Strona 55 z 117 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta
    poruszałem juz ten temat w innym wątku - zwieszanie sie E-3 przy słabych aku.
    Wskaźnik baterii sugeruje że aku jest pełne, natomiast aparat w trakcie pstrykania wyłącza się.
    Dziś wiem, że to słaby aku, ale i tak nie mam pewności,że rozładowuje sie do końca. Ostatnio po czyms takim( zawieszanie sie aparatu) zapiąłem aku do ładowarki i z ciekawośc sprawdziłem czas ładowania - 3 h - to chyba troche mało jak na pełne ładowanie?
    I tak się zastanawiam, jak słaby jest aku, że aparat wariuje i zawiesza się? W e-510 aparat sygnalizował że aku jest rozładowane, ale foty robił do końca, a w e-3 ni cholery - losowo sie wyłącza... bleeeee
    Witam,
    u mnie było (.... było, a teraz nie jest) tak samo
    w 510 wskaźnik sygnalizował o częściowym rozładowaniu, a w E-3 ma do wyboru stan naładowany lub rozładowany
    przy słabych aku "zatrzymuje" aparat i dopiero po wyłączeniu go i ponownym załączeniu powraca do pracy. Przy pojedyńczych strzałach nic nie wskazuje, że coś się złego dzieje, ale przy serii już na trzeciej fotce się zawiesza.

Teraz pytanie może do kogoś :
    ile można / udało się w E-3 zrobić fotek w RAWie na jednym naładowanym aku ? Ja zrobiłem niecałe 520 i nie zawiesił się jak to wcześniej miało miejsce, ale też nic nie sygnalizował, że słabe aku. Po prostu pojawił się napis "bateria rozładowana"
    Wraz z body używałem gripa i dlatego nie wiem czy to wina body czy może grip szaleje

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Na I ładowaniu zrobiłem około 700 fotek(trochę w LV)RAW + JPG. Na II ładowaniu około 800. 0 problemów z zawieszaniem czy nagłym rozładowywaniem.

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    no to nie jestem pocieszony

aktualnie nie blokuje się - styki wyczyszczone w gripie, prawdopodobnie pomogło; natomiast martwi mnie brak sygnalizacji częściowego rozładowania aku i ilość fotek zdecydowanie za mała
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    a może ktoś z Was używał E-3 z Gripem, w którym zamiast BLM-1 były baterie lub akumulatorki ?
    oprócz wagi, bo jest prawie idnentyczna ( 2 x BLM-1 = 6 x R6 AA) jaki był możliwy przebieg fotek do zrobienia i przy jakiej pojemności tych aku ?
    Ktoś, kiedyś, gdzieś .... na forum napisał, że przy dwóch aku BLM-1 zrobił około 2500 fotek.
    Przy pojemności 6 aku, każdy np po 2800 mAh powinno sie zrównać z wydajnościa dwóch aku BLM-1 .... a może się mylę jednak ....

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez Sebu$ ; 19.10.08 o 22:27 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Sebu$ , widze , że mamy podobne problemy, ale ... dzis sie miło zaskoczyłem, lub lepiej powiedzieć, zaskoczył mnie dziś aparacik. Byłem dziś z córką gdzieś tam, i kiedy zacząłem focic , mignął mi w wizjerze sygnał baterii ( że niby juz słaba). I o dziwo strzeliłem jakies 200 fotek z lampą ( głębokie krakowskie piwnice), a aku nawet nie stęknął.
    Jak to było? ...bądź tu mądry i pisz wiersze.
    Wygląda na to , że aku działa w zależności od pogody i własnego widzimisię raz dłużej raz krócej, choć Twoje sugestie ( grip) , jak i moje odczucia są te same - cosik ten grip daje się we znaki. ( zagroziłem mu że jeśli nadal będzie takie chece robił to się z nim rozstanę ).

Nadal będę obserwował co się dzieje.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ja również

| OlyJedi Awatar youlekart
    Mieszka w
    Wejherowo
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Kupiłem ostatnio te cudo

Wiedziałem ,że będzie różnica ale aż taka to się nie spodziewałem .

To co pisaliście wcześniej ,że jasny i duży wizjer , że szybki AF i łapiący w półmroku .

Ale nie wiem czy pisaliście o tym ,że np nie mam możliwości przez przypadek przełączenia AF ze stałego na np na ręczny lub ciągły . Co mnie bardzo wkurzało w E 300 i E 330

Aparat po pierwszej serii zdjęć spisuje się bez zarzutu ale więcej napisze później jak poznam go lepiej .
    YoulekArt Juliusz Zełudkowski
    www.yart.5x.pl

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    jest z tego wyjście

ustawiasz w menu AF na :
    S-AF+M
    lub C-AF+M ..... i dostrajasz ostrość ręcznie pierścieniem na obiektywie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ale on się właśnie cieszy, że nie przełączy tego przypadkowo jak to miał w starszych korpusach ;]

Co do aku to nie mam gripa. W sumie już kilka osób na forum sygnalizowało problemy z baterią w czasie gdy grip jest w użyciu. Może jakaś wadliwa partia?

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    sorki, nie miałem E-300 i 330
    zrozumiałem, że potrzebuje przełącznika manual / auto
    ale już wyjaśnione

| OlyJedi Awatar youlekart
    Mieszka w
    Wejherowo