Strona 82 z 151 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To byłoby logiczne by następne m4/3 Olka miały rozmiary E-P1. Olek ma świetny E-620, niewiele większy od G1. Lepiej byłoby wypuścić mniejsze aparaty. Tani, plastikowy m4/3, poniżej 1000 pln za body. "Oldskulowy" E-P1 (jak się skończy pula bogatych snobów pewnie cena spadnie), oraz niekoniecznie "oldskulowy" ale mocny, uszczelniony, może z EVF "kieszonkowiec".

A lustrzanki nadal będą w rozmiarze E-620, dopóki technologia EVF i AF z kontrastu wyraźnie nie wyprzedzi tego co oferuje OVF i AF na detekcji fazy.

Pytanie co z linią E3? Bez sensu robić następców o rozmiarach E3 z tą samą technologią matryc co w m4/3 i E-620. Albo trzeba zastosować coś zupełnie nowego (np. 3xCCD?) by uzasadnić takie rozmiary, albo wypuścić wzmocnione, uszczelnione profi z dużym wizjerem o rozmiarach Pentaxa K7 lub mniejszych. Do czegoś przecież trzeba przypinać Zuiko 50-200 czy Zuiko 150 f/2. Plus jakieś długie tele za rozsądne pieniądze dla miłośników ptaszków.

I takie podejście miałoby sens.
    Mikrusy do kieszeni (bardzo obiecujący rynek), klasa E-620 (tanie, małe "wszystko mające" lustro) oraz małe, mocne profi bez kompromisów w stylu małego wizjera.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Pomysł z m4/3 jest genialny i na razie nie widać żadnej konkurencji, chyba że samsung NX wyjdzie z mocowaniem na Pentaxa. Oprócz Panasa i Olego to chyba jedyny producent (Pentax) posiadający w swojej ofercie doskonałe pancake'i, które są wręcz idealne dla micro-dx.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Pomysł z m4/3 jest genialny i na razie nie widać żadnej konkurencji
    Może dlatego, że nie widać zainteresowania na rynku? Bo gdzie jest zainteresowanie i zysk, tam i konkurencja się znajdzie.
    Moda na "lustrzanki dla każdego" trwa. Właśnie przeglądałem zdjęcia kolegi z wycieczki do Szwecji zrobione D300. Większość poruszona i niewyraźna, ale lustrzankę ma, bo moda taka...
    Mody na "lustro bez lustra" chyba jeszcze nie ma po prostu, więc za wcześnie mówić o genialności pomysłu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    A lustrzanki nadal będą w rozmiarze E-620, dopóki technologia EVF i AF z kontrastu wyraźnie nie wyprzedzi tego co oferuje OVF i AF na detekcji fazy.
    Piotr, nie do konca sie moge zgodzic. Patrze jeszcze na wszystko z malym dystansem, z boku. I zastanawiam sie, kto masowo potrzebuje takich lustrzanek. Bo mam wrazenie, ze sporo z uzytkownikow wystarczy taki E-P2, czy G(H)2, zalozmy po uwzglednieniu naszych bolaczek. I wiekszosci z nas nie trzeba nastepcy E-620... Ktory by dzielil zblizona matryce z takiego E-P2... Czym on by sie roznil poza wiekszymi gabarytami np. od G(H)2?

A ludzie, ktorzy zawodowo robia zdjecia, maja po kilka body, w tym FF - uzywaja Canona, Nikona. Malutka czesc Sony. Nie chce czegokolwiek oceniac, jedynie mowie o statystykach.

Czy wierzycie, ze Olympus zwiekszy nagle swoj udzial w torcie lustrzanek? Przeciez on sam raczej w to nie wierzy.
    O Panasonicu nawet nie wspominam w segmencie luster!

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    "Oldskulowy" E-P1 (jak się skończy pula bogatych snobów pewnie cena spadnie)...
    Piotrze jakieś kompleksy?

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Może dlatego, że nie widać zainteresowania na rynku? Bo gdzie jest zainteresowanie i zysk, tam i konkurencja się znajdzie.
    Moda na "lustrzanki dla każdego" trwa. Właśnie przeglądałem zdjęcia kolegi z wycieczki do Szwecji zrobione D300. Większość poruszona i niewyraźna, ale lustrzankę ma, bo moda taka...
    Mody na "lustro bez lustra" chyba jeszcze nie ma po prostu, więc za wcześnie mówić o genialności pomysłu.
    zainteresowanie rynku, jego kreowanie, to praca dla marketingu. m4/3 ma szansę zastąpić / wyprzeć lustrzanki amatorskie gdy dorówna im jakością podstawowych parametrów.
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    ...wiekszosci z nas nie trzeba nastepcy E-620... Ktory by dzielil zblizona matryce z takiego E-P2... Czym on by sie roznil poza wiekszymi gabarytami np. od G(H)2?
    Zapewne ceną. Byłby ze 2 razy tańszy od takiego GH1, prawdopodobnie szybszy, zapewniający dłuższy czas pracy na akumulatorze, lepszy komfort pracy z obiektywami, których nie trzeba programowo korygować, bo są dobrej jakości.

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Czy wierzycie, ze Olympus zwiekszy nagle swoj udzial w torcie lustrzanek? Przeciez on sam raczej w to nie wierzy.
    5 lat temu udział Olympusa w rynku lustrzanek z wymienną optyką wynosił 0%. Dzisiaj ten udział jest większy, niż ma Pentax. Mi osobiście wisi, jakiej wielkości słupek na wykresach przedstawiających udział rynkowi przypadnie Olympusowi. Interesuje mnie tylko to, żeby sprzęt, który kupuję, spełniał moje oczekiwania.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    linię lustrzankową może Olek jeszcze utrzymać, tym bardziej że niewiele go to będzie kosztowało wkładu R&D, bo praktycznie 95% efektów rozwoju micro4/3 może wsadzić w lustrzanki - matryca, stabilizacja, większość softu, cała elektronika...

po pierwsze - na razie jeszcze lustrzanki w paru tematach są lepsze - choćby nadal AF (choć tu G1 pokazał pazury), wizjer optyczny dala ma parę przewag nad EVF, szczególnie w kiepskich warunkach oświetleniowych
    po drugie - nie może porzucić od razu linii lustrzankowych obiektywów (a trochę tych obiektywów opracował i to zacnych) i musi od czasu do czasu oferować nowe body, choćby pseudo nowe jak zmiany E410->E420->E450
    po trzecie -> przy długich tele micro4/3 nie daje żadnej przewagi, bo tu potrzebne większe body które utrzyma choćby taki 50-200mm

Dopóki technologie EVF i AF na kontraście nie będa lepsze od lustrzankowych OVF i AF na detekcji fazy, warto utrzymywać linię lustrzanek. Koszty i tak są tego niewielkie.

Skoro nie będzie konkurował wprost z FF, może zająć dwie spore nisze. Z jednej strony małe micro4/3, z drugiej może w końcu pokaże jakiś komplet tele dla przyrodników-amatorów -> następca E3 o rozmiarach Pentaxa K7 i jakieś dobre, w miarę jasne, umiarkowane cenowo tele (może coś a la Sigma 100-300 f/4? może a la Canon 400 f/5.6L?).

Z tego tekstu w dpreview można wywnioskować, że coś Olek knuje z Fuji. Gość nie zaprzeczył, że jakieś rozmowy o SuperCCD są prowadzone, tylko zasłonił się tajemnicą handlową.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Piotrze jakieś kompleksy?
    nie, ale uważam że obecna cena E-P1 jest zaporowa
    istnieje potencjalnie olbrzmi rynek na coś w stylu E-P1, tym bardziej że w tym momencie praktycznie brak jakiejkolwiek konkurencji - sytuacja taka sama jak gdy Canon wprowadził 5D z FF (miał parę lat supe komfortu, wielu weszło dla 5D w system Canona, bo wtedy było to jedyne FF w miarę umiarkowanej cenie)
    olbrzymi rynek, ale nie po dzisiejszej cenie
    jak Olek obniży znacznie cenę, zwiększy sprzedaż E-P1 wielokrotnie

więc prędzej czy później będzie to musiał zrobić, nim konkurencja zaoferuje coś podobnego

a mały update E3 będzie wkrótce:
    http://43rumors.com/ft5-four-thirds-...e-four-thirds/

Olek może utrzymywać linię E3 lub nawet coś wyżej, choćby dla prestiżu i testowania technologii. I niektórzy po prostu i tak będą preferowali większe lustrzanki.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 8.07.09 o 20:09 Powód: Automatyczne scalenie postów
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Porównania wielkości matryc, GO, SN, DR, stajni i %rynku to porównujmy bez trzymanki!
    Jako że szkoda mi już słów -sobie pomilczę
    Cropy 1:1 RAWów specjalnie niedoświetlone by zasymulować warunki krytyczne

GOLIATCH
    DAVID

Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 8.07.09 o 21:07

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zapewne ceną. Byłby ze 2 razy tańszy od takiego GH1,
    Wydaje mi się, że na cenę GH1 największy wpływ ma cena obiektywu 14-140. Ciekawe jak by wypadło porównanie ceny body G1 i GH1...

prawdopodobnie szybszy,
    prawdopodobnie minimalnie szybszy

zapewniający dłuższy czas pracy na akumulatorze,
    fakt

lepszy komfort pracy z obiektywami,
    tele owszem, ale jeśli pentax potrafi wyprodukować pancake'i limitery to olympus i panas też by mogli nieco zmicronizować szkła. ale fakt - długie tele wygodniej dokręcić do 5D.....niż GH1

których nie trzeba programowo korygować, bo są dobrej jakości.
    Dla mnie liczy się końcowy wynik, a czy go uzyskam super szkłem za 10000 czy korygowanym szkłem za 1000 to jest już sprawa wtórna. Jeśli nie ma różnicy to po przepłacać? Ale to już jest sprawa indywidualna, tak jak z zegarkami. Są ludzie którzy wydadzą sporo pieniędzy na rolexa (bynajmniej nie złotego), a ktoś inny kupi timexa. Oba pokażą ten sam czas.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów