Strona 137 z 199 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.361 do 1.370 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Dokładnie jeden post wyżej. Oraz dwa inne tematy. Chyba źle E-30 nie wypadł, bo pośpiech w niesieniu słowa niewiarygodny.
    Jak popatrzysz na czas postów to zrozumiesz
    Jak pisałem to jeszcze nie było

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Po siedmiu tygodniach oczekiwania w końcu E-30 i ZD 14-54 trafił w moje ręce. Po dwóch dniach zabawy mogę już co nieco napisać o pierwszych wrażeniach i porównać go do E-410.

Pierwsze, co od razu zauważyłem (a raczej odczułem), to ciężar. E-410 z podpiętym kitem czy ZD 9-18 to jest piórko, natomiast E-30 z ZD 14-54 to już całkiem ciężki skurczybyk. A i tak są przecież dużo cięższe aparaty. Teraz doceniam wagę E-410 - jednak odchudzanie lustrzanek ma sens. E-30 będzie wymagał przyzwyczajenia i wydobycia z piwnicy starych, zakurzonych hantli, coby trochę poćwiczyć biceps

Jakość wykonania nie budzi najmniejszych zastrzeżeń. Elementy są dobrze spasowane, lepiej niż w E-410, bo nie ma już tak wyraźnych szczelin przy lampie błyskowej czy klapce przy slocie kart. Nic nie skrzypi nawet przy mocnym ściśnięciu. Nawet obrotowy ekran wygląda na solidnie zbudowany, a myślałem wcześniej, że to będzie najsłabszy punkt konstrukcji. Przycisk WB trochę grzechocze, jak się go dotknie palcem, ale nie jestem małostkowy, więc żadna to dla mnie wada.

Wizjer jest trochę większy i chyba nieco jaśniejszy. Różnice są widoczne, ale nie kolosalne. Myślę, że dopiero E-3 pokazuje, jaki naprawdę powinien być wizjer w lustrzankach E-Systemu. Odrobinę łatwiej w E-30 ostrzyć manualnie przez wizjer, ale nie powiedziałbym, ze do tego został on stworzony. Nadal nie mam 100-procentowej pewności, że ostrość jest tam, gdzie powinna być. Do definitywnych zalet należy jednak zaliczyć ilość informacji, wyświetlanych w wizjerze (w końcu mam w nim ISO, a nawet poziomicę) i ilość punktów AF. A w zasadzie nie tyle ilość jest tu dla mnie najważniejsza, co ich rozmieszczenie. W końcu mam punkty AF w mocnych punktach kadru! Na to czekałem.

Ekran LCD jakościowo chyba odrobinę lepszy, ale to będę mógł jednoznacznie stwierdzić dopiero, jak wyjdzie słońce i pójdę w plener. Widać, że jest większy no i na pewno widać, że jest wygibaśny I ta cecha jest rewelacyjna! Mimo, że ekran w E-410 da się oglądać pod dużymi kątami (tak samo jest w E-30), to jednak funkcjonalność obrotowego monitorka jest dużo, dużo większa. Trochę szkoda, że przez to przyciski z lewej strony wyświetlacza w E-410 musiały powędrować na sam dół w E-30, no ale cóż, to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Jakość LV jest również wyraźnie lepsza. Szybkość odświeżania jest płynna, na co w E-410 można liczyć tylko przy dobrym świetle. Obraz nie robi się aż tak ziarnisty, kiedy brakuje światła. Nie robi się czarno-biały przy podglądzie głębi ostrości. W ogóle pokazuje więcej w zaciemnionych miejscach - tam, gdzie w E-410 musiałem włączać nocne kadry i obraz robił się czarno-biały i cholernie ziarnisty, to w E-30 ciągle jest kolorowy i jego czytelność jest akceptowalna. Jest też AF oparty o detekcję kontrastu, jak w kompaktach. Tego mi brakowało. Wprawdzie nie jest szybki, w niezbyt dobrze oświetlonym pomieszczeniu potrzebuje 2-3 sekund, na zewnątrz przy dobrym świetle jakiejś 1-1,5 sekundy. Ale jest cichy i dokładny. Na pewno znajdzie zastosowanie w wielu sytuacjach.

Obiektyw ZD 14-54 II to naprawdę solidne szkło. Nie będę się rozpisywał, bo każdy wie, o co chodzi Chciałbym go porównać do starszej wersji, ale nie mam na razie takiej możliwości. AF pracuje w nim wyraźnie szybciej, niż w kitowym ZD 14-42. E-410, po podpięciu do niej 14-54, dostaje wigoru. I wcale nie jest to duży obiektyw jak dla tak małej puszki - jeszcze mieści się w granicach i trzyma się taki zestaw stosunkowo wygodnie.

Teraz może trochę więcej o samym funkcjonowaniu E-30. Pierwsze, co przychodzi do głowy, to szybkość AF. Po prostu wyrywa z butów Jest błyskawiczny i bardzo czuły, jednak zastrzegam, że mam porównanie jedynie do E-410 i nikona D40. Generalnie, do moich zastosowań, nie mam już potrzeby używania lampy do wspomagania AF. Jak tylko pogoda się poprawi, sprawdzę działanie C-AF na jakichś poruszających się obiektach.

Kolejna rzecz to stabilizacja obrazu. Dla tych, co mają, rzecz oczywista. Ja nie miałem i jestem nią teraz oczarowany Próbowałem ocenić jej skutecznie w kompletnie nienaukowym teście i wyszło mi jakieś 4 i 1/3 EV. Wow! Czuję, że otwierają się przede mną nowe fotograficzne możliwości A przypominam sobie jak kiedyś, kiedy byłem jeszcze młody i głupi, myślałem o stabilizacji jak o niepotrzebnym gadżecie. Ależ się myliłem...

Cieszę się, że mam w końcu możliwość ustawienia ISO co 1/3 EV. Do tego dwie rolki... Nie doceniałem ich wcześniej, kiedy miałem do czynienia tylko z E-410, ale teraz już nie trzeba mnie przekonywać, że to duża wygoda. Podobnie z górnym wyświetlaczem. Dla mnie jest on szczególnie użyteczny pod tym względem, że wyświetlana jest na min poziomica, co pozwala na precyzyjne ustawienie aparatu na statywie. Ilość przycisków na obudowie i szybki dostęp do potrzebnych ustawień i funkcji jest tym, czego potrzebowałem. E-410 jest pod tym względem fatalny.

No dobra, to teraz o jakości zdjęć. Nie będę za wiele pisał - po prostu pokażę sample. Zbudowałem sobie taką oto prowizoryczną scenkę:

Starałem się, żeby były na niej zarówno jasne partie, jak i głębokie cienie oraz jakieś drobne detale, na których można by na oko ocenić ostrość. Zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć porównawczych z E-410 i E-30. Wszystkie w rawach, ale mam też jpegi robione z wyłączonym filtrem szumów i najmniejszym wyostrzaniem. Nawet zrobiłem kilka serii, z włączonym odejmowaniem darków, z wyłączonym i z ustawionym na auto.

Poniżej zamieszczam cropy 1:1 z rawów wywołanych w RawTherapee, bez ruszania ekspozycji i z wyłączonym wyostrzaniem, bez odszumiania, z korektą ekspozycji +1 w stosunku do wskazań światłomierza ustawionego na ESP, z ręcznie ustawioną ostrością, wszystkie wykonane ZD 14-54 na przysłonie f/6,3:

ISO 100 z E-410 i E-30

ISO 125 i 160 z E-30

ISO 200 z E-410 i E-30

ISO 250 i 320 z E-30

ISO 400 z E-410 i E-30

ISO 500 i 640 z E-30

ISO 800 z E-410 i E-30

ISO 1000 i 1250 z E-30

ISO 1600 z E-410 i E-30

ISO 2000 i 2500 z E-30

no i ISO 3200 z E-30

Tak to wygląda. Oczywiście jeśli ktoś jest zainteresowany, to mogę przesłać całe rawy i jpegi. Nie wiem, jak to rozegrać logistycznie, ale spróbuję

Aha, powyższe zdjęcia były robione przy redukcji darków ustawionej na auto w E-30 i włączonej w E-410. W obu przypadkach oznacza to, że odejmowanie darków włącza się dopiero na długich czasach (nie wiem dokładnie, od ilu sekund naświetlania). Jeśli dobrze pamiętam, to w obu aparatach włączyło się ono chyba tylko na najmniejszym ISO, a później - od ISO 200 w górę - już nie działało. Na wszelki wypadek zrobiłem też zdjęcia z wyłączonym odejmowaniem darków i z permanentnie włączonym (nie tak do końca permanentnie, bo on i tak włącza się chyba tylko przy czasach powyżej 1 sekundy). Co mogę powiedzieć na ten temat? Przy niskich czułościach nie widzę żadnej różnicy. Przy wyższych auto i wyłączony zachowują się tak samo. Natomiast włączony, mimo że nie działa przy krótszych czasach, to i tak powoduje wzrost szumów na wyższych czułościach. Różnica jest nieduża, ale widać ją. Nie potrafię tego wyjaśnić, ale wygląda na to, że potwierdzają się informacje na ten temat. Dla zainteresowanych mam fotki

Nie wiem, jak wypada rozpiętość tonalna. Za bardzo nie wiem, jak to przetestować, a z praktyki wyjdzie to dopiero wtedy, jak pobawię się aparatem w plenerze. To tyle
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Troszkę się napracowałeś plusik

Cyt.
    Pierwsze, co od razu zauważyłem (a raczej odczułem), to ciężar. E-410 z podpiętym kitem czy ZD 9-18 to jest piórko, natomiast E-30 z ZD 14-54 to już całkiem ciężki skurczybyk. A i tak są przecież dużo cięższe aparaty. Teraz doceniam wagę E-410 - jednak odchudzanie lustrzanek ma sens. E-30 będzie wymagał przyzwyczajenia i wydobycia z piwnicy starych, zakurzonych hantli, coby trochę poćwiczyć biceps

Ja noszę często E-3 z 50-200 Siłownia nie potrzebna wystarczy to

Pozdrawiam !!

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Plusik za włożoną pracę. W pełni zasłużony. Może wrzucisz jakieś rawy na raw.fotosite.pl
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Może wrzucisz jakieś rawy na raw.fotosite.pl
    Wrzucę, ale dopiero jak będę miał na to więcej czasu. Czyli pewnie w niedzielę.

| OlyJedi Awatar gurden
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Promocja Fotozakupy.pl

Nie wiem czy zauważyliście "promocję" na fotozakupy.pl na E-30

Jeśli kupicie E-30 + Zuiko 14-54 II w komplecie zapłacicie 5999pln
    Jeśli zdecydujecie się zakupić E-30 body i osobno Zuiko 14-54 II zapłacicie...5798pln!
    Olympus E-520 14-42, 40-150, 70-300, 14-54II oraz OM i M42 + Metz AF-48
    Blackfrog.pl - filament, części, akcesoria do drukarek 3D/Kultura Gniewu - www.kulturagniewu.pl/Human Behaviour - www.humanbehaviour.pl

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gurden Zobacz posta
    Nie wiem czy zauważyliście "promocję" na fotozakupy.pl na E-30

Jeśli kupicie E-30 + Zuiko 14-54 II w komplecie zapłacicie 5999pln
    Jeśli zdecydujecie się zakupić E-30 body i osobno Zuiko 14-54 II zapłacicie...5798pln!

To rozumię!!!
    Pozdrówka.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A jeśli zamówicie w innym sklepie, to kupicie jeszcze taniej

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A jeśli zamówicie w innym sklepie, to kupicie jeszcze taniej
    Podejrzewam, że niektóre sklepy nie zaktualizowały wiosennej obniżki cen lustrzanek 4/3. W Olympusie cena E30 spadła o prawie 800 zł więc podobnej obniżki można spodziewać się w sklepach.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów