Strona 59 z 180 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1791

Wątek: Nowe ploty o nowym korpusie

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Odp: Nowe ploty o nowym korpusie

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Powracając do tematu chyba nikt nie zaprzeczy że taki EM1 z mocowaniem 4/3 byłby strzałem w 10
    Jednak zaprzeczy. Po co blokować sobie dostęp do świetnych i niewielkich szkieł m4/3 tylko po to by wyeliminować przejściówkę o której długość i tak aparat musiałby być większy dla 4/3?
    bezbagnetowiec z mianowania

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

No nie wiem czy zrobią. Jakoś do tej pory nie zrobili i jest cicho o tego typu planach. Mnie nie chodzi nawet o lustro. Kit w ucho z lustrem. Chcę puchę wielkości mojej E-30 z normalnym mocowaniem bez konieczności kupowania jakichkolwiek przejściówek.

Stosowanie akcesoriów 4/3 do m4/3 do porażka.
    Podłączał ktoś lampę Fl-36r (nie taka duża) do powiedzmy E-Pl5 ? Jeśli nie, to polecam test, a następnie radzę zawiesić aparat na szyi wraz z dołączoną lampą i kucnąć.

Witam !

FL-36R + EPL-5 to dosc malo wygodne ale od czasu do czasu korzystam z tej lampy.
    (wieksza liczba przewodnia, znacznie wyzej umieszczony palnik, ladne rozproszenie swiatla z dyfuzorem Lightsphere)
    Szkoda, ze w m.4/3 nie dziala wspomaganie AF z tej lampy.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Lightbulb Odp: Nowe ploty o nowym korpusie OM-D

Cena 6 tys. zł jednak ostudzi zapał niejednego śmiałka zafascynowanego tym modelem.
    Ano, wielu zastanowi się czy nie kupić w podobnej cenie pełnoklatkowego body 6D/d600, lub np. zestaw K-5 II + 18-35 1,8, lub 2x taniej GX7.
    [/COLOR]Bardzo ubolewam nad faktem, że Olympus jednak nie zrobił puszki w systemie 4/3 o wielkości i ergonomii (bardzo dobrej zresztą) poczciwego ale nadal niezłego E-30.
    E-30/E-3/E-5 są zbyt duże jak dla mnie. Pełna klatka potrafi być mniejsza a i tak wygodna z gripem.
    Ten OM+D z gripem z linka wyżej nie wygląda tak strasznie jak poprzednie body m43. W mnie to dobry kompromis.
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    FL-36R + EPL-5 to dosc malo wygodne ale od czasu do czasu korzystam z tej lampy.
    OM-D E-M5 jest nawet mało wygodne z niewielkim FL-36R - też przewraca się do góry dnem, bo jest zbyt małe i lekkie.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 21.08.13 o 09:15
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Dobrym rozwiązaniem byłby radiowy transmiter TTL do lampy, ale chyba do Olka nic takiego nie ma. Ja lubię pracować mając lampę w jednej ręce, a aparat w drugiej. No ale lubię też TTLa, więc klops... Jakimś kompromisem jest kabel albo wyzwalanie błyskiem, ale to może nie zadziałać w słoneczny dzień albo gdy lampa nie będzie w polu widzenia.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar lookee
    Mieszka w
    Gdzieś na południu
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dobrym rozwiązaniem byłby radiowy transmiter TTL do lampy, ale chyba do Olka nic takiego nie ma. Ja lubię pracować mając lampę w jednej ręce, a aparat w drugiej. No ale lubię też TTLa, więc klops... Jakimś kompromisem jest kabel albo wyzwalanie błyskiem, ale to może nie zadziałać w słoneczny dzień albo gdy lampa nie będzie w polu widzenia.
    Wiem doskonale o czym piszesz. Mając Canona też lubiłem takie zabawy: lampa w jednej, aparat w drugiej łapie. Tylko niestety po takiej sesji ramiona mnie bolały jak po wizycie w siłowni . Poza tym trudno utrzymać jedną ręką ciężki aparat. W systemie Olympusa jest lekkość, ale brakuje dobrego wyzwalacza radiowego TTL. Niestety nie zanosi się, by to w najbliższym czasie się zmieniło. Pozostaje loteryjne wyzwalanie przez błysk.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Dlatego tym bardziej do bezlusterkowców powinny być takie rozwiązania, bo te aparaty idealnie się do tego nadają.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

No to było wiadomo już od dawna, że będzie to wyższy model. Cena 6 tys. zł jednak ostudzi zapał niejednego śmiałka zafascynowanego tym modelem.
    Jeśli mają go zamiar pozycjonować jako następce E-5 to cena nie dziwi. E-3 i E-5 też osiągały ten pułap na początku. Później były promocje, dodatki (korpus + gratis w postaci obiektywu lub lampy). Na pewno pamiętasz.

Nowy link z filmem z E-M1
    To wideo oglądaliśmy już przed weekendem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

@tymczasowy ale po co mam się bawić w przelotki ?
    Ale po co mam sobie zamykać dostęp do nowych małych szkiełek m43?

4/3 obfitował w super zoomy.
    m43 obfituje w super stałki.
    Wzajemnie dobrze się to uzupełnia.

PS
    Korpus z mocowaniem 4/3 i tak musi być o te dodatkowe centymetry grubszy .... jak już tu ktoś napisał.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 21.08.13 o 10:38

| OlyJedi Awatar maestro
    Mieszka w
    śląskie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

A tak w ramach ciekawostki ... ogląda ktoś z Was serial Dexter ?
    W pierwszym sezonie główny bohater (specjalista od śladów krwi w wydziale zabójstw) używał Olympusa (nie pamiętam już modelu), w następnych sezonach używał systemu Nikona, a w najnowszym znów powrócił do Olympusa tym razem E5
    Nie będzie nowego sezonu, ale podejrzewam, że na E-M1 z E5 raczej by się nie przerzucił.
    Czy wiadomo już na pewno że E-M1 to następca E5 ?
    Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
    Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

... że na E-M1 z E5 raczej by się nie przerzucił.
    Czy wiadomo już na pewno że E-M1 to następca E5 ?
    Nie wiadomo. To może być kolejne OM-D, a wielcy od Olympusa wciąż mówią o kolejnych aparatach 4/3. Jesienią dowiemy się co naprawdę szykuje Olympus.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro