Ciekawy filmik i fajnie zrobiony , brawo dla Olka .
Ciekawy filmik i fajnie zrobiony , brawo dla Olka .
Pozdrawiam LEO
E-1 , 40-150 , Helios MC 44M-4 , Pentacon 4/200 , Metz 48AF-1 ,
statyw Hakuba S-4500
W E-30 można kalibrować AF pod konkretne obiektywy.
Większość obiektywów przekazuje informację o numerze seryjnym do korpusu.
Jednak sa obiektywy, które tego nie robią.
I stad pytanie:
Czy da się skalibrować AF dla następujących obiektywów:
ZD 40-150 (wersja starsza, metalowy bagnet)
ZD 18-180
ZD 70-300
ZD 8
ZD 90-250
ZD 300
Sigma 135-400 (lub jakakolwiek Sigma)
Czy ta kalibracja zachowa ustawienia po wyłączeniu aparatu, przypięciu innego obiektywy itp?
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Moge udzielic odpowiedzi dla ZD 70-300. Faktycznie w bazie kalibracyjnej nie figuruje jego S/N tzn. jest (S/N:000000000). Jednak mimo tego dane o kalibracji dla pozycji tele i wide daja sie poprawnie zapisac i sa stosowane podczas pracy AF. Widac to w exif pod OlympusMaster lub OlympusStudio albo wrecz na wyswietlaczu przy podgladzie w opcji podgladu z czterema histogramami (jako ikonke np.: AF+/- +4)
Nie ma problemu z utrzymaniem danych w bazie po wylaczeniu zasilania, wyjeciu baterii itp.
Nie wiem, co w wypadku, gdybym mial kilka ZD 70-300 ale wiem z kolei, ze mozna zapisac rowniez kilkakrotnie ten sam obiektyw z roznymi ustawieniami. Pozostaje wtedy wybranie, ktore ustawienie dla niego ma byc uzywan jako domyslne.
Zatem nie bedzie problemu z obiektywami, ktore nie przedstawiaja sie numerem seryjnym.
Co wiecej: mam chip-dandelion, ktory uzywam do m42 i oprocz milego zaskoczenia polegajacego na stwierdzeniu jego 100% poprawnej pracy z e-30 (kupowalem do e-510) moge napisac, ze chip przedstawia sie wystarczajaco dobrze (podajac nawet swoj S/N), aby mozna bylo pod niego kalibrowac body. Swoja droga moj chip ma rowniez mozliwosc kalibracji AF w podobny sposob, jak sie ustawia przyslone i ogniskowa.
Z praktyki uzycia kalibracji AF w e-30 moge powiedziec, ze dziala to wysmienicie i bardzo precyzyjnie pozwala dostosowac AF. Odczulem to szczegolnie w wypadku ZD 70-300, ktory z e-510 ostrzyl mi dziwnie, a teraz okazalo sie ze trzeba go bylo skalibrowac dla wide:+9 (!) a dla tele:-1.
Taka koniecznosc potwierdzona testami na statywie (ostrzenie S-AF+MF, nastepnie kontrola ostrosci na LV przy 10 krotnym powiekszeniu i proba korekcji, wpisanie korekcji do bazy i ponowna procedura do momentu osiagniecia najlepszych trafien) potwierdza, ze ten obiektyw mial potezny FF przy szerokim kacie, spadajacy a nawet przechodzacy w lekki BF na koncu zakresu tele. Zdaje sie, ze juz czytalem o podobnych objawach FF na szerokim koncu (tu gdzies na forum) i to rowniez dla ZD 40-150 i gdzie indziej o Sigmie 55-200.
Tyle ze e-30 i e-620 daja ten luksus, ktorego wczesniej Olympus nie dal w zadnym korpusieKorekcja dziala i to perfekcyjnie!
Ostatnio edytowane przez Legal ; 1.03.09 o 18:29
Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007
Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze parę pytań by rozwiać wątpliwości.
To, że wpisy w bazie pozostają to rozumię ale czy następuje w ZD70-300 automatyczne powiązanie (po podpięciu) tego obiektywu z tą listą czy trzeba zawsze robić to ręcznie? Czy w przypadku innych obiektywów dzieje się automatycznie czy też trzeba przestawiać ręcznie?
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Mam 3 obiektywy ZD i chip. ZD14-42 i ZD50 przedstawiaja sie S/N. Opisywany juz danadelion, ktory uzywam z dwoma Pentaconami 50/1.8 i 135/2.8 tez przedstawia sie swoim S/N. Na podstawie exifow (dla kazdego obiektywu mam troszke innna korekte) widze, ze zawsze 'automagicznie' korpus dobiera te wlasciwa wartosc przypisana w bazie danemu obiektywowi/chipowi. O dziwo ZD 70-300 tez bezblednie rozpoznaje i nie wiem po czym - byc moze po numerze 'S/N 000000000'. I to bylby troche 'ZONK' w przypadku uzycia innego szkla, ktore przedstawi sie tak samo na skutek niepodania swojego faktycznego S/N. Nie mam jak tego zweryfikowac w praktyce.
Byc moze identyfikacja szkla nastepuje dodatkowo na podstawie nieznanych nam danych wydobywanych przez jego firmware (nie tylko po S/N) i wtedy w ogole nie ma problemu.
A tak, jak jest - w zasadzie tez nie ma problemu: nie sadzicie?
Poza tym ma wyjsc za ok. 14 dni dla ZD 70-300 nowy firmware, ktory wyuczy go ostrzenia po kontrascie i moze przy okazji poprawi te kwestie z S/N.
Poczekajmy.
Ostatnio edytowane przez Legal ; 2.03.09 o 00:07
Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007
http://www.optyczne.pl/94.1-Test_apa...30_Wstęp.html
Hmm... może dobrze, że Olympus jednak zrezygnował z megapikselowego wyścigu. Mówią, że lepiej późno niż wcale ale szkoda jednej (de)generacji aparatów.
Bottom line:
-> ostrość maleje w zakresie ISO 1oo-4oo, również dla RAW, ISO 8oo ostrzejsze od 1oo
-> w porównaniu z liderami na APS-C (d3oo) przewaga na iso 16oo-32oo wynosi 2-2.5 EV, czyli poziom szumu w E-30 dla ISO 400 jest równy ISO 16oo dla D3oo
-> słaba dynamika 5,75 EV - cytat za optyczne:
"[...]Całkowity zakres tonalny utrzymuje się na poziomie 8 EV. Jeśli jednak spojrzymy na bardziej miarodajną dynamikę tonalną, to niestety znowu pozostaje nam załamać ręce. W maksimum swych możliwości, czyli dla ISO 100, dynamika E-30 sięga poziomu 5.75 EV. To jedna z najniższych wartości wśród lustrzanek cyfrowych. Jednocześnie to tyle samo, co w przypadku Olympusa E-3. Dobrą stroną tego wszystkiego jest przynajmniej to, że w tej kwestii E-30 nie wypada gorzej niż E-3. [...]"
-> przyrost mpix nie daje przyrostu rzeczywistej rozdzielczości.
Jack of all trades, master of none?
Z drugiej strony co serwis to inne wnioski...
Tak sobie czytam komentarze pod testem i faktycznie ktoś wspominając różnice między wskazywanym a rzeczywistym ISO (u Olympusa te wartości są zbliżone, u Canikona zaniżone o bodajże 2/3 EV) podważa metodologię testów w przypadku ISO.
Ostatnio edytowane przez Kaleb_82 ; 10.03.09 o 13:55
sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera
Pomóżcie ślepemu
Wiele się pisze na tym forum o tym jak system SAT potrafi zepsuć zdjęcia nawet na niskimi ISO.
Czy w E-30 jest to tez i czy jest możliwość wyłączenia/włączenia tego ??
Bo szukałem w instrukcji obsługi i w menu aparatu i nie znalazłem.
Źle szukałem czy tego tam nie ma. A może w to się inaczej nazywa ??
Pomóżcie, bo czuje się głupi![]()
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto