cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Nie bardzo rozumiem stwierdzeń tych, którzy kupują aparaty z wymienną optyką i szukają "badziewnych" rozwiązań bo: "nie lubią wymieniać obiektywów".
Nie lepiej kupić dobry kompakt? Oczywistą rzeczą jest że im większa rozpiętość ogniskowych w zumie tym gorsza jakość!
Główna przewaga 14-150 nad 14-42 + 40-150 to brak potrzeby zmiany obiektywu gdy brakuje któregoś zakresu. "Problem" polega na tym ze 14-150 nie da Ci jakoś sporo więcej niż dwa kity, a jest dość drogi. Gdzieś będzie trochę lepszy, gdzieś trochę gorszy, ale generalnie efekt zdjęciowy podobny.
Dlatego ja proponuję poszukać używanego 40-150, sam kupiłem w bardzo dobrym stanie za 300zł, i dokupić jakaś jasną stałkę. Dobrym pomysłem może być 17 1.8, 25mm (1.8 lub 1.4) albo 20mm 1.7 Panasonica.
45mm to już trzeba moim zdaniem wiedzieć że się chce to szkło.
Różnica w świetle nie tylko pozwoli Ci fotografować w znacznie gorszych warunkach, ale także umożliwi zupełnie inne tworzenie obrazu.
NIe lepiej. TO, ze 14-150 uzywany jest 90% przypadków, to nie znaczy, ze w pozostałych przypadkach wymienna optyka sie nie przyda. Pomijając kwestię jakości obrazka.
W zastosowaniu typowo turystycznym 14-150 daje fajny obrazek, a przede wszystkim daje kadry, których byś nie miał żonglując obiektywami.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Już czytałem większość tych wątków, no przecież nie zadałbym pytania bez przygotowania, ale postaram się uzupełnić braki
Nie wiedziałem, że są kompakty za 1200zł z matrycą wielkości m4/3
Jakby istniał kompakt w rozsądnej cenie z dużą matrycą i możliwościami bezlusterkowca to z przyjemnością bym go kupił. Masz rację wcale nie kręci mnie zmiana obiektywów, ale podoba mi się, co potrafią aparaty, w których można je zmieniać.
Przyznam się, że czytałem, że to niepotrzebne, acz chodziło o osłonę typu "tulipan". Powinienem się w jakąś zaopatrzyć?
No i tak jak pisałem nawet w kompakcie nie przejmowałem się czymś takim i nie było tak źle. Czyżby kit był tak wrażliwy na odblaski?
Ostatnio edytowane przez sakul88 ; 4.09.14 o 17:04
Bodzip, nie napisałem że 14-150 jest zły, tylko że nie jest lepszy. Subtelna różnica
ciekawe że na dowód jakości wstawiasz zdjęcie które jest składanką (?) a więc mocno edytowane. Zapewne z tego "gorszego 14-42" można zrobić identyczne. Z tego co czytałem, w 14-150 większe problemy są z długim końcem......
Zresztą to jest taka trochę dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia.....nie wiemy co kolega uznałby za poprawę....
Mam tego kita i dobre zdanie o nim. Nie zauważyłem jakiejś szczególnej podatności na odblaski, używam bez osłony p. słonecznej. Z mojego punktu widzenia największą wadą, w połączeniu z Penem, są czasami poruszone zdjęcia przy czasach (mniej więcej) 1/80-1/160s., zaznaczam jednak, że nie wiem na ile to dotyczy E-PM2 bo na dłuższą metę nie używałem takiego połączenia. IMHO zarówno m.zd 14-150 jak i oba olkowe kity są bardzo przyzwoite, przy czym m.zd 40-150 daje najlepszy obrazek, 14-150 lubię i często używam bo jest b. uniwersalny, a 14-42 z kolei jest najmniejszy z nich i mogę go zabrać (wraz z aparatem) nawet do kieszeni na plecach w kurtce rowerowej.