Na dzien dzisiejszy body E-620 jest drozsze niz body G1 z obiektywem kitowym o jakies 20%.
Jeszcze raz na wszelki wypadek moze przypomne, patrzac na rozklad procentowy ceny w JP ( a jak do tej pory to sie przeklada na AM i EU po 3-4 miesiacach), ze cena body G1 = cena body GH1. Wiec na jesieni i u nas pewnie bedzie mozna kupic GH1 z aktualnymi obiektywami kitowymi G1 za aktualna cene G1 kit.
Wiec jak wiesz, ze body nastepcy E-620 bedzie dwa razy tansze od body nastepcy GH1 - to chyba masz jakies tajne wtyki w Olympusie
Szybszy? Nie wiem, pewnie bedzie.
Dluzszy czas pracy - pewnie tak, dzis E-620 ma zrobic ~500 zdjec (bez informacji ile z nich bedzie w LV), G1 tylko bodajze 320. No i trzeba dokupic dodatkowy akumulator oryginalny!
Obiektywy korygowane programowo? Tutaj nie wiem co Ci odpowiedziec, bo pisalem o body, a Ty zmieniles temat i piszesz o szklach. Coz, z jednej strony nie widze problemu z praca na SUMMILUX 25mm f/1.4 albo nadchodzaca szklarnia Leici z body Panasa. Z drugiej strony Oly podaje, ze w przypadku szkiel u43 rowniez stosuje korekcje...
Moze zatem powiem tak - korygowane, czy nie - w dzisiejszym swiecie malo mnie to akurat obchodzi. Wazny jest efekt koncowy. Jak dla kogos szkla korygowane sa za slabe, kupuje Summilux'a czy Leice. Jak do tej pory - ci co kupili kitowe 14-140mm HD - a przynajmniej Ci ktorzy pokazali jakies sample, cos powiedzieli (forum Lumixa, DP Review) sa pozytywnie zaskoczenie jakoscia jak na kitowy zoom. Wlacznie ze mna. Sam mialem zamiar odsprzedac to szklo, ale jak zobaczylem co daje, plus jak dziala AF, nie oddam go. Dokupie oczywiscie jasna stalki za jakis czas.
Narzekaja najczesciej osoby, ktore slupki i wykresy odczytuja, a sprzetu na oczy nie widzialy... Ale to nie wlasciwosc tego szkla, tak samo bylo ze slynnym "badziewnym" AF w 5D II. Jedni robili nim swietne zdjecia wlacznie z dynamicznymi scenami, inni wysmiewali na forach. Taka uroda widacZeby przykladow z E-P1 nie dawac, iles stron wczesniej
To naprawde swietnie, bo taki E-620 to naprawde bardzo dobry aparat!
I z pewnoscia znajduje wielu nabywcow.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Piotr, ale piszesz inaczej, nie bez wyrazania Twojej opinii o ludziach, ktorzy kupuja sprzet..:Zamieszczone przez Piotr_0602
Wiec jak w koncu?Zamieszczone przez Piotr_0602
Wczesniej pisales to samo a propo GH1...
Znam dwie osoby w PL, ktore go kupily, obie wziely na f-re.
I zapewniam Cie nie sa to snoby, pisze tu rowniez o sobie...
Wrecz przeciwnie, zrezygnowalem z chodzenia z cala torba z 5D II, zestawem stalek, lampa, ... Nie ukrywam, ile ludzi podczas roznych sesji mnie zaczepialo, pytalo sie, "macalo"... Czy ja sie z tego cieszylem? Wrecz przeciwnie, pasek z logo firmy od razu schowalem, na czerwonych paskach wokol szkla - jak tylko sie dalo wcale mi nie zalezalo. A na niektorych ogniskowych dalo sie .
Dodam, iz obie osoby, ktore kupily GH1 - przeszly na niego z drozszej polki.
"Za wysokie ceny" skomentowal jeden kolega na optycznych: "To nie sprzet jest za drogi, to Wy za malo zarabiacie". Ja sie z tym akurat nie identyfikuje, ale poziom moim zdaniem taki sam jak rownanie wszystkich kupujacych nowy sprzet zaraz po ukazaniu sie ze snobami...
Pozdrawiam!