Wedle specyfikacji Olympus E-510 ma matrycę 10 mpix, co daje 2736 pikseli na wysokość matrycy równą 13.5 mm, czyli 202 piksele na mm.
Uwzględniając filtr AA przenoszący tylko połowę (producenci i tak się starają oszukiwać i filtr przenosi nieco więcej) otrzymujemy minimalnie 101 lpmm.
Tymczasem testy 14-42 pokazują max 42.
Czyli wychodzi na to, że mamy instrument (popularne E-510, topowe E-3), które umożliwiają pomiar do 100 lpmm, a wychodzi tylko 42.
Dla porównania Pentax K20D ma 2592 piksele na wysokość równą 15,6 mm co daje 166 pixeli na wysokość klatki, czyli z filtrem AA możemy testować obiektywy do 83 lpmm. Niestety nie widziałem jeszcze przeprowadzonego testu ostrości obiektywów Pentax'a z K20D.
Nie pomyliliście Panowie Pentax'a z Olympusem do którego (coraz mniej) szkieł brakuje?
Na rynku jest dostępnych ponad 20 szkieł Pentaxa, a łącznie z innymi producentami ponad 70 różnych obiektywów.
Tutaj pełna lista szkieł w handlu (bo przecież nie w każdym sklepie foto)
Nowych obiektywów, bo nieprodukowanych starych szkieł Pentax'a do kupienia przez allegro/ebay, a pasujących bez przejściówek do obecnie produkowanych korpusów doliczyłem się ponad 150.
No ale nie o szkła Pentax'a chciałem tu zapytać, lecz właśnie powody tych legend opowiadających o tym, że niby obiektywy Olypmusa mają 60 lpmm i kitowe obiektywy są lepsze niż w innych systemach.