Strona 136 z 199 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.351 do 1.360 z 1989

Wątek: Olympus E-30

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie. W zależności od zawartości merytorycznej. Ale coś mi mówi, że swoje zdanie już sobie wyrobiłeś i nie zamierzasz go zweryfikować, przyglądając się bliżej tym testom, więc dla świętego spokoju nie będę burzył Twojej wizji. Skłonny jestem nawet przytakiwać.
    Na razie widzę tylko różną ocenę poszczególnych portali w zależności od tego jak ocenią lustrzankę lub obiektyw e-systemu. dp do niedawna był sidem beeeee. Padały różne zarzuty. W tym również ten o testowaniu na jpg. Teraz side testem E-30 przyjął chrzest.

Chętnie poznałbym, które treści są wg Ciebie merytoryczne, a które nimi nie są.

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dpreview potwierdził, to co jakiś czas temu pisałem, że adobe camera raw nie daje dobrej rozdzielczości przy wywoływaniu plików orfów. Do olka tylko OM i OS, oraz (też o tym kiedyś pisałem) CaptureOne
    Ponadto po przeczytaniu testu rodzi się konkluzja, że spokojnie można używać jpgów, bo rawy nie zawierają praktycznie dodatkowych informacji (detale i dr) więc jeśli ustawimy prawidłowo balans bieli i ulubione parametry obrazu, fotki prosto z aparatu nie stracą na jakości.
    Trzecią kwestią, na którą nie zwróciłem uwagi, a zauważyłem dopiero w teście jest okrojenie e30 z wejścia wężyka RM-CB1 - drobiazg, ale dla mnie istotny.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    [Trzecią kwestią, na którą nie zwróciłem uwagi, a zauważyłem dopiero w teście jest okrojenie e30 z wejścia wężyka RM-CB1 - drobiazg, ale dla mnie istotny.[/QUOTE]

Wybacz, proszę, ale od niedawna mam E 30 i zaintrygowało mnie Twoje ostatnie zdanie, Byłbyś uprzejmy coś więcej na ten temat napisać?
    Przy okazji zadam pytanie : czy zasłanianie wizjera przy robieniu z live view to : konieczność, rzeczywista potrzeba potwierdzona w praktyce czy fanaberie zblazowanych producentów?
    pozdrawiam hb.

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heniobe Zobacz posta
    Wybacz, proszę, ale od niedawna mam E 30 i zaintrygowało mnie Twoje ostatnie zdanie, Byłbyś uprzejmy coś więcej na ten temat napisać?
    Chodzi o wejście po lewej stronie, które w e3 jest, a w e30 nie ma (patrz obrazki)
    http://a.img-dpreview.com/reviews/Ol...lroundview.jpg
    http://a.img-dpreview.com/reviews/Ol...lroundview.jpg

Jest to wejście na wężyk spustowy. Oczywiście można go zastąpić kabelkami na usb (nie wiem czy do e30 sa robione). Mam taki kabelek jeszcze od e1ki i używam obecnie do e3ki. Wężyk ma imo wiele zalet w stosunku do pilotów na podczerwień. Przede wszystkim działa bez opóźnień i nie wymaga celowania. Ma też blokadę do długich czasów naświetlania.

http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...Olympus_RM-CB1

Przy okazji poproszę o poprawkę w olypedii, bo w opisie wężyka nie ma wpisanej kompatybilności z e-3ką - a działa
    Ostatnio edytowane przez kapir ; 25.03.09 o 10:11
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kapir Zobacz posta
    ...Oczywiście można go zastąpić kabelkami na usb (nie wiem czy do e30 sa robione). ...
    Są robione. Z E-30 pracuje kabel RM-UC1 (też ma blokadę guzika dla bulb). Zresztą przy bardzo długich czasach ekspozycji można jednak użyć RM-1 i jednym guziczkiem otwierać migawkę, a drugim zamykać.
    Pozdrawiam
    Jack

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dzięki za kabelki. Co z moim pytaniem na temat wizjera, ma ktoś jakieś osobiste doświadczenia ?

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heniobe Zobacz posta
    Dzięki za kabelki. Co z moim pytaniem na temat wizjera, ma ktoś jakieś osobiste doświadczenia ?
    Problem wynika z niedoskonałej światłoszczelności lustra. Więc fotografowanie z ostawionym okiem np. sceny w cieniu, gdy fotografujący stoi w jasnym oświetleniu, powodować może wpadanie "lewego światła" na matrycę. Może to być przyczyną spadku kontrastu zdjęć oraz kontrastu na LV. W lustrzankach dawnej daty, przy fotografowaniu ze statywu również zalecano przysłanianie wizjera, gdyż powodowało to dodatkowo zafałszowanie pomiaru światła oraz oczywiście powyższy problem z niepotrzebnym światłem na kliszy.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź choć trochę pomogła

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Problem wynika z niedoskonałej światłoszczelności lustra. Więc fotografowanie z ostawionym okiem np. sceny w cieniu, gdy fotografujący stoi w jasnym oświetleniu, powodować może wpadanie "lewego światła" na matrycę. Może to być przyczyną spadku kontrastu zdjęć oraz kontrastu na LV. W lustrzankach dawnej daty, przy fotografowaniu ze statywu również zalecano przysłanianie wizjera, gdyż powodowało to dodatkowo zafałszowanie pomiaru światła oraz oczywiście powyższy problem z niepotrzebnym światłem na kliszy.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź choć trochę pomogła
    Dzięki.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Problem wynika z niedoskonałej światłoszczelności lustra. ...
    Problem ten będzie trwał tak długo, jak długo nie ulegnie radykalnej zmianie konstrukcja lustrzanek. Nie będzie doskonałej światłoszczelności lustra - posiada ono strefy półprzepuszczalne, przez które przekierowywany jest obraz do czujników AF umieszczonych pod lustrem.
    Pozdrawiam
    Jack

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    EuroLiberty, qbic, chętnie pogadam o tym, co mi się nie podoba w testach Optycznych i dlaczego. Ale tylko prywatnie albo w osobnym wątku - nie chcę tutaj śmiecić. No i najprędzej jutro, bo dzisiaj chcę się trochę pobawić nową zabawką
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów