Strona 130 z 199 PierwszyPierwszy ... 3080120128129130131132140180 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.291 do 1.300 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Tylko, że jak napisał salvadhor... to było tak mało przydatne, że nikt o tym nie pamiętał
    Zgadzam się, ale rozpływanie się że to nowość i szukanie u konkurencji tego ficzera to MZ przesada

epicue: nie to chciałem zacytować już poprawiłem, sprawdź jeszcze raz instrukcję.
    Ostatnio edytowane przez dziekan ; 21.02.09 o 21:49
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    Ponieważ kiedyś sam o to pytałem:
    Czy pomiar punktowy odbywa się w punkcie AF który akurat wybraliśmy czy zawsze tym samym punktem środkowym ??
    I wtedy nikt nie umiał odpowiedzieć a wczoraj znalazłem odpowiedź, która mnie tak mile zaskoczyła, że aż dziw, że się Olympus tym nie chwali...
    Więc żeby się może kiedyś komuś przydało powiem, że w E-30 jest możliwość takiego ustawienia pomiaru światła, żeby pomiar był "centralny dookoła pola AF, na które jest ustawiona ostrość" (to cytat z 46 strony instrukcji obsługi).
    Można to zrobić w 2 menu z "aparatem" w opcji "METERING" w pomiarze matrycowym (ESP) przestawiając z ESP an ESP+AF.

Dla mnie RE_WE_LA_CJA.
    Troszkę mylisz pojęcia - pytałeś o pomiar punktowy a to co znalazłeś i cytujesz dotyczy innego pomiaru - Olympus go nazywa cyfrowym pomiarem ESP, czasem popularnie się go nazywa matrycowym. I waśnie ten ESP może być realizowany na dwa sposoby - ESP i ESP+AF (zresztą ten jest domyślny). Ten pierwszy analizuje ileś tam obszarów matrycy a ten drugi jest jego modyfikacją - dodatkowo przypisuje szczególną wagę do obszaru wokół punktu nastawienia ostrości. Pomiar ESP jest kontrowersyjny - czasem zachowuje się jak chybił-trafił - inżynierowie dobrali jakieś tam algorytmy, które sprawdzają się lub nie. Bardziej przewidywalny jest pomiar centralnie ważony. Osobiście lubię olkowe ESP ale nie ESP+AF bo zauważyłem, że ESP+AF potrafi dość mocno prześwietlić scenę jak obszar gdzie nastawiam ostrość jest ciemny. ESP nie przypisuje takiej wagi do obszaru wokół nastawienia ostrości i jest nieco bardziej przewidywalny...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ESP byłby fajny, gdyby "wyłapywał" jasne partie obrazu i naświetlał tak, żeby znalazły się po prawej stronie histogramu, ale bez przepałów. Byłoby to bardzo użyteczne. A tak, to niestety jest nieprzewidywalny, bo nawet nie wiadomo jakimi zasadami się kieruje przy pomiarze ekspozycji.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    ESP byłby fajny, gdyby "wyłapywał" jasne partie obrazu i naświetlał tak, żeby znalazły się po prawej stronie histogramu, ale bez przepałów. Byłoby to bardzo użyteczne. A tak, to niestety jest nieprzewidywalny, bo nawet nie wiadomo jakimi zasadami się kieruje przy pomiarze ekspozycji.
    Ja się kieruję wzrokiem Używam w większości ESP i jest okej.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tak - wracamy do patentu pomiaru - "1 promil przepaleń" . A tak to trzeba go stosować ręcznie - histogram na żywo jest super sprawą - widać wszystko jak na dłoni - korekcja naświetlania i niezależnie od sposobu pomiaru histogram wygląda po myśli fotografującego...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Troszkę mylisz pojęcia - pytałeś o pomiar punktowy a to co znalazłeś i cytujesz dotyczy innego pomiaru - Olympus go nazywa cyfrowym pomiarem ESP, czasem popularnie się go nazywa matrycowym. I waśnie ten ESP może być realizowany na dwa sposoby - ESP i ESP+AF (zresztą ten jest domyślny). Ten pierwszy analizuje ileś tam obszarów matrycy a ten drugi jest jego modyfikacją - dodatkowo przypisuje szczególną wagę do obszaru wokół punktu nastawienia ostrości. Pomiar ESP jest kontrowersyjny - czasem zachowuje się jak chybił-trafił - inżynierowie dobrali jakieś tam algorytmy, które sprawdzają się lub nie. Bardziej przewidywalny jest pomiar centralnie ważony.
    Nie tyle mylę co wtedy piałem o punktowym, bo szukałem czegoś podobnego do tego nikonowskiego sposobu, a nie wiedziałem, że w E-3 jest coś podobnego. Ale wtedy jakoś nie było tych, którzy teraz piszą, żeby nie pisać, że to nowość (choć ja nigdzie nie twierdziłem, że to nowość), bo już dawno było. Nikt również nie zająknął się, że jest coś takiego w E-3, a skoro nie wiedziałem, że jest to trudno mi było zapytać, czy jest. Choć faktycznie mogłem zadać pytanie inaczej, bardziej ogólnie w kwestii podążąnia pomiaru światła za wyborem punktu AF, ale cóż - teraz to juz musztarda po obiedzie. Ja się w każdym razie cieszę, że to znalazłem, bo do moich zastosowań pewnie sie bedzie sprawdzać. Chciałem tylko pomóc.
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    O takie coś by mogli zorganizować u nas ;D.

sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaleb_82 Zobacz posta
    O takie coś by mogli zorganizować u nas ;D.

http://www.youtube.com/watch?v=y5aL6...eature=related
    sympatyczny filmik

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przemyślane posunięcie ze strony Olympusa. Klip w stylu MTV pokazujący młodzież, która za pomocą E-30 robi fotki, jakie każdy amerykański dzieciak chciałby mieć w swoim profilu ma myspace czy facebooku. Bańki mydlane mogą przy tym co najwyżej pęknąć... Ale nie ze śmiechu Naprawdę dobry pomysł.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Filmik superek...dzięki Kaleb_82.

Pozdrawiam.
    E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów