Strona 281 z 475 PierwszyPierwszy ... 181231271279280281282283291331381 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.801 do 2.810 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    tak z ciekawości - co to za wioska? czy aby nie po drugiej stronie Olzy?
    Bielsko-Biała.
    Zgadza się, sprawdziłem w internecie i wygląda to tak (z grubsza oczywiście) że w BB jest 1 MediaMarkt i tam OMD jest. Ale jest też jeden Fotojoker (to samo centrum handlowe) i dwa RTV EURO AGD (w innych punktach) i tam już OMD nie uświadczysz. Szanse, że opisany przeze mnie kilka postów wyżej delikwent trafi w pierwszym kontakcie do sklepu z OMD są więc jak 1:3

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Dziwne to wszystko, Panasa G5 też nie ma w FJ. Z Olka i Canona tylko niedobitki zostały.
    Ale coś ze sprzętu m4/3 Panasonica w Fotojokerze jest więc i jest szansa że klient przynajmiej o marce usłyszy i być może się zainteresuje. Panasonic ma o tyle lepszą sytuację że w Euro (piszę o Wielickiej w Krakowie, gdzie indziej nie sprawdzałem ale pewnie jest podobnie) Panasonic ma swoją oddzielną ekspozycję z m4/3 i korpusy są nawet "pod prądem"

---
    Wiem, marketing to nie jest taka prosta sprawa że liniowo idzie producent -> produkt -> sklep -> ekspozycja -> klient. Sklepy stacjonarne mają teraz trochę przechlapane. Czynsze w galeriach wysokie. Ludzi wprawdzie sporo się przewija ale w większości to a'patrze albo macanci. Koszty więc duże a obroty takie sobie bo dużą część przechwytują sklepy internetowe (rączka w górę kto nie robi tak że najpierw w FJ czy MM towar maca a potem na Skąpcu czy Ceneo tańszej oferty szuka). Ja się nie dziwię że sklepy się zabezpieczają przed plajtą oczekując od producentów wsparcia - opłat za reklamę, opłat za miejsce na półce, partycypacji w kosztach okresowych promocji (gazetkowe obniżki cen). Ale w normalnym układzie pomimo pozornego konfliktu interesu ta współpraca sklep - producent powinna się jakoś układać. Przecież jedno bez drugiego istnieć nie da rady...

Mam nadzieję (ale to już pisałem) że Jack'owi i jego współpracownikom uda się doprowadzić do tego że "tak zajefajny towar będzie dostępny w każdym sklepie fotograficznym"

---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post był o 10:36 ----------

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Zapomniałeś o Pentaxie. MZ jest to sytuacja odzwierciedlająca skuteczność reklamy. W świadomości masowego klienta istnieją tylko dwie firmy: N i S, a FJ jest właśnie dla takiego klienta.
    hahaha mam lepszy przykład - kto ostatnio widział "na półce" jakiś aktualny model aparatu Sigmy? no kto?

| OlyJedi Awatar dao
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Dziwne to wszystko, Panasa G5 też nie ma w FJ. Z Olka i Canona tylko niedobitki zostały.
    G5 powinien być, niektóre sklepy dostały katalogi. Jest za to NX20 i nowy NEX5r

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Zapomniałeś o Pentaxie. MZ jest to sytuacja odzwierciedlająca skuteczność reklamy. W świadomości masowego klienta istnieją tylko dwie firmy: N i S, a FJ jest właśnie dla takiego klienta.
    Przesadzasz. Aparatów Sigmy też nie ma, nie mówiąc o Leice i Hasselu

Ale coś ze sprzętu m4/3 Panasonica w Fotojokerze jest więc i jest szansa że klient przynajmiej o marce usłyszy i być może się zainteresuje. Panasonic ma o tyle lepszą sytuację że w Euro (piszę o Wielickiej w Krakowie, gdzie indziej nie sprawdzałem ale pewnie jest podobnie) Panasonic ma swoją oddzielną ekspozycję z m4/3 i korpusy są nawet "pod prądem"
    W niektórych sklepach FJ miały być ekspozycje Olympusa, czy się to udało - nie wiem, trzeba by snuffi'ego pytać.
    że jakby coś - to nic

RX100 || blog

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

---
    Wiem, marketing to nie jest taka prosta sprawa że liniowo idzie producent -> produkt -> sklep -> ekspozycja -> klient. Sklepy stacjonarne mają teraz trochę przechlapane. Czynsze w galeriach wysokie. Ludzi wprawdzie sporo się przewija ale w większości to a'patrze albo macanci. Koszty więc duże a obroty takie sobie bo dużą część przechwytują sklepy internetowe (rączka w górę kto nie robi tak że najpierw w FJ czy MM towar maca a potem na Skąpcu czy Ceneo tańszej oferty szuka). Ja się nie dziwię że sklepy się zabezpieczają przed plajtą oczekując od producentów wsparcia - opłat za reklamę, opłat za miejsce na półce, partycypacji w kosztach okresowych promocji (gazetkowe obniżki cen). Ale w normalnym układzie pomimo pozornego konfliktu interesu ta współpraca sklep - producent powinna się jakoś układać. Przecież jedno bez drugiego istnieć nie da rady...

Mam nadzieję (ale to już pisałem) że Jack'owi i jego współpracownikom uda się doprowadzić do tego że "tak zajefajny towar będzie dostępny w każdym sklepie fotograficznym"

---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post był o 10:36 ----------

hahaha mam lepszy przykład - kto ostatnio widział "na półce" jakiś aktualny model aparatu Sigmy? no kto?
    Pełna zgoda i dlatego wydaje mi się, że te wypasione gablotki w FJ, to N i S muszą sobie zafundować i traktują to też jako formę reklamy. Pentaxa mi brakuje, a Sigma jako producent aparatów i inne mniej popularne firmy, to w świadomości przeciętnego konsumenta istnieją na tym samym poziomie, co endoskopy Olka.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

(rączka w górę kto nie robi tak że najpierw w FJ czy MM towar maca a potem na Skąpcu czy Ceneo tańszej oferty szuka).
    Ale MM reklamuje się, że nie dla idiotów. Wiec muszą zakładac taką kolej rzeczy

W moim mieście z m4/3 to tylko E-Pl3 mogłem zobaczyć w kilku sklepach. W MM oferta bezlusterkowców i zaawansowanych kompaktów jest bardzo mała. O takich "dziwactwach" jak OMD czy XP1 to moge pomarzyć. Zobaczyć mine sprzedawcy po zadaniu mu pytania czy mają OMD bezcenne

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Ale MM reklamuje się, że nie dla idiotów. Wiec muszą zakładac taką kolej rzeczy

W moim mieście z m4/3 to tylko E-Pl3 mogłem zobaczyć w kilku sklepach. W MM oferta bezlusterkowców i zaawansowanych kompaktów jest bardzo mała. O takich "dziwactwach" jak OMD czy XP1 to moge pomarzyć. Zobaczyć mine sprzedawcy po zadaniu mu pytania czy mają OMD bezcenne
    np. w Olsztynie w MM mają i OM-G 5 (5700pln ) i Fuji X-pro, peny też, x100,x10, nexy, sporo tego mają. Z kolei np. w Legnicy (MM) nie mają ani omd, ani penów, tylko nexy a za szyblaną gablotką, nie mogło zabraknąć oczywiście 5Dm3 + 24-105 za 18k
    runner

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W Poznaniu też wszystko jest. A jeśli akurat chwilowo nie ma, to w ciągu kilku dni sprowadzą.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

W takim razie mam wniosek konstruktywny - robimy taką akcję że łazimy po sklepach foto i się dopytujemy o Olympusowe m4/3 z naciskiem na OMD. Jest nas tu sporo, jakby się postarać to może udałoby się uzyskać taką skalę operacjię żeby informacja "ludziska pytają się o Olympusa" dotarła do władz Fotojokera, EURO etc. Może wtedy łatwiej byłoby Jack'owi i spółce negocjować warunki handlowe?

Nie jest to zbyt naiwne?

| OlyJedi Awatar chreasy
    Mieszka w
    Dln Śląsk
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

W takim razie mam wniosek konstruktywny - robimy taką akcję że łazimy po sklepach foto i się dopytujemy o Olympusowe m4/3 z naciskiem na OMD. Jest nas tu sporo, jakby się postarać to może udałoby się uzyskać taką skalę operacjię żeby informacja "ludziska pytają się o Olympusa" dotarła do władz Fotojokera, EURO etc. Może wtedy łatwiej byłoby Jack'owi i spółce negocjować warunki handlowe?

Nie jest to zbyt naiwne?
    Przecież, każdy kto siedzi w temacie foto to wie, że omd jest rewolucyjny tylko w kamiennym kręgu u43 i tam robi za Miss
    runner

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ale piszesz, że mieszkasz na Pogórzu Wielickiem, więc bliziutko masz http://www.sklepfotograficzny.pl/
    Często u nich kupuję i bardzo zadowolony jestem. Mają OMD, ze statusem "dostępny od ręki"
    Sklep dobry to fakt. Nie za tani, nie za drogi. Np. D600 w całkiem sensownej cenie

T.

---------- Post dodany o 12:11 ---------- Poprzedni post był o 11:59 ----------

A co do bytności, bądź braku OM-D na półkach sklepów róźnych. No jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi albo o d**ę, albo o kasę, albo i jedno i drugie. W tym przypadku chyba jednak o kasę.
    Mam znajomego który jest jakimś tam przedstawicielem działu sprzedaży jednego z browarów na teren Małopolski. Żeby jego marki piwa stały w widocznym miejscu w sklepie, czy w ogóle pojawiły się w niektórych to musi się chłopak nieźle "napocić" i groszem sypnąć czasem. Zdarzają się i takie sklepy, gdzie ma szans wbić się z ofertą bo im konkurencja dodatkowo płaci za to, żeby innych marek nie wpuszczały. Może taki FJ nie chce Olka wpuścić bo by mu np. Nikon obciął "preferencyjne warunki"?
    A tak kontynuując, to wiecie jaką markę najcześciej polecają sprzedawcy w Saturnie w KRK (na pytanie o chęć nabycia "luszczanki")??? No zgadujcie.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Olympus OM-D E-M5 + M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm f/3,5-6,3 EZ
    Mały i lekki aparat z wymienną optyką systemu Mikro Cztery Trzecie. Rozdzielczość: 16,1 mln pikseli. Pamięć: SDHC, SDXC, UHS-I. Minimalny czas otwarcia migawki: 1/4000 s. Wymiary: 121,0 x 89,6 x 41,9 mm. Waga: 425 g. Gwarancja 1 rok.

Ciekawe, że u nich OM-D ma 1 rok gwarancji, zastanawiałbym się czy kupić towar spoza UE.

Nie jest to błąd.
    Zapytałem sklep i taką otrzymałem odpowiedź:
    Wg informacji zawartych w warunkach gwarancji, jest ona jednoroczna liczona od daty sprzedaży.

---------- Post dodany o 12:14 ---------- Poprzedni post był o 12:13 ----------

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    ....
    A tak kontynuując, to wiecie jaką markę najcześciej polecają sprzedawcy w Saturnie w KRK (na pytanie o chęć nabycia "luszczanki")??? No zgadujcie.

T.
    Panasonic

Uprawnienia umieszczania postów