Zobacz pełną wersję : u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
A co to za problem, żeby wizjer był z lewej strony? Nawet powinien (jeżeli miałby) tam być ze względu na ergonomię takiego maleństwa.
A kto mówi o lewej stronie? Miałem na myśli wysokość, prawie na środku. To trochę lipne umiejscowienie, przyciski pod odpadają, bo się będzie je nosem wciskać, przyciski nad... no nie wiem, może, ale wg mnie to by było nieergonomiczne.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jednak nie będzie się nosem wciskać, bo to za małe, ale i tak dziwne umiejscowienie.
Nie widzę napisanego przez siebie ostatniego postu...
EDIT: Już widzę. Dziwy jakieś...
GF3
http://i56.tinypic.com/117a7pg.jpg
Aparat mikro zrobiony "w nano" - dopiero po chwili zaskoczyłem, że to 14/2.5 nie 20/1.7 :shock:
Jak widać jeśli się chce, to się da... Ale czy koniecznie trzeba to wszystko aż tak bardzo miniaturyzować? Już GF2 jest na granicy rozmiarów zapewniających jeszcze jako taką wygodę użytkowania.
Jak widać jeśli się chce, to się da... Ale czy koniecznie trzeba to wszystko aż tak bardzo miniaturyzować?
Rynek japoński.
Już GF2 jest na granicy rozmiarów zapewniających jeszcze jako taką wygodę użytkowania.
Miałeś zapewne GF1 na myśli, ale nie szkodzi, zrozumiałem twoją wypowiedź :mrgreen:
Miałem na myśli to, co napisałem :)
Jak widać jeśli się chce, to się da... Ale czy koniecznie trzeba to wszystko aż tak bardzo miniaturyzować? Już GF2 jest na granicy rozmiarów zapewniających jeszcze jako taką wygodę użytkowania.
To może być tylko zapowiedź do większej ilości małych obiektywów ;)
Jak widać jeśli się chce, to się da... Ale czy koniecznie trzeba to wszystko aż tak bardzo miniaturyzować? .
Zdecydowanie tak. Z jednym zastrzeżeniem - wypuszczając obok linię pełnowymiarowych korpusów.
Czekam kto pierwszy wypuści zatyczkę do obiektywu z wbudowanym LCD i spustem migawki.
jak narazie blisko jest panasanic :p
Czekam kto pierwszy wypuści zatyczkę do obiektywu z wbudowanym LCD i spustem migawki.
Np: samego 14/2.5 źle by się trzymało ale pomysł dobry (dla niektórych ten pomysł jest już zrealizowany w komórkach :wink: )
Wiarygodne źródła donoszą, że E-P3 nie będzie miał wbudowanego EVF :???:
Z drugiej strony ma to pewne plusy.
Z drugiej strony ma to pewne plusy.
Mógłbyś rozwinąć?
Mógłbyś rozwinąć?
będzie lżejszy, mniejszy i tańszy, może ;-)
będzie lżejszy, mniejszy i tańszy, może ;-)
i będzie pasował do niego VF-2 z moich E-PL2 i XZ-1, może ;-)
i będzie pasował do niego VF-2 z moich E-PL2 i XZ-1, może ;-)
W zasadzie powinien, ale kto to wie ? :-D
<http://www.43rumors.com/exclusive-on-43rumors-new-noktor-12mm-f1-6-lens/>
Będzie 12/1.6 Noktora na m4/3 w sierpniu.
Pozdrawiam. romeq
Co by nie patrzeć mam wrażenie że Olek bardziej olał u4/3 niż 4/3. Chyba że ma jakiś deal z Panasem żeby się "uzupełniać", ale w takiej formie jak obecnie to się zaczyna żałosne robić... Podsumowując łącznie z zapowiedziami Olka (przyszłych Panasów nie liczę, choć podobno ma coś być do września) o ile dobrze pamiętam:
1a) Olek - 3 E-Px + 3 E-PLx (6 puszek, w sumie jakby dwie linie tego samego klocka, tyle że z lampą albo z kółkami...)
1b) Panas - 4 G-x, 2 GH-x, 2 GF-x (plus kiedyś GF-3) - seria "hybrydowa", mikro i filmowa full wypas, coś się zapowiada rozszczep serii G a pro i amator chyba jeszcze
2a) Olek - szkła - 7 sztuk - 9-18, dwa 14-42, 40-150, 14-150, 17, 75-300
2b) Panas - szkła - 10 sztuk - 8, 7-14, 14, 14-42, 14-45, 45, 20, 14-140, 45-200, 100-300
Na minus dla Panasa - ceny i dostępność czegokolwiek poza podstawowymi modelami z kitem.
I gdzie ta cała para w u4/3 po porzuceniu prac nad 4/3 się pytam??? Żeby to jeszcze przynosiło dochody firmie to bym zrozumiał - biznes jest biznes - ale patrząc na wyniki... Ech.
2a) Olek - szkła - 6 sztuk - 9-18, dwa 14-42, 40-150, 14-150, 17
dla formalności - trzy 14-42 (I, II i L)
dla formalności - trzy 14-42 (I, II i L)
A widzisz, tego nie wiedziałem. I to stary, II nowy msc. A L? Bo jeżeli chodzi o E-PL1s to była właśnie II ale tylko krótka seria w Japonii.
Wyklikane z mobilka
A widzisz, tego nie wiedziałem. I to stary, II nowy msc. A L? Bo jeżeli chodzi o E-PL1s to była właśnie II ale tylko krótka seria w Japonii.
Wyklikane z mobilka
L-ka jest plastikowa, w 100%, można ja spotkać w nowym cenniku OJ w kompletach z PENami.
Dzięki za wyjaśnienie. Czyli taka jakby odpowiedź na Panasa 14-42.
Wyklikane z mobilka
To co, kiedy wątek "Co dalej z μ4/3?" ;)
To co, kiedy wątek "Co dalej z μ4/3?" ;)
He, he. Przecież to jest ten wątek.
PS. Bynajmniej nie uważam że mikro upada (w sumie dopiero się "kompletuje"), ale Panas wyraźnie gra pierwsze skrzypce.
PS2. Wie ktoś coś ze swojej szklanej kuli o tej nowej (podobno) matrycy Olka?
PS. Bynajmniej nie uważam że mikro upada (w sumie dopiero się "kompletuje"), ale Panas wyraźnie gra pierwsze skrzypce.
Masz super puszkę: małą - GF1, dużą do video - GH2 i econo - EPL1.
Masz super spacerzuma: 14-150.
Masz jasny standard: 20/1.7; w ef-s chłopcy grzecznie czekają od czasów... 300D, oczywiście ci, którzy nie gustują w dyszlach typu 35L.
Masz całkiem smaczną rybkę
Masz całkiem fajny UWA
Masz fajne makro
Masz ptasznika: 100-300
Masz bieda tele: 45-200
Masz mega mały naleśnik 14mm, superfajny do video i nie tylko.
Do końca roku:
mPL 25/1.4
mZD 50/1.8 naleśnik
mZD 12/2.0 SHG
bright normal zoom* - obstawiam kita do wersji PRO następcy GF1; $1500 zestaw bez kompromisów w szkle i na matrycy.
bright wide angle zoom
* - dziadziuś na pytanie o 12mm, powiedział: why so wide!...
Brakuje/potrzebne na gwałt: 12mm (czerwiec Olympus), sierpień SLR Magic (kumpel od video jutro dostanie zawału :))
Brakuje: lampki rozmiarem pomiędzy FL20 a FL36, z możliwością wyboru z lampy kompensacji błysku i synchro z krótkimi czasami (1/160+)
Brakuje: korekcji CA szkieł/w korpusach Oly.
Masz super spacerzuma: 14-150.
za prawie 3000zł
Masz jasny standard: 20/1.7; w ef-s chłopcy grzecznie czekają od czasów... 300D, oczywiście ci, którzy nie gustują w dyszlach typu 35L.
Ci chłopcy mają od lat Sigmę 30mm f/1,4 w podobnej cenie i z HSM.
Masz całkiem smaczną rybkę
Masz ptasznika: 100-300
Masz bieda tele: 45-200
i niesmaczne ich ceny
Masz fajne makro
Niefajne. Za krótkie. Innych brak.
Brakuje/potrzebne na gwałt: 12mm (czerwiec Olympus), sierpień SLR Magic (kumpel od video jutro dostanie zawału :smile:)
Brakuje: lampki rozmiarem pomiędzy FL20 a FL36, z możliwością wyboru z lampy kompensacji błysku i synchro z krótkimi czasami (1/160+)
Brakuje: korekcji CA szkieł/w korpusach Oly.
i sporej ilości innych gadżetów/opcji, by zapełnić dziurę pomiędzy penami a e-5.
No ale spoko, powoli idzie w dobrym kierunku... Panasonic.
Iwo,
Nie obraz sie ale Twojej wypowiedzi nie mozna odebrac inaczej jak marudzenie.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Janko Muzykant
10.06.11, 09:47
i sporej ilości innych gadżetów/opcji, by zapełnić dziurę pomiędzy penami a e-5.
No ale spoko, powoli idzie w dobrym kierunku... Panasonic.
Dla mnie jest niesłychane, że nikt prawie nie marudzi na brak absolutnie podstawowego obiektywu - odpowiednika 24-70/2.8 wysokiej klasy, tak zwanego wołu roboczego.
Mam wątpliwości, czy taki obiektyw byłby wystarczająco mały, aby nadawał się do mikrusów. Tradycyjnie już pozostanę sceptykiem.
Zdaje się, że Panasonic ma jakiegoś jasnego zooma pokazać, ale zobaczymy jak to wyjdzie.
Nie obraziłbym się za jakiegoś 12-40/2.8
Dla mnie jest niesłychane, że nikt prawie nie marudzi na brak absolutnie podstawowego obiektywu - odpowiednika 24-70/2.8 wysokiej klasy, tak zwanego wołu roboczego.
Na podstawie 17-55@7D:
Ani toto szerokie (uwielbiałem 24-105@5D), ani jasne do low light. Za to będzie: drogie (jako kit HD do GH3) i duże.
Wolę kupić trzecie body i nie odkręcać 12/2, 20/1.7 i 45/2.8 (zamienione na Oly jak wyjdzie jaśniejszy). Na zewnątrz mam/y 14-150.
Janko Muzykant
10.06.11, 10:52
Na podstawie 17-55@7D: Ani toto szerokie (uwielbiałem 24-105@5D), ani jasne do low light. Za to będzie: drogie (jako kit HD do GH3) i duże.
Wolę kupić trzecie body i nie odkręcać 12/2, 20/1.7 i 45/2.8 (zamienione na Oly jak wyjdzie jaśniejszy). Na zewnątrz mam/y 14-150.
Do zawodowej młócki reklamowej w 99% przypadków używa się zakresu 30-100, i przysłon 2,8-8. No, chyba że nikt nie myśli o używaniu u43 do takich celów :)
Taki obiektyw ma być dobry w każdym położeniu ogniskowych i przysłon, żeby nie myśleć, czy czegoś nie trzeba poprawić, bo akurat tu jest nieostro w rogach, a na stałki po prostu nie ma czasu (i sensu).
Zresztą, minimum ogniskowych stoi wyżej (ok. 40mm), ze względu na przerysowania rzadko schodzi się szerzej.
Nie obraz sie ale Twojej wypowiedzi nie mozna odebrac inaczej jak marudzenie.
Może dla Ciebie to marudzenie, ale ja znam ceny innych odpowiedników
Nikkor AF-S 18-200mm F/3,5-5,6 G IF-ED VR II ma stabilizację, dobrą optykę, jest jaśniejszy na początku i ma solidniejszą budowę o niebo, a jakoś nadal kosztuje, (https://forum.olympusclub.pl/Nikkor%20AF-S%2018-200mm%20F/3,5-5,6%20G%20IF-ED%20VR%20II)tyle co "plastik fantastik" 14-150mm (http://www.ceneo.pl/9199076)
O braku odpowiednika 14-54mm marudziłem od roku
i w końcu kupiłem 14-54mmII, by nie czekać znów jak na ZD 100mm kiedyś...
Spoko, by nie marudzić powiem tylko że Panas planuje 14-50 OIS jasne, nic nie mówiąc o spodziewanej cenie..
Spoko, by nie marudzić powiem tylko że Panas planuje 14-50 OIS jasne, nic nie mówiąc o spodziewanej cenie..
Czyli znowu ble /kota. Oly dawaj tą 12-tkę bo mi Dominik ucieka z kadru na 14mm :mrgreen:
by nie czekać znów jak na ZD 100mm kiedyś...
Jak to będzie klon optyczny ZD50@mikro to płacę dzisiaj.
Czyli znowu ble /kota. Oly dawaj tą 12-tkę bo mi Dominik ucieka z kadru na 14mm :mrgreen:
Kup dla Dominika 11-22mm 2,8-3,5 :grin:
Kup dla Dominika 11-22mm 2,8-3,5 :grin:
Z takich ciemnic to już poczekam na Sigmę 6-12 pod mikro :)
Wół roboczy w klasie produktów megaamatorskich :roll:
a tak dodam jako ciekawostkę :p co potrafi zawiedzona kobieta
http://www.joemonster.org/link/pokaz/27449
Może dla Ciebie to marudzenie, ale ja znam ceny innych odpowiedników
Nikkor AF-S 18-200mm F/3,5-5,6 G IF-ED VR II ma stabilizację, dobrą optykę, jest jaśniejszy na początku i ma solidniejszą budowę o niebo, a jakoś nadal kosztuje, (https://forum.olympusclub.pl/Nikkor%20AF-S%2018-200mm%20F/3,5-5,6%20G%20IF-ED%20VR%20II)tyle co "plastik fantastik" 14-150mm (http://www.ceneo.pl/9199076)
To kup ten plastik w OJ w kicie i nie marudź na cenę :-P
BTW ten Nikkor waży 2,5xZD
...Nikkor AF-S 18-200mm F/3,5-5,6 G IF-ED VR II ma stabilizację, dobrą optykę, jest jaśniejszy na początku i ma solidniejszą budowę o niebo, a jakoś nadal kosztuje, tyle co "plastik fantastik" 14-150mm
Ale ten Nikkor jest już passe. Młodociani japońscy hipsterzy nie kupią go, bo jest zbyt oczywisty, więc musi być tańszy.
Z takich ciemnic to już poczekam na Sigmę 6-12 pod mikro :)
Wiesz coś o czym nie wiem o Sigmie?
Opowiesz coś więcej, zwłaszcza że to 6 na początku brzmi jak utopia.
Ja nie słyszałem zapowiedzi konkretnych szkiełek pod Sigmę... a jedynie, że wchodzi w system.
Wiesz coś o czym nie wiem o Sigmie?
Pewnie nie.
Opowiesz coś więcej, zwłaszcza że to 6 na początku brzmi jak utopia.
Brzmi jak 12-24 na 5D i takie UWA był kupił gdyby... było... kiedykolwiek.
Ja nie słyszałem zapowiedzi konkretnych szkiełek pod Sigmę... a jedynie, że wchodzi w system.
Z wywiadu (premiera Panasa G3 i mPL25/1.4) wklejonego tu gdzieś na forum wnioskuję, że pierwszym (jeśli w ogóle) szkiełkiem Sigmy pod mikro będzie tańszy odpowiednik Panas Leica m25/1.4.
Brzmi jak 12-24 na 5D i takie UWA był kupił gdyby... było... kiedykolwiek.
Jest Sigma 12-24.
Janko Muzykant
10.06.11, 12:58
Wół roboczy w klasie produktów megaamatorskich :roll:
Chyba coś pomieszałeś, 24-75/2,8 to jedna z droższych pozycji u każdego z wielkich (nie licząc jakiś ultra długich jasnych).
...jedna z droższych pozycji u każdego z wielkich ...
A żeby było śmieszniej, to chyba wszyscy z "małych" takie szkło mają w ofercie i to w zupełnie przystępnych cenach.
Z wywiadu (premiera Panasa G3 i mPL25/1.4) wklejonego tu gdzieś na forum wnioskuję, że pierwszym (jeśli w ogóle) szkiełkiem Sigmy pod mikro będzie tańszy odpowiednik Panas Leica m25/1.4.
Jak dla mnie przerobiona Sigma 30mm 1,4 HSM pod m43 i w jego cenie byłaby super.
Tak nawiasem... wystarczy moim zdaniem dla Sigmy przerobić sprawdzone rozwiązania jak 30mm, 50mm, 105mm z 4/3 by osiągnąć sukces, trzeba tylko chcieć...
Iwo,
marzenia, nie znasz polityki pana Yamakiego....
pozdrawiam serdecznie
Janek
GF3 = GF2; 12MPx, to samo video.
Oficjalnie w poniedziałek o 8 rano.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/06/511D0C96582F49BD9994B585F7756388-1.jpg
źródło (http://g2.img-dpreview.com/511D0C96582F49BD9994B585F7756388.jpg)
GF3 bez sanek na lampę błyskową.
No chyba, że sanki będą na lampie ;)
Kit z lampą ale jak nie będzie sanek to nie będzie wizjera, zewnętrznego mikrofonu itp
...jak nie będzie sanek to nie będzie wizjera, zewnętrznego mikrofonu itp
Mędrzec to przewidział:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://statichg.demotywatory.pl/uploads/1259755992_by_Eleonora_500.jpg)
;)
Dar-i-jush
12.06.11, 18:43
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/06/511D0C96582F49BD9994B585F7756388-1.jpg
źródło (http://g2.img-dpreview.com/511D0C96582F49BD9994B585F7756388.jpg)
GF3 bez sanek na lampę błyskową.
Fajna ta lampka, ale na pokazanym zdjęciu chwyt wygląda niewygodnie. Palce prawej ręki przeszkadzają już w operowaniu pierścieniem na obiektywie. Przynajmniej tak to wygląda, ale i tak ciekawy mikrus do naleśników.
A teraz poproszę E-P3 i coś jeszcze większego:wink:
Palce prawej ręki przeszkadzają już w operowaniu pierścieniem na obiektywie.
Zgadza się, niestety. W GF2 wygodne podtrzymywanie aparatu od dołu lewą ręką może być kłopotliwe dla osób z dużymi dłońmi. Nie ma co zrobić z palcem wskazującym pod obiektywem, trzeba go zgiąć, co jest naturalnym ułożeniem, ale wtedy czasem ten palec wchodzi w kadr.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=49073&stc=1&d=1307897652
Ale nie ma co biadolić, w końcu to tylko kieszonkowe pstrykadełko, po którym nie ma co oczekiwać wygody użytkowania jak w większych korpusach.
Palce prawej ręki przeszkadzają już w operowaniu pierścieniem na obiektywie
Chyba nie ta grupa docelowa :wink:
NARESZCIE: prawdziwy kompan nowej mZD 12/2.0, prawdziwy następca GF1 nadchodzi* - FT5 :mrgreen:
http://www.photoradar.com/news/story/panasonic-confirms-plans-to-release-advanced-gf-camera
Czyli Canon musiał ostro podkręcić Piątkę skoro Panas jako priorytet stawia sensor do nowego GH.
Druga sprawa to rozwój EVF i tu już rozmawiają z Epsonem... czyli GP1 (P jak Pro) będzie miało EVF z GH2, nieźle, ale bez rewelacji. Jak Oly nie wyskoczy z 50/1.8 to chyba czas kupić Voitka 40/1.4.
* - not so far away - tak admin 43R określa datę anonsu :mrgreen:
BTW. To wspaniały njius dla czekających na NEX-7 ;)
Z dedykacją dla wszystkich cierpliwych: komentarz admina 43R:
You will be very happy with what’s coming from Olympus (lenses) hihihihihi
Go Oly Go!
Go Oly Go!
Taa, na każde 3 nowe szkiełka od Panasia wypada nie więcej niż jedno mZD...
jedno mZD...
Uwierz mi czekam na to JEDNO szkło od czasu jak kupiłem GF1. Po tym szkle system uważam za kompletny.
Panas rozdaje karty, bez dwóch zdań. Ale Olek, Sony i Samsung muszą się wziąć do roboty, bo niewiele robią póki co (mówi się, że Samsung niby robi, ale namacalnych efektów jeszcze nie ma), przez co Panas w zasadzie nie ma żadnej poważnej konkurencji. A przydałoby się, żeby poczuł jej oddech na karku, to może zszedłby nieco z cen do bardziej realnego poziomu.
E-PM(ini)1, E-PL3, mZD 12/2.0 fi 46mm
bythom.com, 13.06.2011
E-P3, brak odchylanego LCD i EVF, wbudowana lampka
E-PL3, odchylany LCD, mniej przycisków
E-PM1; Olkowe GF3 z wbudowaną stabilizacją!
mZD 12/2.0 będzie droższe od Lumix 25/1.4
Dar-i-jush
14.06.11, 20:15
Jakoś lipnie. Myślałem, że E-P3 będzie miał wszystko, a tymczasem zamienił się na lampę z E-PL i nie dostał odchylanego LCD:|
Panas rozdaje karty, bez dwóch zdań. Ale Olek, Sony i Samsung muszą się wziąć do roboty, bo niewiele robią póki co (mówi się, że Samsung niby robi, ale namacalnych efektów jeszcze nie ma), przez co Panas w zasadzie nie ma żadnej poważnej konkurencji. A przydałoby się, żeby poczuł jej oddech na karku, to może zszedłby nieco z cen do bardziej realnego poziomu.
E tam. Sony jednak mocno dominuje na rynku. Nie ma cudów. Jeżeli aparat z naleśnikiem kosztuje 1100zł i jest dostępny we wszystkich kolorach i od ręki w każdym sklepie foto, to siły na to nie ma.
Wystarczy wejść do dowolnego MM i już po chwili widać, że więcej jest osób, które miały w rękach NEX'a niż osób, które słyszały w ogóle o istnieniu czegoś takiego jak GF.
Tak nawiązując do "rumorsów" z 30.06...
Głosem przynudzacza od początku m4/3 napiszę - niech Olek wsadzi nareszczie te mikrobebechy (niech będzie i z nową matrycą i najlepiej poprawionym af - może detekcja fazy w matrycy jak w Fujach?) do pudła E-620 - przy okazji go trochę odchudzić (brak lustra) i uszczelnić - a rzucam puszkę 4/3!!! To takie trudne???
PS. Chyba ze chodzi o to żeby E-5 się sprzedawał to przepraszam...
Miałem raczej na myśli zaangażowanie w rozwój systemu, a nie wyniki sprzedaży. Sony może i sprzedaje się dobrze, ale płyty disco polo też... A mimo to każdy wie, że wartość mają niewielką.
Miałem raczej na myśli zaangażowanie w rozwój systemu, a nie wyniki sprzedaży. Sony może i sprzedaje się dobrze, ale płyty disco polo też... A mimo to każdy wie, że wartość mają niewielką.
Ale sony wcale nie ma niewielkiej wartości. Jeżeli to miałeś na myśli. Jak ktoś kupi to jest zadowolony i mało kto myśli o zmianie. Zostaje w systemie. I jak coś dokupi to od sony. Budują sobie rynek moim zdaniem bardzo rozsądnie. Nie od niebotycznych cen za wszystko, jak panas. No przesadzam - puszki g10 z kitem były jeszcze niedawno po 1400zł ;-)
Jakoś lipnie. Myślałem, że E-P3 będzie miał wszystko, a tymczasem zamienił się na lampę z E-PL i nie dostał odchylanego LCD:|
Poprawili AF - tak pisze 43R.
LCD ruchomy... byłoby miło... aczkolwiek wolałbym plotki dotyczące nowej matrycy, AF...
Po co ten wykrzyknik? Każdy Oly od dwóch lat nowy ma stabilizację.
Wykrzyknik byłby wskazany, jakby napisali o efektywności 4-5 eV
Jak to prawda to ludzie chyba zaczną prędzej myśleć o 14-35mm...
Brzmi zabawnie ale widziałem PENa z 35-100mm i nie wyglądało to tak kuriozalnie, jak może się wydawać.
Budują sobie rynek moim zdaniem bardzo rozsądnie.
Imho rozsądnie by było gdyby po E16/2.8 pojawiły się E35/1.8 za 600 zł i E60/2.0 macro za 1100 zł - to wszystko od 12 do 18 miesięcy od anonsu systemu nex.
Po 24 miesiącach nex-7 z E16-60/2.8 OOS.
Nie od niebotycznych cen za wszystko jak panas.
Trzeba było kupić G1, poza tym 14-tka nie jest aż taka droga a 20/1.7 trzeba łykać w kicie. Z tymi dwoma szkłami target obcyka większość sytuacji.
Po co ten wykrzyknik? Każdy Oly od dwóch lat nowy ma stabilizację.
Zapytaj epicure ;)
Jak to prawda to ludzie chyba zaczną prędzej myśleć o 14-35mm...
Odkąd kupiłem GF1 myślę tylko o tej dwunastce :mrgreen:
Brzmi zabawnie ale widziałem PENa z 35-100mm
Ja używałem 350D z 24-70L i widziałem kumpla z 70-200LIS na 400D - to nie brzmi, to jest zabawne.
Zapytaj epicure ;)
Stabilizacja w puszce - dobra rzecz :)
Wątpię :wink: Przekonamy się niedługo.
Wątpię :wink: Przekonamy się niedługo.
Po pierwsze to nie fair :wink:
Po drugie tnij mój cytat śmiało, bo jeśli myślę o czym myślę to SUPER!, pytanie tylko kiedy w Polszy :mrgreen:
Jeśli E-P3 nie ma odchylanego ekranu to kiszka :???:
I będę miał zagwozdkę czy brać E-P3 czy E-PL3 bo żaden z nich nie będzie miał wszystkiego co bym chciał.
I będę miał zagwozdkę czy brać E-P3 czy E-PL3 bo żaden z nich nie będzie miał wszystkiego co bym chciał.
Puszek jest w m43 tyle do wyboru, że każdy coś znajdzie.
IMHO przełomowa będzie informacja od Sigmy - co, kiedy i jakiej jakości zrobi dla m43.
To jest żaden problem, jak pisze bythom.com na 43R Oly nie adresuje nowych puszek do nas (aktualnych userów PEN), nasze wciąż kopią AWB, jpg (z Lajką - mniam mniam) i można śmiało ze szkłami MSC czekać na E-5 w PEN'ie.
Jaja są w komentarzach na 43R, ponieważ oprócz mojej mZD 12/2.0 Oly - chyba spadnę z fotela puści - tu cytat admina 43R: There will be a new fast portrait lens.
W innym komentarzu pada... boskie 50mm f/1.4, to tyle narazie, spadam do banku z zaświadczeniem o zarobkach :mrgreen:
mZD 12/2.0, LumixG 25/1.4, mZD 50/1.4, mZD 14-150 = winner, to powinno być w zeszłym roku
Życzę wszystkim forumowiczom spełnienia marzeń 30 czerwca br.
To jest żaden problem, jak pisze bythom.com na 43R Oly nie adresuje nowych puszek do nas (aktualnych userów PEN)
Mimo wszystko, ja chętnie wymienię moje E-P1 na coś, do czego podepnę wizjer.
Jasna portretówka to też coś, co chętnie bym widział :wink:
Ciekawe czy da się kupić nowe 12/2.0 za nerkę...
Olek i szkło jaśniejsze niż f/2? Nie przekonaliście mnie.
Człowiek małej wiary? Epicure! :wink:
Od kilku dni regularnie pojawiają się słowa klucze: fast portrait lens, 50mm pancake, nice lenses from Oly i teraz 50/1.4.
Nawet jak będzie kopać od 1.8 to się nie obrażę i wyrażę swoje poparcie i dla tego produktu :mrgreen:
krzysiek29
15.06.11, 09:00
Czy ten mZD 12mm na 100% będzie na f/2.0 ? Czytałem też że może być na f/2.8 a na f/2.0 miała by być mZD 50mm? a to by już dużo zmieniało .
Czy ten mZD 12mm na 100% będzie na f/2.0 ? Czytałem też że może być na f/2.8 a na f/2.0 miała by być mZD 50mm? a to by już dużo zmieniało .
Bythom.com na stronce oficjalnie pisze 12/2.0, poza tym ten prototyp na 43R czy dpreview wygląda jak szeroki lens o rozmiarze PL45 - to musi być jaśniejsze od f/2.8 -> patrz rozmiar soczewki 14/2.5 a i jeszcze co jakiś czas ktoś pisze o tym szkle mZD 12mm f/2.0 SHG, więc... szykujmy kasę by wesprzeć Oly :)
Ciekawe czy da się kupić nowe 12/2.0 za nerkę...
Ja obstawiam $650-850. Jak nie chodziłeś za często do sklepu za rogiem po wino marki wino powinieneś za nerkę dostać troszeczkę więcej ;)
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/shared/zuiko/htmls/50mm1.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/shared/zuiko/htmls/50mm.htm#G-Zuiko
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/shared/zuiko/htmls/50mm1.htm#f1.4
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/shared/zuiko/htmls/50mm1a.htm
:-P
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/shared/zuiko/htmls/50mm1.htm
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/shared/zuiko/htmls/50mm.htm#G-Zuiko
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/shared/zuiko/htmls/50mm1.htm#f1.4
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/shared/zuiko/htmls/50mm1a.htm
Sziieytt ;) WIELKIE DZIĘKI :-P
Od kilku dni regularnie pojawiają się słowa klucze: fast portrait lens, 50mm pancake, nice lenses from Oly i teraz 50/1.4.
A co tam się w tych plotkach nie pojawia? Każdy obiektyw, jaki człowiek jest sobie w stanie wyobrazić, już był w tych plotkach zapowiadany. Że już za chwilę, już za miesiąc... Jak dla mnie to plotka będzie wiarygodna dopiero wtedy, jak wycieknie jakieś zdjęcie.
...to musi być jaśniejsze od f/2.8 -> patrz rozmiar soczewki 14/2.5...
Przy 12 mm średnica przysłony na f/2 to zaledwie 6 mm. Wcale nie musi być dużej soczewki. Dla przykładu Leika 25 f/1,4 ma przysłonę o średnicy 3-krotnie większej, a mimo to soczewka nie jest jakaś olbrzymia.
Ach, wspomnień czar...
Czy ktoś życzliwie napisze w jakich puszkach m4/3 jest EFV? Bo zaczynam się w tym gubić.
Czy ktoś życzliwie napisze w jakich puszkach m4/3 jest EFV? Bo zaczynam się w tym gubić.
G1/G2, GH1/GH2 i chyba G10
W Olku VF-2 można dopiąć do wszystkich oprócz E-P1.
Przy 12 mm średnica przysłony na f/2 to zaledwie 6 mm. Wcale nie musi być dużej soczewki.
I tak pewnie jest w LX3 a w Olku?
Olympus is showing a mockup of a 'high-end' M.Zuiko Micro Four Thirds prime lens it says it will release later this year.
http://a.img-dpreview.com/news/1102/olympus/MZ_concept2-001.jpg
M.Zuiko lenses are designed exclusively for the MICRO Four Thirds System. The size and weight of these lenses is drastically reduced. Recent M.Zuiko lenses are equipped with Movie and Still Compatibility (MSC) function, which enables quick, smooth and silent auto focusing during movie recording. Seven different MSC lenses are currently offered from super-wide angle to super-telephoto.
http://www.dpreview.com/news/1102/11020905olympuszuikomockup.asp
Ach, wspomnień czar...
Nie psuj zabawy albo epicure - człowiek małej wiary :mrgreen:
A co tam się w tych plotkach nie pojawia? Każdy obiektyw, jaki człowiek jest sobie w stanie wyobrazić, już był w tych plotkach zapowiadany.
Chodzi o to, że już jest PL45 macro, mało komu podobał się dubel tego szkła zapowiedziany oficjalnie przez Oly w roadmapie. Zdecydowana większość early adopters zamiast mZD 50/2.0 macro chciała... jasnej portretówki.
BTW/edit: właśnie sobie zdaję powoli sprawę, że przebuduję moją szklarnię od nowa :shock: :mrgreen:
G1/G2, GH1/GH2 i chyba G10
W Olku VF-2 można dopiąć do wszystkich oprócz E-P1.
G10 ma EVF, potwierdzam.
Zapomniałeś jeszcze o G3, który jest już prawie na rynku.
G10 ma EVF, potwierdzam.
Zapomniałeś jeszcze o G3, który jest już prawie na rynku.
FT5
Oly wywalił Panasa na AF - :shock: :wink: :mrgreen:
Nowy AF działa szybciej niż GH2 (z 14-140) tj. 0.18s, nie omieszkano też wspomnieć o Dalmierzu (5D), który wg źródeł 43R, także "zamyka tabelę".
Nie ma róży bez kolców: nowy, zbudowany od podstaw układ AF zadziała tylko z nowymi szkłami: m ZD 12/2.0 i nowszymi.
Ja pierdziu jeśli mZD 14-150 ma wolny AF to ja już nie mam pytań :shock:
I to jest dobry news, szybszy AF się przyda.
Szkoda, że najwięcej zyskują na tym tylko najnowsze szkła.
Teraz oczekiwanie jakie obiektywy pokaże Oly, oraz w jakich cenach.
Teraz oczekiwanie jakie obiektywy pokaże Oly, oraz w jakich cenach.
Po postach tu i na 43R stawiam na:
mZD 12/2.0 SHG - $850
mZD 50/1.8 SHG - $850
Wszystko poniżej: 1.4 zamiast 1.8 czy $650 zamiast $850 będzie niezłym kopem w pupę NEX czy NX :)
BTW. ten nowy układ AF to czyste CDAF.
dog_master
15.06.11, 14:00
FT5
Oly wywalił Panasa na AF - :shock: :wink: :mrgreen:
Nowy AF działa szybciej niż GH2 (z 14-140) tj. 0.18s, nie omieszkano też wspomnieć o Dalmierzu (5D), który wg źródeł 43R, także "zamyka tabelę".
Nie ma róży bez kolców: nowy, zbudowany od podstaw układ AF zadziała tylko z nowymi szkłami: m ZD 12/2.0 i nowszymi.
Ja pierdziu jeśli mZD 14-150 ma wolny AF to ja już nie mam pytań :shock:
WOW WOW WOW!
Olympus made this possible by combining a new optimized sensor and engine plus the new autofocus system inside the new Micro Four Thirds lenses. I repeat, the AF is incredibly fast only when using the upcoming new Olympus lenses (like the 12mm f/2.0 lens).
Jednak jestem ciekawa, czy takie samo WOW będzie o pracy nowych puszek ze 'starymi' szklami m43 (takie 14-150 chociażby, co to jak mówicie wolne niby nie jest, ale aparat nie wyrabia). Na logikę powinno być także lepiej, no oby oby.
PENowiec-wannabe czeka z niecierpliwością ;)
Jednak jestem ciekawa, czy takie samo WOW będzie o pracy nowych puszek ze 'starymi' szklami m43
a ja jak ze starymi szkłami... 4/3
Po postach tu i na 43R stawiam na:
mZD 12/2.0 SHG - $850
mZD 50/1.8 SHG - $850
Zapowiada się "tani" system....:-x
Wymiatają na E-5.
Zapowiada się "tani" system....:-x
Książka skarg i wniosków dostępna pod adresem http://tinyurl.com/64csvkp
Dar-i-jush
15.06.11, 15:12
Amen. Poza tym taki brak kompatybilności wstecznej mi się nie widzi. Teraz wszystkie szkła Zuiko m4/3 będą wymieniane na mkII? A może szykuje się wyższa półka szkieł? Stare, ciemne z wolnym AF, nowe, jasne z szybkim?
Epicure poki lapy w Chrystusowa rane nie wsadzi, to nie uwierzy...
A ja se nabede G3 albo GH2, wyprzedaje graty z duzych systemow i bede last action hero w profi zarobkowym, a kurde na przekor niedowiarkom...
EPL1 z 45macro od Leiki dziala zadziwiajaco szybko szok!
pozdrawiam serdecznie
Janek
kristof1979
15.06.11, 16:19
Epicure poki lapy w Chrystusowa rane nie wsadzi, to nie uwierzy...
A ja se nabede G3 albo GH2, wyprzedaje graty z duzych systemow i bede last action hero w profi zarobkowym, a kurde na przekor niedowiarkom...
EPL1 z 45macro od Leiki dziala zadziwiajaco szybko szok!
pozdrawiam serdecznie
Janek
Daj jakies fajne fotki z pl45 :)
Ha, nadchodzi nowy obiektyw Olympus 45/1.8 za około 299 Euro:!:
Jeśli to prawda, to będzie mój :mrgreen:
Janko Muzykant
16.06.11, 13:34
Ha, nadchodzi nowy obiektyw Olympus 45/1.8 za około 299 Euro
Jesteśmy już tak przerobieni, że nie potrafimy napisać ''około 300 euro'' tylko wszędzie wpychamy się z 99 :)
A dziś zdobyłem aż trzech grosikowych dłużników :)
Dar-i-jush
16.06.11, 15:02
Ha, nadchodzi nowy obiektyw Olympus 45/1.8 za około 299 Euro:!:
Jeśli to prawda, to będzie mój :mrgreen:
Czyli jakieś 1999zł:wink: Czy ja wiem? Jak to przeczytałem, to się napaliłem i wpieniłem jednocześnie, że teraz będę musiał przejść na m4/3, ale po chwili namysłu... ZD50/2.0 pewnie gorszy nie będzie:wink:
Czyli jakieś 1999zł:wink:
Mam nadzieję, że bardziej 1200zł :grin:
Nie będzie to macro, ale jeśli będzie ostry to biorę i się nie zastanawiam.
Dar-i-jush
16.06.11, 15:39
Mam nadzieję, że bardziej 1200zł :grin:
Nie będzie to macro, ale jeśli będzie ostry to biorę i się nie zastanawiam.
A podatek od nowości?:wink: Zobaczymy, może będzie taniej. Ciekawym jakości.
Czyli jakieś 1999zł:wink: Czy ja wiem? Jak to przeczytałem, to się napaliłem i wpieniłem jednocześnie, że teraz będę musiał przejść na m4/3, ale po chwili namysłu... ZD50/2.0 pewnie gorszy nie będzie:wink:
No właśnie też mnie to zastanawia: 1,8 vs 2.0 różnica prawie żadna, a makro 1:2 tylko w ZD ma być.
Zobaczymy po premierze, może się okaże że mój OM 50mm 1,8 ustąpi miejsca m43 45mm 1,8.
Jak plotki okażą się prawdą, to fajny zestaw m43 szykuje się - 9-18mm, 20mm i 45mm - małe, lekkie :grin:
Szkoda, że olek nie przedstawi jakiegoś 25mm/45mm/50mm ze światłem 1.8 w cenie do max 500-700zł. Tak jak nikon, sony czy canon. Nawet do bólu plastikowy. Ale jak ma być za 2000 tysie albo wcale, to chyba lepiej żeby sobie był. Tyle, że wrażenia to na mnie nie robi ;-)
Jesteśmy już tak przerobieni, że nie potrafimy napisać ''około 300 euro'' tylko wszędzie wpychamy się z 99 :)
Przecież to jest 300 EUR... z tolerancją +/-1 (no +0/-1 :-P)
Trzeba się uodparniać na iluzje...
Informacja która ucieszy gietrzy, 12/2.0 ma mieć korpus z metalu, oraz będzie posiadać okienko skali ostrości.
Informacja która ucieszy gietrzy, 12/2.0 ma mieć korpus z metalu, oraz będzie posiadać okienko skali ostrości.
Tak naprawdę, to przestrzelałem w ostatnich dniach szkła 1.7 i 2.5 w nocy i bardziej cieszę się ze światła 45/1.8 - ciekawe tylko czy otwarte będzie kopać.
12mm jest już moja ;) a i jeszcze raz, do znudzenia: GF1 (nocny) mistrz!
I mamy pierwsze malenstwo...
wg. 43rumors.com
- autofokus szybszy niz e5, i b. dokładny
- ekran dotykowy( wszystkie trzy nadchodzace peny bedą go miały)
-bateria z xz1
wg. 43rumors.com
- ekran dotykowy( wszystkie trzy nadchodzace peny bedą go miały)
-bateria z xz1
Kółko nastaw poległo w walce o miniaturyzację :(
Tak samo jak w przypadku NEX, czy GF3, można się było tego spodziewać.
Taki trochę Nexowy
Na + stereo i widać że zamiast guzików ala e-pl1 jest rolka jak w e-pl2
Mam nadzieję, że będzie stabilizacja i bazowe iso 100.
Przy dotykowym ekranie to żadna strata.
i widać że zamiast guzików ala e-pl1 jest rolka jak w e-pl2
raczej kółko a nie rolka
Przy dotykowym ekranie to żadna strata.
Ale ja lubiem ;)
Ale ja lubiem ;)
Będą jeszcze dwa inne nowe PENy, pewnie będą posiadały kółko :grin:
No i co teraz?? Miałem brać XZ a tu nowy PM jest tak samo mały! (no ma być)
No i co teraz?? Miałem brać XZ a tu nowy PM jest tak samo mały! (no ma być)
Samo body jest tak samo małe, ale dołóż do tego obiektyw i już nie jest tak różowo.
Samo body jest tak samo małe, ale dołóż do tego obiektyw i już nie jest tak różowo.
No pewnie nie ale z kompletem 20/1.7 (teraz tańsze będą przecież) plus ta super 12 oly w kieszeni byłby dla mnie lepszym zestawem porównywalnej wielkości...
12 raczej nie będzie naleśnikiem
raz bo jest jasna
dwa bo plotki mówią o okienku,a ono na naleśnik raczej nie wejdzie
trzy bo jakoś ma być rewelacyjna, a nie wydaje mi się że można zrobić takiego obiektywu w wersji naleśnik
Ale mogę się mylić
12 raczej nie będzie naleśnikiem
Oczywiście, że nie. Za to będzie w drugiej kieszeni!
A samo body + 20/1.7 będzie bardzo zbliżone wielkością
Pierwszy krok do E-6 bez lustra?
Przycisk załączania ON/OFF w miejscu spustu migawki - ałajć :evil: Za każdym razem człowieki będą sobie wyłączać aparat:twisted: To kolejny samostrzał Olka w stopę, coś jak z tym kółkiem na krzyżaku w serii E-Px...
no... może... ale co im przeszkadzał ten knyfel, już człowieki przyzwyczaiły się do porządku na "masce" a tu taki "zmiennik"....
Przycisk załączania ON/OFF w miejscu spustu migawki - ałajć :evil: Za każdym razem człowieki będą sobie wyłączać aparat:twisted: To kolejny samostrzał Olka w stopę, coś jak z tym kółkiem na krzyżaku w serii E-Px...
Olek jak Olek, ale ten Pentax to już sobie szubienicę normalnie zrobił tym K-xem
masz niestety rację, w E-P2 wiele razy już się pomyliłem.
Niemniej to już od dłuższego czasu standard w tej grupie :-(
Dar-i-jush
20.06.11, 19:18
masz niestety rację, w E-P2 wiele razy już się pomyliłem.
Niemniej to już od dłuższego czasu standard w tej grupie :-(
Może nie będzie źle. Trzeba by to złapać, ale wydaje mi się, że spust jest w naturalnym miejscu dla palca, a włącznik będzie wtedy pod zgięciem, trudniejszy do wciśnięcia przypadkiem. Wiecie, co mam na myśli.
Mnie intryguje AF. Jakoś nie wierzę w tę prędkość lepszą niż w E-5. Może z jakąś jasną szeroką stałką... Dla mnie będzie dobrze jak przynajmniej zoptymalizowana część szkieł z 4/3 będzie ostrzyć jak na E-620, czy 520.
no... może... ale co im przeszkadzał ten knyfel, już człowieki przyzwyczaiły się do porządku na "masce" a tu taki "zmiennik"....
Ale to nie aparat dla ludzi, którzy przyzwyczajeni są do jakiegokolwiek sprzętu fotograficznego. To aparat dla tych przyzwyczajonych do iPhone i Playstation.
...
Mnie intryguje AF. Jakoś nie wierzę w tę prędkość lepszą niż w E-5. Może z jakąś jasną szeroką stałką... Dla mnie będzie dobrze jak przynajmniej zoptymalizowana część szkieł z 4/3 będzie ostrzyć jak na E-620, czy 520.
ja wierzę super szybki AF ale z nowymi szkłami m4/3, których nie mam.
Tak naprawdę to w 4/3 jest na pewno szybkie 12-60SWD i może 50-200SWD, nie bardzo będzie z czym porównywać.
Dla mnie będzie dobrze jak przynajmniej zoptymalizowana część szkieł z 4/3 będzie ostrzyć jak na E-620, czy 520.
Myślę, że to już się stało faktem.
wg. 43rumors.com
Dzisiaj chyba ja będę robił za niewiernego Tomasza...
No pewnie nie ale z kompletem 20/1.7 (teraz tańsze będą przecież) plus ta super 12 oly w kieszeni byłby dla mnie lepszym zestawem porównywalnej wielkości...
spoko, ale ekw. 28-112mm z xz-1 jest jednak trochę wygodniejszym i tańszym wyjściem
Korpus wielkości xz-1 byłby dla mnie za kurduplowaty by podpiąć coś więcej niż KITa lub naleśnika.
Olek jak Olek, ale ten Pentax to już sobie szubienicę normalnie zrobił tym K-xem
Używałem parę razy akurat k-x i jakoś nigdy nie pomyliło mi się, więc przesadzasz.
Na + stereo i widać że zamiast guzików ala e-pl1 jest rolka jak w e-pl2
Jednym z powodów mojego zakupu E-pl1 a nie e-pl2 była właśnie rolka w tym drugim.
Używałem parę razy akurat k-x i jakoś nigdy nie pomyliło mi się, więc przesadzasz.
Iwo, co nie pozwoliło Ci dostrzec tej grubej szczypty sarkazmu w moim tekście? Ech...
W nowych PEN'ach nowy procek obrazu ma dwa rdzenie, co powinno zaowocować lepszą dynamiką i lepszymi fotkami na wysokich czułościach.
Jak donoszą źródła 43R, jakość obrazu na poziomie E-5 lub minimalnie lepsza :)
Przecież już E-PL2 ma taką jakość, nie mówiąc o Panasach.
W nowych PEN'ach nowy procek obrazu ma dwa rdzenie, co powinno zaowocować lepszą dynamiką i lepszymi fotkami na wysokich czułościach.
Tego to akurat nie rozumiem, jak ilość rdzeni w procesorze ma wpłynąć na jakość obrazu :-?
Jedyne wyjaśnienie to jakiś super ekstensywny software grzebiący w RAW nie osiągalny na PC.
Tego to akurat nie rozumiem, jak ilość rdzeni w procesorze ma wpłynąć na jakość obrazu :-?
Jedyne wyjaśnienie to jakiś super ekstensywny software grzebiący w RAW nie osiągalny na PC.
O tym, że Oly pogrzebał głęboko w sensorze było kilka stron do tyłu.
Dwa rdzenie - wystarczy, że będzie szybciej wyświetlał podgląd, przełączał menu, etc. Poza tym ztcp to w Canonie dwa procki są m. in. po to, by szybciej prać fotki (NR).
No nic. Z zapowiadanych (http://www.43rumors.com/new-olympus-lens-roadmap/) szkiełek brakuje jeszcze tylko plotek dotyczących rybiego oka...
fajnie by było gdyby było i było... tańsze niż świetnie wykonana wersja ZD...
Ja bym tam wolał po prostu nową matrycę zamiast nowych rdzeni procesora,
no chyba że fotografia jest już bardziej działem informatyków, a nie fizyków.
Janko Muzykant
21.06.11, 18:04
Ja bym tam wolał po prostu nową matrycę zamiast nowych rdzeni procesora, no chyba że fotografia jest już bardziej działem informatyków, a nie fizyków.
A ja nowy obiektyw, bo wciąż nie ma choćby jednego systemowego olka, który da radę matrycy.
Niby mają wyjść stałki, ale drogie bez sensu. Gdzie jest standardowy, jasny zoom??
A ja nowy obiektyw, bo wciąż nie ma choćby jednego systemowego olka, który da radę matrycy.
Niby mają wyjść stałki, ale drogie bez sensu. Gdzie jest standardowy, jasny zoom??
Przesunęli NEX-7 na październik, wtedy mamy ujrzeć GF1 "w pro", jeśli razem z nim nie będzie anonsu 12-50/2.8 OIS, można być pewnym, że będzie on kitem do GH3 (czyżbyś wreszcie dostał 24-70L II/IS pod Rebela? ;)) czytaj luty 2012, napis HD, trudno dostępny i na samym końcu ;) ... drogi.
BTW. 14/2.5; 20/1.7; 45/1.8 - też drogie?
BTW. 14/2.5; 20/1.7; 45/1.8 - też drogie?
Wszystkie trzy na raz? Drogie. A jeden zoom - tani... być powinien.
Zależy co dla kogo oznacza drogi i tani. Dla mnie 1600zł za 20/1.7 to drogo (zwłaszcza w porównaniu do sony i nikona gdzie coś jakotako porównywalnego tj. 35/1.8 kosztują ok. 800zł). Ale jestem ciekawy ceny 45/1.8 w Polsce. Bo wygląda, że może być ciekawie.
Janko Muzykant
21.06.11, 22:21
czyżbyś wreszcie dostał 24-70L II/IS pod Rebela?
Do C. nie kupię już nic. Że tak powiem, wygaszam system trzymając kciuki, by nie zgasł sam przed powstaniem szybkiego, standardowego zooma do m43.
tak się zastanawiam czy nie zamienić klamotów na to małe, ale już całkiem nie wiem o co chodzi...
potrzebuje skuteczny af
ultra wide coś koło 14mm ff
następnie portret jakieś 100mm na ff o małej głębi około f2.2 na ff
i zoom na co dzień i co można na dzisiaj kupić w m4/3 za ok 8 koła?
geo, ciężko będzie... Kup jakiegoś mikrusa na wypróbowanie i sprawdź sam. Stawiam na to, że D700 się jednak nie pozbędziesz (co najwyżej nieco przekonfigurujesz szklarnię). Za to E-400 będziesz mógł śmiało opchnąć na forumowej giełdzie :)
Panas 7-14,
tylko manuale np 50 1.4 albo 55 1.2,
kit na codzien jest dobry
przechodzac z FF poczatkowo mozesz sie zawiesc....
pozdrawiam serdecznie
Janek
potrzebuje skuteczny af
ultra wide coś koło 14mm ff
Panas G1 (odchylany LCD do tak szerokiego kata) + 7-14mm.
Oba wymagania spelnione.
następnie portret jakieś 100mm na ff o małej głębi około f2.2 na ff
Do tego CV Nokton 50mm f/1.1 (EVF juz masz).
Warunek spelniony. Ostrzenie na EVF czesto dokladniejsze niz jakikolwiek AF.
Czy za 8k? Nie wiem, policz sam, nie musisz wszystkiego nowego brac, ale wydaje mi sie, ze Ci jeszcze zostanie. Gdybys chcial znalezc Noktona ciut taniej, niz srednio na rynku, daj znac na priv.
Z dedykacją dla kolegi gietrzy: link (http://www.getolympus.com/PENteaser/)
PS Wróżbici mówią coś o nowych lampie zewnętrznej i wizjerze (http://www.43rumors.com/ft5-new-olympus-flash-and-new-olympus-external-evf-coming-too/).
Koniec czerwca zapowiada się coraz ciekawiej.
(http://www.getolympus.com/PENteaser/)
Dzięki Iwo za pamięć :)
puszka: NIE; dużo kozackich szkieł nadciąga.
lampa: tak, ALE tylko z kółkiem do szybkiego FEC w Manualu, plus guzik na synchro z krótkimi czasami (1/160+), palnik w górę; jeśli z patentem od Sony lub lepszym! - w końcu to OLY ;), to bez dwóch zdań ląduje na mojej liście zakupów.
EVF: nawet VF-2 chyba odpadnie, wolę przerzucić kaskę na... kozackie szkła :) póki co nie mam żadnych Voitków.
BTW. A tak w ogóle to OLY szaleje :mrgreen:
Ciekawe tylko czy ten evf to nie będzie przez przypadek żywcem wyjęty z G1, no i który PEN będzie z tym chodził, ale co by nie mówić to rozwijają system. Gadżety do wyboru do koloru wg uznania, jedno szkło SHG i budżetówka na rok. Dla mnie bomba.
Palnik musi być ruchomy w dwóch płaszczyznach. W przeciwnym razie nie widzę sensu w istnieniu takiej lampy.
Z dedykacją dla kolegi gietrzy: link (http://www.getolympus.com/PENteaser/)
PS Wróżbici mówią coś o nowych lampie zewnętrznej i wizjerze (http://www.43rumors.com/ft5-new-olympus-flash-and-new-olympus-external-evf-coming-too/).
Koniec czerwca zapowiada się coraz ciekawiej.
Czyli można by rzec, oficjalnie:grin:, czekam...na pewno na lampę, ruchomy palnik...namierzałem już FL-36, żeby troszkę mniejsza była...:-x a może i wizjer...:cool:
Palnik musi być ruchomy w dwóch płaszczyznach. W przeciwnym razie nie widzę sensu w istnieniu takiej lampy.
Dzisiaj (po Sony HVL-F58AM) to troszeczkę za mało ;)
a może i wizjer...:cool:
Marek zwróć uwagę na liczbę punktów/pikseli w tym wizjerze, żeby nie wyszło tak, że VF-2 mógł wyjść taniej. To ma być (wg plotek) budżetowa wersja VF-2.
Marek zwróć uwagę na liczbę punktów/pikseli w tym wizjerze, żeby nie wyszło tak, że VF-2 mógł wyjść taniej. To ma być (wg plotek) budżetowa wersja VF-2.
Oczywiście rozumiem:) zobaczymy ile tych pikseli mu dadzą:wink:
Budżetowa czyli 230kpix, a więc taki sam jak u Panasa, co może oznaczać, że Olek od nich odkupił je i wsadził we własny fraczek :twisted:
Oczywiście rozumiem:) zobaczymy ile tych pikseli mu dadzą:wink:
Mnie by ucieszył nawet nieruchomy, byle by miał na sobie gorącą stopkę pod lampę... pomarzyłem sobie :???:
Mnie by ucieszył nawet nieruchomy, byle by miał na sobie gorącą stopkę pod lampę...
Czemu nie odchylany? Do makro jak znalazł :lol:
Dar-i-jush
23.06.11, 13:08
"Rumorsy" są pewne, że E-P3 będzie miało opcjonalny grip w dwóch wersjach (może kolorystycznych?). Coraz bliżej E-620 w m4/3... mam nadzieję.
AF ma być najszybszy ze wszystkich bezlusterkowców... Oby się poprawiło ze szkłami 4/3.
Dotykowy OLED.
Za tydzień się okaże, co będzie:esystem:
"Rumorsy" są pewne, że E-P3 będzie miało
Ciekawa dyskusja komentarzach (w pigułce):
- w gripie automagiczny konwerter PENa w aparat 4/3 po PDAF oczywiście; grip pasuje tylko do E-P3 :sad:
- AF powinien być szybszy ze wszystkimi szkłami mZD
- ma mieć diodę wspomagającą AF
- AF ma być szybszy ze szkłami 4/3; tu może być coś na rzeczy; dlaczego nie dali mZD 50/2 macro tylko 45/1.8 :)
Ciekawe czy poprawili czy popsuli swoje atuty (AWB, silnik jpg i fajne h-iso)
grip pasuje tylko do E-P3 :sad:
Oby nie oznaczało to kolejnego rodzaju akumulatora a będzie dobrze.
- ma mieć diodę wspomagającą AF
Lepiej późno niż wcale, chociaż sam nie narzekam na jej brak, bo 14-54mmII prawie nigdy nie gubi się.
- AF ma być szybszy ze szkłami 4/3; tu może być coś na rzeczy; dlaczego nie dali mZD 50/2 macro tylko 45/1.8 :smile:
Ja tam bym wolał i tak mZD 50mm/2 ze względu na to macro właśnie i byle by poprawili AF.
ZD 50mm do najszybszych nie należy, więc jak by nie poprawili AF w PENach szkło wolnym pozostanie.
Inną kwestią jest to, że na dziś dzień mamy do makrofotografii z m43 tylko i wyłącznie drogie 45mm 2,8 OIS
a z dużego 4/3 tylko 35mm i 50mm (Sigma się wycofała z 105 i 150mm), więc kategoria makro kuleje...
Oly w roadmapie m43 na 2011 wskazał że latem ma wyjść makro w okolicach 50mm, zobaczymy...
Dar-i-jush
23.06.11, 18:30
Ciekawa dyskusja komentarzach (w pigułce):
- w gripie automagiczny konwerter PENa w aparat 4/3 po PDAF oczywiście;
To chyba za dużo komiksów:wink: Może nie jestem superbohaterem i mam za mało lotny umysł, ale jak to by miało wyglądać? Pokraczna, skomplikowana konstrukcja mocowana śrubą od spodu, a konwerter w magiczny sposób się wkręci, bo będzie na... Już wiem! To będzie jak zbroja Iron mana! Wyciągasz z kieszeni czerwono złoty niby akumulatorek, wtykasz w korpus E-P3 i nagle "tryk-tryk-tryk"... E-7!!:esystem:
To chyba za dużo komiksów:wink: Może nie jestem superbohaterem i mam za mało lotny umysł, ale jak to by miało wyglądać? Pokraczna, skomplikowana konstrukcja mocowana śrubą od spodu, a konwerter w magiczny sposób się wkręci, bo będzie na... Już wiem! To będzie jak zbroja Iron mana! Wyciągasz z kieszeni czerwono złoty niby akumulatorek, wtykasz w korpus E-P3 i nagle "tryk-tryk-tryk"... E-7!!:esystem:
Czysta fantastyka , a może to któryś z patentów, a może nie ... .
Podobno za tydzień już tylko...
Pozdrawiam AP.
Dar-i-jush
25.06.11, 15:23
Ma być nowy kit zoom, albo i dwa. Poprawiona prędkość AF.
Trochę to wkurzające. To już trzecia wersja. Dobrze, że Oly nie wypuścił do tej pory szkieł z wyższej półki, bo jakby z co drugim korpusem miały pojawiać się nowe wersje, to by się ludzie pochlastali:wink:
Ma być nowy kit zoom, albo i dwa. Poprawiona prędkość AF.
Trochę to wkurzające. To już trzecia wersja.
Trochę denerwujące, ale pociesza mnie myśl, że dzięki temu jak/jeśli kupię następne body z KITem,
to będę się cieszył, że nie przepłaciłem 500zł za e-pl2 z drugą wersją, bo będę miał trzecią :cool:
Dobrze, że Oly nie wypuścił do tej pory szkieł z wyższej półki, bo jakby z co drugim korpusem miały pojawiać się nowe wersje, to by się ludzie pochlastali:wink:
Może nawet nie wypuszczać jak dla mnie skoro takie ma problemy z wypuszczeniem nowego od podstaw obiektywu, byle się w końcu ogarnął i dopracował AF ZD 14-54mmII, 50-200mm SWD, no i oczywiście 12-60mm, 70-300mm, czy 50mm a będzie już fajnie.
...byle się w końcu ogarnął i dopracował AF ZD 14-54mmII, 50-200mm SWD, no i oczywiście 12-60mm, 70-300mm, czy 50mm a będzie już fajnie.
Obawiam się, że tego nie da się zrobić. AF w PENach jest OK. Problemem są same obiektywy 4/3, których konstrukcja nie była przygotowana do wydajnej pracy z CDAF. Rozwiązania software'owe mogą tu nie pomóc.
Obawiam się, że tego nie da się zrobić. AF w PENach jest OK. Problemem są same obiektywy 4/3, których konstrukcja nie była przygotowana do wydajnej pracy z CDAF. Rozwiązania software'owe mogą tu nie pomóc.
To powiedz mi zatem jeśli to prawda po co zrobiono np. drugą wersję 14-54mm :?:
Dar-i-jush
25.06.11, 16:08
Trochę pewnie można przyspieszyć, żeby obiektyw jechał przez zakres z pełną prędkością i tylko miał opóźnienie przy doostrzeniu i na początku ostrzenia zanim się zorientuje w którą stronę jechać.
Skoro Oly kombinuje z własną matrycą, to mogliby dać 11 punktów do detekcji fazy jak to zrobił Fuji w kompaktach i po kłopocie.
Zgoda, ale teraz widać jak inżynierowie Olympusa to robią. Trzecia wersja kita dla m4/3. Pewnie 14-54II może ostrzyć jak pierwszy kit pod m4/3.
Pewnie dlatego, że był to kit do E-30, który musiał działać w trybie LV. Niekoniecznie dobrze, ale żeby w ogóle działał. Zrobili co się dało.
Skoro Oly kombinuje z własną matrycą, to mogliby dać 11 punktów do detekcji fazy jak to zrobił Fuji w kompaktach i po kłopocie.
Problem w tym, że nikt jeszcze nie udowodnił, że ten wynalazek Fuji w ogóle działa. Czytałem kilka testów i we wszystkich twierdzono, że nie ma żadnej różnicy.
Pewnie dlatego, że był to kit do E-30, który musiał działać w trybie LV. Niekoniecznie dobrze, ale żeby w ogóle działał. Zrobili co się dało.
Nie sądzę. Pierwsza wersja też działa po LV w E-520 i to nie tak najgorzej widząc AF PENów.
No chyba, że PENy to nie żaden CDAF, a właśnie kilkuletni jeszcze z E-xx stary kiepski AF hybrydowy.
No trudno. To ja też zrobię co się da i następne co kupię to Panasonic, lub przejdę na bagnet K.
Ciekawi mnie poza tym ostatni natłok super niusów na ulubionym portalu plotkarskim gietrzego.
Uśmiałbym się, jakby to ktoś podpuszczał ludzi specjalnie robiąc apetyt dla rozczarowania,
gdyby się okazało, że w 30.06 ukaże się jedynie 14-42mm ver.III i kolejny tuning starego PENa.
Ciekawi mnie poza tym ostatni natłok super niusów na ulubionym portalu plotkarskim gietrzego.
Uśmiałbym się, jakby to ktoś podpuszczał ludzi specjalnie robiąc apetyt dla rozczarowania,
gdyby się okazało, że w 30.06 ukaże się jedynie 14-42mm ver.III i kolejny tuning starego PENa.
Czuję w kościach, że tym razem się nie pośmiejemy ;)
Czuję w kościach, że tym razem się nie pośmiejemy ;)
A ja powoli zaczynam się... bać zakupów Oly - kolejna wersje IIR: 40-150 i 14-42 mające na celu... znaczącą poprawę AF.
Wychodzi na to, że Iwo (OMG!) może mieć rację. Wygląda na to, że dopiero teraz Oly no właśnie opracował czy dopracował swoje CDAF? Co w takim razie za technologia siedzi w pierwszych PEN'ach?
Trochę mnie niepokoi myśl zakupu szkła za ty$iaka tylko po by za rok przeczytaćna 43R o 12/2.0 II SHG...
Celowo piszę o PEN'ach nie szkłach bo te (MSC) na GF1 są bardzo, bardzo szybkie.
Trochę mnie niepokoi myśl zakupu szkła za ty$iaka tylko po by za rok przeczytaćna 43R o 12/2.0 II SHG...
I co to zmienia? Stare szkło przestaje zdjecia robić? AF działać?
Żonę też zmieniasz za każdym razem pojawienia się nowej koleżanki w pracy?
Wychodzi na to, że Iwo (OMG!) może mieć rację.
Hehe, no zdarza mi się, że mam rację, czasem niechcący..., ale żeby od razu awansować na boga :)
Celowo piszę o PEN'ach nie szkłach bo te (MSC) na GF1 są bardzo, bardzo szybkie.
Sam w drugim zdaniu napisałeś powód, by nie stresować się stwierdzeniem z pierwszego zdania.
Wynika z tego, że szkła MSC są już spoko, a "tylko" ów magiczny AF w puszce do poprawy.
Kup sobie to wymarzone 12mm i jak nadejdzie w końcu fajna pod kątem AF pucha, to obaj sobie ją kupimy.
Żonę też zmieniasz za każdym razem pojawienia się nowej koleżanki w pracy?
Dokładnie.
Gietrzy nie pękaj - zostań dwusystemowcem - 1 sprzęt do fotek amatorskich, a drugi zawodowo...
Na znanym portalu jest foto E-P3...
Ciekawe czy to co piszą o pierścieniu ostrości to prawda - jeśli tak to cool rozwiązanie...
Na znanym portalu jest foto E-P3...
Ciekawe czy to co piszą o pierścieniu ostrości to prawda - jeśli tak to cool rozwiązanie...
Ja powiem tak: ile? Bo jak rozumiem, P3 będzie w zestawie z 12/2 a PL3 z 45/1.8
Ciekawe czy będzie (asap) opcja tylko szkła?
Grizz: niby masz rację, tylko szczerze? Jakbym kupił pierwszego kita a nie MSC byłbym lekko... rozczarowany ;)
Iwo: wdepnąłem w m/43, póki co nie widzę co mógłby zaoferować ktoś inny. Po wizycie (raczej mocno nocnej ;)) w Amsterdamie wiem, że GF1@20/1.7 to już niezła broń na brak światła, najlepsze jest jednak to (eureka ;)), że razem z 14mm mieści się w "suchej kieszeni" kurtki na deszcz. Mikro rządzi! nawet jeśli C i N mniej szumi :)
J
Grizz: niby masz rację, tylko szczerze? Jakbym kupił pierwszego kita a nie MSC byłbym lekko... rozczarowany ;)
To jest kwestia podejścia, albo wpadasz w marketingowy cug - wyżej, mocniej, dalej, "nowiej", drożej... albo cieszysz się życiem. Gadżety są szalenie fajną sprawą, do czasu, aż nie dajemy się zwariować.
Nieźle się zapowiada za kilka dni... (plotki (http://www.43rumors.com/)):
e-pl3
e-pm3 ("pen mini")
E-p3
grip do e-p3
12mm 2,0
45mm 1,8
14-42mm wersja 3
40-150mm wersja 3
lampa " prawie FL-36"
Nowy wizjer elektroniczny EVF
A może jeszcze 50mm makro i rybie oko wg roadmapu.
W sumie tyle premier na raz było chyba tylko na otwarciu systemu....
Po wizycie (raczej mocno nocnej ;)) w Amsterdamie wiem, że GF1@20/1.7 to już niezła broń na brak światła [...] Mikro rządzi! nawet jeśli C i N mniej szumi :)
Oczywiscie. Robilem jakis czas temu zdjecia na ulicy NJ w nocy, wlasnie na 1.7.
Nie wyobrazam sobie tachania lustra do tego celu, dodatkowo o wiele bardziej zwracajacego uwage!
(wrzuce pozniej do watku ze zdjeciami)
Czy ta dziura w przedniej ściance E-P3, tuż nad gripem, to dioda wspomagania AF? Jeśli tak, to szykuje się porządna wszystkomająca puszka - wspomaganie AF, wbudowana lampka, stabilizacja, dużo guzików, mikrofon stereo.
E-P3, porządna wszystkomająca puszka
Mam nadzieję, że wzorem GF1, ISO 1600 = 1600+ a nie inaczej. Jeśli tak, to będzie full wypas.
BTW. Klika dni temu bythom.com wypowiadał się na 43R o nowym silniku jpg: zamazywania (NR) ciąg dalszy :sad:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=38727590
A co do zwracania na siebie uwagi - gdzie jak gdzie ale tam to generalnie ludzi to... nie ochodzi :)
http://i52.tinypic.com/2vi0eag.jpg
Ciekawe jak z jakością/ostrością na krawędziach, imho szkło troszku "za chude".
http://i52.tinypic.com/2vi0eag.jpg
Czy ktoś może mi powiedzieć do czego przyda mi się takie szkło.
Na wycieczki wolę MZD 9-18, podobny rozmiar.
Może na koncert w jakieś ciemnicy :-?
Mnie bardziej ciekawi choł macz ono będzie :)
Czy ktoś może mi powiedzieć do czego przyda mi się takie szkło.
Na wycieczki wolę MZD 9-18, podobny rozmiar.
Może na koncert w jakieś ciemnicy :-?
Na koncert? Z pod samej sceny musiałbyś focić
droplet,
Jakto do czego? masz 24mm jasniutkie i pewnie bdb od pelnej dziury, toz tym 98% sytuacji zrobisz, a ty sie pytasz co....:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Mnie bardziej ciekawi choł macz ono będzie :)
Admin 43R: $850-899.
Mnie interesuje dostępność i cena "w programie".
Admin 43R: $850-899.
dzieki
Mnie interesuje dostępność i cena "w programie".
Ciebie też? ;)
Dlaczego za chude? Konstrukcyjnie szkła m43 mogą być mniejsze od systemu M, więc o jakość nie ma co się martwić.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/06/2vi0eag-1.jpg
źródło (http://i52.tinypic.com/2vi0eag.jpg)
Haha, widzę że praktycznie trafiłem (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=696774&postcount=14) w typowaniu jakie to szkło :mrgreen:
W tym E-P3 grip jest jakiś dziwny. Z boku ma takie coś, jakby jakąś śrubę, gwint czy zatrzask jakiś. Chyba będzie do tego jakiś fajny dodatkowy uchwyt.
W tym E-P3 grip jest jakiś dziwny. Z boku ma takie coś, jakby jakąś śrubę, gwint czy zatrzask jakiś. Chyba będzie do tego jakiś fajny dodatkowy uchwyt.
pewnie gwint na statyw do pionowych kadrów :wink:
Wg "43rumors" e-p3 będzie miał wymienne gripy
- Interchangeable grip. I have been told there are two different grips you can buy (and more will come after).
Dar-i-jush
27.06.11, 18:27
Jak pisali, że będą dodatkowe gripy, to miałem nadzieję, że dupki na baterie od spodu wkręcane. Okazuje się, że te gripy to dla prawej ręki będą. Chyba, że będzie też taki "L" wkręcany od spodu i od boku. To było by coś:grin:
dog_master
27.06.11, 18:48
Jak pisali, że będą dodatkowe gripy, to miałem nadzieję, że dupki na baterie od spodu wkręcane. Okazuje się, że te gripy to dla prawej ręki będą. Chyba, że będzie też taki "L" wkręcany od spodu i od boku. To było by coś:grin:
Ooo tak, w końcu aparat dla leworęcznych!!!
Huh, zapowiada się świetnie, tylko pewnie drogo, ale czekam z niecierpliwością :)
Jakby ten nowy pen dobrze działał ze starymi szkłami to go kupie. Tak apropo używał ktoś starą wersje 14-54 albo 50 z penami?Współpracuje to jakoś czy można się zdrzemnąć?
2 dni zostały czy jak? :wink:
Jakby ten nowy pen dobrze działał ze starymi szkłami to go kupie. Tak apropo używał ktoś starą wersje 14-54 albo 50 z penami?Współpracuje to jakoś czy można się zdrzemnąć?
ZD50 z E-P2 działa ale wolno. Do zdjęć ruszających się nawet wolno obiektów nieakceptowanie.
Jeśli sprawdzą się pogłoski, to jeśli zależy nam na szybkości AF to należy sobie kupić najnowsze szkła, których zresztą też jeszcze niema.
Martwi mnie, że nie ma żadnej informacji o uniwersalnym zoomie.
Miałem zamiar kupić z MZD 14-150. Jeśli okaże się być wolne to poczekam na następną wersję.
Miałem zamiar kupić z MZD 14-150. Jeśli okaże się być wolne to poczekam na następną wersję.
Jezus Maria Rany Boskie. Pisanie o tym szkle wolne powinno być karane 14 dniowym banem ;)
Rzeczywiście można przypuszczać, że skoro 40-150 ma już drugie wcielenie, może i tak będzie w przypadku 14-150, co nie zmienia faktu, że można sprawdzić szkło samemu w MM, zapinając je do... Panasa. Wcześniej jednak zalecam "zapiąć pasy" i włączyć beep w menu :mrgreen:
Tak apropo używał ktoś starą wersje 14-54 albo 50 z penami?Współpracuje to jakoś czy można się zdrzemnąć?
14-54mm I - AF po prostu nie trafia najczęściej i inaczej jak w trybie MF lub S-AF+MF nie idzie używać.
14-54mm I - AF po prostu nie trafia najczęściej i inaczej jak w trybie MF lub S-AF+MF nie idzie używać.
właśnie wykonałem test z E-P2 + ZD50, przy kiepskim świetle i choć wolno to AF działa przynajmniej pewnie.
Coś więcej nt. szybkiego AF nowych Olków
http://mirrorlesscam.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=57&start=9999
No jeśli to prawda i i te nowe szkła to żaden szybki AF tylko inną przepuszczalność dla podczerwieni to sobie można stare szkła w d..e wsadzić...(szybciej nie będzie :|)
Swoją droga pomysł świetny.. czułość matryc na IR duża... Pytanie czy w pochmurne dni w zimie też tak będzie działać... :wink:
No jeśli to prawda i i te nowe szkła to żaden szybki AF tylko inne przepuszczalność dla podczerwieni to sobie można stare szkła w d..e wsadzić...
Bez przesady. Ten nowy AF też działa z starymi szkłami, tylko wolniej.
Więc nie widzę powodów żeby je od razu do śmieci pakować.
Bez przesady. Ten nowy AF też działa z starymi szkłami, tylko wolniej.
Więc nie widzę powodów żeby je od razu do śmieci pakować.
Oczywiście, że nie do śmieci - tylko nie ma z nimi szans na szybszy CDAF... :|
Oczywiście, że nie do śmieci - tylko nie ma z nimi szans na szybszy CDAF... :|
Poczekajmy na jakieś testy szybkości z "starymi" szkłami.
Chętnie bym zobaczył jak działają nowe Peny z 14-150.
Poczekajmy na jakieś testy szybkości z "starymi" szkłami.
Chętnie bym zobaczył jak działają nowe Peny z 14-150.
ja też.
Przy okazji wyjaśniło mi się poco wstawili dwurdzeniowy procesor.
I bardzo fajnie, będzie szybciej, będzie pewniej mam nadzieję!
Pozdrawiam AP.
Przepraszam, szybkie pytanie. Dobrze rozumiem, że wspomaganie AF będzie wspomagane przez diode IR, a nie jak dotychczas przez LED?
Nie chce sie chwalić ale chyba Olek posłuchał moich życzeń (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=686747&postcount=721)
źródło (http://forum.astropolis.pl/public/style_emoticons/default/banan.gif):grin:
To teraz będzie można robić fotografię IR bez przeróbek w aparacie?
Kurcze, gdyby taki focuslight IR działał pod wodą to by było pikne do fotografii nocnej płochliwych zwierzątek.
A co teraz nie można? Filtr + korekta około +10EV i masz pikczer...
(dla E300 tylko +7EV)
Zapewne tak, choć doświetlenie dodatkowym IR pewnie będzie konieczne. Mało tego, będzie można trzaskać w nocy, bo AF trafi w cel, a na ekranie zobaczymy zapewne obraz BW tego co nie widać :D "Prawdziwny" Bond :D
Jeśli ten AF-IR będzie realny to Olek skoczy na I miejsce na podium, skończą się problemy z celnością... Tylko w parze z innowacją muszą iść nowe szkła, bo inaczej cała ta nowinka będzie tylko ciekawostką. Muszą pożegnać stare "motory" na rzecz SWD...
Prędkość AF - 0.02sek :twisted:
Ci, co kupili E-5, muszą być załamani. Już nie mają "najszybszego AF na świecie" ;)
Ci, co kupili E-5, muszą być załamani. Już nie mają "najszybszego AF na świecie" ;)
Czuję sie załamany, oszukany!
Zaraz sobie strzelę w łeb z procy z celownikiem optycznym firmy OLYMPUS. :-D
Albo jutro się pochlastam jakimś nożem, dzisiaj mi sie nie chce, chyba pójdę spać. :-D
GrzegorzMaj
29.06.11, 09:12
No jeśli to prawda i i te nowe szkła to żaden szybki AF tylko inną przepuszczalność dla podczerwieni to sobie można stare szkła w d..e wsadzić...(szybciej nie będzie :|)
Swoją droga pomysł świetny.. czułość matryc na IR duża... Pytanie czy w pochmurne dni w zimie też tak będzie działać... :wink:
Wygląda na to, że ten nowy AF działa na zasadzie fazowej, więc stare szkła powinny działać w porządku, bo są przystosowane do szybkiego poruszania się - co jest potrzebne przy detekcji kontrastu. Z reguły filtr IR umieszczany jest na matrycy, a nie w szkłach, więc z tym też nie powinno być problemu. Niestety takie rozwiązanie odbije się na jakości obrazu, pomimo tego, że fotodiody czułe na IR można wykorzystać do zbierania informacji o detalach(lub dynamice), to matryca może mieć podobne problemy jakie są z kolorami czerwonym i niebieskim, tylko, że w całym zakresie.
Ale matryca nie ma rejestrować obrazu w podczerwieni. Podczerwień będzie używana tylko do wspomagania AF.
GrzegorzMaj
29.06.11, 09:41
Ale matryca nie ma rejestrować obrazu w podczerwieni. Podczerwień będzie używana tylko do wspomagania AF.
No to tym gorzej, bo IR możnabyłoby jakoś wykorzystać.
Nie będzie żadnych pikseli IR. IR jest tylko dioda, która podświetla AF.
Janko Muzykant
29.06.11, 09:50
No to tym gorzej, bo IR możnabyłoby jakoś wykorzystać.
Każdy (kto ma dostęp) się tym bawi chwilę i rzuca w kąt. To taka ciekawostka jak solaryzacja np.
GrzegorzMaj
29.06.11, 10:06
Nie będzie żadnych pikseli IR. IR jest tylko dioda, która podświetla AF.
http://www.43rumors.com/olympus-patent-shows-the-new-af-system-and-sensor-infrared-is-the-key/
R-G-IR-B zamiast RGGB, no ale faktycznie to może mieć niewielki wpływ, jeśli piksele IR będą tylko w okolicy punktów AF.
Każdy (kto ma dostęp) się tym bawi chwilę i rzuca w kąt. To taka ciekawostka jak solaryzacja np.
Ale chodzi o piksele IR na stałe w matrycy. Sam pisałes kiedyś że o wiele bardzie istotna(dla rozdzielczosci) jest informacja o natężeniu światła (BW) a na to nałożony kolor o mniejszej rozdzielczości. A piksele IR zawsze można wykorzystać do pomiaru natężenia swiatła.
Janko Muzykant
29.06.11, 11:04
Ale chodzi o piksele IR na stałe w matrycy. Sam pisałes kiedyś że o wiele bardzie istotna(dla rozdzielczosci) jest informacja o natężeniu światła (BW) a na to nałożony kolor o mniejszej rozdzielczości. A piksele IR zawsze można wykorzystać do pomiaru natężenia swiatła.
No to tylko chyba w ciemnościach, gdzie i tak nikt nie wie jaki naprawdę winien być kolor w kadrze (człowiek zresztą też tak widzi, poniżej pewnego progu kolory stają się bardzo umowną sprawą). W normalnych warunkach da to bardzo dzikie różnice luminancji barw czerwonych i niebieskich.
W sumie taki aparat z przełączaną charakterystyką byłby ciekawy - w ciemnościach tylko monochrom z emulacją filtra czerwonego, ale za to z niskim szumem...
A piksele IR zawsze można wykorzystać do pomiaru natężenia swiatła.
No, nie jestem taki pewien... bo jak tylko będą czułe tylko na IR, to AF będziemy mieli szybszy, ale ilość światła docierająca do matrycy spadnie (trzy komórki czułe na światło widzialne per pixel, zamiast czterech) i szumy wzrosną, a rozpiętość spadnie.
A wydaje mi się, że właśnie tak jest, bo z tych opisów wygląda że mierzą przesunięce fazowe przy IR względem zielonego. Ale okaże się wkrótce...
Pierwsze zdjęcie najmniejszego z nowych PENów
Trochę samem nx100 zalatuje:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/06/28b70jb-1.jpg
źródło (http://i52.tinypic.com/28b70jb.jpg)
Pierwsze zdjęcie najmniejszego z nowych PENów
Trochę samem nx100 zalatuję:
Faktycznie można mieć skojarzenia z Samsungiem. Taka fajna mydelniczka :wink:
Chciałbym zauważyć, że to nie jest 14-42 II tylko nowy KIT
Zobaczcie jak wygląda wersja MSC:
źródło (http://electronicfolder.info/uploadfiles/hosttechspyeyecom-1290254039/olympus-e-pl2-new-options-and-new-accessories_1.jpg)
Brak mocowania tulipana, inne ząbki na pierścieniach ostrości i zoomu
(z 43R): Przyszłe naleśniki powinny być mniejsze. Około 1 cm
Możesz mi odpowiedzieć?
1. Miałeś w ręku (od/za kręcałeś kiedyś do korpusu) 14mm naleśnika Panasa.
2. Miałeś w ręku (od/za kręcałeś kiedyś do korpusu) 20mm naleśnika Panasa.
3. Widziałeś (optyczne i ogólnie sample w necie 14mm@2.5) jakim kosztem odbyła się ta miniaturyzacja?
4. Jeśli Oly pokazałby swoje naleśniki "w twoim wymiarze" czy kupiłbyś je nie bacząc na ich optykę?
czy wiesz jak w praktyce zachowują się tak chwalone i wpływające bezpośrednio na rozmiar oba dekielki czternastki? Przedni co chwilę spada...
Zdecydowane NIE naleśnikom mniejszym od 20/1.7 w mikro, Q pomijam ;)
Nie mam nic przeciwko średnim optycznie naleśnikom, byleby były za 300-700 zł. Mniejsze o 1 cm od G 14 f/2,8 to nie mogą być, bo by się już nie zmieścił pierścień ostrości.
@Gietrzy
Co ty tak się nadymasz i strofujesz kolegę. Zluzuj troszkę bo eksplodujesz :D Przecież Grześ tylko przytacza to co napisali na 43R. A tak wogóle to zacytowane przez ciebie niby jego słowa wskazują że on tego nie powiedział więc skąd ten cytat (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=732746&postcount=1211) wziąłeś :) ?
GrzegorzMaj
29.06.11, 14:11
Możesz mi odpowiedzieć?
1. Miałeś w ręku (od/za kręcałeś kiedyś do korpusu) 14mm naleśnika Panasa.
2. Miałeś w ręku (od/za kręcałeś kiedyś do korpusu) 20mm naleśnika Panasa.
3. Widziałeś (optyczne i ogólnie sample w necie 14mm@2.5) jakim kosztem odbyła się ta miniaturyzacja?
4. Jeśli Oly pokazałby swoje naleśniki "w twoim wymiarze" czy kupiłbyś je nie bacząc na ich optykę?
czy wiesz jak w praktyce zachowują się tak chwalone i wpływające bezpośrednio na rozmiar oba dekielki czternastki? Przedni co chwilę spada...
Zdecydowane NIE naleśnikom mniejszym od 20/1.7 w mikro, Q pomijam ;)
1. Nie miałem 14mm
2. Mam 20mm
3. Sample 14 widziałem i uważam, że nie jest tak źle, b. dobrze w centrum, gorzej po bokach.
4. Optyka nie musi ucierpieć na miniaturyzacji. średnicę 20 można było zmniejszyć do 14 - ale mniejszy wymiar 14 bardziej pasuje do GF2, niż mniejszy wymiar 20 do GF1.
Czy 14-42 olympusa jest gorszy od panasonikowego odpowiednika tylko dlatego, że jest mniejszy, ale chowa się w obudowie?
Chodzi mi o pancake'i z chowanymi soczewkami albo w obudowę, albo w mount - jeśli Panas/Oly tego nie zrobi, może zrobi to Nikon ze swoim cropem 2.5.
Mój problem ze sprzetem polega na tym, ze potrzebuję jak najmniejszego aparatu po to, żeby móc schować go do kieszeni albo do sakiewki na pasku. Chcę mieć szybki dostęp do aparatu i jednocześnie nie przejmować się torbą ze sprzętem, albo dyndającym aparatem. Jaka jest różnica między FF + dwie stałki do 85mm a m43 z ekwiwalentami w torbie, 1,5kg?
XZ-1 jest OK do FullHD, GF1+20 daje jakość taką jakiej potrzebuje, ale mógłby być mniejszy.
dekielki faktycznie są kiepskie, przez moment rozważałem filtr uv jako alternatywę.
@GrzegorzMaj
Masz mniejszego GF2 lub przyszły GF3. Zobacz sobie porównania na www.dpreview.com
PS
Tak przy okazji Olek może mieć powody do dumy bo wreszcie przegonił Panasa w sprzedaży u Japońców :)
Mi dekielki spadają ze wszystkich obiektywów, jakie mam. Wystarczy o coś zawadzić i już lecą.
Jutro premiera wielka ponoć... chyba nie przykryję papug na noc, by mieć jeszcze ciepłe niusy :wink:
GF1+20 daje jakość taką jakiej potrzebuje, ale mógłby być mniejszy.
To kup sobie GF3 (http://www.43rumors.com/continually-updated-panasonic-gf3-and-leica-lens-announced/)lub E-pm1 (http://www.43rumors.com/e-pm1-versus-e-pl1-size-comparison-plenty-of-refurbished-e-pl1-at-olympusmarket/) jak wyjdzie i problem z głowy.
Mi dekielki spadają ze wszystkich obiektywów, jakie mam. Wystarczy o coś zawadzić i już lecą.
Ja jak zgubiłem od 14-54mm to kupiłem na szybko od Hamy i powiem, że trzyma się lepiej.
GrzegorzMaj
29.06.11, 14:38
Jutro premiera wielka ponoć... chyba nie przykryję papug na noc, by mieć jeszcze ciepłe niusy :wink:
To kup sobie GF3 lub E-pm1 (http://www.43rumors.com/e-pm1-versus-e-pl1-size-comparison-plenty-of-refurbished-e-pl1-at-olympusmarket/) jak wyjdzie i problem z głowy.
Rozważam E-PM1(nie ma obudowy bagnetu wystającej poza body jak GF3), jest węższy i niższy niż GF1. Z 20 i 14 będzie OK. Chciałbym jednak zobaczyć podobne rozwiązanie w pancake'ach co w samsungu 20-50, czy zuiko 14-42 - chowane w obudowę/korpus soczewki, wtedy m43 miałoby wielkość zaawansownych kompaktów.
Nie mam nic przeciwko średnim optycznie naleśnikom, byleby były za 300-700 zł.
No właśnie ja wolę 20/1.7 takie jakie jest (wolne, głośne, drogie?), ale z konkretną optyką.
@Gietrzy
Co ty tak się nadymasz i strofujesz kolegę. Zluzuj troszkę bo eksplodujesz :D
Nie nadymam i nie strofuję, po prostu tracę więcej czasu przy zmianie na 14-tkę bo muszę bardzo uważać na tą miniaturkę. Myśli, że (w mikro) może być coś mniejsze trzeba hamować a na pewno nie wygłaszać ich na 43R (portal monitorowany non stop przez specjalne wydziały Panasa/Oly), bo jeszcze to zrobią :mrgreen:
zacytowane przez ciebie niby jego słowa wskazują że on tego nie powiedział
Się podpisał :)
3. Sample 14 widziałem i uważam, że nie jest tak źle, b. dobrze w centrum, gorzej po bokach.
4. Optyka nie musi ucierpieć na miniaturyzacji.
No, ale po 25/1.4 (vs. V25/.95) i po 14 - jak sam piszesz i wszyscy widzimy - cierpi.
Chodzi mi o pancake'i z chowanymi soczewkami albo w obudowę, albo w mount - jeśli Panas/Oly tego nie zrobi, może zrobi to Nikon ze swoim cropem 2.5.
OK, to byłoby super tylko tego - imho - nie będzie. Dlaczego? GF2/GF3/E-PM1 nam mówią dlaczego. Musieli by zrobić ogóra (korpus) z jednym szkłem (chowany w mount) lub te przekładki z sensorami wzorem Ricoha.
Ogór nie przejdzie bo w Azji jest parcie na miniaturyzację.
Mój problem ze sprzetem polega na tym, ze potrzebuję jak najmniejszego aparatu po to, żeby móc schować go do kieszeni albo do sakiewki na pasku. Chcę mieć szybki dostęp do aparatu i jednocześnie nie przejmować się torbą ze sprzętem, albo dyndającym aparatem.
To tak jak my wszyscy :mrgreen:
Panas LX5 lub Oly XZ-1 póki co tylko te.
Jaka jest różnica między FF + dwie stałki do 85mm a m43 z ekwiwalentami w torbie, 1,5kg?
http://img839.imageshack.us/img839/949/p1040331e.jpg
GF1+20 daje jakość taką jakiej potrzebuje, ale mógłby być mniejszy.
Imho, jeszcze raz - imho - jedno wyklucza drugie.
Mi tam jakoś ani z LX3 ani z 20/1.7 nie spadają a ten z 14 to bardziej czarna folia ochronna niż dekiel/ek.
Chciałbym jednak zobaczyć podobne rozwiązanie w pancake'ach co w samsungu 20-50, czy zuiko 14-42 - chowane w obudowę/korpus soczewki, wtedy m43 miałoby wielkość zaawansownych kompaktów.
Pomysł super, ale nie sądzę, żeby to w Azji przeszło.
Jedyna możliwość dostania czegoś takiego w mikro to zrobienie tego przed Panas/Oly przez... Sony w Nex i/lub Nikon w CoolpixPRO.
Nawet jeśli by na to poszli, to imho wściekłbym się na P/O gdyby zrobili takie naleśniki w czasie krótszym niż minimum 6 lat od czasu poprzednich wersji szkieł $300+. Tanie kity sobie mogą zmieniać co rok ;)
E-PM1 - mając 17/2.8 Oly może kombinować z 17:2=9mm, taki naleśnik czytaj budżetowa optyka 9mm f/2.8 (kit do E-PM2) za $250-300 na wejściu, imho b. umocniła by micro i konkretnie dobiła konkurencję - mini korpus plus małe/tanie (do wyboru) 9-14-17-20 naleśniki plus 45/1.8.
BTW. Post merti sugeruje mi, żeby zaocznie cię przeprosić jeśli poczułeś się urażony/strofowany przeze mnie.
Powoli krystalizuje sie podzial swiadomych uzytkownikow:
- Ci dla ktorych u43 to glowny system, Ci oczekuja najlepszej jakosci
- Ci dla ktorych u43 to dodatkowy system, Ci oczekuja minimalizacji
Czy to jednak zbytnia generalizacja?
Dodałbym jeszcze trzecią grupę:
- system? a co to? ;)
... i czwartą
nie mieli, nie mają, nie będą mieli ale wiedzą najlepiej jaki m4/3 być powinien i dlaczego jest to samo zuo
Janko Muzykant
29.06.11, 15:38
- Ci dla ktorych u43 to glowny system, Ci oczekuja najlepszej jakosci
- Ci dla ktorych u43 to dodatkowy system, Ci oczekuja minimalizacji
Jeszcze są tacy, co chcą tego i tego.
... i czwartą
nie mieli, nie mają, nie będą mieli ale wiedzą najlepiej jaki m4/3 być powinien i dlaczego jest to samo zuo
I znowu powtarzam, że mądrych ludzi to aż miło posłuchać:wink: jestem za
Jakie następne szkiełko pokroju 12/2.0 zapoda nam Oly?
Ja bym chciał 100mm f/2.8 makro.
Całego wątku nie dałem rady przerzucić, ale zauważyłem że poprzez skróty myślowe zaczynacie grypsować i to co piszecie jest zrozumiałe dla małej grupy :) - fajne.
Zbierze ktoś parę złotych myśli za i przeciw nowej puszki i nowych szkieł które wydają się bardzo ciekawe. Szkła wydają się mieć super ogniskowe i jasne.
http://www.tvsmith.my/3-new-3rd-generation-cameras-from-olympus/
Zacytuję imho "najlepszy" faragment:
By the way, the two Japanese gentlemen kept referring to New Generation System Camera (NGSC) instead of Mirrorless. Brilliant!
WTF!?
http://www.tvsmith.my/3-new-3rd-generation-cameras-from-olympus/
źródło (http://www.tvsmith.my/wp-content/uploads/2011/06/e-p3_launch_02.jpg)
Jakie gustowne łańcuszki :cool:
By the way, komu przeszkadzał grip w E-PL3 ? XZ-1 z niego zrobili
Hej, czy wyczaił ktoś w tym całym zalewie informacji, fotek i filmików
jak się ma współpraca starych i nowych czcigodnych ZD z nowymi PENami?
PS Miałem okazję podpiąć 14-54mmI pod e-PL1 - działa podobnie wolno ale i pewnie jak z 14-54mmII.
Ogolnie to chcialbym wreszcie cos w m43 ale w puszce a la E-30, moze uszczelnionej. AF juz w miare dobrze dziala wiec mogliby cos wypuscic.
Kupilibyscie cos takiego?
T.
Ja bym nie kupił. Ale jakby wypuścili coś a'la Panas L1 lub Olek E-330, tyle że odrobinę mniejsze, to może bym parę nocy nie przespał, myśląc o nim... Choć i tak bym nie kupił ;)
Ja bym nie kupił. Ale jakby wypuścili coś a'la Panas L1 lub Olek E-330, tyle że odrobinę mniejsze, to może bym parę nocy nie przespał, myśląc o nim... Choć i tak bym nie kupił ;)
Nooo L1 - mogloby byc od biedy. Jednak za maly jak dla mnie. Odpowiedni komfort trzymania i obslugi zapewnia mi idealnie E-30 + HLD-4 :)
Ostatecznie cos a la E-620/650 + mozliwy grip.
Po prostu tak sobie mysle, ze najwyzszy czas na jakas fajna bezlusterkowa puszka dla zaawansowanego amatora :)
Tomek
Ogolnie to chcialbym wreszcie cos w m43 ale w puszce a la E-30, moze uszczelnionej. AF juz w miare dobrze dziala wiec mogliby cos wypuscic.
Ja stanowczo nie. Za duże i ciężkie. Coś na kształt E-620 z HLD-5 i jestem szczęśliwy
Za dużo fajnych szkieł powychodziło, jak 12mm 14mm 17mm 20mm 45mm, 9-18mm i KiTy, by podpinać takiego klocka pod nie jak E-30. Nawet 14-150mm nie jest taki wielki. 14-54mm i 70-300mm też jeszcze się jakoś się prezentują z PENami.
Mi to wszystko rybka, byle byłby nowy 17mm ale ze światłem 1,8 a nie 2,8 i z szybszym AF i będę happy :)
Mi to wszystko rybka, byle byłby nowy 17mm ale ze światłem 1,8 a nie 2,8 i z szybszym AF i będę happy :)
Masz niezłe 20mm 1,7 aż tak Cię te trzy mm bolą?
Ja stanowczo nie. Za duże i ciężkie. Coś na kształt E-620 z ruchomym LCD, lub serii e-5xx to tak.
No to ewentualnie cos na ksztalt E-620 bym mogl przyjac :) Byle mialo 2 rolki/kolka do nastaw i musowo do tego opcja z gripem - w sumie wilk syty i owca cala. Do tego uszczelniony korpus - to moglby byc calkiem niezly produkt.
Pyt. (bo nie orientuje sie) - jak wyglada sprawa z uszczelnieniami obiektywow m43???
Ehh.. marzenia.
T.
Ehh.. marzenia.
W ramach kompromisu czeka całkiem całkiem Panasonic G3 (http://www.dpreview.com/previews/Panasonicdmcg3/) już teraz, nie pękaj.
Ja tam zostaję w Olku. Moje gorzkie żale zostały wysłuchane - AF poprawiony (z MZD chociaż, oby i z ZD).
Pyt. (bo nie orientuje sie) - jak wyglada sprawa z uszczelnieniami obiektywow m43???
Tak jak korpusów. Nijak.
Nie ma uszczelnień w obiektywach m43
T.
Ja odnoszę wrażenie, że E-P3 jest specjalnie okrojony by zostawić trochę miejsca na E-5 lub jakiegoś innego następce.
Może się doczekasz.
Nie zamierzam się już pakować w puszki 4/3, chyba że doczekam się przełomu w matrycy.
Potrzebuję mały aparat w teren, jednak w E-P3 brakuje mi szybszych czasów migawki przy takim natywnym ISO 200- tylko 1/4000s.
Nie do końca wiem czy lampa pójdzie w trybie FP, to się okaże.
Też nie rozumiem ograniczenia X-sync speed do 1/160s.
Nie znalazłem informacji ani szczelności ani o sterowaniu pilotem.
Nastawiam się na razie na E-P3
Nastawiam się na razie na E-P3
Ja w pierwszej kolejności na 45mm 1,8, no chyba że będzie w zestawie z e-pl3 (ruchomy LCD).