Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon eos 30d a foto ślubna

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Canon eos 30d a foto ślubna

Witajcie.

Potrzebuje rady. Co sądzicie o taki zestawieniu.

Canon 30d + Canon 17-85 IS+50 f/1.8 + lampa 550EX.

Zestaw da radę na początek przygody z fotografią ślubną?

Co myślicie o 30d?

A co o 17-85 mm?? Trochę to ciemne... ale może do ślubów z "lampą" da radę? Myślałem też o Tamronie 17-50 mm f2.8.

Może lepiej wziąć 40d z Tamronem i doskładać do lampy?

Za jakiś czas planuję przejście na 5d.

Pytam tutaj bo nasze forum to skarbnica wiedzy no i obiektywna opinia

Będę wdzięczny za pomoc.
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wykrecik Zobacz posta
    Witajcie.

Potrzebuje rady. Co sądzicie o taki zestawieniu.

Canon 30d + Canon 17-85 IS+50 f/1.8 + lampa 550EX.

Zestaw da radę na początek przygody z fotografią ślubną?
    Korpus ok, 50 1.8 ok, lampa ok, 17-85 nie ok.

IMHO 30D da radę, w końcu ślub zazwyczaj nie jest jakiś ekstremalnie dynamiczny, a AF 30D jest zupełnie przyjemny w działaniu.

50 1.8 to raczej do plenerów, bo jednak w reportażu ślubnym to zoom jest niezbędny.
    Pomyśl nad 85 1.8 zamiast 50 1.8, to dużo lepsze szkło.

Lampa 550EX to świetne błyskadełko i nie IMHO potrzebujesz nic lepszego.

17-85 omijałbym szerokim łukiem, ten obiektyw jest bardzo przeciętny i szału nie robi. Jedyna zaleta to stabilizacja. Może jeszcze AF, reszta to wady.

Dobrze wybrany Tamron 17-50 2.8 będzie IMHO lepszym rozwiązaniem.

Używałem przez kilka dni Canona 40D i jestem pod wrażeniem jego AF.
    Zapraszam do albumu i galerii

qbic
    Gość
    17-50 to szkło na cropa, nie ma sensu jak masz zamiar zrobić przesiadkę, IMO lepiej 28-75.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    17-85 to ciemnica, średnia jakość i wykonanie... na wakacje tak, do kościoła? na salę? Dziękuję, postoję.

Rozważ sigmę 18-50 2,8 albo ww. tamrona - tylko pamiętaj - porządnie przetestuj przed zakupem, bo potem będziesz po serwisach musiał latać.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    17-50 to szkło na cropa, nie ma sensu jak masz zamiar zrobić przesiadkę, IMO lepiej 28-75.
    Ano na cropa, ale jest dość tanie i przyzwoite. Przy odsprzedaży strata niewielka, a IMO lepiej mieć na cropie zakres 17-50 niż 28-75, szczególnie w Canonie gdzie robi się z tego ekwiwalent 45mm.

A do 5D nie bawiłbym się w 28-75, tylko EF24-70 USM.

Acha po przejściu z 30D to może nie, ale zmiana z 40D na 5D to może być przykra niespodzianka jeśli chodzi o AF.
    Zapraszam do albumu i galerii

piotrek204
    Gość
    opinia o 17-85 przypomina kule sniezna, ktos gdzies uslyszal ze zle, dodal swoje i tak dalej.
    mam to szklo, jesli nie jestesmy fanami wykresow i mtf'ow to sie sprawdzi, szybki af, dosc szeroki zakres, stabilizacja, tani
    kiepskie szklo to jest sigma 18-200, gdzie przy 18-tu mydlo widac na odbitce

fotografia slubna jest dosc specyficzna, bardziej liczy sie pomysl i ujecie niz mtf'y itp, klient nie ocenia fotek w 100% czy jest mydlo na rogach albo czy jest abberacja pod swiatlo

ale do slubu polecam 50/1.8 i 85/1.8, swietny zestaw, ja slub zrobilem w 70% na 50/1.8 przy pelnej dziurze

jesli chcesz to moge wrzucic troche fot z 50/1.8, przy cenie tego szkla to zakup obowiazkowy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Zgadzam się z przedmówcami - tamron lub jakaś jasna sigma jest lepszym wyborem (podobno).
    Pamiętaj o drugim body! Choćby 350D - byle było. I dużej ilości kart. I akumulatorów (nie będziesz miał czau na doładowywanie).

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    opinia o 17-85 przypomina kule sniezna, ktos gdzies uslyszal ze zle, dodal swoje i tak dalej.
    \
    Ja tam zdjęcia tym szkłem robiłem... i wniosek wyciągnąłem taki - to szkło nie jest warte swojej ceny.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ja tam zdjęcia tym szkłem robiłem... i wniosek wyciągnąłem taki - to szkło nie jest warte swojej ceny.
    A co z nim bylo nie tak?
    Jedno co mnie czasami denerwuje to beczka na 17mm, widoczna przy architekturze, w normalnych fotkach nie rzuca sie w oczy, wystarczy przesunac delikatnie milimetr zoomem i efekt znika

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    aj! Ok. Cofam. Sprawdziłem cenę :P Spadła do sensownej. Jak testowałem to kosztował ~2000zł

Teraz 1100 - to jest ok jak na jego możliwości, światło i wykonanie. Co nie zmienia faktu, ze do kościoła bym go nie zabrał.