jesli ktos nie ma pasji ...to sie bedzie przywalał do innych o byle co. Oni muszą miec zawsze chłopca do bicia ..![]()
jesli ktos nie ma pasji ...to sie bedzie przywalał do innych o byle co. Oni muszą miec zawsze chłopca do bicia ..![]()
Zmieściłem na optyczne poniższy, krótki tekst o pracy E-3, jako przeciwwagę do dywagacji o nadciągającej śmierci systemu 4/3, ale chyba nie ma tam wielu użytkowników olympusów, bo małe zainteresowanie tematem i brak uwag lub komentarzy innych.
Nawet do zamieszczonych fotek nik się nie odniósł, ale może to właśnie dobry znak?
Koledzy na tym forum optyczne dyskutują o zaimplementowanej opcji filmowania w nowym D90.
A oto tekst o który zamieściłem:
Chciałbym przedstawić krótką opinię na temat pracy zestawem złożonym z Olympusa E-3 obiektywu 2,8/50-200 i dedykowanej nowej lampy Fl-50R.
Obiektyw waży prawie 1 kg co przy dłuższym celowaniu z wolnej ręki daje u mnie efekt kołysania, stąd często podpieram zestaw monopodem.
Lampa błyskowa zasilana czterema ogniwami AA także ma swoją wagę i po dołożeniu jej na sanki jest już niezłe obciążenie dla przedramion.
Lampa synchronizuje w trybie TTL auto na 1/250 sek, co przy włączonej stabilizacji w body pozwala z powodzeniem wykonywać zdjęcia z ręki nawet przy maksymalnej ogniskowej i co najważniejsze większość zdjęć w moim przypadku jest udana, nie poruszona.
Dla max. ogniskowej i max. otwartej przysłony przy ISO 100 można prawidłowo doświetlić na odległość 13m, zwiększanie iso zakres ten elegancko przesuwa do przodu, więc przy ISO 400 spokojnie osiągamy zakres powyżej 20m i to już jest dobra odległośc jeżeli nie mamy szansy na bliskie podejście do obiektu a obiektyw daje duże możliwości.
Powiem krótko zestaw na amatorskie potrzeby w zupełności wystarczający.
Nie będę przytaczał danych o szybkościach ładowania lampy lub ostrzenia obiektywu w zależności od warunków oświetlenia i ogniskowej, powiem tylko, że w porównaniu z E-1, do którego mogę się odnieść postęp technologiczny jest znaczny, i jak dla mnie efekty pracy w pełni zadawalające.
Lampę firma dołożyła w promocji więc byłem ciekaw jak będzie pracowała i ta 1/250 s na synchro umozliwia mi to co wcześniej z ręki z niededykowana lampą było dla mnie nieosiągalne.
Bawiłem się także sterowaniem bezprzewodowym lampy i w podanej powyżej konfiguracji działa to poprawnie, ale dla mnie wykorzystywanie tej opcji to jeszcze temat przyszłości choć sterowanie zestawem FL-50R wbudowaną w body lampą jest bardzo proste.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4196
stanisław
E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu
na drugim zdjęciu przy iso800 juz spore ziarno widac, a na trzecim juz mniej. wiesz moze dlaczego taka róznica?
Także to zauważyłem i z początku myślałem że to obróbka PS-3, bo przy starej wersji PS-2 obraz wygląda inaczej. Może to sprawa obróbki RAW w PS3 albo tak wychodzi struktura starych elementów w muszli koncertowej.
Muszę jeszcze przyjrzeć się uważnie temu problemowi.
stanisław
E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu
ja cos mało wierzę w winę raw czy ps, chyba raczej tu wychodzi ziarno, troche mnie to zaskakuje bo wiele sie słyszy na forum ze e-3 posiada uzyteczne iso800 a tu zonk.
Jak patrzę na to drugie zdjęcie, to stwierdzam, że jest jak najbardziej użyteczne. A dlaczego inaczej na reszcie zdjęć, to z tego co widzę to druga klatka była robiona przy słabym świetle i możliwe że nawet delikatne jej wyciągnięcie spowodowało delikatne wyjście szumów.
Zapraszam na: stronę - www.mikolaj-kalina.com foto blog -http://mikolajkalina.wordpress.com/
dobrze doświetlone to jest użyteczne i 1600. Dobrze to oznacza że nie wyciąga się nic na plus z ekspozycji, jasności, wypełniania światłem itp...Ale wystarczy niedoświetlić pół działki na iso 800 i ziarno wyjdzie w postprocessingu. Ale w jakim sprzęcie nie wyjdzie? I wszystko zależy od powiększenia![]()
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Zalezy, kto jakie uwaza za uzywalne. IMHO iso3200 nie jest w E-3, ale ponizej spokojnie [2000 dla mnie jest, czy jest jeszcze jakies posrednie - nie pamietam].
A w mojej TrzystaTrzydziestce iso1000 tez jest uzywalne![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.