Strona 109 z 180 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.081 do 1.090 z 1791

Wątek: Nowe ploty o nowym korpusie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Nowe ploty o nowym korpusie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wersji SuperCCD było wiele, w tym choćby ta z S5 Pro, z dodatkowymi pikselami bez filtrów koloru, rejestrującymi tylko informację ze świateł. Do dziś nie powstała matryca dorównująca jej DRem w światłach, a to było lata temu. Mój pierwszy cyfrowy aparat, kupiony chyba z 8 lat temu, miał matrycę SuperCCD bodajże 1/1,6 cala i miażdżył w tamtym czasie konkurencję. Aż taka lipa to jednak nie była...
    Ale zaczęło się od oszustwa z wypisywaniem podwojonej liczby pikseli na korpusie. Jedni to pamiętają, a inni nie, bo myśleli wtedy o kredkach w tornistrze/plecaku, a nie o megapikselach. Ok, stary jestem i na dodatek mam dobrą pamięć, ale tego już nie zmienię Nowe Fuji mi się podoba, ale te wszystkie superCCD i hybrydy, to było 80% marketingu. Co do miażdżenia konkurencji, to z tym bywa ciekawie nawet teraz, według niektórych m4/3 miażdży wszystko...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

... i zostaje miażdżyca.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Mój pierwszy cyfrowy aparat, kupiony chyba z 8 lat temu, miał matrycę SuperCCD bodajże 1/1,6 cala i miażdżył w tamtym czasie konkurencję.
    Z SuperCCD miałem wówcza Fuji S6500...ależ to była maszyna. AF szukał 5s celu i czesto się mylił
    Do tego super szumy powyżej ISO200.
    Do nauki była to wtedy jedna z ciekawszych propozycji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ale zaczęło się od oszustwa z wypisywaniem podwojonej liczby pikseli na korpusie.
    To chyba nie tak było. Ilość pikseli się zgadzała, tylko trzeba było je i interpolować, żeby "odkręcić" obraz z matrycy przekręconej o 45 stopni.

Jedni to pamiętają, a inni nie, bo myśleli wtedy o kredkach w tornistrze/plecaku, a nie o megapikselach.
    Mam nadzieję, że etap myślenia o megapikselach ich ominął i od razu z kredek przeskoczyli na etap myślenia o zdjęciach. W przeciwnym razie ciągle musieliby pisać na forach o przeliczeniu cropów, mierzeniu GO i odczarowywaniu zafałszowanych oznaczeń przysłon i ogniskowych. Och, oby tylko nie spotkało ich to nieszczęście...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To chyba nie tak było. Ilość pikseli się zgadzała, tylko trzeba było je i interpolować, żeby "odkręcić" obraz z matrycy przekręconej o 45 stopni...
    I na tej samej zasadzie można było dorysować piksele do klasycznej matrycy, żeby uzyskać efekt "superCCD"
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

"Efekt SuperCCD" nie polegał na dorysowaniu pikseli, tylko na zwiększeniu rozdzielczości po przekątnej. Interpolacja to efekt uboczny, a nie istota tej technologii. Ideą było zastosowanie oktagonalnych pikseli.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

I na tej samej zasadzie można było dorysować piksele do klasycznej matrycy, żeby uzyskać efekt "superCCD"
    A one (te piksle) nie były jeszcze jakoś przesunięte względem siebie?
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Efekt "superCCD" polegał na przekręceniu matrycy o 45 stopni i dorysowaniu pikseli brakujących w stosunku do tradycyjnego układu. Na ten efekt dawały się czasem nabrać najprostsze testy sprawdzające tylko rozdzielczość w pionie i w poziomie. W realnych zdjęciach efektu nie było.

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Pierwszy mój aparat cyfrowy to fuji. Kupiłem go dla kolorków jakie wypluwał. Jak pamiętam to po interpolacji z 3 na 6mpx tak naprawdę otrzymywało się ok 4mpx. Zdjęcia tyle ważyły a karty były małe/drogie pojemnościowo że praktycznie nie korzystałem z interpolacji. Do labu do wielkości A4 w zupełności wystarczało. Niestety szum powyżej iso 200 był znaczny.
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

No to Was wzięło na historyczne wspominki, w poprzednim wieku w Galicji mawiało się o tym "austryjackie gadanie:
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro