Strona 80 z 117 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    ...chcę zmienić jakieś parametry ekspozycji naciskam odpowiednie przyciski i co i aparat wybucha światłem na wszystkich frontach. Jest to dla mnie niezrozumiałe jak projektanci mogli do czegoś takiego dopuścić (chyba że wyświetlacz da się wyłączyć, a ja o tym nie wiem, jeśli tak jest bardzo proszę o uświadomienie mnie jak). Wszelkie opinie, że przecież można odwrócić wyświetlacz sa dla mnie bzdurne. Równie dobrze można go zakleić czarną taśmą
    A nie prościej nacisnąć przycisk INFO i wyłączyć wyświetlacz?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Z 14-54-błyskawica. Jasno czy ciemno to nieistotne. Z SWD ponoć jeszcze lepiej...da się?
    arthus ... da się.. dziś podpinałem 12-60SWD do mojego E510, a mam u siebie 14-54.. i powiem że AF jest lepszy i szybszy... Nie wspomnę że bezgłośny....
    Rozumiem dlaczego 12-60 ma same dziesiątki w ocenach.... Ma sie wrażenie że nadąża za mrugnięciem fotografującego
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A nie prościej nacisnąć przycisk INFO i wyłączyć wyświetlacz?
    Epicure, chyba nie zrozumiałeś, nawet, jeśli wyświetlacz uprzednio wyłączyliśmy przyciskiem INFO, to zmiana dedykowanymi przyciskami niektórych ustawień (tych, które są zdublowane na infopanelu, np. ISO, pomiar światła, AF) zawsze na chwilę go wybudza, nie da się tego obejść.
    Oczywiście jest to bez sensu, jeśli zmieniamy ustawienia patrząc w wizjer, a nie na tylny ekran. Tak więc słuszna uwaga Arhtusa - to bardzo irytująca cecha korpusów Olka.
    Ktoś wie, jak jest w korpusach innych producentów?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Aparacik mam już około 2 tygodnie. Niestety nie mogę mu poświęcić tyle czasu ile bym chciał. Wciaż jestem na etapie rozpoznawania jego możliwości i wciaż pozytywnie mnie zaskakuje. Myślę, że wzajemne docieranie sie potrwa jeszcze długo. Jedno jest pewne - ogrom jego możliwości i podatność na ingerencję ze strony użytkownika jest imponująca.
    Doskonale układa się w dłoni ale to wiedziałem jeszcze przed jego zakupem.
    Bardzo dobry AF. Praktycznie nie budzi żadnych zastrzeżeń. W porównaniu do Sony A100, którym fotografowałem wcześniej odczuwa się istotną zmianę na plus.
    Pomiar światła bez zarzutów, choć odnoszę wrażenie, że warto wrzucić korekcję 1/3 na plus. (musze to jeszcze dokładnie zweryfikować)
    Właśnie zainwestowałem w filtr UV Hoya (czemu te szkiełka tyle kosztują). Teraz pozostaje tylko wybór i zakup plecaka co nie jest łatwą sprawą. Wciaż czekam na lampę ale minęło dopiero 6 dni od wysłania listu.

Mam pytanie.
    Z jakiego programu korzystać przy wywoływaniu RAWów?
    Wiem, że jest ich sporo. Nie wiem natomiast, czy każdy jest dobry dla każdego aparatu.
    Podejrzewam, że oprogramowanie Olympus Master dodane darmowo na płytce nie jest produktem najwyższych lotów.
    Do tej pory nie bawiłem się RAWami i gdy mam zacząć sie tego uczyć, to wolę się zaprzyjaźnić z programem, który da mi spore możliwości i będzie w miarę przyjazny dla użytkownika.

Pozdrawiam
    Patrokles

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Do rawów z E-3 ja używam Lightrooma i jest całkiem nieźle w porównaniu do historycznego i mojego ulubionego Rawshootera. Jeśli natomiast chcesz działać na oryginalnym oprogramowaniu to jest to naprawdę duży wydatek i wtedy ja bym zaopatrzył się w OS 2.
    Oczywiście testowałem parę innych, ale jak dla mnie miały mniej intuicyjny interfejs.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja korzystam z APERTURE2. Kosztuje troche więcej od OS2, i tylko na maca więc jest to dosyć ograniczone grono użytkowników (niema po polsku). Mi on wystarcza i rawa z E3 mieli w sposób, który mi się nawet podoba.
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak, jak kali999, kiedyś używałem Rawshootera, po jego wchłonięciu przez przez Lightrooma dałem się wchłonąć i ja

Wielkim plusem LR jest to, ze ten program poza zaawansowaną edycją RAW-ów również kataloguje wszystkie Twoje zdjęcia i jest ich przeglądarką. Tak więc nie ma potrzeby konwertowania wszystkich zdjęć np. z ORF na JPG, wszystko masz elegancko w jednym miejscu. Do jpg-ów eksportujesz tylko fotki, które chcesz zamieścić w sieci, komuś przesłać, nagrać na płytę, zanieść do labu.

Inne zalety LR to możliwość selektywnej edycji na plikach RAW i dobra integracja z Photoshopem (ten sam silnik wywoływania RAW-ów). No i ten program jest branżowym liderem, więc na pewno nie zniknie (w przewidywalnej przyszłości) z rynku.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Rozumiem, że OS 2 jest ze wszech miar godny polecenia a jedyną jego wadą jest koszt.

A co z programem Adobe Camera Raw, czy ten też jest godny polecenia?

Czuję się troche jak dziecko we mgle. W sieci jest sporo wiedzy na ten temat. Jednak zazwyczaj ma charakter dyskusji pomiędzy wiedzącym a drugim wiedzącym. Ja natomiast jestem raczej niewiedzący. Sledzę te wypowiedzi i odnoszę wrażenie, iż nadmiar nieugruntowanej wiedzy szkodzi.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Nie. Wadą LR jest cena, a zaletą OS 2(Olympus Studio 2) jest cena.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cena jest zaletą Raw Therapee, bo można ją sobie dowolnie ustalić.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether