Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Który zoom wybrać ??

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Odp: Który zoom wybrać ??

Cytat Zamieszczone przez sakul88 Zobacz posta
    Chciałbym się dołączyć do tematu. Jako, że E-PM2 zakupiłem głównie jako aparat wycieczkowy, to duży zakres ogniskowych będzie mile widziany. W końcu nigdy nie wiem co będzie ciekawego do sfotografowania w nowym miejscu i jakie ogniskowe najbardziej się przydadzą.
    W związku z tym mam dylemat.
    Z kita mZD 14-42 IIR średnio jestem zadowolony. Zwłaszcza na zewnątrz, a szczególnie pod światło. Marny ze mnie fotograf, acz z drugiej strony mam wrażenie, że mój poprzedni aparat (Sony DSC-H2) sobie lepiej chwilami radził pod względem optyki.
    Dlatego właśnie rozważam zakup Olympusa 14-150, albo Panasa 14-140. Moje pytanie brzmi czy będą lepsze od kitowego obiektywu? Jeśli nie, to wybieram mZD 40-150 + dwie, ciekawe stałki. Dużo czytałem na temat tych dwóch obiektywów, ale do kita 14-42 porównań dużo nie ma.
    Chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, to znaczy, żeby obiektyw był jak najbardziej uniwersalny, ale też lepszy optycznie od kita. Będzie to dobry pomysł?
    14-150 i 40-150 to też kity i dadzą porównywalną jakość. Nie da się, żeby było dobrze, lekko, uniwersalne i tanio za jednym zamachem. Jeśli kit Cię nie satysfakcjonuje, to pewnie trzeba będzie iść w stałki.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

[QUOTE=Makromaniak;1124281]
    Z kita mZD 14-42 IIR średnio jestem zadowolony. Zwłaszcza na zewnątrz, a szczególnie pod światło. /QUOTE]

uzywasz osłony przeciwsłonecznej na kicie? Jakościowo 14-150 na pewno nie jest lepszy
    Może jednak lepsze jedno zdjęcie, niż autorytatywna wypowiedź...
    Składanka z trzech zdjęć z 14-150 na 14 mm które są takie złe.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tar10ol.jpg
Wyświetleń:	393
Rozmiar:	536,8 KB
ID:	128853
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Składanka z trzech zdjęć z 14-150 na 14 mm które są takie złe.
    Moim zdaniem nie złe tylko średnie, 14mm średnie na f/4, f/5.6 już OK.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria

Nie bardzo rozumiem stwierdzeń tych, którzy kupują aparaty z wymienną optyką i szukają "badziewnych" rozwiązań bo: "nie lubią wymieniać obiektywów".
    Nie lepiej kupić dobry kompakt? Oczywistą rzeczą jest że im większa rozpiętość ogniskowych w zumie tym gorsza jakość!

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Główna przewaga 14-150 nad 14-42 + 40-150 to brak potrzeby zmiany obiektywu gdy brakuje któregoś zakresu. "Problem" polega na tym ze 14-150 nie da Ci jakoś sporo więcej niż dwa kity, a jest dość drogi. Gdzieś będzie trochę lepszy, gdzieś trochę gorszy, ale generalnie efekt zdjęciowy podobny.

Dlatego ja proponuję poszukać używanego 40-150, sam kupiłem w bardzo dobrym stanie za 300zł, i dokupić jakaś jasną stałkę. Dobrym pomysłem może być 17 1.8, 25mm (1.8 lub 1.4) albo 20mm 1.7 Panasonica.

45mm to już trzeba moim zdaniem wiedzieć że się chce to szkło.

Różnica w świetle nie tylko pozwoli Ci fotografować w znacznie gorszych warunkach, ale także umożliwi zupełnie inne tworzenie obrazu.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez DzejPi Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem stwierdzeń tych, którzy kupują aparaty z wymienną optyką i szukają "badziewnych" rozwiązań bo: "nie lubią wymieniać obiektywów".
    Nie lepiej kupić dobry kompakt?
    NIe lepiej. TO, ze 14-150 uzywany jest 90% przypadków, to nie znaczy, ze w pozostałych przypadkach wymienna optyka sie nie przyda. Pomijając kwestię jakości obrazka.

W zastosowaniu typowo turystycznym 14-150 daje fajny obrazek, a przede wszystkim daje kadry, których byś nie miał żonglując obiektywami.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    NIe lepiej. TO, ze 14-150 uzywany jest 90% przypadków, to nie znaczy, ze w pozostałych przypadkach wymienna optyka sie nie przyda. Pomijając kwestię jakości obrazka.

W zastosowaniu typowo turystycznym 14-150 daje fajny obrazek, a przede wszystkim daje kadry, których byś nie miał żonglując obiektywami.
    Plus fotki Janka czy Bodzipka i mamy pełną odpowiedź.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Na tym forum powiedziano już wszystko na temat 14-150, najbardziej dokuczliwa wada (optyki) to miękkie rogi na 14mm@f4. Masz zobacz, poczytaj. https://forum.olympusclub.pl/threads...zczenie-14-150 https://forum.olympusclub.pl/threads...t-ambiwalentny https://forum.olympusclub.pl/threads...50mm-1-4.0-5.6 https://forum.olympusclub.pl/threads...ział-ktoś-ma
    Już czytałem większość tych wątków, no przecież nie zadałbym pytania bez przygotowania, ale postaram się uzupełnić braki

Cytat Zamieszczone przez DzejPi Zobacz posta
    Nie lepiej kupić dobry kompakt? Oczywistą rzeczą jest że im większa rozpiętość ogniskowych w zumie tym gorsza jakość!
    Nie wiedziałem, że są kompakty za 1200zł z matrycą wielkości m4/3
    Jakby istniał kompakt w rozsądnej cenie z dużą matrycą i możliwościami bezlusterkowca to z przyjemnością bym go kupił. Masz rację wcale nie kręci mnie zmiana obiektywów, ale podoba mi się, co potrafią aparaty, w których można je zmieniać.

Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    uzywasz osłony przeciwsłonecznej na kicie? Jakościowo 14-150 na pewno nie jest lepszy
    Przyznam się, że czytałem, że to niepotrzebne, acz chodziło o osłonę typu "tulipan". Powinienem się w jakąś zaopatrzyć?
    No i tak jak pisałem nawet w kompakcie nie przejmowałem się czymś takim i nie było tak źle. Czyżby kit był tak wrażliwy na odblaski?
    Ostatnio edytowane przez sakul88 ; 4.09.14 o 17:04

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Bodzip, nie napisałem że 14-150 jest zły, tylko że nie jest lepszy. Subtelna różnica

ciekawe że na dowód jakości wstawiasz zdjęcie które jest składanką (?) a więc mocno edytowane. Zapewne z tego "gorszego 14-42" można zrobić identyczne. Z tego co czytałem, w 14-150 większe problemy są z długim końcem......

Zresztą to jest taka trochę dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia.....nie wiemy co kolega uznałby za poprawę....

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Czyżby kit był tak wrażliwy na odblaski?
    Mam tego kita i dobre zdanie o nim. Nie zauważyłem jakiejś szczególnej podatności na odblaski, używam bez osłony p. słonecznej. Z mojego punktu widzenia największą wadą, w połączeniu z Penem, są czasami poruszone zdjęcia przy czasach (mniej więcej) 1/80-1/160s., zaznaczam jednak, że nie wiem na ile to dotyczy E-PM2 bo na dłuższą metę nie używałem takiego połączenia. IMHO zarówno m.zd 14-150 jak i oba olkowe kity są bardzo przyzwoite, przy czym m.zd 40-150 daje najlepszy obrazek, 14-150 lubię i często używam bo jest b. uniwersalny, a 14-42 z kolei jest najmniejszy z nich i mogę go zabrać (wraz z aparatem) nawet do kieszeni na plecach w kurtce rowerowej.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook