Strona 138 z 199 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.371 do 1.380 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Najpierw chyba muszą sprzedać to, co mają w magazynach. A kupili to jeszcze po wyższych cenach.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gurden
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

spadek

Ok promocja o której informowałem już nie aktualna. Cena E30 + 14-54II spadla o 300PLN + 200 zł w prezencie na zakupy w Fotozakupy.pl

P.S. Żeby nie było, że reklamuje ten sklep. To tylko spostrzeżenie
    Ostatnio edytowane przez gurden ; 6.04.09 o 13:55
    Olympus E-520 14-42, 40-150, 70-300, 14-54II oraz OM i M42 + Metz AF-48
    Blackfrog.pl - filament, części, akcesoria do drukarek 3D/Kultura Gniewu - www.kulturagniewu.pl/Human Behaviour - www.humanbehaviour.pl

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nareszcie spędziłam kilka godzin z E-Trzydziestką, 50-200 [zwykłym], AF-C w diamenciku i psimi wariatami

Faktycznie, AF-C czasem nie wyostrzy w ogóle, czasem ostrość zejdzie totalnie. Nie wiem, na pewno większa część nieudanych zdjęć to kwestia niedogadania się jeszcze z aparatem i wyczucia go, ale... Może to punkty pomocnicze przy diamenciku mylą? Niektóre zdjęcia ewidentnie są nieostre z niewiadomej przyczyny. Za to AF-S jest na tyle szybki, że w większości przypadków starczy Ale jak na pierwszy raz to nie jest źle, komfort pracy o wiele większy niż z E-TrzystaTrzydziestką.

Aaa, ekran LCD woła o pomstę do nieba. Sprawdzać ostrości czy WB zrobionego już zdjęcia już nawet nie próbuję... Wyrzuciłabym połowę, a na komputerze widzę, że jednak są ostre.

Faaajny aparacik, faaajny!
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Aaa, ekran LCD woła o pomstę do nieba. Sprawdzać ostrości czy WB zrobionego już zdjęcia już nawet nie próbuję... Wyrzuciłabym połowę, a na komputerze widzę, że jednak są ostre.
    Wszystkie ekrany LCD lustrzanek Olka od czasów e-420 posiadają możliwość kalibrowania ekranu - możesz sobie dostosować kolory tak, żeby na ekraniku LCD wyglądały np. tak jak na twoim monitorze albo tak jak na wydruku. Przeczytaj instrukcję.
    Co do ostrości - to racja, ciężko ocenić, ale możesz powiększyć obraz i wtedy da się ocenić (ja już mam taki odruch - daję podgląd i kręcę, żeby sprawdzić czy jest ostre). Problem przy RAW-ach, bo nie wiem jak w E-30, ale w E-520 powiększa się wtedy miniaturkę 1600x1200 czy coś takiego, a nie pełne zdjęcie chyba.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Moim zdaniem ekran w E-30 jest bardziej wyraźny, niż w E-410. I tak żeby ocenić ostrość zdjęcia, trzeba je powiększyć. Myślę, że problemem nie jest sam ekran, tylko mała rozdzielczość zdjęcia służącego do podglądu (dodatkowego zdjęcia wszytego we właściwy plik, żeby zapewnić szybszy podgląd). Przy powiększeniu 5x jest to już powiększenie cyfrowe.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Nareszcie spędziłam kilka godzin z E-Trzydziestką, 50-200 [zwykłym], AF-C w diamenciku i psimi wariatami

Faktycznie, AF-C czasem nie wyostrzy w ogóle, czasem ostrość zejdzie totalnie. Nie wiem, na pewno większa część nieudanych zdjęć to kwestia niedogadania się jeszcze z aparatem i wyczucia go, ale... Może to punkty pomocnicze przy diamenciku mylą? Niektóre zdjęcia ewidentnie są nieostre z niewiadomej przyczyny.
    wiem że wydałas sporo kasy .. ale jeżeli Geo, ja i Ty mamy identyczne zdanie o AF-S- to może on jednak jest do pupy ?
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    wiem że wydałas sporo kasy .. ale jeżeli Geo, ja i Ty mamy identyczne zdanie o AF-S- to może on jednak jest do pupy ?
    Po prostu nie potraficie jeszcze aparatu obsłużyć

Wydaje mi się, że któregoś dnia gruchnie wiadomość o nowym firmwarze dla E-30, tak po prostu.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    AF-C Być może. Ale mówię, mało znam jeszcze aparat. W końcu duża część zdjęć mi wyszła, więc da się Muszę rozkminić, kiedy dokładnie AF-C się sypie...

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Wydaje mi się, że któregoś dnia gruchnie wiadomość o nowym firmwarze dla E-30, tak po prostu.
    Też tak myślę
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Wszystkie ekrany LCD lustrzanek Olka od czasów e-420 posiadają możliwość kalibrowania ekranu - możesz sobie dostosować kolory tak, żeby na ekraniku LCD wyglądały np. tak jak na twoim monitorze albo tak jak na wydruku. Przeczytaj instrukcję.
    Co do ostrości - to racja, ciężko ocenić, ale możesz powiększyć obraz i wtedy da się ocenić (ja już mam taki odruch - daję podgląd i kręcę, żeby sprawdzić czy jest ostre). Problem przy RAW-ach, bo nie wiem jak w E-30, ale w E-520 powiększa się wtedy miniaturkę 1600x1200 czy coś takiego, a nie pełne zdjęcie chyba.
    --------------------
    Jeśli to prawda o kalibracji koloru na LCD (E-3) to masz ode mnie plus rep... wytłumacz ...pozdrawiam
    -------------
    Regulacja jasności LCD to oczywistość, ale jesli bujasz o kolorach to dostaniesz minus rep
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 9.04.09 o 18:50

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jakby kogoś interesowało, to w najnowszym numerze czasopisma foto jest test E-30. Dość przyjemnie się go czyta, bo zwraca się w nim uwagę bardziej na praktyczne walory aparatu, a w dużo mniejszym stopniu na różnego rodzaju sprzętowe niuanse (zamiast wykresów szumów, DR, rozdzielczości itp. jest tylko kilka zdań na ich temat, przedstawiających rozsądne podejście autora do sprawy). Olek wypadł bardzo pozytywnie.

W tym teście wspomniano właśnie o pracy autofocusa w trybie AF-C. Zauważono, że zbyt szybko ostrzy on na tło, kiedy wybrany punkt AF omsknie się z obiektu, na który ma być ustawiona ostrość. Może to o to chodzi?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów