Strona 64 z 80 PierwszyPierwszy ... 1454626364656674 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 800

Wątek: Olympus PEN E-PL5

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bart_1985 Zobacz posta
    Olympus w ustawieniach fabrycznych ma bardzo łatwe i proste menu, jego "profesjonalizacji" wymaga włączenia opcji w menu. Domyślnie ustawienia niemal przypominają ustawienia większości prostych kompaktów. W trybie auto jest fajny przewodnik podpowiadający jak dobrze wykonać zdjęcia. (ja auto nigdy nie używam, mimo, że mam 3 miec aparat dokładnie z nazwy nie powiem ci jak ten przewodnik się nazywa )

Aczkolwiek, jeśli nie chcesz wychodzić poza auto, chcesz aby aparat poprawnie zawsze naświetlał zdjęcia, także w świetle sztucznym, to brak flesza będzie pewnego rodzaju utrudnieniem (trzeba go zakładać, podnieść kiedy trzeba tu wbudowany (wyskakujący? ) wydaje się lepszym rozwiązaniem. Znaczy się Panasonic G5 (nowy też w twoim budżecie )

Czyli w pomieszczeniach słabo naświetlonych konieczny będzie flesz.. - a w pomieszczeniach naświetlonych w auto da rade?
    a jak zdjęcia na zewnątrz np. miasto bez flesza. Kurcze im bardziej się zagłębiam tym bardziej mnie to zraża..
    -chyba muszę zmienić nastawienie bo nigdy nie kupię tylko się zastanawiam czy taki zaawansowany sprzęt potrzebuje..
    bawiłem się tym nx300 menu pod pasowało bardzo proste i intuicyjne.. A e-pl5 się nie bawiłem. Podjadę jutro do salonu w którym
    będę chciał kupić aparat i zerknę na te menu powinni mi go udostępnić bo wszędzie wystawiony na sprzedaż ale nie naładowane
    Ale ten olek bardziej pasuje mi do reki zgrabny poręczny - ten G5 już taki nie jest ale zaraz zerknę na niego w necie.

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Radzę jeszcze przymierzyć się do Sony A5000, też prosty i zgrabny korpus za mniej niż 1 500 zł (z 16-50PZ ). Wielkość okolice PL-5 (ale subiektywnie już nie ta jakość wykonania ), ale wbudowana lampa, parę innych gadżetów których nie ma Olympus.
    W trybie auto większość aparatów z wbudowanym fleszem go podnosi i błyska, w przypadku Olympusa w auto w słabszym świetle zdjęcia może wyjść "nieostre, zamazane" (o ile nie jest podłączona ta malutka lampka ).
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mario77 Zobacz posta
    Czyli w pomieszczeniach słabo naświetlonych konieczny będzie flesz.. - a w pomieszczeniach naświetlonych w auto da rade? ...<br>
    Oj tam, oj tam. Jest sobie bardzo stare schronisko w Bartnem na zboczy góry Mareszka. Zwane jest "Bacówką w Bartnem". Jedno okno ok 30 x 30 cm. Tylko jedno. Cudne stare ikony tam wiszą sobie. Lampy nie miałem - no na szlak lampy się nie bierze.
    E-PL5 i ISO 6400
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB110453_01.jpg
Wyświetleń:	167
Rozmiar:	313,7 KB
ID:	136873  
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar Bart_1985
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Tyle, że tryb auto w Olympusie jest ograniczony do ISO 1600, dopiero w trybach PASM można sobie ustawić zakres auto ISO. (np ja sobie podniosłem do ISO-3200 ) no i RAWy robię, prawdą jest, że ISO-6400 w PL-5 wygląda dobrze.
    Pasjonat amator
    Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm +1.8/45mm +9mm/8
    Sony SLT A35 18-55mm + 50mm/1.8

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Tyle, że tryb auto w Olympusie jest ograniczony do ISO 1600, dopiero w trybach PASM można sobie ustawić zakres auto ISO. (np ja sobie podniosłem do ISO-3200 ) no i RAWy robię, prawdą jest, że ISO-6400 w PL-5 wygląda dobrze.
    To sobie ustawi na A, zamiast na iAuto i będzie trzaskał równo
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ...W trybie auto większość aparatów z wbudowanym fleszem go podnosi i błyska...
    W panasie G1 tak nie jest. (podejrzewam, że w G5 też) Trzeba samemu podnieść lampę. Uważam to za zaletę. Nie wszędzie można robić zdjęcia z lampą i taka automatyczna funkcjonalność podnoszenia lampy bylaby nie wskazana mz.
    Na pewno w trybach tematycznych jak np. Portret (w auto chyba też) wyskakuje tylko na wyświetlaczu (wizjerze) informacja o konieczności podniesienia lampy jak warunki nie pozwalają na zrobienie zdjęcia bez jej użycia.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.12.14 o 21:39
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    "Bodzip" zdjęcie wyszło ok. podoba mi się.. Ale panowie nie ma co "bić piany" tu chodzi o aparat a nie o Statek kosmiczny więc nie ma co się stresować.
    Pójdę w e-pl5 i będę się uczył no przecież kiedyś musi być ten pierwszy raz chyba że jutro okaże się że jednak te menu nie podpasuje to poszukam czegoś innego. Sprawdzę jeszcze te aparaty które wymieniliście tak aby jutro iść już do salonu z głową pełną informacji i wykorzystam wasze podpowiedzi które dużo mi dały -wielkie dzięki . Jak już zakupie aparacik to się podzielę pierwszymi wrażeniami i problemami no i liczę na waszą pomoc w razie czego)

z góry dzięki jeszcze raz

ps. jeszcze pytanko o te iso? kiedy w jakim momencie zwiększać wartość a w jakim zmniejszać?
    Ostatnio edytowane przez mario77 ; 3.12.14 o 22:18

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mario77 Zobacz posta
    ps. jeszcze pytanko o te iso? kiedy w jakim momencie zwiększać wartość a w jakim zmniejszać?
    Najlepiej ustaw na początku auto ISO, aparat sam dobierze optymalnie tą wartość.
    Im niższe ISO tym mniejsze szumy, ale czasami trzeba podbić czułość by uzyskać odpowiednio naświetlone zdjęcie.
    Tutaj trochę informacji o ekspozycji zdjęcia: http://www.fotografuj.pl/Article/EV_..._zdjecia/id/56
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Najlepiej ustaw na początku auto ISO, aparat sam dobierze optymalnie tą wartość.
    Im niższe ISO tym mniejsze szumy, ale czasami trzeba podbić czułość by uzyskać odpowiednio naświetlone zdjęcie.
    Tutaj trochę informacji o ekspozycji zdjęcia: http://www.fotografuj.pl/Article/EV_..._zdjecia/id/56
    dzięki fajny art. dużo tłumaczy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam!! jestem już szczęśliwym posiadaczem wspomnianego tu E-PL5 .. przy pierwszym kontakcie z aparatem jestem mile zaskoczony wykonaniem.. pozytywnie oczywiście.... Jeżeli chodzi o robienie zdjęć to zdążyłem tylko na 10 minut włączyć na Auto i porobić parę fotek w domu. I nie miałem jeszcze czasu na ustawienia ale zwróciłem uwagę na zdjęcia które były robione w pomieszczeniu (dom) przy świetle sztucznym czyli żarówka itd. wychodziły bardzo hmm jak to powiedzieć nasycone sztuczne kolory -w czerwoność dziwne troszkę.. na ekranie po prawej stronie jest taka zakładka która sie wysówa i jest możliwość ustawienie np. zmiany nasycenia kolorów - i jest tam na pierwszym polu możliwość zmiany w góre na czyste i żywe i w dół płaskie i zgaszone. przesuwając ikonkę w dół zdjecia wychodzą bardziej naturalnie.. Czy robię coś żle lub dobrze. Proszę o wskazówki od czego zacząć przygodę w ustawieniach. pozdr

Uprawnienia umieszczania postów