jasna stalka np sigma 30mm 1.4
bokeh (plastycznie) z 14-54 rewelacyjny raczej nie jest... cięzko też czasem odzielić pierwszy plan od tła. dobrego zakresu mu odmowić nie można.
jasna stalka np sigma 30mm 1.4
bokeh (plastycznie) z 14-54 rewelacyjny raczej nie jest... cięzko też czasem odzielić pierwszy plan od tła. dobrego zakresu mu odmowić nie można.
Ostatnio edytowane przez Gundi ; 25.11.08 o 22:22
Z tego co pisza to z Sigma jest roznie, roznie jest z ostroscia, roznie jest z AF. Panasonic Leica z tego co sie orientuje trzyma rowny poziom. Wiadomo ze zmiennoogniskowym (pomijajac gorna polke) nie osiagniesz takich efektow jak porzadna stalkaAle nie sugeruj sie tylko moja opinia
Ja slubow nigdy nie focilem, zawodowcem tez nie jestem i moze sie okazac ze prouserzy nie zgodza sie ze mna
Ale wydaje mi sie ze mam racje
![]()
Na Sigmę 30 na tym forum nikt nie narzekał.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Tu moze nie ale czytalem gdzies na zagramanicznym opinie o sigmie
Konkretnie o sigmie 30, o innych różnie...
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Konkretnie o Sigmie 30 czytalem, odbiegamy od tematu watku
No nie wiem czy z tym czekaniem na E-30 to taki dobry pomysł. Podejrzewam że przy obecnym kursie USD to na starcie będzie on za drogi (jak to nowość). Też miałem taki dylemat i ostatecznie zakupiłem E-3 z Fl50R. W połączeniu z 14-54 jest to niezły zestaw, duuuuużo lepiej niż poprzedni układ E-300 i 14-54. Jak na razie jeszcze ćwiczę ale coraz bardziej mi się podoba.
Panowie to wątek o E-3
.
Po pierwszych kilku godzinach (używania E-3) wiem jedno
i nie jest to subiektywne
BOLI mnie palec
powaga
25/1,4; 45/1,8; 9/8
1.Czy osoby które przesiadały się z "Olkowej matrycy CCD" na Olkową matrycę w E-3, też miały takie subiektywne(?) odczucie że na iso 100 bardziej szumi E-3.
2.Robię E-3 foty RAW+jpeg. Jak ustawić/jak ustawiacie/ aparat w menu żeby w takim przypadku uzyskać optymalną jakość jpega?
edit: chodzi mi o odszumianie/z waszej praktyki/ nie o instrukcję obsługi![]()
Ostatnio edytowane przez lokin ; 7.12.08 o 15:31
25/1,4; 45/1,8; 9/8
Ustawienie jpg to w menu : klucz 1 ->klucz g-> ustaw
tam wybierasz jak jpg ma wyglądać
E-3, E-510