Strona 12 z 80 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-PL5

Wszystkim serdeczne dzięki. Zostałem oświecony.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Po przesiadce na wizjer elektroniczny powrót do wizjera klasycznego oferuje wyłącznie ładniejszy widok, a zabiera mnóstwo istotnych informacji - od histogramu, po ocenę dynamiczną kadru i porównawczą, a szczególnie jest to istotne w wideo, gdzie nie ma rawów.
    Wizjer nie służy do oglądania świata tylko do wykonywania zdjęć.
    Najwyraźniej jest to kwestia bardzo indywidualna - po przesiadce z EVF na wizjer optyczny poczułam...ulgę - z tym, że przed evf bardzo długo używałam różnych optycznych.
    Nigdy nie brakowało mi histogramu, co więcej korzystając z protezy evf, miałam tę funkcję wyłączoną, dla mnie wystarczy czas, przysłona oraz iso. Im więcej tych rozpraszających ikonek, migających wykresów i pożerających uwagę bajerów, tym gorzej.
    Inna sprawa, że ja filmów nie kręcę...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Nigdy nie brakowało mi histogramu, co więcej korzystając z protezy evf, miałam tę funkcję wyłączoną, dla mnie wystarczy czas, przysłona oraz iso.
    Pozbawiasz się możliwości optymalnego wykorzystania zakresu dynamicznego matrycy, ale każdy pstryka jak lubi .
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Najwyraźniej jest to kwestia bardzo indywidualna - po przesiadce z EVF na wizjer optyczny poczułam...ulgę - z tym, że przed evf bardzo długo używałam różnych optycznych.
    Nigdy nie brakowało mi histogramu, co więcej korzystając z protezy evf, miałam tę funkcję wyłączoną, dla mnie wystarczy czas, przysłona oraz iso. Im więcej tych rozpraszających ikonek, migających wykresów i pożerających uwagę bajerów, tym gorzej.
    Inna sprawa, że ja filmów nie kręcę...
    Z tym, że wizjery Panasa są jednak inne od Olkowych...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Pozbawiasz się możliwości optymalnego wykorzystania zakresu dynamicznego matrycy, ale każdy pstryka jak lubi .
    Ot i sedno

W praktyce zakres dynamiczny matrycy poznaje się w czasie obcowania z aparatem, po jakimś czasie przewiduje się bez trudu jak zachowa się matryca w sytuacji A, a jak inaczej w sytuacji B.

---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post był o 21:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Z tym, że wizjery Panasa są jednak inne od Olkowych...
    A skąd pomysł, że ja na panasowych patrzałkach opieram swoje obserwacje?

Nigdy nie miałam panasowego wizjera. Za to Olkowy owszem

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Rzekłbym, że jest dokładnie odwrotnie. Po przesiadce na wizjer elektroniczny powrót do wizjera klasycznego oferuje wyłącznie ładniejszy widok, a zabiera mnóstwo istotnych informacji - od histogramu, po ocenę dynamiczną kadru i porównawczą, a szczególnie jest to istotne w wideo, gdzie nie ma rawów.
    Wizjer nie służy do oglądania świata tylko do wykonywania zdjęć.
    Janko.Powiedz mi ilu krecacych filma przerwie ujecie i doswietli PG bo na histogramie zobaczy,ze mu we wykresie pokazalo.Pomiaru swiatla dokonuje sie przed nacisnieciem spustu kamery.Raczej sklaniam sie ku temu,ze na forum opisywac bedzie w dziesieciu watkach jak to mu pomoglo i zycie uratowalo,bo kurde kasy niet na nastepne piramidy czy inna noterdameW F-16 w akcji to rozumiem info na ekranie,ale we foceniu i amatorskim filmowaniu to trzy kontrolki wystarcza.MZ ramka co bedzie na materiale jest najbardziej potrzebna,z marginesem(coby widziec jak w kadr sie cos pakuje)-nic poza tym.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Ot i sedno

W praktyce zakres dynamiczny matrycy poznaje się w czasie obcowania z aparatem, po jakimś czasie przewiduje się bez trudu jak zachowa się matryca w sytuacji A, a jak inaczej w sytuacji B.

---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post był o 21:24 ----------

A skąd pomysł, że ja na panasowych patrzałkach opieram swoje obserwacje?

Nigdy nie miałam panasowego wizjera. Za to Olkowy owszem
    Przypomniało mi się , co widuję w wizjerze G-1.
    Tak czy inaczej, każdy sprzed EM-5 to tylko sybstytut wizjera. Olkowe również, jak zaczniesz z EM-5, to nie chcesz wracać do VF-2 rownież.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ... jak zaczniesz z EM-5, to nie chcesz wracać do V.2 rownież.
    ...ale do OVF będę tęsknić

A raczej tęskniłabym, bo na razie się ... nie zanosi

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Janko.Powiedz mi ilu krecacych filma przerwie ujecie i doswietli PG bo na histogramie zobaczy,ze mu we wykresie pokazalo
    Oj, chyba każdy, kto to troszkę bardziej serio potraktuje, ale w innym celu. Otóż wciąż matryca (matryce zresztą wszystkie) pracują w trybie uproszczonym, co ogranicza dynamikę do przysłowiowych 5ev, ale także uniemożliwia sensowne przesuwanie dynamiki po zarejestrowaniu materiału (zasada ''w prawo histogramu'' nie działa - symetrycznie i w cieniach, i w światłach nie ma za dużo treści do rozciągania). W praktyce histogram przypomina o tym, że czasem - jeśli się da - należy kadr nieco przesunąć, żeby cienie nie były zbyt czarne w miejscach newralgicznych, mimo że w trybie foto byłoby jeszcze całkiem dobrze.
    Oczywiście podczas robienia typowych klipów pamiątkowych nikt takimi rzeczami sobie głowy nie zawraca.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Oczywiście podczas robienia typowych klipów pamiątkowych nikt takimi rzeczami sobie głowy nie zawraca.
    Wlasnie o nich pisalem.

Uprawnienia umieszczania postów