Strona 36 z 111 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1107

Wątek: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Tak, to z tego trójkącika co tak zaszalał na Wydmach...
    Jak jest z udźwigiem i przy jakim wietrze?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Jak jest z udźwigiem i przy jakim wietrze?
    udźwig i wiatr były wystarczające, niestety - zabałaganiłem wiatromierz i nie mam onych parametrów pomierzonych (fstyt)
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Mosty

Dodaje kilka zdjec z mojego "trojkata bermudzkiego", czyli miejsca w Warszawie gdzie juz ~6 razy wypuscilem aparat w gore przy roznych okazjach i zawsze jakas techniczna wpadka nie pozwolila zrobic zdjec (a konkretnie zdjec nowego stadionu). Tym razem jak dojechalem na plaze, to wiatr zgasl i slonce zaszlo chmurami, wiec puszczalem latawiec "na zapych". Sztuczna plaza z przystankiem komunikacji miejskiej wbitym w piasek.

Dobre zdjecia mozna zrobic blisko Wisly jesli uchwyci sie kilka mostow, niestety moje wersje tego ujecia wszystkie wyszly ruszone przez slabe oswietlenie.

Na ostatnim widac byla fabryke slodyczy Wedel, a na pierwszym trzy barki z rzedami (wylaczonych) reflektorow wycelowanych w niebo, rozumiem, ze to z okazji festynu euro 2012 czy czegos w tym stylu, ktory odbywal sie na drugim brzegu.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_4792.jpeg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	111,0 KB
ID:	49293   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_4808.jpeg
Wyświetleń:	74
Rozmiar:	178,2 KB
ID:	49294   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_4820.jpeg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	119,9 KB
ID:	49295   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_4863.jpeg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	161,3 KB
ID:	49296  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_4922.jpeg
Wyświetleń:	65
Rozmiar:	105,7 KB
ID:	49297   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_4972.jpeg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	341,5 KB
ID:	49298   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_5423.jpeg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	108,8 KB
ID:	49299   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_5427.jpeg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	89,9 KB
ID:	49300  

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

ciekawie sfotografowane

Podziwiam i gratuluje!

Cytat Zamieszczone przez balrog Zobacz posta
    dodaje kilka zdjec z mojego "trojkata bermudzkiego", czyli miejsca w warszawie gdzie juz ~6 razy wypuscilem aparat w gore przy roznych okazjach i zawsze jakas techniczna wpadka nie pozwolila zrobic zdjec (a konkretnie zdjec nowego stadionu). Tym razem jak dojechalem na plaze, to wiatr zgasl i slonce zaszlo chmurami, wiec puszczalem latawiec "na zapych". Sztuczna plaza z przystankiem komunikacji miejskiej wbitym w piasek.

Dobre zdjecia mozna zrobic blisko wisly jesli uchwyci sie kilka mostow, niestety moje wersje tego ujecia wszystkie wyszly ruszone przez slabe oswietlenie.

Na ostatnim widac byla fabryke slodyczy wedel, a na pierwszym trzy barki z rzedami (wylaczonych) reflektorow wycelowanych w niebo, rozumiem, ze to z okazji festynu euro 2012 czy czegos w tym stylu, ktory odbywal sie na drugim brzegu.
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Delta czy fotokite - oto jest pytanie.

Zastanawiam się nad latawcem na głebokie śródlądzie - wielką i mała deltą czy też fotokite.

Co wybrać docelowo do czegoś takiego jak pen z obiektywem, czy GF1 z obiektywem.

Które z obecnych mikro można wyzwalać kabelkiem? chciałbym wyzwalać aparat elektronicznie z pominięciem serwo z paluszkiem - ten patent wydaje mi się wprowadza dodatkowe poruszenia aparatu w klatce.

Z góry dziękuję AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 16.06.11 o 20:53
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Zastanawiam się nad latawcem na głebokie śródlądzie - wielką i mała deltą czy fotokite. Co wybrać docelowo do czegoś takiego jak pen z obiektywem, czy GF1 z obiektywem.

Pozdrawiam AP.
    Sugerowałbym jednak XZ-1 :] bo lżejszy i dużo tańszy (w razie tfu, tfu, tfu!)

Weź jeszcze pod uwagę PowerSledy, jak mi w końcu Przemek sprzeda to się podzielę wrażeniami. Jack lubi deltę od zawsze, Icelander się zakochał w Łebie i kupił po jednej próbie. Obaj mają też fotokity więc mają porównanie. Ja znam z bliska tylko moje fotokity 250 i 180.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Które z obecnych mikro można wyzwalać kabelkiem? chciałbym wyzwalać aparat elektronicznie z pominięciem serwo z paluszkiem - ten patent wydaje mi się wprowadza dodatkowe poruszenia aparatu w klatce.
    Uwierz mi że tylko Ci się zdaje. Nic nie porusza. Po 2 godzinach lotu i 1392 zdjęciach z Łeby miałem 2 (słownie DWA) poruszone. Klatka się cały czas rusza i kołysze na wietrze sama z siebie, poruszenie od serwa jest pomijalne.
    A kabelkiem nie wyzwala się tylko E-PL1.
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 16.06.11 o 20:57

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Z doświadczeń ostatniego miesiąca wynika, że przydatny jest zestaw Delta BIG i Fotokite 180. Delta startuje przy 1,5 m/s, nie wymaga asystentów i można z nią spacerować trzymając aparat np na wysokości 100m. Fotokite wymaga mocniejszego wiatru (co najmniej 2,5 m/s), trudno wystartować bez asystentów i może mieć udźwig nawet 20 kg, a wtedy trzeba mieć go jakoś ustabilizowanego. Jest za to bardziej starowny (regulacja długości linki atakującej i ogonowej), ma "hamulec bezpieczeństwa) i pozwala na znacznie wyższe loty - co najmniej 500 m. Tak więc nie ma latawca uniwersalnego. Na wiatr poniżej 1 m/s trzeba już mieć DoPeRo albo Helikite'a, ale to już nieco wyższa pólka cenowa.
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Na czym polega ten hamulec bezpiecznestwa? I czy macie jakies doswiadczenia (uzytkownicy Fotokite'a 180) przy mocnych wiatrach, 6-7 m/s i wiecej? Czy skrocenie linki atakujacej rzeczywiscie pomaga i latawiec mniej ciagnie? (a nie tylko pod mniejszym katem?)

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Czy skrocenie linki atakujacej rzeczywiscie pomaga i latawiec mniej ciagnie? (a nie tylko pod mniejszym katem?)
    Bezwzględnie, im bardziej skracasz tym mocniej latawiec idzie w górę. Czy mniej ciągnie nie wiem bo testowałem przy nadmorskim wietrze i zawsze mocno ciągnął.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    I czy macie jakies doswiadczenia (uzytkownicy Fotokite'a 180) przy mocnych wiatrach, 6-7 m/s i wiecej?
    Mam, ale z 250tki. nie wiem dokładnie ile wiało bo ręce miałem zajęte latawcem ale efekt był taki że nie mogłem go ściągnąć, co uwieczniła Masakrer w Łebie Walczyłem dwoma rękami o każdy centymetr linki mając ją na bloczku uwiązanym do pasa.

Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 17.06.11 o 19:44 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    W takim razie chodzi mi o te druga linke, ktorej skrocenie powoduje, ze idzie nizej (ale wydawalo mi sie, ze to wlasnie atakujaca). Bo uzywam linki 72kg i kiedy wieje mocniej niz 5 m/s to siedze w domu, a moze nie powinienem