Strona 131 z 199 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133141181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.301 do 1.310 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar leodan
    Mieszka w
    W-WA
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ciekawy filmik i fajnie zrobiony , brawo dla Olka .
    Pozdrawiam LEO
    E-1 , 40-150 , Helios MC 44M-4 , Pentacon 4/200 , Metz 48AF-1 ,
    statyw Hakuba S-4500

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    W E-30 można kalibrować AF pod konkretne obiektywy.

Większość obiektywów przekazuje informację o numerze seryjnym do korpusu.
    Jednak sa obiektywy, które tego nie robią.

I stad pytanie:
    Czy da się skalibrować AF dla następujących obiektywów:
    ZD 40-150 (wersja starsza, metalowy bagnet)
    ZD 18-180
    ZD 70-300
    ZD 8
    ZD 90-250
    ZD 300
    Sigma 135-400 (lub jakakolwiek Sigma)

Czy ta kalibracja zachowa ustawienia po wyłączeniu aparatu, przypięciu innego obiektywy itp?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Większość obiektywów przekazuje informację o numerze seryjnym do korpusu.
    Jednak sa obiektywy, które tego nie robią.

ZD 70-300
    ZD 8

Czy ta kalibracja zachowa ustawienia po wyłączeniu aparatu, przypięciu innego obiektywy itp?
    Moge udzielic odpowiedzi dla ZD 70-300. Faktycznie w bazie kalibracyjnej nie figuruje jego S/N tzn. jest (S/N:000000000). Jednak mimo tego dane o kalibracji dla pozycji tele i wide daja sie poprawnie zapisac i sa stosowane podczas pracy AF. Widac to w exif pod OlympusMaster lub OlympusStudio albo wrecz na wyswietlaczu przy podgladzie w opcji podgladu z czterema histogramami (jako ikonke np.: AF+/- +4)

Nie ma problemu z utrzymaniem danych w bazie po wylaczeniu zasilania, wyjeciu baterii itp.
    Nie wiem, co w wypadku, gdybym mial kilka ZD 70-300 ale wiem z kolei, ze mozna zapisac rowniez kilkakrotnie ten sam obiektyw z roznymi ustawieniami. Pozostaje wtedy wybranie, ktore ustawienie dla niego ma byc uzywan jako domyslne.
    Zatem nie bedzie problemu z obiektywami, ktore nie przedstawiaja sie numerem seryjnym.

Co wiecej: mam chip-dandelion, ktory uzywam do m42 i oprocz milego zaskoczenia polegajacego na stwierdzeniu jego 100% poprawnej pracy z e-30 (kupowalem do e-510) moge napisac, ze chip przedstawia sie wystarczajaco dobrze (podajac nawet swoj S/N), aby mozna bylo pod niego kalibrowac body. Swoja droga moj chip ma rowniez mozliwosc kalibracji AF w podobny sposob, jak sie ustawia przyslone i ogniskowa.

Z praktyki uzycia kalibracji AF w e-30 moge powiedziec, ze dziala to wysmienicie i bardzo precyzyjnie pozwala dostosowac AF. Odczulem to szczegolnie w wypadku ZD 70-300, ktory z e-510 ostrzyl mi dziwnie, a teraz okazalo sie ze trzeba go bylo skalibrowac dla wide:+9 (!) a dla tele:-1.

Taka koniecznosc potwierdzona testami na statywie (ostrzenie S-AF+MF, nastepnie kontrola ostrosci na LV przy 10 krotnym powiekszeniu i proba korekcji, wpisanie korekcji do bazy i ponowna procedura do momentu osiagniecia najlepszych trafien) potwierdza, ze ten obiektyw mial potezny FF przy szerokim kacie, spadajacy a nawet przechodzacy w lekki BF na koncu zakresu tele. Zdaje sie, ze juz czytalem o podobnych objawach FF na szerokim koncu (tu gdzies na forum) i to rowniez dla ZD 40-150 i gdzie indziej o Sigmie 55-200.
    Tyle ze e-30 i e-620 daja ten luksus, ktorego wczesniej Olympus nie dal w zadnym korpusie Korekcja dziala i to perfekcyjnie!
    Ostatnio edytowane przez Legal ; 1.03.09 o 18:29
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta
    Nie ma problemu z utrzymaniem danych w bazie po wylaczeniu zasilania, wyjeciu baterii itp.
    Nie wiem, co w wypadku, gdybym mial kilka ZD 70-300 ale wiem z kolei, ze mozna zapisac rowniez kilkakrotnie ten sam obiektyw z roznymi ustawieniami. Pozostaje wtedy wybranie, ktore ustawienie dla niego ma byc uzywan jako domyslne.
    Zatem nie bedzie problemu z obiektywami, ktore nie przedstawiaja sie numerem seryjnym.
    Dzięki za odpowiedź.
    Jeszcze parę pytań by rozwiać wątpliwości.
    To, że wpisy w bazie pozostają to rozumię ale czy następuje w ZD70-300 automatyczne powiązanie (po podpięciu) tego obiektywu z tą listą czy trzeba zawsze robić to ręcznie? Czy w przypadku innych obiektywów dzieje się automatycznie czy też trzeba przestawiać ręcznie?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź.
    Jeszcze parę pytań by rozwiać wątpliwości.
    To, że wpisy w bazie pozostają to rozumię ale czy następuje w ZD70-300 automatyczne powiązanie (po podpięciu) tego obiektywu z tą listą czy trzeba zawsze robić to ręcznie? Czy w przypadku innych obiektywów dzieje się automatycznie czy też trzeba przestawiać ręcznie?
    Mam 3 obiektywy ZD i chip. ZD14-42 i ZD50 przedstawiaja sie S/N. Opisywany juz danadelion, ktory uzywam z dwoma Pentaconami 50/1.8 i 135/2.8 tez przedstawia sie swoim S/N. Na podstawie exifow (dla kazdego obiektywu mam troszke innna korekte) widze, ze zawsze 'automagicznie' korpus dobiera te wlasciwa wartosc przypisana w bazie danemu obiektywowi/chipowi. O dziwo ZD 70-300 tez bezblednie rozpoznaje i nie wiem po czym - byc moze po numerze 'S/N 000000000'. I to bylby troche 'ZONK' w przypadku uzycia innego szkla, ktore przedstawi sie tak samo na skutek niepodania swojego faktycznego S/N. Nie mam jak tego zweryfikowac w praktyce.
    Byc moze identyfikacja szkla nastepuje dodatkowo na podstawie nieznanych nam danych wydobywanych przez jego firmware (nie tylko po S/N) i wtedy w ogole nie ma problemu.
    A tak, jak jest - w zasadzie tez nie ma problemu: nie sadzicie?

Poza tym ma wyjsc za ok. 14 dni dla ZD 70-300 nowy firmware, ktory wyuczy go ostrzenia po kontrascie i moze przy okazji poprawi te kwestie z S/N.

Poczekajmy.
    Ostatnio edytowane przez Legal ; 2.03.09 o 00:07
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    http://www.optyczne.pl/94.1-Test_apa...30_Wstęp.html

Hmm... może dobrze, że Olympus jednak zrezygnował z megapikselowego wyścigu. Mówią, że lepiej późno niż wcale ale szkoda jednej (de)generacji aparatów.

Bottom line:

-> ostrość maleje w zakresie ISO 1oo-4oo, również dla RAW, ISO 8oo ostrzejsze od 1oo

-> w porównaniu z liderami na APS-C (d3oo) przewaga na iso 16oo-32oo wynosi 2-2.5 EV, czyli poziom szumu w E-30 dla ISO 400 jest równy ISO 16oo dla D3oo

-> słaba dynamika 5,75 EV - cytat za optyczne:

"[...]Całkowity zakres tonalny utrzymuje się na poziomie 8 EV. Jeśli jednak spojrzymy na bardziej miarodajną dynamikę tonalną, to niestety znowu pozostaje nam załamać ręce. W maksimum swych możliwości, czyli dla ISO 100, dynamika E-30 sięga poziomu 5.75 EV. To jedna z najniższych wartości wśród lustrzanek cyfrowych. Jednocześnie to tyle samo, co w przypadku Olympusa E-3. Dobrą stroną tego wszystkiego jest przynajmniej to, że w tej kwestii E-30 nie wypada gorzej niż E-3. [...]"

-> przyrost mpix nie daje przyrostu rzeczywistej rozdzielczości.

Jack of all trades, master of none?

Z drugiej strony co serwis to inne wnioski...

Tak sobie czytam komentarze pod testem i faktycznie ktoś wspominając różnice między wskazywanym a rzeczywistym ISO (u Olympusa te wartości są zbliżone, u Canikona zaniżone o bodajże 2/3 EV) podważa metodologię testów w przypadku ISO.
    Ostatnio edytowane przez Kaleb_82 ; 10.03.09 o 13:55
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pomóżcie ślepemu
    Wiele się pisze na tym forum o tym jak system SAT potrafi zepsuć zdjęcia nawet na niskimi ISO.
    Czy w E-30 jest to tez i czy jest możliwość wyłączenia/włączenia tego ??
    Bo szukałem w instrukcji obsługi i w menu aparatu i nie znalazłem.
    Źle szukałem czy tego tam nie ma. A może w to się inaczej nazywa ??
    Pomóżcie, bo czuje się głupi
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    Pomóżcie ślepemu
    Wiele się pisze na tym forum o tym jak system SAT potrafi zepsuć zdjęcia nawet na niskimi ISO.
    Czy w E-30 jest to tez i czy jest możliwość wyłączenia/włączenia tego ??
    Bo szukałem w instrukcji obsługi i w menu aparatu i nie znalazłem.
    Źle szukałem czy tego tam nie ma. A może w to się inaczej nazywa ??
    Pomóżcie, bo czuje się głupi
    gradacja na normal i jest off
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    gradacja na normal i jest off

Dzięki. To ja tak miałem cały czas, choć nie wiem czy były to ustawienia fabryczne czy sam sobie to przestawiłem.
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    Dzięki. To ja tak miałem cały czas, choć nie wiem czy były to ustawienia fabryczne czy sam sobie to przestawiłem.
    Gradacja auto jako ustawienie domyślne jest koszmarnym pomysłem szalonego japońskiego inżyniera. Zapłacili Apicalowi, to chcą to wykorzystać, ale to głupie.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów