i dużego E- to będzie moja.
Mam podobnie, obrazek jest super ale jak się wciska podgląd zdjęć i Fn1 to do dziś nie wiem:wink:
Pożyjemy - zobaczymy :)
Całe szczęście, że to już tylko 2 tygodnie z małym +.
FYI: FT5 - GH3 ma focus peaking.
Według plotek E-P3 niedługo przestanie być produkowany.
Nowy E-PL5 nie będzie miał wbudowanego wizjera. Za to ma mieć lepszą ergonomię i poprawioną jakość zdjęć.
Jest szansa na nowy wizjer zewnętrzny.
Na Optycznych pojawiła się plota o plotkowaniu :)
(...)zaczęto plotkować na temat kolejnego obiektywu dla systemu Mikro Cztery Trzecie. Wszystko wskazuje na to, że następnym modelem, który rozszerzy ofertę Japończyków, będzie M.Zuiko Digital 40-150 mm f/2.8. Jego premiera ma odbyć się już w styczniu przyszłego roku.
Czyżby tłumaczyło to wyprzedaż mZD 40-150 f/4.0-5.6 ED R ?
Na Optycznych pojawiła się plota o plotkowaniu :)
Czyżby tłumaczyło to wyprzedaż mZD 40-150 f/4.0-5.6 ED R ?
Obawiam się, że źródłem tej plotki było nasze forum ;-). A może Japończycy czytają nas i Optycznych i plotka zadziała jako samosprawdzająca się teoria? Sugerujesz, że nowy jasny zoom będzie konkurencyjny cenowo do starszego ciemniejszego z zestawu portretowego? ;-)
Obawiam się, że źródłem tej plotki było nasze forum ;-). A może Japończycy czytają nas i Optycznych i plotka zadziała jako samosprawdzająca się teoria? Sugerujesz, że nowy jasny zoom będzie konkurencyjny cenowo do starszego ciemniejszego z zestawu portretowego? ;-)
Nic nie sugeruję. Pażywiom - uwidim jak mawiają nasi bracia Słowianie
Tym niemniej chętnie przetestowałbym go na kolejnym zlocie.
12-60 i 50-200 w wersji m43, nic więcej nie trzeba.
12-60 i 50-200 w wersji m43, nic więcej nie trzeba.
no to ja bym chciał odwrotnie... puszkę dużego 4/3 z matrycą która jest w najnowszych mikro ;-)
PS.
bo 12-60 i 50-200 już mam i lubię ;-)
Mi naprawdę wystarczy 14-50/2.8-4 albo nawet z stałym światłem f4.
Jasne tele pewnie będzie drogie i cięższe od fajnego 40-150, ale od nadmiaru głowa nie boli. Więc niech wprowadzą :)
Cały czas mi się wydaje, że te 2.8 w całym zakresie to trochę takie nierealne. 150 i 2.8? To będzie armata. Gdyby na długim końcu było 3.5 albo 4 to fizyczna wielkość przysłony byłaby mniej więcej taka jak w 75 1.8. I taki kompromis by mi pasował.
Cały czas mi się wydaje, że te 2.8 w całym zakresie to trochę takie nierealne. 150 i 2.8? To będzie armata. Gdyby na długim końcu było 3.5 albo 4 to fizyczna wielkość przysłony byłaby mniej więcej taka jak w 75 1.8. I taki kompromis by mi pasował.
dokładnie, 2.8-4.0 bardziej mnie przekonuje. no ale oby olkowi się udało i zrobił 2.8.
Polecam taki quiz na wyobraźnię. Znaleźć zdjęcie 35-100 z OM-D a następnie przeskalować sobie średnice lufy razy 1.5. Tak właśnie by wyglądało 150 2.8.
Oly podobno zamierza odpalić jasne stałki. Wtedy byłyby niezłe jaja. Ewentualny plan co, kiedy mamy zobaczyć na PhotoKoloKinie.
Osobiście bardziej wolałbym zobaczyć naleśniki i/lub zumy na dole. Odpowiednio 9/2.8 i 6-12mm (półka 9-18 by nie kolidował z 7-14/PRO).
Ps. OM 50/1.2 powraca!
...
Ps. OM 50/1.2 powraca!
Jako konkurencja dla Pana-Leici czy może Oly_FuFu jest na horyzoncie?
Jako konkurencja dla Pana-Leici czy może Oly_FuFu jest na horyzoncie?
Jako jakość rozmycia tła, mam nadzieję na jakość mZD45, takie zaprzeczenie tego, co się dzieje w tle 20/1.7. W sumie to mnie jeszcze interesuje czy taki obiektyw dostanie złotą odznakę redaktora Arkadiusza, czytaj: brak astygmatyzmu.
Jako jakość rozmycia tła, mam nadzieję na jakość mZD45, takie zaprzeczenie tego, co się dzieje w tle 20/1.7. W sumie to mnie jeszcze interesuje czy taki obiektyw dostanie złotą odznakę redaktora Arkadiusza, czytaj: brak astygmatyzmu.
ja się tam nie znam, ale mam jakieś przeczucia że mała matryca, "z automatu" podostrzane zdjęcia i oczekiwania od obiektywów wybitnej ostrości to taki koktajl który sprawia że jakość rozmycia tła jest taka jaka jest.
Jest coś takiego, jak kompresja tła. Zależy ona od kąta widzenia. Bokeh w obiektywie 20 mm nigdy nie będzie taki, jak w 45 mm, nawet jeśli sprowadzi się je do tej samej głębi ostrości, bo po prostu w tle będzie więcej śmieci. Dlatego są ludzie, którzy portrety wolą robić teleobiektywem na f/4, niż standardową stałką na f/1,8.
GM2 ma mieć wbudowany nie tylko wizjer, ale i stabilizator. Wszystko w plotkach/na papierze wygląda super, jak wyjdzie w praniu zobaczymy.
Jest coś takiego, jak kompresja tła. Zależy ona od kąta widzenia. Bokeh w obiektywie 20 mm nigdy nie będzie taki, jak w 45 mm, nawet jeśli sprowadzi się je do tej samej głębi ostrości, bo po prostu w tle będzie więcej śmieci. Dlatego są ludzie, którzy portrety wolą robić teleobiektywem na f/4, niż standardową stałką na f/1,8.
Dlatego ja robie ekw. 100mm na f/2 :P
T.
GM2 ma mieć wbudowany nie tylko wizjer, ale i stabilizator. Wszystko w plotkach/na papierze wygląda super, jak wyjdzie w praniu zobaczymy.
Tylko czemu Panasonic tak miesza z nazwami?
Ten GM2 miałby być słabszym GX7?
Tylko czemu Panasonic tak miesza z nazwami?
Ten GM2 miałby być słabszym GX7?
Namiesza jeśli go faktycznie nazwą GX7 II. Moim zdaniem bardzo dobry ruch, GH4 ciężki sprzęt pod większa szkła, GM pod naleśniki, szkoda tylko, że nie robią ultra szerokiego naleśnika.
Dwie niewiadome to: IBIS (skuteczność, praca w wideo, temp. pracy, etc.) i jakość wizjera (wszystko poniżej VF-4 już dzisiaj jest nowe inaczej ;)).
Myślisz, że poprawili IBIS od tego zastosowanego w GX7?
Myślisz, że poprawili IBIS od tego zastosowanego w GX7?
Skąd mam wiedzieć :)
Mam nadzieję, że tak.
LX1000 - korpus z sensorem 4/3, z niewymienną optyką (zum) oraz możliwością rejestracji wideo w UHD (może i 4K).
Premiere GM2 tuż przed Photokiną.
No ciekawe, co to będzie za zum.
No ciekawe, co to będzie za zum.
Szukaj w parametrach poprzednich LX'ów. Stawiam na stabilizowane 24-50mm f/2.8 w multiaspekcie, z wbudowanym wizjerem. Klon RX100/3.
Zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe :) A nawet jeśli tak będzie, to cenę dowalą taką, żeby nie zagrozić 12-35 f/2,8 i 12-40 f/2,8. Wszak użytkownika zaawansowanego bezlusterkowca, kolekcjonujący dobre szkła, jest żyłą złota, w przeciwieństwie do użytkownika kompaktu.
Ten kompakt zapowiada się bardzo ciekawe.
Podejrzewam, że faktycznie cena będzie wyższa niż najtańszych mikrusów z kitem.
Swoją drogą to szkoda, że nie pojawiło się więcej kompaktów z matrycą FF.
Swoją drogą to szkoda, że nie pojawiło się więcej kompaktów z matrycą FF.
Jeśli miałyby kosztować tyle, co RX1, to niech się nie pojawiają w ogóle.
Panas nadal walczy z numeracją. Czy ktoś z Panasonika jest w stanie rozróżnić te modele po nazwie?!
GM2 nazywa się GM5 a nowy 4K kompakt z 4/3 sensorem LX100.
Zyoptics skopiuje Voightlandera 25/0.95 dla m43. Ma być mniejszy, lżejszy, optyka porównywalna.
Zyoptics skopiuje Voightlandera 25/0.95 dla m43. Ma być mniejszy, lżejszy, optyka porównywalna.
Bez AF-u :-P
Bez AF-u :-P
Zobaczymy czy ten nowy NX1 nie pchnie Olka do zaprezentowania VF-6, wtedy mając taką Zyoptykę będziesz mógł wpaść do cerkwi w nocy. Jeśli dobrze pamiętam te panele Epson prezentuje na targach w Japonii, koło lutego a jako, że mamy w tym roku fotokolę, to może ujrzymy coś wcześniej.
Oto nowy TC 1.4X; $285
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/08/oly_14xtelecon_001_zpsc9fb8983-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/picrumors001028/oly_14xtelecon_001_zpsc9fb8983.jpg)
Sporo wystaje soczewka.
Ciekawe czy będzie pasował też do innych szkieł poza 300 mm..
Sporo wystaje soczewka.
Ciekawe czy będzie pasował też do innych szkieł poza 300 mm..
40-150/2.8
źródło (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/q84/s720x720/10409350_10152368516549646_2239991401283309933_n.j pg?oh=29ca627c029a13fe09a645d9a331addc&oe=54987EB1&__gda__=1418948274_a7a4a04dd789a2e42e17b7cd553396c 2)
Makromaniak
9.09.14, 00:52
no do zuiko macro 60 za bardzo nie da się założyć, ale....
zapewne da się założyć na TC pierścień pośredni meike i dopiero wtedy zuiko 60...
Nieskończoności wtedy nie będzie, ale do makro powinno działać.
Kiedyś testowałem takie zestawy na OM i Minolcie AF, z różną kolejnością dodawania pierścieni i TC....
ciekawe tylko czy będzie przeliczał ogniskową do exif i dla stabilizacji?
Szukaj w parametrach poprzednich LX'ów. Stawiam na stabilizowane 24-50mm f/2.8 w multiaspekcie, z wbudowanym wizjerem. Klon RX100/3.
Jeżeli LX100 ma przypominać Lumixa DMC-LC1 to będzie największy kompakt na rynku.
Lepiej, żeby był największym kompaktem na rynku (przy założeniu, że nadal będzie mniejszy niż bezlusterkowiec z odpowiadającym mu obiektywem), niż liderem miniaturyzacji rodem pokroju RX100 czy GM1, bo wtedy nie dałoby się go wygodnie używać. Za aparaty pełniące funkcję wypełniacza kieszeni dziękuję bardzo. Chętnie zaś przywitam aparat dający po prostu frajdę z fotografowania :)
Jeżeli LX100 ma przypominać Lumixa DMC-LC1 to będzie największy kompakt na rynku.
Po mojemu to będzie LX czyli coś wspaniałego, mam jeszcze LX3 i bardzo sobie chwalę, nawet dzisiaj, kiedy każdy nowy aparat ma iso miliard. Niestety nie każdy ma 24mm :mrgreen:
http://www.43rumors.com/panasonic-lx100/
Ponoć 24-75 mm f/1,7-2,8. Coś mi się nie chce w to wierzyć. Nie pogrzebaliby tak szybko Panasa 12-35 f/2,8. No chyba, że matryca będzie 1-calowa, a nie 4/3.
Ponoć 24-75 mm f/1,7-2,8.
Jest moc, ciekawe na ile mbps pozwolili w wideo?
Ponoć 24-75 mm f/1,7-2,8. Coś mi się nie chce w to wierzyć. Nie pogrzebaliby tak szybko Panasa 12-35 f/2,8. No chyba, że matryca będzie 1-calowa, a nie 4/3.
