Strona 34 z 111 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez acidmk Zobacz posta
    Naszła mnie myśl aby kupić sobie jakiś latawiec

Co poradzilibyście na początek, tak żeby się pobawić, poczuć wiatr. Nie chcę na razie inwestować w jakieś cuda, czy podczepiać aparatu...po prostu polatać

Dzięki za wszelkie rady
    Latawce do KAP są nudne, ich zadaniem jest "stać" nieruchomo w jednym punkcie przestrzeni. Wiatr na nich na pewno poczujesz, nawet w kevlarowych rękawicach ale zabawa jest żadna. Innych niestety nie znam więc nie doradzę. Może nasza zaprzyjaźniona firma IKAR coś ma dla Ciebie? pooglądaj stronkę, poczytaj.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Kup na początek deltę 300 (big). Jej puszczanie jest fascynujące!
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Podziękowania dla romka1967

Wiem, że to wątek dla wymiany doświadczeń, jednak jest to najlepsze miejsce, abym mógł gorąco podziękować Romkowi za to, że:
    - zamiast się relaksować w wolny dzień, poświęcił pół soboty mojej skromnej osobie,
    - dzięki uporowi, stoickiemu spokojowi oraz umiejętnością posługiwania się narzędziami ręcznymi tudzież elektrycznymi, spowodował, że mój nowy uchwyt dla XZ-1 stał się w pełni działającym urządzeniem.
    Romku, dziękuję!
    Jack
    PS 1. całość z XZ-1 gotowa do lotu waży 748 gramów,
    PS 2. opaski jednak zsuwają się, będę musiał zastosować coś bardziej brutalnego

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Wiem, że to wątek dla wymiany doświadczeń, jednak jest to najlepsze miejsce, abym mógł gorąco podziękować Romkowi za to, że:
    - zamiast się relaksować w wolny dzień, poświęcił pół soboty mojej skromnej osobie,
    - dzięki uporowi, stoickiemu spokojowi oraz umiejętnością posługiwania się narzędziami ręcznymi tudzież elektrycznymi, spowodował, że mój nowy uchwyt dla XZ-1 stał się w pełni działającym urządzeniem.
    Romku, dziękuję!
    Jack
    PS 1. całość z XZ-1 gotowa do lotu waży 748 gramów,
    PS 2. opaski jednak zsuwają się, będę musiał zastosować coś bardziej brutalnego
    Nie dramatyzujmy, niezamaco
    Opaski można spróbować potraktować lakierem, jeżeli ich nie rozpuści to przyklei

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Masz jakiś backstage z tego puszczania? Zwłaszcza ta proca była by ciekawa.
    Proca nie wypalila jako sposob na fotografie lotnicza, trzebaby chyba zmienic pomysl na jej konstrukcje zeby uzyskac > niz 20m wysokosci.

Nie doczekalem sie niestety pogody zeby sfotografowac najciekwasze czesci San Francisco ale dodalem kilka zjdec latawcowych z wtorku pod adresem https://picasaweb.google.com/balrogg...42344827258898
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20110422_035.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	48,6 KB
ID:	46459  
    Ostatnio edytowane przez balrog ; 30.04.11 o 23:29 Powód: literowka

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andrzej68 Zobacz posta
    Tak. Potwierdzam. Sam latawiec bez obciążenia z kawałkiem linki spada dosyć szybko w dół mimo dosyć dużego wiatru.
    Mialem raz dosyc ciekawa sytuacje ktora natchnela mnie na pomysl nowego wehikulu latajacego (uwaga, pomysl jest w 100% niepraktyczny). Linka urwala mi sie ok. 250m od latawca (z aparatem), wiec latawiec ciagnal ja za soba po miescie, ale linka stawiala taki opor, ze latawiec wcale nie opadal. W koncu linka zachaczyla sie porzadnie o cos, latawiec z powrotem wrocil na pelna wysokosc a ja go dogonilem i odzyskalem. Pomysl jest wiec taki, ze z odopowienim typem linki (ktora stawialaby opor ciagnieta po ziemii, ale nie przecinala obiektow na pol ani sie nie przecierala) latawiec moglby kilometrami unosic sie na stalej wysokosci i pstrykac zdjecia tego co popadnie.

@IFO: mozliwe ze latawiec polecial prawie do zenitu bo byl lekki prad wznoszocy, wiec zeby zachowac kat w stosunku do kierunku ruchu powietrza, latawiec musial tez podniesc kat.

Cytat Zamieszczone przez andrzej68
    Jest jeszcze coś gorszego. Czasem latawiec przy naciągniętej lince potrafi pikować ostro w dół i uderzyć o ziemię. Na szczęście nie był wtedy podczepiony zestaw do foto. Zdarzyło mi się to kilka razy i nic na to nie można poradzić. Było to w górzystym terenie- może tam powietrze świruje? Kilka razy w górach puszczałem latawiec i mimo wiatru nie odważyłem się podpiąć aparatu bo latawcem wywijało za bardzo.
    Na malych wysokosciach cos takiego sie zdarza czesciej, wyzej zmiany kierunku sa mniej gwaltowne. Narazie nie mialem tak, zeby latawiec dolecial az do samej ziemii w takiej sytuacji. O ile pamietam to wystarczylo wypuscic luzno troche linki, wtedy latawiec przez chwile szybuje a poniewaz jest obciazony aparatem to na chwile wraca do pionu. Czasami trzeba powtorzyc to kilka razy -- jesli masz wypuszczone naprawde duzo linki, to zmiana kierunku wiatru o 45 stopni powoduje ze latawiec musi przeleciec spory dystans zanim bedzie znow "twarza" do wiatru.

Raz mialem tez taka sytuaje, ze latawiec byl prawie caly czas przechylony jak sciagalem na ziemie w Jablonnej pod Warszawa, interpretuje to tak, ze kierunek wiatru byl rozny na roznych wysokosciach, wiec linke ciagnelo w jedna strona (bylo widac ze idzie takim lukiem) a latawiec w troche inna.
    Ostatnio edytowane przez balrog ; 30.04.11 o 23:54 Powód: literowka

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Delta 3,5 m, zawieszenie typu "turbinka" no i ponad pół roku walki o warunki...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	broodno.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	154,9 KB
ID:	48213  
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    i ponad pół roku walki o warunki...
    i to jest właśnie straszne tej dyscyplinie :/

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    a co na fotce to już zapomniał napisać

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Ups, przepraszam, to Zamek w Tenczynku