Strona 279 z 475 PierwszyPierwszy ... 179229269277278279280281289329379 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.781 do 2.790 z 4745

Wątek: Olympus OM-D E-M5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Olympus OM-D E-M5

wiesz, myślę że z meblami to chyba nie najlepszy przykład - ich producentów w samej Polsce pewnie będzie z kilkunastu (mówię do dużych producentach a nie o rodzinnych, rzemieślniczych warsztatach z Kalwarii) a w Europie kilkudziesięciu. Producentów zaś sprzętu fotograficznego, tego średnio i bardziej zaawansowanego (bo znów trzeba zapomnieć na chwilę o wyrobach typu medion czy tevion) jest może dziesięciu w świecie... inna skala, inny wybór, inna oferta..

I patrzę teraz na strony RTV EURO AGD... są w ofercie PENy a OMD nie ma, Fotojoker ma w ofercie 2 kompakty Olympusa ale już nic więcej... Tak się zastanawiam - czy OP narzucił sklepom jakieś super drastyczne wymagania co do sprzedaży E-Mpiątki? a jeśli tak, to dlaczego sprzedawcy, nawet ci duzi i renomowani tak jak ww wymienione firmy uznały że nie warto w sprzedaż E-M5 wchodzić? przecież to całkiem niezły aparat, przedstawiciel całkiem sensownego systemu i po za ceną która jest cokolwiek wysoka ma wszystkie cechy by być bestelerem... a sprzedawcy powinni się bić by mieć go w ofercie

więc dlaczego tak nie jest?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    .. a sprzedawcy powinni się bić by mieć go w ofercie
    Jednak jest bardzo dużo rzeczy, o których nie wiesz. Na przykład taki hit, jak Coca-cola teoretycznie jest wszędzie, ale znam sklepy spożywcze, w których jej nie ma i nie będzie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Widzisz,tu u mnie w miescie nie znajde zadnego sklepu z olympusem.Jednak wchodzac do pierwszego z brzegu wyrazam chec kupna i sprzedawca,patrzy w ekran monitora,fajeczkuje egzemplarz u dostawcy i sprowadza go dla mnie.Podaje nr tel.i jesli juz go ma(kwestia jednego ,gora dwoch dni) to dzwoni do mnie i zaprasza do sklepu lub po prostu wysyla go do mnie z czytnikiem kart platniczych,zalezy co tam sobie ustalilismy.Nie wiem jak jest u Ciebie tam w okolicy,czy sprowadza,czy musisz przedplate zrobic,czy zaswidczenie z banku,ze masz kase,nie wiem

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

wiesz, myślę że z meblami to chyba nie najlepszy przykład - ich producentów w samej Polsce pewnie będzie z kilkunastu (mówię do dużych producentach a nie o rodzinnych, rzemieślniczych warsztatach z Kalwarii) a w Europie kilkudziesięciu. Producentów zaś sprzętu fotograficznego, tego średnio i bardziej zaawansowanego (bo znów trzeba zapomnieć na chwilę o wyrobach typu medion czy tevion) jest może dziesięciu w świecie... inna skala, inny wybór, inna oferta..

I patrzę teraz na strony RTV EURO AGD... są w ofercie PENy a OMD nie ma, Fotojoker ma w ofercie 2 kompakty Olympusa ale już nic więcej... Tak się zastanawiam - czy OP narzucił sklepom jakieś super drastyczne wymagania co do sprzedaży E-Mpiątki? a jeśli tak, to dlaczego sprzedawcy, nawet ci duzi i renomowani tak jak ww wymienione firmy uznały że nie warto w sprzedaż E-M5 wchodzić? przecież to całkiem niezły aparat, przedstawiciel całkiem sensownego systemu i po za ceną która jest cokolwiek wysoka ma wszystkie cechy by być bestelerem... a sprzedawcy powinni się bić by mieć go w ofercie

Ale piszesz, że mieszkasz na Pogórzu Wielickiem, więc bliziutko masz http://www.sklepfotograficzny.pl/
    Często u nich kupuję i bardzo zadowolony jestem. Mają OMD, ze statusem "dostępny od ręki"
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Widzisz,tu u mnie w miescie nie znajde zadnego sklepu z olympusem.Jednak wchodzac do pierwszego z brzegu wyrazam chec kupna i sprzedawca,patrzy w ekran monitora,fajeczkuje egzemplarz u dostawcy i sprowadza go dla mnie.Podaje nr tel.i jesli juz go ma(kwestia jednego ,gora dwoch dni) to dzwoni do mnie i zaprasza do sklepu lub po prostu wysyla go do mnie z czytnikiem kart platniczych,zalezy co tam sobie ustalilismy.Nie wiem jak jest u Ciebie tam w okolicy,czy sprowadza,czy musisz przedplate zrobic,czy zaswidczenie z banku,ze masz kase,nie wiem
    Widzisz, a tu u mnie robią zdjęcia tylko najkon, canon i z rzadka sony, takie dziwolągi jak ja z Olympusem to nie maja prawa chodzić po ziemi , a co dopiero fotografować, drugiego EM-5 w gminie ma od niedawna mój siostrzeniec.
    I to by było na tyle w gminie, Za to w elektro-marketach jest dokładnie tak jak u Ciebie, no nie wiem, czy przenośne czytniki do kart mają.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 1.11.12 o 20:52
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Bodzip - dzięki za poradę, Mirek54, Jack - widzę że uważacie że sieć dystrybucji OMD jest optymalna, skoro tak to niepotrzebnie się tym martwię

pozdrawiam

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ale piszesz, że mieszkasz na Pogórzu Wielickiem, więc bliziutko masz http://www.sklepfotograficzny.pl/
    Często u nich kupuję i bardzo zadowolony jestem. Mają OMD, ze statusem "dostępny od ręki
    Olympus OM-D E-M5 + M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm f/3,5-6,3 EZ
    Mały i lekki aparat z wymienną optyką systemu Mikro Cztery Trzecie. Rozdzielczość: 16,1 mln pikseli. Pamięć: SDHC, SDXC, UHS-I. Minimalny czas otwarcia migawki: 1/4000 s. Wymiary: 121,0 x 89,6 x 41,9 mm. Waga: 425 g. Gwarancja 1 rok.

Ciekawe, że u nich OM-D ma 1 rok gwarancji, zastanawiałbym się czy kupić towar spoza UE.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Ciekawe, że u nich OM-D ma 1 rok gwarancji, zastanawiałbym się czy kupić towar spoza UE.
    Może to tylko błąd w opisie?
    Ja bym do nich napisał z zapytaniem czy oferowany sprzęt jest z dystrybucji Olympus Polska.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar MCR
    Mieszka w
    Toruń/Mała Nieszawka
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Bodzip - dzięki za poradę, Mirek54, Jack - widzę że uważacie że sieć dystrybucji OMD jest optymalna, skoro tak to niepotrzebnie się tym martwię

pozdrawiam
    Ale momencik: czy sprzęt foto to bułki w sklepie? OM-D nie ma ani jednego egzemplarza w całym kujawsko-pomorskiem. Tyle tylko, że to jest sprzęt nie dla człowieka z ulicy, który wejdzie do media marktu i sobie go kupi przy okazji, gdy żona w H&M robi zakupy.
    Sprzedaż internetowa jest bezpieczniejsza. Zawsze zostaje 10 dni na oddanie sprzętu bez podania przyczyny.
    No chyba, że ktoś chce pomacać sprzęt - to rozumiem. Sam bym chciał gdzieś w łapki go trafić. Tyle tylko, że to to raczej nie zmieni mojej decyzji o zakupie. To nie Pen czy NX10. Tak samo nie zdziwię się, gdy nie będzie w sprzedaży X-E1. X-Pro1 też sobie nie leży na półce (przynajmniej w mniejszych miastach).
    Taki target moim zdaniem.
    Pozdr.
    "Pen, ta libacja się źle zaczyna - wyrzucił z siebie Pułkownik patrząc na kanoniera ładującego pociski typu D700 do działa mierzącego w góry Olimpu. Waidodayo - powiedział Pen patrząc na wylot 645-ki. Ważne jak się skończy-pomyślał
    http://macrayers.500px.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Może to tylko błąd w opisie?
    Ja bym do nich napisał z zapytaniem czy oferowany sprzęt jest z dystrybucji Olympus Polska.
    Błąd w opisie czy nie - to w tej dyskusji naprawdę nie ma znaczenia. Znam ofertę Olympusa, staram się być na bieżąco w zakresie nowinek fotograficznych, gdy będę chciał coś kupić to to znajdę... Zresztą ciągle jeszcze jestem w OJ

Mi w powyższej dyskusji chodziło o coś innego:

Wyobraźmy sobie, a to raczej nie jest trudne do wyobrażenia, delikwenta który chce kupić nowy aparat ale jego wiedza na temat sprzętu ogranicza się do rozróżnienia pomiędzy kompaktem a lustrzanką. Tak, tak, wiele osób jeszcze nie spotkało się z określeniem "bezlusterkowiec". Cóż, nasz potencjalny klient decyduje się na lustrzankę, wie przecież że one robią lepsze zdjęcia a on chce robić lepsze zdjęcia. Ma nawet odłożone 2 czy 3 tys. zł. I ów osobnik, chcąc rozeznać się w rynku idzie do najbliższego centrum handlowego bo wie, że oprócz spożywczaka, deichmana i apteki jest tam sklep z elektroniką użytkową. I taki przykładowy delikwent w takim przykładowym Krakowie ma szansę większą niż 3:1 że nie zobaczy ani OMD ani nic z Olympusowego m4/3

No ale z tego co piszą Mirek54, Jack tak jest dobrze.

---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post był o 21:02 ----------

Cytat Zamieszczone przez MCR Zobacz posta
    Ale momencik: czy sprzęt foto to bułki w sklepie? OM-D nie ma ani jednego egzemplarza w całym kujawsko-pomorskiem. Tyle tylko, że to jest sprzęt nie dla człowieka z ulicy, który wejdzie do media marktu i sobie go kupi przy okazji, gdy żona w H&M robi zakupy.
    Ok, można tak rozumować, ale wytłumacz mi proszę dlaczego na półkach leżą tzw. pełnoklatkowe Canony czy Nikony? W świetle Twojego tłumaczenia one tym bardziej nie są dla człowieka z ulicy
    Ostatnio edytowane przez Jan_S ; 1.11.12 o 22:06

Uprawnienia umieszczania postów