Strona 62 z 80 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Filmowanie mnie w ogóle nie bawi, wręcz nudzą mnie filmy, lubię zamykać czas w klatce. Może na tym polega podział rynku m4/3 że Olympus jakoby zostawia to pole Panasonicowi...chociaż jeśli plotki się potwierdzą to w lutym powinniśmy zobaczyć następce M5 z nową matrycą i trybem 4k m.in. Dla mnie osobiście wolę lepsze osiągi foto kosztem filmów, to dla mnie tylko dodatek który użyję parę razy do roku.
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

| OlyJedi Awatar piaseczek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Czy matryca będzie nowa to zobaczymy. Plotki nakierowane są na możliwości video a nie na matrycę.

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Matryca w naszych nowszych aparatach nie jest pierwszej świeżości, wydaje mi się, że wymaga głębokiej modyfikacji aby m.in filmowanie w 4K było możliwe, oby na tym nie straciła ważniejsza cecha przyszłych aparatów...jakość zdjęć.
    Pasjonat amator

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    Matryca w naszych nowszych aparatach nie jest pierwszej świeżości, wydaje mi się, że wymaga głębokiej modyfikacji aby m.in filmowanie w 4K było możliwe, oby na tym nie straciła ważniejsza cecha przyszłych aparatów...jakość zdjęć.
    Skąd taki pomysł? Przecież filmowanie w 4K nie wymaga jakiejś dużej ilości megapikseli.
    Skoro GH4 może filmować w 4K, to czemu Olympus E-M1 nie może?
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Skąd taki pomysł? Przecież filmowanie w 4K nie wymaga jakiejś dużej ilości megapikseli.
    Skoro GH4 może filmować w 4K, to czemu Olympus E-M1 nie może?
    Procesor? Sztuczny podział rynku?
    Jakiś powód jest bo piksli wystarczająco to mają aparaty od pierwszej filmującej lustrzanki włącznie (bodajże D90), a kompakty to i wcześniej...
    Zapraszam do albumu i galerii

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Procesor? Sztuczny podział rynku?
    Jakiś powód jest bo piksli wystarczająco to mają aparaty od pierwszej filmującej lustrzanki włącznie (bodajże D90), a kompakty to i wcześniej...
    Tu się zgadzam. Umożliwienie filmowania w 4K nie wymaga zmiany matrycy, ale procesora, albo tylko oprogramowania.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Tu się zgadzam. Umożliwienie filmowania w 4K nie wymaga zmiany matrycy, ale procesora, albo tylko oprogramowania.
    Na 486 choćbyś w assemblerze rzeźbił to 4K nie pociągniesz. Widząc jak działa focus peaking w moim E-M10 i w NEXach to podejrzewam że procesor w E-M10 to nie jest gigant mocy obliczeniowej. Zapewne w ogóle nie jest w stanie pociągnąć tego 4K.

Możliwe że to było przyczyną "nie dostania 4k" przez E-M1. Może efekty nie były zadowalające?
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    MAF

dokładnie tak samo mi się wydaje.

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Wcale nie chciałem zasugerować, że w domniemanym następcy M5 będzie sensor z większą ilością Mp ,a jakaś usprawniona nowa konstrukcja nadal mająca 16Mp, kwestii podziału rynku nie chciałem poruszać, aby nie być uznanym za głosiciela teorii spiskowych choć to wydaje się nawet całkiem logiczne. Taka "niepisana" umowa między Panasonic a Olympus my skupiamy się w pro na filmowaniu (GH4 ) a wy zdjęcia (M1 m.in fazowy AF )
    Pasjonat amator

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    A ja myślę że matryca do filmowania 4k jednak musi być zupełnie nowa.
    Nie chodzi tu o ilość pikseli, ale szybkość odczytywania danych, ilość przesłanych megabajtów w każdej sekundzie - żeby procesor miał co obrabiać, to trzeba mu to dostarczyć
    Co nie znaczy że same fotodiody będą mieć lepsze parametry - czułość, szumy itd. Tutaj nie spodziewam się rewolucji... (obym się mylił )

Uprawnienia umieszczania postów