Strona 85 z 151 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Sprzedaż aparatów w Japonii od 29.06 do 05.07 (tydzień) - udział w rynku

dlatego nie martwiłbym się o cenę i zyski Olympusa

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    DirectFromJapan: http://cgi.ebay.pl/Panasonic-Lumix-D...3A1%7C294%3A50

Sprawdzeni, kupowalem u nich jakis czas temu kamkoder... Wtedy jeszcze clo i inne oplaty placilem.
    Dzis bym wyslal do Londynu, a stamtad juz poprzez znajomych do PL. I z glowy.

O Kolego, jak taki master jestes, to kupuj sobie aparat z japonskim menu, ja prosty czlowiek jestem i tych krzaczkow ani w zab...
    Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    u nasz pisza ze drogo, a na forum filmowym (trafilem przez przypadek jak czytalem info o GH1) widzialem wpis ze tak taniej kamery jeszcze na rynku nie bylo ;D
    punkt widzenia zalezy od paru czynnikow.
    Tyle że Panas zrobił apart fotograficzny z możliwością kręcenia filmów, a nie kamerę z możliwością robienia zdjęć. Gdyby to była rzeczywiście tak tania kamera, wyglądałaby jak kamera. GH1 kręci, owszem filmy, ale ergonomię i wygląd ma aparatu - dłuższe kręcenie filmów bez jakiś dodatkowych akcesoriów podtrzymujących (a Panas nie pokazał ich na premierze) będzie bardzo niewygodne.

Stąd mozna go porównywać (cenowo) do innych aparatów z możliwością kręcenia filmów (z podbną rozmiarami matrycą). To w tej katerorii GH1 startuje. A wtedy filmy to działalność uboczna, może użyteczna, ale nie takie jest główne przeznaczenie aparatu. Tak jak LV w lustrzankach - czasami się przyda, ale i tak większość zdjęć robi się przez wizjer. GH1 kręci filmy lepiej, OK, ale czy chcemy za ten dodatek aż tyle płacić? G1 miał już całkiem przyzwoitą cenę - ale podobno kończy się jego produkcja i rozkręca GH1.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    ze tak powiem jestem pod wrażeniem Sprzedaży w Japonii naszej ep-1, a to pewnie odbyło się przy ograniczonej dostępności. Zobaczymy czy taki udział utrzyma się przez 3-4 miesiące, jeżeli tak, to olkowi może pęknąć 1 mln aparacików tym roku
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Trochę plotek o Samsungu NX

http://k-rumors.com/

"He got impressed NX10 becomes fatter than the mock-up shown in PMA 09, but it is still very small – actually he felt it is the smallest one among 3 bodies"

Będzie mniejszy od Canona 500D (co chyba jest oczywiste), i mniejszy od Panasonica G1 (mimo większej matrycy APS, choć kwestia jeszcze rozmiaru obiektywów).
    E-P1 jest mniejszy od G1, ale różnica nie jest aż taka dramatyczna. Samsung będzie gdzieś pomiędzy nimi.

"It has best rear-display and shortest response time for user actions.
    He mentioned NX10 seems to have almost equivalent AF speed to what dSLR has."

Czyli LCD pewnie lepszy od E-P1, a być może będzie to OLED.
    AF może być na poziomie Panasowego. Pewnie lepszy od E-P1.

"He saw 3 lenses for NX10 include a prime lens. The prime lens is very thin, and it will have faster speed than Olympus 17mm pancake lens."

Ciekawe. Pytanie jeszcze o typ bagnetu, czy lustrzankowe "naleśniki" Pentaxa też będzie można przypiać i mieć pełną funkcjonalność?

"Also he mentioned about the price, he understands that Samsung will set aggressively NX10 price. Since Samsung designed/developed most parts of NX10 by alone, Samsung has more room to control the price. It will be definitely less than its competitors. Even it could be unexpected price."

I to najważniejsza informacja. Ceny E-P1 i GH1 długo się nie utrzymają. Wejdzie Samsung i będą musieli je obniżyć. Głupio robi Olek i Panasonic ograniczając ilość użytkowników wysoką ceną. Owszem, może dziś zarobią więcej, ale mogliby złapać więcej użytkowników na lata nim Samsung agresywnie wejdzie ze swoim konkurencyjnym micro, z większą, było nie było, matrycą (co na pewno będzie argumentem w recenzjach, testach, na forach) i być może lepszym IQ. Teraz micro43 miałoby szanse na dynamiczną ekspansję, a w 2010 będzie o nią trudniej. Mam nadzieję, że wysokie ceny to tylko kwestia ograniczonych możliwości produkcyjnych, i jak produkcja się rozkręci na dobre, to ceny spadną.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Głupio robi Olek i Panasonic ograniczając ilość użytkowników wysoką ceną.
    Olek nie sprzeda więcej, niż jest w stanie wyprodukować. Biorąc pod uwagę sprzedaż w Japonii, na brak popytu nie narzeka i pewnie szybko sprzeda to, co wyprodukował. W takim wypadku mądrze jest sprzedać to jak najdrożej, a nie jak najtaniej. Liczba użytkowników i tak nie przekroczy liczby wyprodukowanych aparatów, więc w tym wypadku nawet nie da się nikogo uszczęśliwić na siłę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Ciekawe. Pytanie jeszcze o typ bagnetu, czy lustrzankowe "naleśniki" Pentaxa też będzie można przypiać i mieć pełną funkcjonalność?
    Wyżej pisze, że będzie adapter, ale nie od razu. I nie wiadomo jak z AF z adapterem.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Logiczne. Trzeba więc zwiększać możliwości produkcyjne, bo to schwytanie do stystemu użytkownika, który być może kupi następne obiektywy, akcestoria, a potem mając już je, następną generację body za parę lat. I może zareklamuje markę znajomym.

Kto dziś wejdzie do systemu micro4/3 mało prawdopodbne by w 2010 przeniósł się do samsungowego microAPS (nawet jeśli ten byłby trochę lepszy). Kto w 2009 nie kupi m43 (ze względu na wysoką cenę) a jest potencjalnym klientem na mały aparat o dobrej jakości obrazu, w 2010 może zamiast m43 wybrać microAPS Samsunga.

Mam nadzieję, że dziś to start produkcji GH1 i E-P1, start dystrybucji, i że za parę miesięcy jak już rozkręci się produkcja na dobre, cena znormalnieje. Bo sam jestem potencjalnym klientem na E-P1, ale nie po dzisiejszej cenie. Jeśli nadal bedzie wysoka za rok, może będzie już do wyboru mały Panas z szybszym AF i jakiś mały Samsung z większą matrycą i OLEDem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Na forum zegarkowym jest temat gdzie psioczy sie na cenę zegarka marki Polpora - z zielonogórskiej wytwórni - jedynej w naszym kraju.
    Firma 2 osobowa, możliwości masowej produkcji żadne, a sprzedaż po kilka tysiaczków za sztukę - niemal na pniu.
    To samo z EP1. Możliwości produkcyjne Olympus swoje zna (chyba tak?) Popyt wystarczający. Czemu więc wielu dziwi, że sprzedają za x a nie za 0,5x? Będzie zbyt duża podaż, to zejdą z ceny. Zdaje się, że przedsiębiorstwa produkcyjne funkcjonują dla zysku.

ps.
    Bardzo mi się podoba mały Oli.
    Pozdrawiam
    E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
    IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
    Nikon d7000, 18-105, 50/1,8

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Na chwile obecną można uznać ze ciągle go nie ma w sklepach, nawet w Japonii jest tylko
    w wybranych miejscach...
    W USA nie ma w BH, jest parę na Amazon ale szybko znikają.

Pytanie czy tak będzie jeszcze przez miesiąc czy przez tydzień
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów