Strona 30 z 117 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Co do ładowarek BCM-1 i BCM-2, to mam obydwie. Prąd ładowania jest 3x większy w tej pierwszej i w związku z tym czas ładowania też 3x krótszy. Nie wiem czy nie odbije się to ujemnie na trwałości akumulatora. Mam BCM-1 od niedawna i w związku z tym moje wątpliwości. Jeśli chodzi o porównanie E-1 i E-3 to chyba kwestia przyzwyczajeń, aczkolwiek do dobrego (E-1) bardzo szybko się przyzwyczaiłem i jest mi z "dziadkiem" dobrze. E-3 na razie sobie odpuściłem, gdyż po krótkich testach nie "rzucił mnie na kolana" ergonomią.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Małe pytanko, sorry jeśli się powtarza.
    Czy to norma w korpusie E-3, że przy wyłączaniu (z włączoną stabilizacją) drga i wydaje dźwięki przez około 1 sek "urządzenie" stabilizujące?

Przy wyłączaniu korpusu z wyłączoną stabilizacją jest normalnie, tzn. nic nie drga w środku.

| OlyJedi Awatar Sebaa
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Małe pytanko, sorry jeśli się powtarza.
    Czy to norma w korpusie E-3, że przy wyłączaniu (z włączoną stabilizacją) drga i wydaje dźwięki przez około 1 sek "urządzenie" stabilizujące?

Przy wyłączaniu korpusu z wyłączoną stabilizacją jest normalnie, tzn. nic nie drga w środku.
    Tak, to normalne... Wyłącz stabilizację wcześniej i po kłopocie... jest to też opisane w instrukcji...

Pozdrawiam
    Sebaa
    "Kto umiera bogatszy ten wygrywa"
    "Życie jest pasmem straconych okazji"
    "Dzień w którym kupię karabin nadchodzi."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Trwałość baterii i drgania korpusu

Witam.

Przy właczonej stabilizacji zawsze drga korpus podczas wyłączania body.
    Wystarczy wcześniej , przed zakończeniem pracy, ustawić IS na off i już po problemie. Zresztą pracując w dobrych warunkach oświetleniowych i na krótkich ogniskowych nie ma potrzeby stosowania IS.
    Dzięki temu zaoszczędzimy na czasie pracy baterii. Podobnie z podglądem na żywo.
    Temat drugi to trawłość baterii związana z ładowaniami wyższym prądem ( to tak na marginesie wcześnijszego porównania ładowarek z E-1 i E-3), trzy lata pracuję na jednej i tej samej baterii w E-1 i nie widzę problemów z trwałością ogniwa ładowanego wyższym prądem.
    Uważam, że pięciogodzinne ładowanie baterii w ładowarce dostarczanej w komplecie z E-3 to lekkie przegięcie wynikające chyba z oszczędności producenta, bo nawet kabel do ładowarki skrócili chyba do 40 cm co utrudnia swobodne podłączanie ładowarki!

I na zakończenie praca E-3 z obiektywem 50-200 SWD to sama przyjemność, jasny, szybko ostrzy, tylko ta jego waga. Trzeba chyba powrócić do hantli aby poprawić tężyznę fizyczną, wtedy wolniej będą się męczyły przedramiona.
    pozdrawiam
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Mi, po 3 miesiącach, odkleiła się guma... pod spodem, przy śrubie szybkozłączki.
    Cały czas nie moge przyzwyczaić się do niewygodnych zmian ustawień z guzikiem...

