Strona 83 z 151 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zapewne ceną. Byłby ze 2 razy tańszy od takiego GH1, prawdopodobnie szybszy, zapewniający dłuższy czas pracy na akumulatorze, lepszy komfort pracy z obiektywami, których nie trzeba programowo korygować, bo są dobrej jakości.
    Na dzien dzisiejszy body E-620 jest drozsze niz body G1 z obiektywem kitowym o jakies 20%.
    Jeszcze raz na wszelki wypadek moze przypomne, patrzac na rozklad procentowy ceny w JP ( a jak do tej pory to sie przeklada na AM i EU po 3-4 miesiacach), ze cena body G1 = cena body GH1. Wiec na jesieni i u nas pewnie bedzie mozna kupic GH1 z aktualnymi obiektywami kitowymi G1 za aktualna cene G1 kit.

Wiec jak wiesz, ze body nastepcy E-620 bedzie dwa razy tansze od body nastepcy GH1 - to chyba masz jakies tajne wtyki w Olympusie

Szybszy? Nie wiem, pewnie bedzie.

Dluzszy czas pracy - pewnie tak, dzis E-620 ma zrobic ~500 zdjec (bez informacji ile z nich bedzie w LV), G1 tylko bodajze 320. No i trzeba dokupic dodatkowy akumulator oryginalny!

Obiektywy korygowane programowo? Tutaj nie wiem co Ci odpowiedziec, bo pisalem o body, a Ty zmieniles temat i piszesz o szklach. Coz, z jednej strony nie widze problemu z praca na SUMMILUX 25mm f/1.4 albo nadchodzaca szklarnia Leici z body Panasa. Z drugiej strony Oly podaje, ze w przypadku szkiel u43 rowniez stosuje korekcje...

Moze zatem powiem tak - korygowane, czy nie - w dzisiejszym swiecie malo mnie to akurat obchodzi. Wazny jest efekt koncowy. Jak dla kogos szkla korygowane sa za slabe, kupuje Summilux'a czy Leice. Jak do tej pory - ci co kupili kitowe 14-140mm HD - a przynajmniej Ci ktorzy pokazali jakies sample, cos powiedzieli (forum Lumixa, DP Review) sa pozytywnie zaskoczenie jakoscia jak na kitowy zoom. Wlacznie ze mna. Sam mialem zamiar odsprzedac to szklo, ale jak zobaczylem co daje, plus jak dziala AF, nie oddam go. Dokupie oczywiscie jasna stalki za jakis czas.

Narzekaja najczesciej osoby, ktore slupki i wykresy odczytuja, a sprzetu na oczy nie widzialy... Ale to nie wlasciwosc tego szkla, tak samo bylo ze slynnym "badziewnym" AF w 5D II. Jedni robili nim swietne zdjecia wlacznie z dynamicznymi scenami, inni wysmiewali na forach. Taka uroda widac Zeby przykladow z E-P1 nie dawac, iles stron wczesniej

Mi osobiście wisi, jakiej wielkości słupek na wykresach przedstawiających udział rynkowi przypadnie Olympusowi. Interesuje mnie tylko to, żeby sprzęt, który kupuję, spełniał moje oczekiwania.
    To naprawde swietnie, bo taki E-620 to naprawde bardzo dobry aparat!
    I z pewnoscia znajduje wielu nabywcow.

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602
    nie, ale uważam że obecna cena E-P1 jest zaporowa
    Piotr, ale piszesz inaczej, nie bez wyrazania Twojej opinii o ludziach, ktorzy kupuja sprzet..:
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602
    jak się skończy pula bogatych snobów
    Wiec jak w koncu?

Wczesniej pisales to samo a propo GH1...

Znam dwie osoby w PL, ktore go kupily, obie wziely na f-re.
    I zapewniam Cie nie sa to snoby, pisze tu rowniez o sobie...

Wrecz przeciwnie, zrezygnowalem z chodzenia z cala torba z 5D II, zestawem stalek, lampa, ... Nie ukrywam, ile ludzi podczas roznych sesji mnie zaczepialo, pytalo sie, "macalo"... Czy ja sie z tego cieszylem? Wrecz przeciwnie, pasek z logo firmy od razu schowalem, na czerwonych paskach wokol szkla - jak tylko sie dalo wcale mi nie zalezalo. A na niektorych ogniskowych dalo sie .

Dodam, iz obie osoby, ktore kupily GH1 - przeszly na niego z drozszej polki.

"Za wysokie ceny" skomentowal jeden kolega na optycznych: "To nie sprzet jest za drogi, to Wy za malo zarabiacie". Ja sie z tym akurat nie identyfikuje, ale poziom moim zdaniem taki sam jak rownanie wszystkich kupujacych nowy sprzet zaraz po ukazaniu sie ze snobami...

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 8.07.09 o 22:35 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Obiektywy korygowane programowo? Tutaj nie wiem co Ci odpowiedziec, bo pisalem o body, a Ty zmieniles temat i piszesz o szklach. Coz, z jednej strony nie widze problemu z praca na SUMMILUX 25mm f/1.4 albo nadchodzaca szklarnia Leici z body Panasa. Z drugiej strony Oly podaje, ze w przypadku szkiel u43 rowniez stosuje korekcje...
    Też mi sensacja.

Informacja o dystorsji obiektywów jest zapisywana w ORFie (RAWie) od początku E-systemu (począwszy od E-1 i 14-54).

To było od zawsze i nie jest jakimś nowym wynalazkiem, który pojawił się dopiero po wprowadzeniu u43.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    To było od zawsze i nie jest jakimś nowym wynalazkiem, który pojawił się dopiero po wprowadzeniu u43.
    Skow, wnosisz cos nowego zatem do istniejacej dyskusji:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18501

Ja jestem tu nowy, historii, wlasciwosci Olympusa nie znam, ale czesto slysze narzekania na korekcje Panasa i stawianie jako wzorca Olympusa, czesto od osob gdybajacych, nie zamierzajacych szkla kupowac, jak sami przyznaja

Po pojawieniu sie mozliwosci zapisu korekcji RAW w DNG:
    http://www.dpreview.com/news/0906/09062402adobedng.asp
    pojawily sie glosy, ze teraz dopiero dociekliwi pokaza, ze wszyscy producenci cos koryguja...
    Zobaczymy pewnie za jakis czas, na ile to prawda.

Za co ludzie placa?

http://www.dxo.com/intl/photo/dxo_op...cameras_lenses

http://epaperpress.com/ptlens/

Co tam robi Olympus na liscie?
    Oszustwo jakies?
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 9.07.09 o 01:15 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ja jestem tu nowy, historii, wlasciwosci Olympusa nie znam, ale czesto slysze narzekania na korekcje Panasa i stawianie jako wzorca Olympusa, czesto od osob gdybajacych, nie zamierzajacych szkla kupowac, jak sami przyznaja

Po pojawieniu sie mozliwosci zapisu korekcji RAW w DNG:
    http://www.dpreview.com/news/0906/09062402adobedng.asp
    pojawily sie glosy, ze teraz dopiero dociekliwi pokaza, ze wszyscy producenci cos koryguja...
    Zobaczymy pewnie za jakis czas, na ile to prawda.
    Czy do tej pory Olympus korygował beczkę w aparatach to głowy nie dam.
    Być może nie było takiej możliwości technicznej (zbyt słabe procesory w aparatach)
    by robić to w locie ale takie możliwości zawsze były.
    Taką informację w RAWie o dystorsji obiektywu można znaleźć również tak starych kompaktach jak c5050.

W DNG 1.3 pojawiło się też jako "nowość" korekcja winietowania.
    To też w E-systemie jest od zawsze i nawet działa bezpośrednio w aparatach (w E-300 opcja ta nazywa się "shading comp.")
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Co do snobów.
    Olek wypuścić aparat dla potencjalnie masowego klienta a dał cenę uniemożliwającą masową sprzedaż. Tym E-P1 przy niższej cenie Olek mógłby zagarnąć naprawdę wielki kawał tortu, szczególnie że w tej chwili jeszcze nie ma konkurencji. Zarówno ci co przechodzą z kompaktów mogliby go kupić (gdyby nie był wielokrotnie droższy od kompaktów), jak i lustrzankowcy z różnych systemów jako mały aparat dający dobre IQ (o ile jego cena nie równałaby się nowemu body semi-pro w ich systemie).

A na razie Olek postawił na desing, "oldskulowość" - przesłaniające merytoryczne zalety. Te skórzane pokrowce, skórzane paski za ponad 300 złotych, dodatkowo płatne dekielki z japońskimi znaczkami, białe body (a la iPod), historyczna P-enowa kampania. I ultrawysoka cena za modny gadżet. To gra na snobowanie a nie na zalety tego sprzętu.

Rozumiem też że koszty R&D kosztują, ale niekoniecznie musi Olek odzyskać je w pierszym roku sprzedaży. Może lepiej byłoby trochę kasy wtopić, by zdobyć klienta. Gdyby zaroiło się od Olków, zobaczyłoby go mnóstwo ludzi i sprzedaż by rosła i rosła. A przy tej cenie to będzie bardzo rzadki gadżet.

Pewnie za rok, półtora E-P1 będzie kosztował połowę dzisiejszej ceny i jak się wtedy będą czuli ci co zakupili go za 2 razy więcej? Już kiedyś Apple przepraszało klientów, gdy opuściło cenę iPoda a ci co zapłacili więcej poczuli się oszukani.

GH1 to zmodernizowany G1. To że najlepiej kręci w tej chwili filmy... większość nowych lustrzanek też kręci, lepiej lub gorzej (większość klientów nie skojarzy różnicy, bo osób doceniających pro-możliwości filmowania jest mniej niż pro-możliwości fotografowania). Za rok-dwa wejdą budżetowe modele luster potrafiące w filmach to wszystko co GH1. Przy cenie zbliżonej do G1 ten GH1 mógłby być hitem (wielu by wybrało jego zamiast kamery), ale przy obecnej może go docenić tylko wąska grupa.

"To wy za mało zarabiacie"? Niekoniecznie. Po prostu porównujemy co można dostać za podobne pieniądze. To już ceny poważnych pro-luster. \Mmicro4/3 startuje. Gdyby ceny były niższe, można by, nie rezygnując z obecnie używanego systemu (w większości przypadkó Canon lub Nikon) spróbować micro4/3. I bez wielkich inwestycji mozna by docenić jego zalety, co może zaowocowałoby w wielu przypadkach rezygnacją ze starego sytemu i przeprowadzką do micro. A ceny jak za "poważne" semi-pro "sprawdzonych" popularnych marek blokują potencjalną popularność micro4/3.
    Olek już raz dał ciała, gdy wystartował z drogim E1 zamiast z tanim E500. 4/3 mógłby wtedy zyskać większą popularność.

Choć swoją drogą, gdyby kurs $ był taki jak rok temu, zestaw E-P1 z naleśnikiem i wizjerem kosztowałby mnie w USA poniżej 2kPLN. Już bym go wtedy zamawiał. To były czasy...
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    O ile cena E-P1 jest na cienkiej granicy zdrowego rozsadku - w koncu to niszowy sprzet, bezkonkurencyjny w swojej klasie, ale Panasonic poprostu oszalal, lustrzanek z mozliwoscia video juz kilka jest, nic nie usprawiedliwia tak wysokiej ceny...
    Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cena jest taka, żeby jak najwięcej zarobić. Czego chcecie od Olka? Żeby stał się organizacją charytatywną i sprzedawał swoje produkty po kosztach wytworzenia?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Olek mógłby zagarnąć naprawdę wielki kawał tortu
    OK, rozumiem teraz bardziej Piotr, ze martwisz sie popularnoscia, powszechnoscia zarowno Olympusa, jak i calosciowo u43.

Szanuje to. Od siebie moge jedynie powiedziec, ze nie musisz sie martwic. Na zachodzie cena nie jest raczej problemem, a rynek PL to naprawde margines dla korporacji typu Olympus, Canon, Nikon.

I przekonany jestem, ze mimo, iz moze nam, tu w PL - sie wydawac, ze tam nie najmadrzejsi ludzie pracuja, nie jest tak. Oni patrza calosciowo na rynek, czyli AM i EU, oraz na pewno w perspektywie kilku lat.

Malo tego, powiem Ci ze firmy z innych branz, tez maja nie raz podobna polityke cenowa. Szczegolnie Ci silniejsi, nie slabsi. Ich badania pokazaly, ze nizsze ceny wcale nie przyniosa wiekszych zyskow. Mimo, iz Tobie moze sie wydawac inaczej...

Dla lepszego samopoczucia, dedykuje wypowiedz Epicure, mnie troche bardziej blizsza (choc nie w 100%)
    Mi osobiście wisi, jakiej wielkości słupek na wykresach przedstawiających udział rynkowi przypadnie Olympusowi. Interesuje mnie tylko to, żeby sprzęt, który kupuję, spełniał moje oczekiwania.
    Cytat Zamieszczone przez user_jgora Zobacz posta
    Panasonic poprostu oszalal [...] nic nie usprawiedliwia tak wysokiej ceny...
    User_jgora - fabryki i logistyka Panasonica sie nie wyrabia, maja wiecej zamowien niz produktow, na zachodzie caly czas aktywne sa watki gdzie i kiedy dostawa.

Wiec martwisz sie na wyrost

Jak juz podaz bedzie wieksza, a popyt mniejszy - ceny spadna, potem wyjdzie GH2.
    To podstawy marketingu, nie trzeba studiow w tym kierunku konczyc.

Czemu to az tak dziwi???

Cytat Zamieszczone przez user_jgora Zobacz posta
    Panasonic poprostu oszalal, lustrzanek z mozliwoscia video juz kilka jest
    Na razie, chocby trwalo to tylko 8 tygodni - zadna z nich nie moze konkurowac, chodzi oczywiscie o zestaw body + 14-140mm HD.

Pomijam sytuacje typu 'low light' i 'shallow DOF' - tu 5D II nic nie podskoczy. Ale i cena duzo wieksza.

Na ta chwile - Panasonic zbiera jeszcze kase nie tyle za koszt wyprodukowania, ale rowniez za R&D i prosta przewage rynkowa, chocby trwajaca 8 tygodni.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 9.07.09 o 12:05 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Przy cenie zbliżonej do G1 ten GH1 mógłby być hitem (wielu by wybrało jego zamiast kamery), ale przy obecnej może go docenić tylko wąska grupa.
    Piotrze - z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że znasz już cenę samego body GH1 !

Bardzo mnie ona interesuje (ciągle zastanawiam się nad m4/3). PROSZĘ podaj linka do strony z cenami za samo body GH1. Faktycznie jest aż taka różnica w cenie w porównaniu z body G1 ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ogolnie Panasonic przestaje, o ile juz nie przestal produkowac G1... Nie wiem, czy wiecie, ale na Amazonie z tygodnia na tydzien jego cena leci w dol. Moim zdaniem wyzbywaja sie magazynow.

"GH1 release date is June 12, and they will have two kits, the GH1A (GH1 + 14-140 lens), produced at 2000 units per month, and the GH1 (body only), produced at 500 units per month, and available in black only."
    http://www.1001noisycameras.com/2009...ouncement.html

Panasonic will release GH1 body only and another kit with 14-45/4.5-5.6 lens on June 12th. The 14-45 lens is the same one that was originally released as kit lens with G1 and is now available as the lens only. The GH1 body is assumued to be around 100,000 JPY and the new kit, around 120,000 JPY
    http://photo.net/olympus-camera-forum/00TOMR

Prosze ceny w JP:

GH1 + 14-140mm HD: 121 950 yen
    GH1 + 14-45mm: 108 000 yen
    GH1: 89 820 yen

Amazon.co.jp: gh1 - ‰Ć“d&ƒJƒƒ‰: ‰Ć“dEƒJƒƒ‰

PS: Jeszcze kilka tyg. temu GH1 14-140mm HD kosztowal w JP 149 000 yen.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 9.07.09 o 13:33 Powód: Automatyczne scalenie postów

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów