Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 145

Wątek: ALFA 350 czy OLEK E520

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    ten watek chyba wygrał (The winn...... is.... ) najdłuższy staż w wątkowym nie wysypisku.
    ALFA...BETA...GAMMAAAA
    OLY...PolY..MOLY wybieram Poly albo Moly

PS. Faktem jest oly to system dla większości ja ma elki canona ale Oly to Oly nawet najtańszy ale Oly...
    To nie tak... te ostatnie faktury z Olympusa to bajda...
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    to zamień se obiektywy od olka do pentaxa i na odwrót i foć, madre mijo ale to ciężkie.

dla jednego jest tyle
    dla drugiego jest tyle

oba w różnych systemach, przecież nie wymienisz szkieł.....

do tego oprócz lini porównaj sobie aberacje, winiety i inne syfy.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    zresztą co to ma wspólnego z kadrem, eh ...
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 28.07.08 o 22:33 Powód: Automatyczne scalenie postów
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez armar Zobacz posta
    Trafiłem na kilku forach na informację, że obiektywy Zuiko do Olympusa są lepsze.
    Konkretów nie mogłem się doprosić, więc zacząłem się wgłębiać w temat i okazało się, że jeśli chodzi o ostrość to są wyraźnie gorsze od obiektywów innych systemów.
    A jak głupek w moim 410 ciągle ostrość zmniejszam, muszę iść do okulisty, boże znowu zmiana body nie wytrzymam....
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Awatar armar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    to zamień se obiektywy od olka do pentaxa i na odwrót i foć
    Obiektyw Pentax'a można podpiąć do aparatu Olympusa.
    Jest pełno przejściówek służących do tego celu:
    http://search.ebay.com/search/search...2F3&category0=
    i wiele osób korzysta z tych droższych szkieł Pentax'a.

Obiektywy Zuiko mają za małe pole krycia i wymagają bagnetu bliżej matrycy niż inne systemy, więc się nie nadają do tego celu.

Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    do tego oprócz lini porównaj sobie aberacje, winiety i inne syfy.
    Jak już się trzymamy tych obiektywów to aberracje w Pentax'ie większe są tylko dla szerokiego kąta. To samo dotyczy winiety - w końcu obiektyw Pentax'a oferuje nieco szerszy kąt, więc to normalne.
    Z innych syfów, czyli koma jest wyraźnie większa w Pentax'ie, jak również astygmatyzm (ponad 2 razy większy), ale za to dystorsje są mniejsze - czyli w jednym systemie jedne rzeczy lepiej, w drugim inne.
    Pozdrawia Marek. armar czasem fotografuje

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Obiektyw Pentax'a można podpiąć do aparatu Olympusa.
    Jest pełno przejściówek służących do tego celu:
    http://search.ebay.com/search/search...2F3&category0=
    i wiele osób korzysta z tych droższych szkieł Pentax'a.
    wiem ze są przejściówki - doskonale, co do wielu osób to dziwne nie znam żadnej korzystającej z droższych szkieł pentaxa w olku, zresztą porównywaliśmy kity a już jesteśmy w drogim segmencie, ciekawa wędrówka.

Jak już się trzymamy tych obiektywów to aberracje w Pentax'ie większe są tylko dla szerokiego kąta.
    których ? tańszych ? droższych ? kitów, ? niekitów ? bo już nie wiem
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    czyli w jednym systemie jedne rzeczy lepiej, w drugim inne.
    na tym proponuje zakończyć dyskusję
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 28.07.08 o 22:49 Powód: Automatyczne scalenie postów
    było sobie życie

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Mógłbyś sprecyzować pod jakim względem lepsze?
    pod względem jakości oraz stosunku ceny do jakości.
    nie jest to - przekonaj się sam - choć przekonać samemu też się możesz. Była kiedyś chyba na photozone taka tabelka zestawiająca punktowe oceny za najważniejsze rzeczy - ostrość flara, wykonanie, winietowanie itp...

Tak często z niego korzystasz??
    często jest pojęciem względnym -

ale powiem tak - kilkanaście godzin przed ślubem, który miałem fotografować posypał mi się aparat. Ja swój wysłałem do serwisu zaś od Olympusa dostałem identyczne body - żebym mógł na spokojnie zrobić co zrobić miałem. Gest fantastyczny.

każdy sprzęt elektroniczy kiedyś się zepsuć może. mozesz trafić na serwis, który bedzie robił wszystko abyś nie załapał się na naprawę gwarancyjną a możesz na taki jak Olympusa. Są opisane na forum liczne sytuacje jak człowiek po gwarancji wysyła aparat do serwisu, po czym dostaje w prezencie naprawę "gwarancyjną" i nie płaci za serwis nic. Ale jak pisałem Soniacz ma chyba dłuższy okres gwarancyjny.

Tego ukryć się nie da
    nie da. A jak mówi chińskie przysłowie - jak nie wiesz jaki aparat kupić - kup ładniejszy

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Zibi, Geo - Wy patrzycie na to z punktu widzenia osoby siedzącej już w temacie foto. Ale osoby kupujące pierwszego DSLRa najczęściej nie mają pojęcia o tym, czym jest system, APS, FF, DR, etc. Dla nich informacja (zresztą prawdziwa), że aparaty obrazują podobnie, jest wystarczającym powodem, by kupić najtańszy sprzęt. Gdy dodamy do tego kilka spotów reklamowych w TV kreujących markę, mamy zwycięzcę.
    Tutaj jednak się nie zgodzę W lutym kupiłem pierwszą lustrzankę, wcześniej rozważałem zakup 400D D40 lub E-410. Wreszcie po wizycie z żoną w sklepie doszlismy do wniosku ze 400d to tandetny plastik, E-410 ma fajny i praktyczny przy makro i mojej ślepocie LV i w zasadzie lepiej się prezentuje od D-40. Zamówiłem do salonu euro.com.pl e-510 z 14-42 i E410 z 14-42 i 40-150. Po zastanowieniu doszliśmy do wniosku ze 40-150 zaczeka a lepiej wziąć lepszą puszkę z IS. To był mój pierwszy DSLR. Wcześniej przeglądałem też wiele forum i naczytałem się recenzji... Jak chyba każdy, tak że miałem chyba obrzęk mózgu i ciągle tylko myślałem o lustrzance
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

| OlyJedi Awatar festin
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Motyla noga,
    Coś mi mówiło, żeby nie zaglądać do tego wątku ...
    Nie zaufałem intuicji, i teraz, po tym co tu napisał Armar chyba w nocy już nie zasnę. Wprawdzie było to już dawno ( więc mogę nie pamiętać dokładnie), ale nawet wiadomość o tym że nie ma świętego Mikołaja, nie była dla mnie tak bolesna jak fakt, że olek nie robi najlepszych na świecie kitów

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    No to dla przykładu jest taka strona jak optyczne.pl, która ostatnio zrobiła wysyp testów aparatów i obiektywów (normalnie się zajmują lornetkami).
    Tak więc jeśli chodzi o rozdzielczość typowego kita 14-42 to jest wykres tutaj:
    http://www.optyczne.pl/100.4-Test_ob...E6_obrazu.html
    Widać, że środek kadru utrzymuje się pięknie na poziomie 42 par linii na mm do f/8 (dalej już dyfrakcja zabija ostrość).
    Obiektyw ten podpięty do klatki 4/3 na przekątnej obrazu (22.5 mm) uzyska teoretycznie maksymalną rozdzielczość wynoszącą 42 * 2 (bo dwie linie w parze) *22,5 mm (bo taki odcinek zakładamy) = 1980 linii
    TO NIE JEST TEST OBIEKTYWU !

To jest test kompletu obiektyw + aparat.
    W tej chwili aparatem Olympusa o największej matrycy (ilość pikseli) jest E-400 (trochę ponad 10M). Jak pojawią się aparaty o matrycach 50M czy 200M to takie testy obiektywów może będą miały sens.
    Linijką grubości włosa nie zmierzysz.

Każdy obiektyw Olympusa przeniesie spokojnie 60 lpm. Pytanie tylko z jakim spadkiem kontrastu ale aby na to odpowiedzieć należy popatrzeć na wykresy MTF.
    Olympus chyba jako jedyny pokazuje wykresy MTF dla 20lpm i 60lpm. Inni producenci np Sigma czy Nikon tylko dla 10lpm i 30lpm.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Zamienię ZD TOP PRO na jakieś wypasione szkła Pentaxa z przejściówką!

Przejrzałem ofertę szkieł Pentaxa w kilku sklepach i wybór jest gorszy niż u Sony