No właśnie. Chyba, że tam jest zwykła matryca 4/3 ale koło obrazowe jest mniejsze i jest multiaspekt. Wtedy szkło mogłoby kryć 1" i w 16:9 szerokość byłaby nieco mniejsza niż szerokość matrycy 4/3.
Wtedy szkło mogłoby być podobne wielkością do Sony RX100 MK3.
Wystarczy że cena tego kompaktu będzie dwa razy większa od ceny 12-35/2.8
Wystarczy że cena tego kompaktu będzie dwa razy większa od ceny 12-35/2.8
Toto będzie* kosztować dokładnie tyle samo co RX100** Mark III.
* - przynajmniej powinno
** - Zbieżność nazw nie jest przypadkowa, imho.
BTW. Pamiętam czasy jak LX3 przez chwil kilka kosztował w B&H $350.
Ponoć ma być mniejszy niż Canon G1X MK2 i wygląda na to, że będzie miał nieco większego cropa niż 2x. Czyli pewnie matryca 4/3 i na niej zrobiony multiaspekt.
W sumie to chętnię bym zmienił bezlusterkowca na jakiś fajny kompakt z wizjerem...
skrzynka97
12.09.14, 14:27
kompakt LX100 (4/3) 10,9-34 mm, waga 400 g
obiektyw Olympus 12-40 mm, waga 385 g
Jeżeli plotki o LX100 się potwierdzą wymieniam 12-40 na LX100, a w torbie zostawię E-M5 z "przyspawanym" 75mm.
Jestem ciekaw jak bardzo wyłączonemu LX100 będzie mordka wystawać?
Może zastąpię nim kiedyś GX1? mało co nie kupiłem tego starszego Canona G1X.
Plotkowe specyfikacje mówią też o multi aspect i cenie 845Eur. Może w GM5 też wrócą do multi aspect?.
Wygląda na to, że to będzie multi aspect wycinany z matrycy 4/3, czyli żaden multi aspect. Obiektyw to 10,9-34 mm, czyli crop 2,2x. Podrób jeden... ;)
I tak lepiej niż jedno calowe mikrusy ;) Jak tylko czegoś nie popsują to mam wrażenie, że jest to mój nowy aparat...
O aspekt techniczny jestem spokojny, teraz już się nie produkuje kiepskich aparatów. Jedynie cena może wszystko popsuć :)
Oto nowy TC 1.4X; $285
Gdzie Ty to znalazłeś ?
Pozdrawiam
Gdzie Ty to znalazłeś ?
Pozdrawiam
Na rumorsach było. Mają sprzedawać w komplecie z 40-150. Tylko ceny na razie są po prostu przeliczane z jenów i tak na prawdę nie wiadomo ile będzie kosztował.
Na razie czekam z niecierpliwością.
Panasonic poinformował o kolejnym szkle m43, które ma w planach. Jest to 30mm macro ze stabilizacją.
Nowe, Oly 14-150 na horyzoncie? (http://egami.blog.so-net.ne.jp/2014-09-19)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/09/2014_170174_fig01-1.png?c=a0
źródło (http://egami.c.blog.so-net.ne.jp/_images/blog/_f82/egami/2014_170174_fig01.png?c=a0)
Panas pracuje nad 35-100/4 pod mikro.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/10/2014_186306_fig19-1.png?c=a1
źródło (http://egami.c.blog.so-net.ne.jp/_images/blog/_f82/egami/2014_186306_fig19.png?c=a1)
Gdyby to rzeczywiście wypuścili, to czuję, że chętnie bym kupił.
Gdyby to rzeczywiście wypuścili, to czuję, że chętnie bym kupił.
A ja nie, czekam na 12-60/4. Może być od Panasa. Z zakresu tele lepszy byłby klasyczny 50-200/4.
Tak czy tak ciekawy patent, przydałyby się obiektywy trochę lepsze od kitów z takimi światłami i sporo tańsze od nowych Pro ; )
Gdyby to było 50-150 f/4, to bym rozumiał. Ale na krótszą ogniskową zdecydowałbym się tylko wtedy, gdyby obiektyw miał być jaśniejszy.
Gdyby to było 50-150 f/4, to bym rozumiał. Ale na krótszą ogniskową zdecydowałbym się tylko wtedy, gdyby obiektyw miał być jaśniejszy.
Jest niewielki Panas 45-150 f/4.0-5.6 z dobrą stabilizacją poniżej 1 tys. zł, jest Olek 40-150 za 600 zł, oba dość dobre optycznie. Bardzo dobry optycznie obiektyw o stałej ogniskowej (nawet f/4, które szału nie robi) kosztowałby pewnie odpowiednio więcej.
A niech kosztuje nawet i 2,5 klocka. Zawsze to mniej, niż 6 tys.
Gietrzy chce to samo co ja. Koniec świata nadchodzi :-)
Jak ci niewygodnie mogę chcieć 200-400/4 :)
Spokojnie - ja też czekam na 50-200/4... :mrgreen:
Jak, to szło z nadzieją? ;)
A co, myślisz że Japończyki nie czytają tego forum? Hm...
A co, myślisz że Japończyki nie czytają tego forum? Hm...
Tak.Czytaja i caly czas przeliczaja co im bardziej sie oplaca.Czy dogodzic co dziesiatemu polakowi czy co setnemu chinczykowi.Jeszcze mysla o tych z indonezji.Tylko,ze tam dopiero zaczeli czytac tamte fora.:mrgreen::-P:wink::wink:
Tak.Czytaja i caly czas przeliczaja co im bardziej sie oplaca....
Na ich miejscu też bym zaczynał od liczenia kosztów i szacowania przychodow.
Na szczęście jest w systemie dwóch głównych producentów aparatów, a głównie dzięki filmowym aparatom systemowym Panasonic-a dołączyło kilku luźno powiązanych z systemem producentów optyki. I niech robią tego szkła jak najwięcej...
50-200 f/4. Też bym chciał.
Tyle, że olek już wydał na świat 40-150 z dedykowanym konwerterem, który robi z zestawu 56-210 f/4. I to wszystko jedynie za 7k zł. Pędzić do sklepu i nie marudzić.
Prędzej panas wskoczy w coś typu 100-300 f/4. Tylko, że wtedy wrzuci jeszcze wyższą cenę.
Nowy patent Panasa: wizjer optyczny ze zmienną ogniskową!
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/10/Bildschirmfoto20141008um163447-1.png
źródło (http://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2014/10/Bildschirmfoto-2014-10-08-um-16.34.47.png)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/10/optical_viewfinder-1.jpg
źródło (http://www.43rumors.com/wp-content/uploads/2014/10/optical_viewfinder.jpg)
6A to np. widok dla 25/1.4, 6B to widok dla 45/1.8 a 6C przedstawia to co zobaczymy w wizjerze mając podpięte 60/2.8.
Jak wizjer optyczny, to tylko taki hybrydowy jak u Fuji. Z możliwością zamiany na całkowicie elektroniczny.
Mimo mojego całego sentymentu dla optyki, to jednak elektroniczny daje lepszą informację na temat ekspozycji.
Nie kumam, o co chodzi w tym patencie.
Nie kumam, o co chodzi w tym patencie.
O automatykę, sam ci zumuje w zależności co zakręcasz (ogniskowa).
Łee, to już Fuji coś takiego jakiś czas temu opatentowało. A wizjery z płynnym zoomem w kompaktach są już od dawna.
Poza tym Panas i wizjer optyczny? Po co?
Poza tym Panas i wizjer optyczny? Po co?
Może się kiedyś dowiemy.
Czy jest planowany następca omd em1 ?
Czy jest planowany następca omd em1 ?
Jest.
T.
A coś więcej ? ;)
Że będzie, to pewne, ale na dzień dzisiejszy nic konkretnego, co gdzie, kiedy, nie wiadomo.
T.
A coś więcej ? ;)
M1 ukazał się po M5 a przed M10.
M1 ma dużo lepszy wizjer, więcej pamięci (bufor; rawy w serii), szybciej strzela - kl/s, tryb wideo z przepływnością za małą o 10 megabitów/s i super super kolor kółko!
Cena M1 była/jest mocno dyskusyjna.
Dzięki Fuji, które jest poważnie traktowane przez Oly i Panasa, a które wpisało dzisiaj do swojego planu wydawniczego 120mm f/2.8 macro, mam nadzieję na coś podobnego u nas*. Nie obrażę się jak będzie bez stabilizacji - Panas ma pokazać 30 macro na CP+. Oprócz macro u Panasa podobno jest jeszcze i stałka w rękawie.
* u nas to będzie 90mm
----------------------
No to jest! Nowy wizjer dla EM2.
4.41 Mpx
SXGA+
Odczyt 120 razy na sekundę.
Odwzorowanie kolorów 30% lepsze
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/20150205_687018.html
Piszę w tym wątku by nie zakładać nowego.
Nowi producenci w rodzinie mikro cztery trzecie.
DJI (http://www.dji.com/) - chiński producent dronów i innych latających gadżetów.
JCD (http://www.jcdo.com/) - chiński producent optyki.
FLOVEL (http://en.flovel.co.jp/) - japoński producent najwyższej klasy optyki stosowanej w przemyśle medycznym.
_____
Czekam na 6mm f/4, najlepiej bez dystorsji; jak w Kowie 8,5mm.
Oly Setsuya Kataoka (General manager Olympus Imaging Corp) mówi tak jakby rozważali super jasne tele lub troszeczkę ciemniejszy super zum. Zajmą się tym tematem na serio jak wypełnią linię PRO małych szkieł, jednak na szkła T/S nie ma co liczyć. Obecnie koncentrują się nad poprawą pracy stabilizatora, w szczególności do zastosowań w astro foto.
Optyczni nic nie napisali napisze więc ja ;)
Panasonic jest gotowy do masowej produkcji asferycznej soczewki o średnicy 75mm. Pozostaje nadzieja na super szkiełko, które zdaje się być tym asem w rękawie (obok 30 macro) o którym pisało z tydzień temu 43R.
Optyczni nic nie napisali napisze więc ja ;)
Panasonic jest gotowy do masowej produkcji asferycznej soczewki o średnicy 75mm. Pozostaje nadzieja na super szkiełko, które zdaje się być tym asem w rękawie .
Miejmy nadzieje że będzie to jakieś super jasne tele ;-) Bo szkiełek w zakresie 7mm-75mm i "ciemno-zoomów" 75(100)-300 w systemie dostatek ;-) Chyba że zapowiadana kiedyś 150/2.8 - co w obecnej sytuacji (40-150/2.8) asem chyba nie będzie ;-)
Fisher7811
13.02.15, 15:05
szkiełek w zakresie 7mm-75mm i "ciemno-zoomów" 75(100)-300 w systemie dostatek ciemnozoomów ilość jest imponująca, ale już czegoś pomiędzy jasnymi PRO a ciemnozoomami brakuje, mam na myśli coś ze światłem stałym f4, albo 2.8-4.
A mi brakuje w systemie jakieś jaśniejszej stałki. Np 20 lub 25mm ze światłem 1,2
A mi brakuje w systemie jakieś jaśniejszej stałki. Np 20 lub 25mm ze światłem 1,2
Bedzie / jest voiglander
Fisher7811
13.02.15, 15:46
A mi brakuje w systemie jakieś jaśniejszej stałki. Np 20 lub 25mm ze światłem 1,2zawsze czegoś będzie komuś brakować, generalnie mało jest szkieł jaśniejszych od 1.8 (1.7) posiadających AF. Ja pisałem czego mi brakuje bo dziad jestem, więc wolalbym ciemniej niż PRO ale bardziej przystępne cenowo
... Chyba że zapowiadana kiedyś 150/2.8 - co w obecnej sytuacji (40-150/2.8) asem chyba nie będzie ;-)
Lista możliwych szkiełek:
75 x 2 = 150
75 x 1,8 = 135
75 x 1,4 = 105
75 x 1,2 = 90
:)
Co oznaczają te równania?
Fisher7811
13.02.15, 16:35
Strzelam że to ogniskowe i światłosiła przy danej wielkości soczewki
Bedzie / jest voiglander
Ale nie ma AFu a i Voiglander nie jest za mały...
Strzelam że to ogniskowe i światłosiła przy danej wielkości soczewki
Celny strzał :)
To teraz proszę o wyjaśnienie, skąd przekonanie, że skoro Panas ogłosił zdolność produkcji soczewki o średnicy 75 mm, to znaczy, że pojawią się obiektywy z przysłoną o średnicy 75 mm?
No fakt, może robić breloczki z soczewek.
Tak poważniej: przysłona jest zwykle umieszczana gdzieś w torze optycznym i jej fizyczny otwór nie musi byś taki duży. W przypadku teleobiektywów elementem ograniczającym jasnośc jest najczęściej średnica soczewek pierwszej grupy.
A może to akurat przednia soczewka do jakiegoś przyszłego obiektywu, który wcale nie będzie miał przysłony o średnicy 75 mm? Nie wydaje Ci się to bardziej prawdopodobne?
A może to akurat przednia soczewka do jakiegoś przyszłego obiektywu, który wcale nie będzie miał przysłony o średnicy 75 mm? Nie wydaje Ci się to bardziej prawdopodobne?
Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się to, że jak już mogą robić takie soczewki, to wykorzystają je na wszystkie możliwe sposoby :) Może nawet Olkowi je sprzedadzą :)
Ed.:
300/4 nawet pasuje do tej soczewki :)
Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się to, że jak już mogą robić takie soczewki, to wykorzystają je na wszystkie możliwe sposoby :)
To by było akurat najbardziej naiwne przypuszczenie. Najbardziej prawdopodobne jest, że wykorzystają je na wszystkie opłacalne sposoby, a nie na wszystkie możliwe.
To by było akurat najbardziej naiwne przypuszczenie. Najbardziej prawdopodobne jest, że wykorzystają je na wszystkie opłacalne sposoby, a nie na wszystkie możliwe.
"Możliwe" czyli dające się sfinansować, a w tym już jest opłacalność :) Wystarczy popatrzeć ile szkieł z gwintem 77 jest na rynku, tematów nie zabraknie :).
Nowy szeroki kąt w zumie, od Oly. Światłosiła? Jedyne f/1.8...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/02/Bildschirmfoto20150215um103210-2.png
źródło (http://www.freepatentsonline.com/8928993.pdf)
easy_rider
18.02.15, 14:24
Nowy szeroki kąt w zumie, od Oly. Światłosiła? Jedyne f/1.8... Czyżby XZ-3?
Czyżby XZ-3?
Może to być ten wariat z okazji 80-lecia istnienia Oly.
Zgrabny zoomik, ale do wątku o u4/3 raczej nie pasuje.
24-115 mm ekw. f/1,9-3,0 na cropie 4,77x. Wychodzi na to, że będzie następca XZ-2.
Jest szansa na mar sensor? Za tyle kasy bardzo bym chciał
http://photorumors.com/2015/02/20/new-panasonic-video-and-stills-camera-to-be-announced-at-the-2015-nab-show/
plotki wyglądają interesująco, choć bardziej liczę na xz-3
Wysłane za pomocą tam-tama.
Jest szansa na mar sensor? Za tyle kasy bardzo bym chciał
http://photorumors.com/2015/02/20/new-panasonic-video-and-stills-camera-to-be-announced-at-the-2015-nab-show/
Czyżby kolejny pomysł typu blackmagic?
Czyżby kolejny pomysł typu blackmagic?
Raczej aktualizacja profesjonalnego wcielenia GH2 czyli AG-AF101. Tak czy siak będzie drogo, ale poczekajmy. Zobaczymy co pokaże sensor.
Rumorsy o ewentualnym następcy E-M1:
http://www.43rumors.com/ft3-olympus-e-mdr-rumors-has-18-megapixel-geomembrane-sensor/
T.
Wyjątkowo mętna ta plotka.
Tylko przekazuję. Mętna.. jak to plotka ;-)
T.
Nie mętna tylko Panasowa. Potwierdza (dla mnie), że w M1/2 znowu użyją sensora Panasonica. I jest to prawdopodobnie ten organiczny, wymyślony wspólnie z Fuji. Trafi do AF202, GH5 i M1/2; tylko, że w tym ostatnim pewnie sztucznie wykastrują tryb filmików.
Problemem zgłaszanym w plotkach internetowych było przegrzewanie się tego sensora. Nie powinno to być problemem ani w następcy AF101 ani w GH5, a w M1/2? Zobaczymy, M1 nigdy nie było movie friendly.
Nie wiem czy już było ale nadchodzi Panasonic Lumix G 42,5mm f/1.7 - nie wiem tylko po co - chyba dla stabilizacji w szkle do body Panasonica ;-)
http://www.43rumors.com/hot-panaosnic-announces-two-new-mft-lenses-425mm-f1-7-and-30mm-f2-8-macro/
easy_rider
23.02.15, 17:56
Hm... o 30'ce makro już było - ale 42,5 to (dla mnie) kompletne zaskoczenie :shock:
Bliźniacza konstrukcja do Olympusowej 45'ki - symbolicznie jaśniejsza, sporo droższa... szału raczej nie będzie :roll:
Bliźniacza konstrukcja do Olympusowej 45'ki - symbolicznie jaśniejsza, sporo droższa... szału raczej nie będzie :roll:
Ale ze stabilizacją ;-). Swoją drogą sporo tych stałek 40-45mm ;-)
nadchodzi Panasonic Lumix G 42,5mm f/1.7
Ale strata kasy na BR. Tyle lat prosim o długie macro i inne takie a tu dubel w zasadzie perfekcyjnego szkiełka.
Nie wiem czy już było ale nadchodzi Panasonic Lumix G 42,5mm f/1.7 - nie wiem tylko po co - chyba dla stabilizacji w szkle do body Panasonica ;-)
http://www.43rumors.com/hot-panaosnic-announces-two-new-mft-lenses-425mm-f1-7-and-30mm-f2-8-macro/
Za późno, za drogo ;P
Coraz bliżej do organicznego sensora/cudu spółki Fuji i Panasa.
http://www.photoxels.com/fujitsu-limited-plus-panasonic-corporation-plus-development-bank-of-japan-inc-new-socionext-inc-starts-march-2-2015/#more-71675
Coraz bliżej do organicznego sensora/cudu spółki Fuji i Panasa.
http://www.photoxels.com/fujitsu-limited-plus-panasonic-corporation-plus-development-bank-of-japan-inc-new-socionext-inc-starts-march-2-2015/#more-71675
To są te sensory co się zużywają?
Wydaje mi się, że kiedyś cos na ten temat czytałem. Że w tego typu organicznych układach jakaś warstwa z czasem ulega degradacji.
Jeśli to prawda, to... cudo dla producenta. Można zaprojektować tak żeby po 5 latach (przykladowo) w zasadzie przestawało się dać robić foty :P
T.
Gdzieś tam po drodze wmontowany jest węgiel.
To są te sensory co się zużywają?
Wydaje mi się, że kiedyś cos na ten temat czytałem. Że w tego typu organicznych układach jakaś warstwa z czasem ulega degradacji.
Jeśli to prawda, to... cudo dla producenta. Można zaprojektować tak żeby po 5 latach (przykladowo) w zasadzie przestawało się dać robić foty :P
T.
Farmaceuci wynajdą..."odkryj odmładzacz matrycy i wygładzacz zmarszczek" :mrgreen:
Farmaceuci wynajdą..."odkryj odmładzacz matrycy i wygładzacz zmarszczek" :mrgreen:
I Photoshop stanie się zbędny ;-)
T.
Przepowiednie Janko się sprawdziły. Zgolili za f/5.6, zgolili za f/1.8... czas na F1.
Oly planuje drenaż naszych portfeli wypuszczając trio 12mm-25mm-50mm "w F1".
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/Bildschirmfoto20140221um092952_zpsb7b0d9-1.png
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/Bildschirmfoto2014-02-21um092952_zpsb7b0d9a6.png)
Czas dostawy: koniec 2016.
Ciekawe jak wielkie będą takie stałki ;-) Cenę pomijam ;-)
Tylko dlaczego tam jest napisane 14mm f1.0?
Tylko dlaczego tam jest napisane 14mm f1.0?
To są patenty, rządzą się swoimi prawami.
Swoją drogą jak już uzupełniamy armadę stałek w zakresie 12-25mm to - skoro mamy 12/2.0 to może 13/1.0 potem 16/1.0 ?( jest 14/2.5 i 15/1.7 oraz 17/1.8), potem 18./1.0 (jest już 19/2.8, 20/1.7) to potem brakuje między 21-24 to może 22.5/1.0 ;-)