No więc sprawa z gripem do E-510 wyglada tak:
Mam jak pisałem 4 akku BLM-1 (oryginał)
Na 2 szt w gripie zrobiłem 2500 zdjęc. Po tygodniu leżakowania, wziałem aparat na wycieczkę trzasnałem 200 zdjęc, z tego 10 z pilotem IR. Przy ostatnich zdjęciach juz czerwony wskaznik baterii sie pokazał. Wróciłem, wyjałem akku do ładowania, włozyłem kolejny kpl w grip.
Dla mnie bomba.
Olyjan- jak Twój grip ? posłałes do serwisu ?
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Ja w E-3 z gripem mam 2 orginalne aku + 2 z Hamy i jak narazie cykam i cykam na orginalnych i sie nie rozładowują, a co do E-400 to też mam grip z Ownusera i mam tam 2x 3900 z maXpowera(kupione na allegro) na 2 takich aku po pełnym załadowaniu jestem w stanie cyknąć do 2 tys fotek więc też nie marudze;p
Jest: Nikon D7000, Nikon D50, Nikkor 50 f1.8, Nikkor 18-105 VR. W najbliższym planie Tamron 18-50 F2.8, Tamron 70-200 F2.8, Sigma 70-300, Sigma 50 F1.4, SB 700.
Było: Olympus E-3 + Gripp, Fl-50R, Sigma 18-50 Macro F2.8, Sigma 70-200 Macro HSM II
poruszałem juz ten temat w innym wątku - zwieszanie sie E-3 przy słabych aku.
Wskaźnik baterii sugeruje że aku jest pełne, natomiast aparat w trakcie pstrykania wyłącza się.
Dziś wiem, że to słaby aku, ale i tak nie mam pewności,że rozładowuje sie do końca. Ostatnio po czyms takim( zawieszanie sie aparatu) zapiąłem aku do ładowarki i z ciekawośc sprawdziłem czas ładowania - 3 h - to chyba troche mało jak na pełne ładowanie?
I tak się zastanawiam, jak słaby jest aku, że aparat wariuje i zawiesza się? W e-510 aparat sygnalizował że aku jest rozładowane, ale foty robił do końca, a w e-3 ni cholery - losowo sie wyłącza... bleeeee
mam E-3 od pół roku, nie stwierdziłem żadnych problemów z rozładowaną baterią, zastanawiam, się czy nie pownieneś przeczyścić styków czy to baterii czy to aparatu.
Jeśli zaśniedziały, to może są tu duże straty prądowe podczas zasilania.
jest dobrze
Hmmm to trzeba było do razu tak napisać - wyrzucamy kolegę xt6000 z forum bo nie zna się na fotografii, tylko że Wy wszyscy od razu mieliście chipa w głowie z zaprogramowaną 30 letnią praktyką a w ręce dano Wam najlepsze aparaty i najjaśniejsze obiektywy. Myślałem że to wątek o opiniach E-3, ale się pomyliłem, przepraszam, już więcej nie będę Wam zaśmiecał.
Najchętniej to byście chcieli aby te Wasze E-3 stały na ołtarzykach w domu i robiły zdjęcia lepsze od najlepszego aparatu, a złego słowa pod ich adresem powiedzieć nie można, zwłaszcza początkującemu bo nikt początkującym z Was nigdy nie był...zapomniałem.
Dotyczy #482 i dalej.
Miło tak po kimś poskakać, prawda? Najlepiej jak jeden adoruje drugiego i każdy ma na klacie olka.
Nie pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez xt6000 ; 16.10.08 o 08:55
Nie dziaduj, zwiąż drutem !
Ech.. cóż mogę powiedzieć.... kolega w gorącej wodzie kąpany. Myślę że zapewne zmieni system, i prze chwilkę będzie szczęśliwy, a potem znowu będzie mu coś nie pasować. No cóż niektórzy inaczej nie potrafią.
/*...................*/
/* ...........................*/