Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Ano, wielu zastanowi się czy nie kupić w podobnej cenie pełnoklatkowego body 6D/d600, lub np. zestaw K-5 II + 18-35 1,8, lub 2x taniej GX7.
E-30/E-3/E-5 są zbyt duże jak dla mnie. Pełna klatka potrafi być mniejsza a i tak wygodna z gripem.
Ten OM+D z gripem z linka wyżej nie wygląda tak strasznie jak poprzednie body m43. W mnie to dobry kompromis.
OM-D E-M5 jest nawet mało wygodne z niewielkim FL-36R - też przewraca się do góry dnem, bo jest zbyt małe i lekkie.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 21.08.13 o 09:15
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
Dobrym rozwiązaniem byłby radiowy transmiter TTL do lampy, ale chyba do Olka nic takiego nie ma. Ja lubię pracować mając lampę w jednej ręce, a aparat w drugiej. No ale lubię też TTLa, więc klops... Jakimś kompromisem jest kabel albo wyzwalanie błyskiem, ale to może nie zadziałać w słoneczny dzień albo gdy lampa nie będzie w polu widzenia.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wiem doskonale o czym piszesz. Mając Canona też lubiłem takie zabawy: lampa w jednej, aparat w drugiej łapie. Tylko niestety po takiej sesji ramiona mnie bolały jak po wizycie w siłowni. Poza tym trudno utrzymać jedną ręką ciężki aparat. W systemie Olympusa jest lekkość, ale brakuje dobrego wyzwalacza radiowego TTL. Niestety nie zanosi się, by to w najbliższym czasie się zmieniło. Pozostaje loteryjne wyzwalanie przez błysk.
Dlatego tym bardziej do bezlusterkowców powinny być takie rozwiązania, bo te aparaty idealnie się do tego nadają.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jeśli mają go zamiar pozycjonować jako następce E-5 to cena nie dziwi. E-3 i E-5 też osiągały ten pułap na początku. Później były promocje, dodatki (korpus + gratis w postaci obiektywu lub lampy). Na pewno pamiętasz.
To wideo oglądaliśmy już przed weekendem.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 21.08.13 o 10:38
A tak w ramach ciekawostki ... ogląda ktoś z Was serial Dexter ?
W pierwszym sezonie główny bohater (specjalista od śladów krwi w wydziale zabójstw) używał Olympusa (nie pamiętam już modelu), w następnych sezonach używał systemu Nikona, a w najnowszym znów powrócił do Olympusa tym razem E5
Nie będzie nowego sezonu, ale podejrzewam, że na E-M1 z E5 raczej by się nie przerzucił.
Czy wiadomo już na pewno że E-M1 to następca E5 ?
Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro