Strona 199 z 199 PierwszyPierwszy ... 99149189197198199
Pokaż wyniki od 1.981 do 1.989 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Awatar DIONIZY
    Mieszka w
    Kraków + Bilsko
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    [QUOTE=Sawicjusz;742061]Mój przy wy łączaniu/włączaniu zawsze czyści matrycę, czyli mróga niebieska dioda, nie towarzyszą temu żadne dzwięki. Jeżeli w menu mam włączoną opcję IS to dodatkowo jest też "dr-rr-rr" czyli potrżąsa matrycą, a jak jeszcze do tego włączę w menu opcję "reset obiektywu" to jest "dzyt-dzyt" i to tyle o dzwiękach, a sytuacji takiej, żeby sam z siebie wykonywał którą kolwiek z czynności, nigdy nie miałem, chyba serwis musi się tym zająć.

Witam, dokładnie tak miałem zawsze jak to opisałeś,
    wczoraj coś się podziało i wykonywał te dżwięki kiedy tylko chciał.
    Kolega Henio'be poradził zrobić zdjęcia czystej kartki papieru przy różnych przysłonach
    i to póżniej powiększyć (podejrzewał paprochy na matrycy i stąd te uruchomienia bo matryca
    chciała być czysta).
    Zmieniłem obiektyw na 14-42 i 70-300 i nic się takiego narazie nie powtarza.
    Te dżwięki były tylko przy obiektywie 40-150.
    Czy jest możliwe aby te dżwięki powodował 40-150 i to on jest uszkodzony ???
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    To jest samo czyszczenie matrycy ... czy restartuje się cały aparat? Nie wiem czy w E-30 przy wyłączeniu obiektyw robi "dzzyt dzzzyt".
    Pytam o to bo miałem podobny problem z E-330.

Witam
    Takie sprawia wrażenie, ponownie wyświetla się menu i "dzzyt..." i wyraża gotowość do pstrykania i ponownie "dzzyt..." .
    Ostatnio edytowane przez DIONIZY ; 7.08.11 o 12:44 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DIONIZY Zobacz posta
    Kolega Henio'be poradził zrobić zdjęcia czystej kartki papieru przy różnych przysłonach
    i to póżniej powiększyć (podejrzewał paprochy na matrycy i stąd te uruchomienia bo matryca
    chciała być czysta).
    Wątpię, aby matryca sama wykrywała paprochy i sama decydowała, kiedy "chce się" wyczyścić.

Jeśli to jest faktycznie czyszczałka i włącza się ona ni z gruchy, ni z pietruchy, to chyba bez serwisu się nie obejdzie. Ewentualnie spróbuj w ogóle wyłączyć automatyczne czyszczenie, chyba się da.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar DIONIZY
    Mieszka w
    Kraków + Bilsko
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wątpię, aby matryca sama wykrywała paprochy i sama decydowała, kiedy "chce się" wyczyścić.

Jeśli to jest faktycznie czyszczałka i włącza się ona ni z gruchy, ni z pietruchy, to chyba bez serwisu się nie obejdzie. Ewentualnie spróbuj w ogóle wyłączyć automatyczne czyszczenie, chyba się da.

A czy możliwe jest to z winy obiektywu ?
    Tak jak wyzej napisałem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    A czy możliwe jest to z winy obiektywu ?
    Tak jak wyzej napisałem.
    Wszystko jest możliwe. Ale wtedy to nie czyszczałka, tylko obiektyw. Może coś jest nie tak ze stykami, spróbuj przeczyścić.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar DIONIZY
    Mieszka w
    Kraków + Bilsko
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: Olympus E-30

To jest samo czyszczenie matrycy ... czy restartuje się cały aparat? Nie wiem czy w E-30 przy wyłączeniu obiektyw robi "dzzyt dzzzyt".

Witaj, i co było przyczyną takiego zachowania aparatu ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ernesth
    Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Witaj, i co było przyczyną takiego zachowania aparatu ?
    dokładnie sam nie wiem ... zbierałem się do wysyłki puszki do serwisu ale w końcu została w domu. Na forum doszliśmy do wniosku, że przyczyną mogą być styki włącznika lub pokrętła trybów. Jako, że mój aparacik ma już ponad 4 latka (nie chcę pisać że już mam go dość) pozwoliłem sobie psiknąć pod pokrętło płynu do czyszczenie głowic, płyt cd itp. (płyn kontakt). Namiętnie przy tym kręcąc kółkami. Płyn sam odparowywuje więc nie ma problemu. U mnie pomogło.
    Widocznie styki pod wpływem wilgoci zaśniedziały i zwierało coś delikatnie.
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

Awatar DIONIZY
    Mieszka w
    Kraków + Bilsko
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

dokładnie sam nie wiem ... zbierałem się do wysyłki puszki do serwisu ale w końcu została w domu. Na forum doszliśmy do wniosku, że przyczyną mogą być styki włącznika lub pokrętła trybów. Jako, że mój aparacik ma już ponad 4 latka (nie chcę pisać że już mam go dość) pozwoliłem sobie psiknąć pod pokrętło płynu do czyszczenie głowic, płyt cd itp. (płyn kontakt). Namiętnie przy tym kręcąc kółkami. Płyn sam odparowywuje więc nie ma problemu. U mnie pomogło.
    Widocznie styki pod wpływem wilgoci zaśniedziały i zwierało coś delikatnie.

U mnie prawdopodobnie szwankuje obiektyw 40-150, bo przy pozostałych obiektywach nic się takiego nie dzieje.
    Zmieniam po kolei wszystkie obiektywy, nawet założyłem OM i Jupitera 135 i wszystko jest narazie ok.
    Dalej będę testował bo mam jeszcze prawie pół roku gwarancji.
    Teraz siedzę na wsi i dopiero po przeprowadze na zimę do Krakowa, jeżeli dalej będzie fiksował to pojedzie do serwisu.
    Patrząc po Twoim mieście to jestem po przeciwnej stronie NSącza.
    Pozdrawiam Zbyszek

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Mój E-520 też zawsze zgrzytał przy włączaniu i wyłączaniu jak miał ustawioną stabilizację. Z tego co wiem to w Olkach stabilizacja działa ciągle - no chyba że w E-30 działa jakiś tryb oszczędzania energii i wyłącza stabilizację w nieużywanej puszce??
    A u mnie w E-520 nigdy nie zgrzytał przy włączaniu i wyłączaniu jak miał ustawioną stabilizację.
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zawiercie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytując instrukcję obsługi (s. 63) Jeśli pozycja [IMAGE STABILIZER] jest ustawiona na [I.S.1], [I.S.2] lub [I.S.3] i aparat zostanie wyłączony, aparat będzie wibrować. Jest to spowodowane inicjowaniem mechanizmu stabilizatora obrazu."
    E-500, E-30, zd 50, zd 14-45, zd 40-150, zd 70-300
    PEN E-P3

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów