Obiektyw o ekwiwalencie 24 mm to chyba nie standart?
Obiektyw o ekwiwalencie 24 mm to chyba nie standart?
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
Chodzi mi o spostrzeżenie Kolegi Jacka:
"Kołysanie całego zestawu powoduje, że zdjęcie i tak jest przypadkowe”
Przy małej ogniskowej obiektywu niekoniecznie. Ale to chyba oczywista oczywistość.
Na poniższej galerii maci zdjęcia z helikite:
http://www.mwk.com.pl/index.php?id=39&id_sub=9
Wszystkie umieszczone tam fotografie to pełne klatki, nie kadrowane. Helikite wbrew pozorom - daje niezłe możliwości komponowania zdjęcia. Pierwszy start - przytrzymanie - ściągnięcie - kontrola kadru - skorygowanie aparatu - drugi start - przytrzymanie. Całkiem nieźle to się sprawdza, a daje możliwości trudno osiągalne latawcem (pułap poniżej 20 m, zdjęcia między budynkami)
Wymaga to jednak "rozwiniętej wyobraźni przestrzennej"
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!
Czapki z głów przed Kolegą Icelanderem.
Mam pytanie: Czy ta konstrukcja wymaga wiatru? Sądząc z nazwy wymaga. Ale mogę się mylić.
Jaki jest statyczny udźwig tego urządzenia?
Helikite nie wymaga wiatru.
Napełniony helem 4.6 unosi 200 gramów. Przy niewielkim wietrze masa ta rośnie co najmniej 2-3 razy, niemniej to za mało aby pod "jedynką" instalować riga.
"Musi, że Kraków to jakaś zapadła prowincja, bo nie dość, że nikt nie ściga za takie fotki, to jeszcze na pierwszej stronie Dziennika dają i w Kronice pokazują... bezhołowie!"
Przenieście nam stolycę do Krakowa!
Może da się pogodzić gramofobię Icelandera i chęć oglądania tego co się fotografuje IFOZanabyłem i zamierzam przytwierdzić koło aparatu mini kamerkę bezprzewodową. Taką jak tutaj.
Kamerka = 15g
Aku 7,2V + kabelek = 39g
Jak się jakaś pogoda pokaże to spróbuję przetestować.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Bardzo dobra informacja, dziękuję.
Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 7.12.10 o 20:58 Powód: Automatyczne scalenie postów
The question is: What is a Mahna Mahna?
Tak, Kraków to dziwne miasto. Swego czasu prezydent PiSkorski zakazał fotografowania mostów w Warszawie. W odpowiedzi na to prezydent Krakowa ogłosił konkurs na nasze mosty i nawet wydał album o tym (dwie moje foty były).
Obecnie Strasz Miejska nie reaguje na zabawy helikitowe (a zdjęcia robiłem na wprost posterunku na Rynku. Jedynie co chcę sobie załatwić, to możliwość rezerwacji miejsc na parkingu w UM bo stamtąd najwygodniej było by z "gruchą" chadzać.
Co do kamerki Romka - chętnie bym poeksperymentował, ale 50 g to już pachnie helikite 1,6 metra sześć a to już własna przyczepa, dwie butle itp.
Niemniej jak masz linka- chętnie zamówię.
Wracając do "Stolycy" w Krakowie - to już było, wystarczy, że w kwietniu mieliśmy "stolicę funeralną" - na piwo musiałem uciec do woj. Śląskiego.
Link w moim poście powyżejale i tu zapodam:
http://www.24m.pl/index.php?action=towar¶metr=33
jest tez na Alledrogo w podobnej cenie
The question is: What is a Mahna Mahna?
A propos ciekawostek krakowskich lotniczych. Czy pamiętacie zdjęcie:
https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-27305
Zostało ono zrobione na Forcie Mydlniki (ścieżka podejścia do pasa na Balicach) na kilka dni przed tym incydentem:
http://news.astronet.pl/4343
Podobno na forcie zjawiło się tak wiele różnych służb i z tak dziwnym sprzętem, że miejscowi nie mogli oczu oderwać. Student, który był w szoku po wypadku, powiedział, że Klub Rakietników Garażowych jest na UJ a szefem UJ wtedy był prof Ziejka. Więc policja i żw pojechały do Coll. Novum i zatrzymały ww rektora.
Suma summarum zlikwidowano kilka stowarzyszeń działających przy UJ z rakietnikami na czele. Ucierpiał też Klub Kresów Wschodnich, który w statucie miał coś o nieuznawaniu granicy wschodniej.
Życie czasem przerasta kabaret...