Strona 93 z 151 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rami Zobacz posta
    2. jak wyglada uzywanie aparatu z tym staloogniskowym 17mm? w sensie: ustawiam sobie pierscieniem odleglosc np 2 metry, pierscien nie jest luzny wiec na takiej odleglosci zostaje nawet jesli aparat jest w kieszeni kurtki?
    Ten obiektyw nie ma podziałki ostrości. Manualne ustawienie ostrości na daną odległość musiałbyś zrobić ostrząc na jakiś obiekt, który w takiej odległości się znajduje. Nie ma żadnego wskaźnika, pokazująca odległość ogniskowania. Natomiast sam pierścień ostrości nie jest mechaniczny, tylko elektroniczny. Czujniki odbierają ruch pierścienia i przesyłają sygnały do silnika AF, który porusza soczewkami. Nie miałem nigdy do czynienia z E-P1, ale znając obiektywy z takim rozwiązaniem mogę się założyć, że pierścień chodzi dość luźno i w kieszeni kurtki prawdopodobnie się przekręci, jak tylko o coś zahaczy. Jest jednak jedna zaleta (a może wada?) - po wyłączeniu aparatu możesz kręcić pierścieniem ostrości, ale nie będzie on działał, więc niczego nie poprzestawiasz.

Cytat Zamieszczone przez rami Zobacz posta
    Czy jestem w stanie ustawic jakos, zeby aparat po wlaczeniu przelaczal sie w tryb MF i ustawial odleglosc na konkretna wartosc badz na ostatnio uzywana?
    Jeśli ustawisz tryb MF, wyłączysz aparat i włączysz go ponownie, to będzie on nadal w trybie MF (o ile nie masz ustawionego trybu AUTO na tarczy nastaw). A jeśli wyłączysz w menu opcję "reset lens", to aparat będzie też zapamiętywał ostatnie ustawienie ostrości przed wyłączeniem aparatu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ten obiektyw nie ma podziałki ostrości. Manualne ustawienie ostrości na daną odległość musiałbyś zrobić ostrząc na jakiś obiekt, który w takiej odległości się znajduje.
    o masz babo placek, to cenna informacja - juz wiem, ze ten 17mm odpada...

ma ktos pomysl na jakis obiektyw do takiego e-p1 (moze byc przez przejsciowke), ktory:
    a) bedzie mial wizjer do sanek o odpowiedniej ogniskowej
    b) bedzie maly i przyzwoity optycznie
    c) bedzie normalny - czytaj mechaniczne ostrzenie i przeslona
    d) bedzie mial ogniskowa (odpowiednik dla malego obrazka) 35mm lub nieco wiecej (powiedzmy max okolo 42mm)

??

pzdr, rami

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Ramik, kazde szklo (lista przejsciowek jest naprawde dluga) pomnozone przez 2. Powiedzmy stare Zuiko 21/2?

elo K

a skad ja wezme wizjerek 42mm? 35 na pewno sa... 40mm mam nadzieje ze sa... inne w okolicy tych ogniskowych... nie wiem, nie widzialem, powatpiewam :/

edit: o: http://www.cameraquest.com/leicafin.htm
    Ostatnio edytowane przez rami ; 23.07.09 o 18:46

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Znajdziemy cos. Przymaskujemy z 35-ciu, zignorujemy ramki przy 50-ciu
    V nie robil nic do swojej 40ki?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    No to polecam Panaska G1 ze stosowną przejsciówką i obiektyw z czasów gdy ustawiało się ostrość na matówce. Te obiektywy mają naniesiona skalę odległości i granice głębi ostrości. A w wizjerze (i na wyswietlaczu) jest praktycznie to, co bedzie na matrycy. Może być jedynie kłopot z kieszenią...

rK: V robil - vide moj edit powyzej. ignorowac ramki odpada (chce widziec boki)

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    No to polecam Panaska G1 ze stosowną przejsciówką i obiektyw z czasów gdy ustawiało się ostrość na matówce. Te obiektywy mają naniesiona skalę odległości i granice głębi ostrości. A w wizjerze (i na wyswietlaczu) jest praktycznie to, co bedzie na matrycy. Może być jedynie kłopot z kieszenią...
    Henryk, G1 jest wiekszy - jak sam mowisz kieszen raczej odpada... dla mnie ten pen juz sie jawi na ciut zaduzego. a co do kadrowania na monitorku (zreszta na matowce tez) to eeeee, nielubie, wlasnie przez to, ze bedzie to co na matrycy. to za malo. no i nie przelamie sie, zeby trzymac aparat pol metra przed glowa zreszta wtedy tak na zdrowy rozum trzymasz pewno ze 2ev mniej stabilnie niz opierajac o wlasna glowe, nie?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rami
    no i nie przelamie sie, zeby trzymac aparat pol metra przed glowa zreszta wtedy tak na zdrowy rozum trzymasz pewno ze 2ev mniej stabilnie niz opierajac o wlasna glowe, nie?
    Fotografowanie w trybie zombie u mnie całkowicie odpada. A G1 ma świetny wizjer - duży i wyraźny. Co do kieszeni: jeżeli nie wkręcimy do E-P1 'naleśnika", to z innym obiektywem kieszonkowy też nie będzie...

Ja zanabyłem P. G1 ze względu na możliwość wykorzystania dość długiej półki z obiektywami Canona FD. I mam dużo frajdy...

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Podobno ma się pojawić jakiś FVF dołączany na stopkę. Może będzie lepszy.
    Wieści na http://43rumors.com/
    NIE BĘDZIE EVF dla EP-1.
    Admin 43rumors.com już przeprosił za wcześniejszą wieść, że będzie. Dopiero następca EP-1 będzie mieć EVF, zapewne opcjonalny.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    A G1 ma świetny wizjer - duży i wyraźny. Co do kieszeni: jeżeli nie wkręcimy do E-P1 'naleśnika", to z innym obiektywem kieszonkowy też nie będzie...
    zapewne G1 ma swietny wizjer (mimo, ze jakos idea elektronicznego wyswietlacza jest nieco dziwna) skoro tak mowisz. ale aparat jest wiekszy, a jak pisalem - nie rozgladam sie za wiekszym

co do obiektywu: sa wszak inne male obiektywy - problem w tym, zeby znalezc taki, co spelni reszte przedstawionych wyzej wymagan - mi niestety nie wpada aktualnie zaden do glowy... najblizej chyba mi w tej chwili do pomyslu pt color skopar 21/4 http://www.adorama.com/VT211P.html
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    pentxy stare tez pewnie mozna przypiac? http://www.dyxum.com/columns/article...eye_review.asp - wyglada smakowicie... tylko pewnie ceny kolekcjonerskie
    Ostatnio edytowane przez rami ; 23.07.09 o 21:18 Powód: Automatyczne scalenie postów

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów