Witam,
Mam pytanie techniczne do bardziej doświadczonych użytkowników.
Mam dostęp do E-510 i E-520 i zrobiłem sobie mały test w warunkach domowych to, co mnie zaskoczyło to duża różnica w czasach naświetlania???
Parametry testu w obu aparatach obiekty kitowy 14-42 (plastik) w obu ISO 400, pomiar światła ESP, AF-S punkt centralny, oba leżą sobie na stole te same warunki oświetleniowe raz IS włączone drugi raz wyłączone (bez znaczenia) i E-510 ustawia czas naświetlania 1/25s E-520 1/10s ????
Żeby było zabawniej biorę do testu jeszcze E-1 te same parametry i czas naświetlania 1/30s biorę E-30 wyniki podobnie jak w E-520???
Zakładam do każdego ZD 50/F2 i wszystko sie potwierdzaróżnice są bardzo duże najlepiej wypada E-1 niewiele gorzej E-510, (co przedkłada się na ostre zdjęcia z reki w pomieszczeniach) E-520 słabo troszkę lepiej E-30, ale niewiele.
W E-30 jak ustawię ISO640 dopiero mam czasy jak w E-510, ewentualnie w E-30 przy ISO400 muszę robić korektę ekspozycji na -0, 7 i jest jak w E-510.
Co ciekawe jak porównuję zdjęcia z E-510 i np. E-30 to z E-30 sa jaśniejsze (nawet czasami przepalone w jasnych punktach) widać to tez na histogramie. Jak zmniejszę ekspozycje w E-30 o -0,7 histogram jest podobny jak w E-510, ale kolory sa dość „nieprzyjemne” lekko niedoświetlone i trudno to skorygować w programie z resztą chyba nie o to chodzi żeby nad każdym zdjęciem siedzieć w programie.
Pytanie czy aż tak różnią się te puszki oprogramowaniem?? Matryce w E-510 jak i E-520 chyba są identyczne? Wiec pozostaje tylko oprogramowanie? Ktoś to już sprawdzał?
Może wydaje się że się czepiam, ale E-510 z kitowym obiektywem produkuje ostrzejsze fotki i z krótszymi czasami niż E-520 z 14-54Chciałem zmienić wysłużone E-510 i mam teraz problem
![]()
Jest może ktoś z Podlasia, kto dysponuje np. E-3 lub E-5 i wolnym czasem na krótki test ??
Będę też wdzięczny za jakieś sugestie porady
Pozdrawiam Jarek