Strona 203 z 239 PierwszyPierwszy ... 103153193201202203204205213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.021 do 2.030 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Oby to było jednak coś jasniejszego bo ciemne nalesniki już są. To o czym pisze gietrzy byłoby fajne ale cena raczej zdecydowanie inna...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grzyboo Zobacz posta
    Miałem na myśli taką użyteczność na pełnej dziurze jaką ma 20/1.7.
    Bylo by milo - moze wyciagna wnioski z 17/2.8 i ten obiektyw bedzie lepszy optycznie

| OlyJedi Awatar PASQD
    Mieszka w
    SheikhCity
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Skoro to koncert życzeń, to ja bym chciał stałkę 10mm, niechby była nawet ze swiatłem 4.0
    X-T1, 27mm, 56mm

Awatar jendrusz
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Za Optycznymi
    "Olympus

Tania stałka

Podobno Olympus zamierza poszerzyć swoją ofertę o nowy obiektyw stałoogniskowy. Mówi się, że będzie to najtańsza stałka jaka kiedykolwiek została wyprodukowana. Tylko nie wiadomo, czy przez Olympusa, czy w ogóle.

Panasonic

Plotki głoszą, że na Photokinie czeka nas wysyp obiektywów Mikro Cztery Trzecie od firmy Panasonic. Na liście nowości mają znaleźć się aż cztery modele, a wśród nich: Lumix X 35-100 mm, teleobiektyw stałoogniskowy, stałka mająca konkurować z Olympusem 75 mm f/1.8 i szerokokątny zoom."

Ciekawie wygląda oferta Panasonica

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

przepis na tanią stałkę - anastygmat (np Rossa) ze światłem f8 ustawiony na hiperfokalną. OK to taki żart - riposta na żart że Olympus wyprodukuje najtańsza stałkę jaka kiedykolwiek została wyprodukowana. Fakt, tanich stałek w systemie brakuje

Co do zapowiedzi Panasonica to po za zapowiadanym od dawna 35-100 trudno powiedzieć o co chodzi. Stałoogniskowe tele? oby długie i jasne. Stałka konkurująca z O75/1,8? ale czym ceną? światłem? Panasonic ma potencjał a ostatnio w obiektywach dał się Olympusowi wyprzedzić. Szerokokątny zoom? hmm czyżby konkurencja dla mZD9-18 ? inny chyba bez sensu wszak jest P7-14 /4,0.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    przepis na tanią stałkę - anastygmat (np Rossa) ze światłem f8 ustawiony na hiperfokalną. OK to taki żart
    Wcale nie żart. Taka dwudziestka i 800 iso jest gwarantem, że jeśli pożyczymy cioci aparat na imprezę, większość zdjęć zrobi poprawnie, przynajmniej technicznie.
    Tak po prawdzie spotkałem się wielokrotnie z potrzebą posiadania ultraprostej, bardzo małej małpki - hiperfokalna, odpowiednik 30-40mm, ale stabilizacja, mało szumów na 1600iso i dobra korekcja obiektywu plus sprawne awb. Z możliwością zablokowania menu poza przeglądaniem i usuwaniem zdjęć. Dla dziadka na imprezę czy wycieczkę po sanktuariach - super sprawa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Wcale nie żart. Taka dwudziestka i 800 iso jest gwarantem, że jeśli pożyczymy cioci aparat na imprezę, większość zdjęć zrobi poprawnie, przynajmniej technicznie.
    Tak po prawdzie spotkałem się wielokrotnie z potrzebą posiadania ultraprostej, bardzo małej małpki - hiperfokalna, odpowiednik 30-40mm, ale stabilizacja, mało szumów na 1600iso i dobra korekcja obiektywu plus sprawne awb. Z możliwością zablokowania menu poza przeglądaniem i usuwaniem zdjęć. Dla dziadka na imprezę czy wycieczkę po sanktuariach - super sprawa.
    Po prostu nic dodać, nic ująć. No może plusa można Ci dodać do reputacji

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    FYI: Oly puszcza (Photokina 2012) najtańszego naleśnika - cena poniżej E16 tj. $260
    mZD 17/1.8?
    A... FT5 więc pewniak.
    Oby w tej pogoni za taniością zrobili jednak szkło jakości lepszej niż E16 bo tel dekiel od Sony to mocno zniechęcający jest. Poza tym co to znaczy cena poniżej $260? - jak niewiele poniżej to specjalnego wrażenia nie robi - Lumix 20/1,7 w najlepszym okresie kosztował zdaje się $314 w Adoramie.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Question Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Cytat Zamieszczone przez jendrusz Zobacz posta
    Za Optycznymi
    "Olympus
    Tania stałka
    Podobno Olympus zamierza poszerzyć swoją ofertę o nowy obiektyw stałoogniskowy. Mówi się, że będzie to najtańsza stałka jaka kiedykolwiek została wyprodukowana. Tylko nie wiadomo, czy przez Olympusa, czy w ogóle.
    No ciekawe. Tańsza niż ZD 35mm f/3,5 1:1?
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Jak bedzie tanio to raczej nie nalezy spodziewac sie rewelacji ale zobaczymy, moze nas czyms zaskocza i to pozytywnie. Na razie bardziej ciekawy jestem tego szerokokatnego zooma Panasonica.