Strona 133 z 199 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135143183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.321 do 1.330 z 1989

Wątek: Olympus E-30

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Uśmiecham się pod nosem cały czas (jako użytkownik Olympusa), jednak cały czas wolałbym mieć miarodajną ocenę zakresu DR Olympusa wobec innych systemów. Wiemy, że w teorii jest słabiej... Właśnie, w teorii...

qbic
    Gość
    Testu E-30 jeszcze nie ma, ale ogólny pogląd możesz sobie wyrobić:

http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor

kliknij w "Dynamic Range" i poszukaj na liście Olympusów.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wikarynet Zobacz posta
    Uśmiecham się pod nosem cały czas (jako użytkownik Olympusa), jednak cały czas wolałbym mieć miarodajną ocenę zakresu DR Olympusa wobec innych systemów. Wiemy, że w teorii jest słabiej... Właśnie, w teorii...
    Tylko po co?

Nie wiem, jakie zdjęcia robisz, ale np. jakieś reportaże w plenerze, gdzie się światło zmienia, z każdej strony jest inne, to naprawdę, potrzeba by dwóch identycznych fotografów, żeby móc ocenić, co jest efektem DR, a co osoby...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ale nadal mówimy tutaj o suchych wykresach. Chciałem (i nadal mam ochotę) sprowokować test ukazujący faktyczną różnicę w DR pomiędzy korpusami (np e30), systemami. Proste zdjęcia (z dwóch różnych aparatów - takie samo lub podobne ujęcie) pokazujące takie a nie inne zachowanie aparatów pod względem prześwietleń, przejść tonalnych.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Tylko po co?

Nie wiem, jakie zdjęcia robisz, ale np. jakieś reportaże w plenerze, gdzie się światło zmienia, z każdej strony jest inne, to naprawdę, potrzeba by dwóch identycznych fotografów, żeby móc ocenić, co jest efektem DR, a co osoby...
    Podchodząc w podobny sposób do np. obiektywów moglibyśmy nie docenić 14-54 bo zawsze podobne zdjęcie można zrobić kitem (a pewnie i lepsze).
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Nie oszukujmy się - chyba w plenerze szerokie Dr jest w jedną z cech która ma bardzo duży wpływ na określony odbiór fotografii.
    Ostatnio edytowane przez wikarynet ; 20.03.09 o 00:39 Powód: Automatyczne scalenie postów

qbic
    Gość
    Jak będziesz posiadać E-30 to zapraszam do Krakowa, można wybrać się w plener i zrobić testy....
    Dysponuje jeszcze Pentaxem K200D, a na taka wycieczkę na pewno ktoś jeszcze by się znalazł "2-systemowy".

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A ja na moment odbiegnę od aktualnego tematu dyskusji i chciałbym zapytać co was wkurza w E-30. Bo ja jestem zadowolony z tego aparatu i na razie zbyt wielu "minusów" nie znalazłem, ale pierwszy już mam.
    Dlaczego - zakres AUTO ISO minimalnie może mieć tylko ISO200 skoro aparat ma funkcjonujące ISO 100 (a przynajmniej nazywa się to ISO 100). Trochę mnie to wkurza. Ostatnio fociłem na Jurajskich mistrzostwach offroad, była ładna pogoda, mocne słońce, więc chciałoby się używać iso 100, ale z drugiej strony na stałe włączyć było niewygodnie, bo jednak czasem w krzakach w cieniu potrzeba było wyżej, więc maiłem ustawione auto iso i albo mi zanadto (bardziej niz bym chciał) przymykał przysłoną, albo zapominałem o zmianie z iso100 na auto i w zacienionych miejscach wychodziły ciemne foty (zanim sobie przypom,niałem o ISO). Drobiazg a wkurza.

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Jak będziesz posiadać E-30 to zapraszam do Krakowa, można wybrać się w plener i zrobić testy....
    Jakby co to jestem z Krakowa i dysponuję E-30
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

e 30

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Dysponuje jeszcze Pentaxem K200D, a na taka wycieczkę na pewno ktoś jeszcze by się znalazł "2-systemowy".

Witam, ja też jestem z Krakowa i mam E 30. ???
    pozdrawiam hb.

qbic
    Gość
    No to kiedy plenerek? W weekend mam czas

Chętnie zobaczę E-30 na żywo, bo do tej pory miałem do czynienia tylko z RAWami.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jak nie będzie lało to chętnie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    ...chciałbym zapytać co was wkurza w E-30.
    To, że go jeszcze nie mam. A czekam, żeby go przytulić już półtora miesiąca. Tylko to mnie wkurza, nic więcej
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów