Trafilem dzis na necie na zdjecie tej plazy po huraganie az sie nie chce wierzyz ze to teraz tak wyglada.
Trafilem dzis na necie na zdjecie tej plazy po huraganie az sie nie chce wierzyz ze to teraz tak wyglada.
O żesz.... Napisz jak Ty przetrwałeś, jak to wyglądało w mieście?
The question is: What is a Mahna Mahna?
Ja nie mam na co narzekac. Mieszkam na wzgorzach kawalek od morza i zatoki wiec nas nie zalalo. Prad mielismy w polowie domu jedna faza wysiadla. Wiatr w porywach dochodzil u nas do 120km/h. Poprzewracal duzo drzew wszedzie, poniszczyl domy, samochody i linie energetyczne trzeba bylo kluczyc zeby sie wydostac. Najwiekszy problem dla nas teraz to paliwo ja mam 60km do pracy w jedna strone a w miescie brak i stacje zamkniete. W piatek tankowalem kolo pracy (poza miastem) ponad 2h w kolejce. Ludzia puszczaja nerwy ktos tam kogos dzgnal nozem jak sie probowal wciac. Najgorzej maja ci co potracili domy w powodzi albo jak sie im popalily. 80 domow spalilo sie w Nowym Jorku duzo duzo wiecej zniszczyla powodz. 1.7 mln odbiorcow w dotknietym obszarze ciagle bez pradu ogrzewania i gazu. Niektorzy maja generatory ale jak nie ma paliwa to i te sa bezuzyteczne.
W samym miesie bardzo duzo podtopien. Pozalewalo tunele metra i lezace w poblizu wody ulice. Prad wysiadl tam gdzie woda zalala podziemne linie energetyczne i transformatory na powierzchni duzo lini tez uszkodzonych. Troche im zajmie zeby uporzadkowac ten balagan.
Ostatnio edytowane przez Blueion ; 5.11.12 o 15:09
Co sądzicie o takiej lince ( wg opisu wytrzymałość 123kg):
http://allegro.pl/show_item.php?item=2769540554
Ciekawe ile wytrzymuje natomiast taka linka do zaluzji:
http://allegro.pl/sznurek-ps-2mm-zal...769540508.html
Ostatnio edytowane przez FlyHigh ; 6.11.12 o 18:55
Linki do latawców kupuję w sklepach gdzie polecają je do latawców. Dlaczego? Dlatego że linka do latawca nie ma prawa się rozciągać, nie może mieć efektu gumy. Tak jak w wędkarstwie a przeciwnie niż we wspinaczce i asekuracji. Jeżeli szukasz więc linki do latawca to albo kupuj w sklepach latawcowych lub wędkarskich albo kupujesz na własne ryzyko celem opłacenia frycowego. Może się uda a może nie.
A o rozciaganiu to nie pomyślałem
No to mi ma co ryzykować.
A ja mam pytanie z innej beczki. Jakie rękawice należy używać do linki kevlarowej i gdzie je można kupić ?
Pozdrawiam
Linka jest linka. Kevlar jest istotny w rękawicachOsobiście zdzieram już drugą parę rękawic wspinaczkowych ALEX firmy Kong. Z półpalcami żeby nie ściągać rękawic gdy potrzeba coś gołymi palcami zrobić.
Dzięki Romer1967. Linka fi 1.5mm skórę tnie równo.
Pozdrawiam