Strona 201 z 239 PierwszyPierwszy ... 101151191199200201202203211 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.001 do 2.010 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Pokraczność i możliwość zgubienia to minusy, ale większą wadą doczepianego wizjera jest to, że blokuje możliwość podpięcia lampy. Fajny byłby E-P3 gdyby miał wizjer, nawet ten słabszy VF-3. NEX-7 jest podobnych rozmiarów a ma duży wizjer, więc w E-P3 też powinien się zmieścić.

dzarro
    Gość

Wszelkie braki lub choćby utrudnienia w korzystaniu z lub przypinaniu lamp to ja jednak - subiektywnie - dopisałbym po stronie zalet.
    Wczoraj na przykład widziałem na Krakowskim Przedmieściu gostka z dumnie dyndającym na szyi Sony A-77. Aparat wiadomo niemal profi, a posiadacz po takim zakupie siłą rzeczy staje się świadomym fotografem, na którymś tam poziomie "rozwoju". To był już bardzo wysoki, wręcz ezoteryczny poziom wtajemniczenia, gdyż w aparacie była na stałe otworzona lampka. To pewnie dlatego, że gostek miał podpiętego taniego "ciemnego" kita i stwierdził zapewne, że tak przed siedemnastą w lipcu to będzie miał już za mało światła...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

W trybie auto w niektórych aparatach lampka sama wyskakuje, ale sama się już nie chowa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

dzarro, jeśli gość był laikiem to pewnie aparat za niego zadecydował aby podnieść lampę, taki ktoś i tak nie będzie zapinał zewnętrznych lamp więc sorry, ale nie widzę sensu w twoim rozumowaniu. A jeśli nie był laikiem to może chciał doświetlić cienie. Skąd wiesz zresztą jak te zdjęcia mu wyszły?

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    A jeśli nie był laikiem to może chciał doświetlić cienie. Skąd wiesz zresztą jak te zdjęcia mu wyszły?
    Przy wczorajszym słońcu, o godzinie 17.00 - z "doświetlanymi cieniami"? Niżej jak World Press Photo - raczej bym nie obstawiał.

A mówiąc serio - jedyna szansa(dla mnie) na dobre zdjęcie przy takiej pogodzie to robienie w cieniu. Czasem światło ma takie przebitki, prześwity albo się w przedmiotach odbija(im delikatniej - tym lepiej) i efekty mogą być ciekawe. Generalnie, przynajmniej w plenerze, szukanie światła zastanego w różnej postaci jest nieporównanie ciekawsze niż zawracanie sobie głowy lampami - a cień to lepiej pokazać jako cień, czasem, przy zachowaniu rozsądku, to nawet bez szczegółów wypada lepiej.
    Ostatnio edytowane przez dzarro ; 24.07.12 o 11:39

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Może był laikiem może nie był, ale czasem i ja sam wolę dopełnić lekko wbudowaną (gdy nie mam innej możliwości) cienie niż nie doświetlić. I dotyczy to (o zgrozo) pełnej klatki..

dzarro
    Gość

Dobra ja już się nie mądrze - dla każdego dobre zdjęcie znaczy trochę co innego.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Może i wizjer zabiera stopkę lampy błyskowej, ale nadal mamy wbudowaną lampę. Którą możemy wyzwolić zdalnie inną zewnętrzną, trzymaną w lewej dłoni.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Może i wizjer zabiera stopkę lampy błyskowej, ale nadal mamy wbudowaną lampę. Którą możemy wyzwolić zdalnie inną zewnętrzną, trzymaną w lewej dłoni.
    Tak w większości wypadków używają lampy profesjonaliści.

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Obecny OM-D wizjer też ma
    Jednak mam wielką nadzieję, że nowy aparat będzie miał lepszy wizjer. Bo obecny jajec nie urywa
    A ja mam bez wizjera ........ drzwi i jakoś sobie radzę........

A poważnie to chyba nie "nadanżam" za Wami w tej dyspucie choć z ciekawością czytam....
    Ja ciągle mam w pamięci wyznanie jednego baaardzo znanego fotografika, na pytanie jakim aparatem robi zdjęcia, po chwili namysłu odpowiedział - czarnym....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA