Wszystkim serdeczne dzięki. Zostałem oświecony.
Wszystkim serdeczne dzięki. Zostałem oświecony.
Najwyraźniej jest to kwestia bardzo indywidualna - po przesiadce z EVF na wizjer optyczny poczułam...ulgę- z tym, że przed evf bardzo długo używałam różnych optycznych.
Nigdy nie brakowało mi histogramu, co więcej korzystając z protezy evf, miałam tę funkcję wyłączoną, dla mnie wystarczy czas, przysłona oraz iso. Im więcej tych rozpraszających ikonek, migających wykresów i pożerających uwagę bajerów, tym gorzej.
Inna sprawa, że ja filmów nie kręcę...
Ot i sedno
W praktyce zakres dynamiczny matrycy poznaje się w czasie obcowania z aparatem, po jakimś czasie przewiduje się bez trudu jak zachowa się matryca w sytuacji A, a jak inaczej w sytuacji B.
---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post był o 21:24 ----------
A skąd pomysł, że ja na panasowych patrzałkach opieram swoje obserwacje?
Nigdy nie miałam panasowego wizjera. Za to Olkowy owszem![]()
Janko.Powiedz mi ilu krecacych filma przerwie ujecie i doswietli PG bo na histogramie zobaczy,ze mu we wykresie pokazalo.Pomiaru swiatla dokonuje sie przed nacisnieciem spustu kamery.Raczej sklaniam sie ku temu,ze na forum opisywac bedzie w dziesieciu watkach jak to mu pomoglo i zycie uratowalo
,bo kurde kasy niet na nastepne piramidy czy inna noterdame
W F-16 w akcji to rozumiem info na ekranie,ale we foceniu i amatorskim filmowaniu to trzy kontrolki wystarcza.MZ ramka co bedzie na materiale jest najbardziej potrzebna,z marginesem(coby widziec jak w kadr sie cos pakuje)-nic poza tym.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Oj, chyba każdy, kto to troszkę bardziej serio potraktuje, ale w innym celu. Otóż wciąż matryca (matryce zresztą wszystkie) pracują w trybie uproszczonym, co ogranicza dynamikę do przysłowiowych 5ev, ale także uniemożliwia sensowne przesuwanie dynamiki po zarejestrowaniu materiału (zasada ''w prawo histogramu'' nie działa - symetrycznie i w cieniach, i w światłach nie ma za dużo treści do rozciągania). W praktyce histogram przypomina o tym, że czasem - jeśli się da - należy kadr nieco przesunąć, żeby cienie nie były zbyt czarne w miejscach newralgicznych, mimo że w trybie foto byłoby jeszcze całkiem dobrze.
Oczywiście podczas robienia typowych klipów pamiątkowych nikt takimi rzeczami sobie głowy nie zawraca.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie