Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
No ja nie mam dużego setu obiektywów, kit i 50 f/2, lampę systemową i 3 szkła ze starego OMa. Po prostu lubię Olympusa.
D600 - brudzi sobie sam matrycę więc podziękuję. D800 za droooogi. Zakładam, że jak się pojawi coś nowego w E-systemie to i tak będzie tańsze i to sporo od takiego D800.
Może jakbym PRACOWAŁ i ZARABIAŁ na fotografii to bym się nie wahał, ale tak... luz.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Widziałem D800 i D600 , oba wymagają także wymiany szklarni, więc to i dla fanów Nikona jakby zmiana systemu. Jak komu potrzeba, to taki skok zrobi. Sądzę ,że wielu pozostanie na D700 lub cropie.
Gdybym pracował w reklamie, żył z moich krajobrazów, lub miał taki fun może zdecydowałbym się na ten krok, ale tak to po co.
Potrzebuję sprawnego AF w korpusie E-systemu do moich dużych szkieł. To w pełni by mnie satysfakcjonowało , z matrycą o parametrach tej z E-M5.
Ostatnio edytowane przez apz ; 13.02.13 o 20:41
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
ale gdybamy tu o korpusie 4/3 czy micro 4/3 . Jeśli to drugie to porównanie do D800 / D600 jest dziwne
Z Twoich krajobrazów dałbyś sobie radę zarabiać z OMD - powyżej 10Mpix to potrzeba mało komu. A3 się robi często z 6-7MPix...
Ostatnio edytowane przez apz ; 13.02.13 o 21:07
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Teraz z kolei pojawiła się plotka, że nowy korpus może jednak nie mieć wbudowanego wizjera![]()
Dobrą wiadomością z kolei byłby nowy wizjer zewnętrzny, może kompatybilny z starymi penami?
Podejrzewam, że sporo osób będzie zawiedziony jeśli faktycznie E-P5 nie będzie miał wizjera ala dalmierz.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Wyświetlacz zapewne nieruchomy. Szkoda, lepiej kupić E-PL5. Ciekawe jaką cenę wymyślą za E-P5?
Czy lepiej, to zobaczymy jak w końcu aparat wyjdzie
Teraz to tylko spekulacje i plotki.
Cena powinna być większa od E-Pl5, mniejsza od OMD![]()
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA