Strona 45 z 117 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    ZAle za to wczoraj znienawidziłem olka (i siebie - swoje gapiostwo) za szumy... zrobiłem (prawie zrobiłem) najlepsze ślubne zdjęcie w życiu - tylko zapomniałem obnizyć ISO z 800 na 100 po wyjściu z pomieszczenie, niedoświetlając w dodatku... i spaprałem jakość foty kompletnie, nie sądzę aby udało się ją uratować do odbitki 15-21...
    Jak widzisz "użyteczne ISO" ma dwie strony... Gdybyś miał "nieużyteczne" to byś krążył w okolicach 200-400 i nie musiał przestawiać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Jak widzisz "użyteczne ISO" ma dwie strony... Gdybyś miał "nieużyteczne" to byś krążył w okolicach 200-400 i nie musiał przestawiać
    To były warunki na ISO 100 - tylko że w pośpiechu nie zauważyłem że go nie przestawiłem, fak!

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hihi, no proszę więc nie tylko amatorom się to zdarza...
    Jeśli fotki były naświetlone, to się da, lecz jeśli grubo nie doświetlałeś aby nie mieć przepałów..... będzie ciężko. Raz wyszły mi niezłe fotki na plaży, gdzie zapomniałem ze poprzedniego dnia wieczorem zostawiłem ISO800. Zazwyczaj mam AUTO i jest OK. Jednak większość dobrze się naświetliła i były do przyjęcia
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Hihi, no proszę więc nie tylko amatorom się to zdarza...
    Jeśli fotki były naświetlone, to się da, lecz jeśli grubo nie doświetlałeś aby nie mieć przepałów..... będzie ciężko. Raz wyszły mi niezłe fotki na plaży, gdzie zapomniałem ze poprzedniego dnia wieczorem zostawiłem ISO800. Zazwyczaj mam AUTO i jest OK. Jednak większość dobrze się naświetliła i były do przyjęcia
    Często mi się to zdarzało (najczęściej - po wyjściu z parą młodą z kościoła) -ale jeszcze nigdy nie spaprałem takiego zdjęcia (którego nie da sie powtórzyć w dodatku)

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Często mi się to zdarzało (najczęściej - po wyjściu z parą młodą z kościoła) -ale jeszcze nigdy nie spaprałem takiego zdjęcia (którego nie da sie powtórzyć w dodatku)
    Też się na tym złapałem kilkukrotnie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    W takim razie czym najlepiej wywoływać RAW-y z E-3?

(Właśnie mi lampa przyszła gratisowa... super jest)
    Jak dla mnie w tej chwili najlepsze efekty osiąga się z Lightrooma, tylko do hdrów wywołuje nieruszone z OM2.

A pro po iso mi na wyjeździe majowym coś takiego się przytrafiło i zdjęcia z danego miejsca nie do powtórzenia, no chyba że B&W. Ale na szczęście za nie nikt mi nie płacił.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    mariush - szczerze współczuję. Mi się zdarzyło - ekstra klata, ostrość nie tam gdzie trzeba...A może jednak nie będzie tak źle? 800 ISO z E-3 jest ok, chociaż wspominasz, ze niedoświetlone więc może faktycznie...
    A swoją drogą - jakie macie doświadczenie z AUTO ISO w E-3? Wartość dobrana przez automat wyświetla się w wizjerze a górną granicę ISO można dowolnie zdefiniować Teoretycznie to powinien być bardzo fajny ficzer, jak spisuje się w praktyce?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    mariush - szczerze współczuję. Mi się zdarzyło - ekstra klata, ostrość nie tam gdzie trzeba...A może jednak nie będzie tak źle? 800 ISO z E-3 jest ok, chociaż wspominasz, ze niedoświetlone więc może faktycznie...
    A swoją drogą - jakie macie doświadczenie z AUTO ISO w E-3? Wartość dobrana przez automat wyświetla się w wizjerze a górną granicę ISO można dowolnie zdefiniować Teoretycznie to powinien być bardzo fajny ficzer, jak spisuje się w praktyce?
    Właśnie miałem pisać że z przedstawionych wyżej powodów (zapominalstwa, pośpiechu, etc.) Auto ISO jest krytycznie ważnym ficzerem. Choćby w sytuacji kiedy robisz zdjęcia parze wychodzącej z kościoła... Zamiast myśleć kiedy przestawić czułość, po prostu skupiasz się zdjęciach.

Czułość jest wyświetlana w wizjerze, więc ma się nad nią cały czas kontrolę. Ja przez 90% czasu mam włączone Auto ISO z "LOW" ustawionym na 100 a "HIGH" na 1250 (osobiście uważam że do tej czułości nawet lekkie niedoświetlenie nie spowoduje tragedii). W zasadzie Auto ISO mam wyłączone tylko kiedy chce uzyskać specyficzny czas naświetlania (to i tak często w trybie M) albo kiedy jest naprawdę ciemno i samemu decyduję się przestawić czułość w okolicech 2500-3200.

Ogólnie - wielki plus dla Auto ISO z mojej strony. Polecam.
    Pozdrawiam,
    Przemek

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    to jest fajny ficzer. definiujesz zarówno górną jak i domyślną granicę. oczywiście, wartość wyświetla się w wizjerze (choć zauważyłem, że zamiast 1250 pokazuje 1200). w praktyce spisuje się ekstra, ja jestem bardzo zadowolony.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    przemur, dinx6 - dzięki - tak właśnie sobie to wyobrażałem - w zasadzie tak jak w Nikonach, z którymi miałem do czynienia będąc z AUTO ISO bardzo zadowolony. Brakuje mi tego w E-330...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook