Uśmiecham się pod nosem cały czas (jako użytkownik Olympusa), jednak cały czas wolałbym mieć miarodajną ocenę zakresu DR Olympusa wobec innych systemów. Wiemy, że w teorii jest słabiej... Właśnie, w teorii...
Uśmiecham się pod nosem cały czas (jako użytkownik Olympusa), jednak cały czas wolałbym mieć miarodajną ocenę zakresu DR Olympusa wobec innych systemów. Wiemy, że w teorii jest słabiej... Właśnie, w teorii...
Testu E-30 jeszcze nie ma, ale ogólny pogląd możesz sobie wyrobić:
http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor
kliknij w "Dynamic Range" i poszukaj na liście Olympusów.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ale nadal mówimy tutaj o suchych wykresach. Chciałem (i nadal mam ochotę) sprowokować test ukazujący faktyczną różnicę w DR pomiędzy korpusami (np e30), systemami. Proste zdjęcia (z dwóch różnych aparatów - takie samo lub podobne ujęcie) pokazujące takie a nie inne zachowanie aparatów pod względem prześwietleń, przejść tonalnych.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Podchodząc w podobny sposób do np. obiektywów moglibyśmy nie docenić 14-54 bo zawsze podobne zdjęcie można zrobić kitem (a pewnie i lepsze).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie oszukujmy się - chyba w plenerze szerokie Dr jest w jedną z cech która ma bardzo duży wpływ na określony odbiór fotografii.
Ostatnio edytowane przez wikarynet ; 20.03.09 o 00:39 Powód: Automatyczne scalenie postów
Jak będziesz posiadać E-30 to zapraszam do Krakowa, można wybrać się w plener i zrobić testy....
Dysponuje jeszcze Pentaxem K200D, a na taka wycieczkę na pewno ktoś jeszcze by się znalazł "2-systemowy".
A ja na moment odbiegnę od aktualnego tematu dyskusji i chciałbym zapytać co was wkurza w E-30. Bo ja jestem zadowolony z tego aparatu i na razie zbyt wielu "minusów" nie znalazłem, ale pierwszy już mam.
Dlaczego - zakres AUTO ISO minimalnie może mieć tylko ISO200 skoro aparat ma funkcjonujące ISO 100 (a przynajmniej nazywa się to ISO 100). Trochę mnie to wkurza. Ostatnio fociłem na Jurajskich mistrzostwach offroad, była ładna pogoda, mocne słońce, więc chciałoby się używać iso 100, ale z drugiej strony na stałe włączyć było niewygodnie, bo jednak czasem w krzakach w cieniu potrzeba było wyżej, więc maiłem ustawione auto iso i albo mi zanadto (bardziej niz bym chciał) przymykał przysłoną, albo zapominałem o zmianie z iso100 na auto i w zacienionych miejscach wychodziły ciemne foty (zanim sobie przypom,niałem o ISO). Drobiazg a wkurza.
Jakby co to jestem z Krakowa i dysponuję E-30![]()
No to kiedy plenerek? W weekend mam czas
Chętnie zobaczę E-30 na żywo, bo do tej pory miałem do czynienia tylko z RAWami.
Jak nie będzie lało to chętnie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb