Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: Ograniczenia w czasie naświetlania - tryb A

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Ograniczenia w czasie naświetlania - tryb A

Nie wiem, czy źle się pytam wujka Googla, czy może jakaś niepełnosprytna jestem, ale ostatnio sen z powiek spędza mi jedna kwestia. Ten sam problem zauważyłam zarówno w PEN-ie, jak i dwóch OM-D, więc pewnie to jakaś magiczna funkcja, której kompletnie nie rozumiem. Instrukcja też milczy na ten temat. Chodzi o to, że w priorytecie przysłony aparat nie chce ustawić czasu naświetlania dłuższego od pewnej wartości, która jest zależna od ISO. I tak dla ISO 200 jest to 8 sekund, a dla 1600 - 1 sekunda. Jeśli przymknę przysłonę, czas się wydłuża, ale nadal zdjęcie jest niedoświetlone. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi? Myślałam, że może ma to związek ze stabilizacją, ale kiedy ją wyłączę, wygląda to tak samo. Ogniskowa nie ma na to wpływu.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Nie wiem, czy źle się pytam wujka Googla, czy może jakaś niepełnosprytna jestem, ale ostatnio sen z powiek spędza mi jedna kwestia. Ten sam problem zauważyłam zarówno w PEN-ie, jak i dwóch OM-D, więc pewnie to jakaś magiczna funkcja, której kompletnie nie rozumiem. Instrukcja też milczy na ten temat. Chodzi o to, że w priorytecie przysłony aparat nie chce ustawić czasu naświetlania dłuższego od pewnej wartości, która jest zależna od ISO. I tak dla ISO 200 jest to 8 sekund, a dla 1600 - 1 sekunda. Jeśli przymknę przysłonę, czas się wydłuża, ale nadal zdjęcie jest niedoświetlone. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi? Myślałam, że może ma to związek ze stabilizacją, ale kiedy ją wyłączę, wygląda to tak samo. Ogniskowa nie ma na to wpływu.
    Przyznam, że nie rozumiem. Piszesz, że:
    "Chodzi o to, że w priorytecie przysłony aparat nie chce ustawić czasu naświetlania dłuższego od pewnej wartości...", a dalej :
    " I tak dla ISO 200 jest to 8 sekund, a dla 1600 - 1 sekunda. Jeśli przymknę przysłonę, czas się wydłuża, ale nadal zdjęcie jest niedoświetlone."

Jaka to ta "pewna wartość" czasu której aparat nie przekracza ? Przykładowe wartości, które podałaś są całkowicie prawidłowe (iso 200/8sek, iso 1600/1sek).
    Tu najlepiej byłoby chyba wstawić przykładowe (to niedoświetlone) zdjęcie z danymi EXIF.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Realnasty, nie kombinuj w ten sposób. Przejdź na M i sprawdź co bedzie, jak wydłużysz czas
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Bardzo ładnie opisałaś prawidłowe zachowanie aparatu w trybie priorytetu przysłony Zdjęcie jest niedoswietlone, bo aparat z jakiegos powodu uznał taką ekspozycję za właściwą. Jeśli Ty uważasz, że nie ma racji, to skorzystaj z korekty ekspozycji i po kłopocie.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 26.11.15 o 01:36
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    A nie jest to czasem kwestia czułości światłomierza w aparacie? Zarówno dla EM-5 jak i dla E-PL5 producent podaje zakres pomiaru światła 0-20EV. Poza tym zakresem światłomierz ma prawo przekłamywać. Zakres 0-20EV jest zapewne ze względów prawnych podany dość asekuracyjnie, ale przy zmniejszaniu oświetlenia poniżej pewnej wartości światłomierz przestaje sobie radzić, automatyka głupieje i zdjęcia są niedoświetlone. Mając tego świadomość ograniczono zakres pracy automatyki tak, że poniżej pewnego EV przestaje ona w ogóle działać i nie ustawia czasu dłuższego od pewnej wartości - bo i tak nie potrafiłaby ustawić właściwego.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Nie wiem, czy źle się pytam wujka Googla, czy może jakaś niepełnosprytna jestem, ...
    Nie jesteś - od momentu ustawienia sieekspozycji mam w E-M5 M.II jeszcze możliwośc korekcji na plus i minus o 5 EV. Zapewne masz podobnie. Sprawdź jak masz pukładane funkje w kółeczkach.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady, ale wyglada na to, że jednak nie wyraziłam się dość jasno.

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jaka to ta "pewna wartość" czasu której aparat nie przekracza ? Przykładowe wartości, które podałaś są całkowicie prawidłowe (iso 200/8sek, iso 1600/1sek).
    Tu najlepiej byłoby chyba wstawić przykładowe (to niedoświetlone) zdjęcie z danymi EXIF.
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Bardzo ładnie opisałaś prawidłowe zachowanie aparatu w trybie priorytetu przysłony Zdjęcie jest niedoswietlone, bo aparat z jakiegos powodu uznał taką ekspozycję za właściwą. Jeśli Ty uważasz, że nie ma racji, to skorzystaj z korekty ekspozycji i po kłopocie.
    Sęk w tym, że sam aparat wie, że ekspozycja jest niepoprawna, co sygnalizuje miganiem liczby czasu migawki. Ale nie jest w stanie ustawić wyższego.

Może spróbuję opisać przykładową sytuację. Mam ustawiony tryb A, ISO 200, w pełni otwartą przysłonę i wchodzę do ciemnego pomieszczenia. Aparat proponuje coraz dłuższy czas, aż zatrzymuje się przy 8 sekundach i zaczyna migać, sygnalizując, że zdjęcie będzie niedoświetlone. Jeśli ustawię wyższe ISO, sytuacja jest taka sama, tylko "graniczny" czas się proporcjonalnie skraca (przy ISO 1600 do 1 sekundy). Jeśli jednak przymknę przysłonę, czas się wydłuży, ale tylko o tyle, ile została przymknięta przysłona, czyli nie zmienia to sytuacji. Ja wiem, że w pomieszczeniu jest ciemno, to i zdjęcie powinno wyjść ziemne, ale z mojego doświadczenia wynika, że Olek bez względu na panujące warunki stara się naświetlić tak, żeby ekspozycja była poprawna, a nie żeby zdjęcie odpowiadało rzeczywistości.

Z ciekawości sprawdziłam, jaki powinien być poprawny czas w tym pomieszczeniu i kiedy przejdę w tryb manualny, Olek mówi, że 10 albo 13 sekund da poprawną ekspozycję. To dlaczego nie chce sam tyle ustawić w trybie A?

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    A nie jest to czasem kwestia czułości światłomierza w aparacie? Zarówno dla EM-5 jak i dla E-PL5 producent podaje zakres pomiaru światła 0-20EV. Poza tym zakresem światłomierz ma prawo przekłamywać. Zakres 0-20EV jest zapewne ze względów prawnych podany dość asekuracyjnie, ale przy zmniejszaniu oświetlenia poniżej pewnej wartości światłomierz przestaje sobie radzić, automatyka głupieje i zdjęcia są niedoświetlone. Mając tego świadomość ograniczono zakres pracy automatyki tak, że poniżej pewnego EV przestaje ona w ogóle działać i nie ustawia czasu dłuższego od pewnej wartości - bo i tak nie potrafiłaby ustawić właściwego.
    Może to właśnie tutaj leży problem? Ale w trybie manualnym wszystko jest ok.

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Realnasty, nie kombinuj w ten sposób. Przejdź na M i sprawdź co bedzie, jak wydłużysz czas
    Ja wiem, że mogę to zrobić ręcznie, ale chcę wiedzieć, dlaczego w trybie A tak się dzieje.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Nie jesteś - od momentu ustawienia sieekspozycji mam w E-M5 M.II jeszcze możliwośc korekcji na plus i minus o 5 EV. Zapewne masz podobnie. Sprawdź jak masz pukładane funkje w kółeczkach.
    Ja też mam taką możliwość i, co ciekawe, nawet jeśli wprowadzę korekcję i przez to wydłużę czas, to on dalej miga informując mnie, że zdjęcie będzie niedoświetlone...
    Ostatnio edytowane przez realnasty ; 26.11.15 o 11:14

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Z tego, co pamiętam, maksymalny czas migawki w trybie A to 60 s niezależnie od wybranej czułości. Musisz mieć włączoną jakąś funkcję, która ten czas ogranicza. Może reset ustawień pomoże?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Musisz mieć włączoną jakąś funkcję, która ten czas ogranicza.
    Tak właśnie czuję, że to to! Chciałabym bardzo :P Niestety, sprawdziłam na aparacie zaraz po resecie ustawień i jest tak samo.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Sprawdzałem na dwóch korpusach (EM-5 i E-PL5) i oba zachowują się tak, jak opisuje Realnasty.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)