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moje odczucia po niecałych 3ch tygodniach uzytkowania;

+ WIZJER mega wielki i całkowicie wystarczajacy, porównywałem z tym z 40D i jest jak dla mnie o wiele wygodniejszy i większy.(zerkajac w E-500 zastanawiam się jak mogłem tego używac przez ponad rok)
    + stabilizacja (na moje trzęsące się ręce to zbawianie) 150mm przy 1/30s jeszcze daję radę
    + Wykonanie bardzo dobre co prawda nie tak jak E-1 ale jest naprawdę OK (też porównywałem z 40D i przekładając z ręki do ręki 40tka wydaje się byc ''plastikowa''
    + uchylane LCD bardzo przydatny bajer LV też lecz jego szybkośc mnie na kolana nie powaliła
    + AF błyskawica choc czasem się zapląta..
    +/- Jakośc obrazu jak dla mnie do ISO 1600 całkowicie akceptowalna. 3200 używalne lecz raczej tylko na miniaturki (narazie próbowałem tylko w ciężkich warunkach koncertowych i na miniaturki 640x480 jest znośnie) W każdym bądz razie w porównaniu do poprzedniego body skok jakościowy ogromny.
    - łatwo przepala i niewiele można uratowac, ale to już najmniejszy problem

Ergonomia jak narazie bardzo mi odpowiada, nie przeszkadza mi wogóle brak kółka funkcyjnego... To chyba jak narazie tyle Acha, współpraca z lampkami R bardzo fajna sprawa szkoda tylko, że nie można ich wyzwalac lampą zewnętrzną zapiętą na korpusie tak jak jest to w innych systemach..
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar żmija
    Mieszka w
    Pod W-wa
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    E-3 od paru dni, E-1 od dwóch miesięcy, więc nie zdążyłem się przyzwyczaić,
    ergonomia E-1 super, E-3 nie mam gripa, ale nie jest źle, myślę że z gripem będzie podobnie.
    Przywiązuję dużą wagę do designu, i tu E-1 jest mistrzostwo świata, jedyny aparat, który może mu zagrozić w tej kategorii to Canon T-90, ale to sprzęt z innej epoki. Jakość zdjęć, tu odpadam, zbyt krótkie obcowanie z w/w aparatami.
    Trochę mało,jak tylko pofocę i porównam dam znać.
    Jestem nietolerancyjny wobec nietolerancji.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Wystarczy wcześniej , przed zakończeniem pracy, ustawić IS na off i już po problemie.
    Owszem, można, ale jaki problem aby firmware w korpusie w momencie wyłączania rozpoznawał, że stabilizacja jest włączona, po czym wyłączał ją (zamiast nas). Nie byłoby niepotrzebnego telepania.

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Owszem, można, ale jaki problem aby firmware w korpusie w momencie wyłączania rozpoznawał, że stabilizacja jest włączona, po czym wyłączał ją (zamiast nas). Nie byłoby niepotrzebnego telepania.
    A jaki problem ze drga?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Stanisław Rozalski Zobacz posta
    Witam.

Wystarczy wcześniej , przed zakończeniem pracy, ustawić IS na off i już po problemie. Zresztą pracując w dobrych warunkach oświetleniowych i na krótkich ogniskowych nie ma potrzeby stosowania IS.
    Dzięki temu zaoszczędzimy na czasie pracy baterii. Podobnie z podglądem na żywo.
    Temat drugi to trawłość baterii związana z ładowaniami wyższym prądem ( to tak na marginesie wcześnijszego porównania ładowarek z E-1 i E-3), trzy lata pracuję na jednej i tej samej baterii w E-1 i nie widzę problemów z trwałością ogniwa ładowanego wyższym prądem.
    Uważam, że pięciogodzinne ładowanie baterii w ładowarce dostarczanej w komplecie z E-3 to lekkie przegięcie wynikające chyba z oszczędności producenta, bo nawet kabel do ładowarki skrócili chyba do 40 cm co utrudnia swobodne podłączanie ładowarki!

I na zakończenie praca E-3 z obiektywem 50-200 SWD to sama przyjemność, jasny, szybko ostrzy, tylko ta jego waga. Trzeba chyba powrócić do hantli aby poprawić tężyznę fizyczną, wtedy wolniej będą się męczyły przedramiona.
    pozdrawiam
    Jak porownujesz jakosc fotek? Na niskim iso?
    Czesc.Ch.