Strona 33 z 111 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez IFO Zobacz posta
    Czy komuś z Was zdarzyło coś takiego?
    Czy obciążenie latawca aparatem może robić gdzieś tam, w górze, za operatora bębna z linką?
    jeszcze tego nie doświadczyłem ale aparat na pewno robi za obciążnik, bodajże Icelanderowi latawiec się urwał poniżej aparatu i poleciał 4km bez obciążenia powinien w miarę szybko spaść
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    jeszcze tego nie doświadczyłem ale aparat na pewno robi za obciążnik, bodajże Icelanderowi latawiec się urwał poniżej aparatu i poleciał 4km bez obciążenia powinien w miarę szybko spaść
    Tak. Potwierdzam. Sam latawiec bez obciążenia z kawałkiem linki spada dosyć szybko w dół mimo dosyć dużego wiatru.
    Cytat Zamieszczone przez IFO Zobacz posta
    A ja też trochę z innej beczki:

Strach nas obleciał, że szmata złoży się i będzie robiła za kiepski spadochron, a Canon 550 i obiektyw szerokokątny zostaną wbite w glebę, nie mówiąc o platformie.
    ?
    Jest jeszcze coś gorszego. Czasem latawiec przy naciągniętej lince potrafi pikować ostro w dół i uderzyć o ziemię. Na szczęście nie był wtedy podczepiony zestaw do foto. Zdarzyło mi się to kilka razy i nic na to nie można poradzić. Było to w górzystym terenie- może tam powietrze świruje? Kilka razy w górach puszczałem latawiec i mimo wiatru nie odważyłem się podpiąć aparatu bo latawcem wywijało za bardzo.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andrzej68 Zobacz posta
    Jest jeszcze coś gorszego. Czasem latawiec przy naciągniętej lince potrafi pikować ostro w dół i uderzyć o ziemię. Na szczęście nie był wtedy podczepiony zestaw do foto. Zdarzyło mi się to kilka razy i nic na to nie można poradzić. Było to w górzystym terenie- może tam powietrze świruje? Kilka razy w górach puszczałem latawiec i mimo wiatru nie odważyłem się podpiąć aparatu bo latawcem wywijało za bardzo.
    Zgadza się, ale to zjawisko obserwowałem tylko w czasie wiatru szybszego od 5 m/s. Coś w tej materii staram się zaradzić, ale rozwiązanie jest w fazie testów.
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andrzej68 Zobacz posta

Sytuacja taka zdarza się, kiedy latawiec nie jest wypuszczany w linii wiatru. Potrafi wtedy dość długo utrzymywać się w powietrzu przekręcony prawie o 90° zanim nie uderzy o ziemię.
    Zdarza się to też przy gwałtownych zmianach kierunku wiatru, kiedy latawiec jest wysoko.
    Można to częściowo wyeliminować przez podczepienie ogona. Dla mojego fotokite 400 ogon to chyba 20m. rękawa o średnicy 10 cm. Zdaje to jednak egzamin. Latawiec zdecydowanie zyskuje na stabilności.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Do wysokości 150-200 m występuje tarcie o ziemię, co może skręcać lot nawet o 45 stopni w prawo lub lewo od mainstreamu. Ogon jest ciekawym rozwiązaniem, ale ja pracuję nad czymś innym.
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Znowu z innej beczki:

Powstała czwarta, mam nadzieję docelowa wersja zwijaka.
    Gdy linka leży na ziemi, korbę można łatwo przełożyć do zwijania z prędkością 1/1.
    Mała zębatka ma 13 zębów, duża 36.
    Korba i pedał ( niewidoczny, stoczony i zamaskowany czarną rurką) Shimano, wycyganione ze złomu w warsztacie rowerowym.
    Wszystko jest ułożyskowane, mechanizm pracuje z minimalnymi oporami. Ta czarna gałka to blokada.
    Na szpuli jest 400 metrów linki dyneema 300kg.
    Komfort używania tego urządzenia, w porównaniu do prostego zwijaka energetycznego z linką polipropylenową 5 mm jest ogromny. Trzeba się tylko trochę nakręcić.

Zrobiłem też nową wersję platformy. Jest lżejsza od poprzedniej o około 700 g. Razem z Canonem 550 i obiektywem 17-40 waży około 2 kg.
    Z aparatu wyjęty został oryginalny akumulator, a wszystko zasilane jest akumulatorem litowo-polimerowym 7,4 V 3300 lub 4000 mAh.
    W czasie jednej sesji robiłem 700 – 800 zdjęć RAW+ jpg na karcie 32 GB.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_9612.JPG
Wyświetleń:	139
Rozmiar:	91,4 KB
ID:	46360   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_9614.JPG
Wyświetleń:	162
Rozmiar:	112,6 KB
ID:	46361   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_9617.JPG
Wyświetleń:	140
Rozmiar:	158,4 KB
ID:	46362   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_9619.JPG
Wyświetleń:	118
Rozmiar:	146,7 KB
ID:	46363  

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Szacun za wynalazki, widzę że przekładnię masz "siłową", ja szukam takiem która przyspieszy zwijanie a moje niezdolności manualne wykluczają zrobienie od zera. Staram się kupić coś takiego:
    tzw. zwijadło turbo, w całej Europie no problem, u nas jak nie kupujesz całej instalacji (elektryczny pastuch) to nie chcą z tobą gadać :/

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    ...Staram się kupić coś takiego:
    Romku, korbę w osi zwijadła już przerabiałem, przy dobrze ciągnącym latawcu nie da się zwijać linki bezpośrednio, obracając korbą bez przyziemiania linki. Do ciągnięcia (zwijania) bezpośredniego potrzebny jest szpej z przekładnią.
    Jack

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Romku, korbę w osi zwijadła już przerabiałem, przy dobrze ciągnącym latawcu nie da się zwijać linki bezpośrednio, obracając korbą bez przyziemiania linki. Do ciągnięcia (zwijania) bezpośredniego potrzebny jest szpej z przekładnią.
    Jack
    ale oczywiście, ja nie chcę zwijać bezpośrednio, a przekładnię chcę przyspieszającą obroty bębna a nie odwrotnie

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Naszła mnie myśl aby kupić sobie jakiś latawiec

Co poradzilibyście na początek, tak żeby się pobawić, poczuć wiatr. Nie chcę na razie inwestować w jakieś cuda, czy podczepiać aparatu...po prostu polatać

Dzięki za wszelkie rady
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www