Który obiektyw wybrać;olympus 9-18 , sigma 10-20 czy ol12-60 choć ostatni trochę za drogi jak dla mnie.Lubię krajobrazy ,mam 510+14-42+40-150.Jestem nowy na forum proszę o wyrozumiałość.![]()
Który obiektyw wybrać;olympus 9-18 , sigma 10-20 czy ol12-60 choć ostatni trochę za drogi jak dla mnie.Lubię krajobrazy ,mam 510+14-42+40-150.Jestem nowy na forum proszę o wyrozumiałość.![]()
9-18 zdecydowanie
chyba ze wałęsasz się z plecakiem na dłuższe wyprawy to wtedy 12-60 zamiast całej reszty, którą masz.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
9-18 .
9-18...
10/20 (chyba 102 st.) podpięty pod nikona "widzi" szerzej niż 9/18 (100 st.)do olka. nie wiem czy sigma przy kropie olka byłaby węższa od zuiko - raczej nie powinna mimo wydłużenia ogniskowej w stosunku do małego obrazak? jeśli zachowuje swoją szerokość (te 102 st.) to warto uwzglednić to przy ostatecznym wyborze.
Może wybierz na początek jakieś książki o fotografii, rób 14-42 @ 14mm. Kup statyw porób panoramki etc. A potem zdecyduj czy szeroki kąt Ci się przyda
Pozdrawiam!
zZz
Dzięki za rady.Statyw posiadam,pstrykam od roku 510-tką i chcę dokupić coś jakościowo do przodu.
Może coś z m42Taniej wyjdzie i na książki wystarczy
do krajobrazów MF nie jest zły (ja tylko ostrzyłem MF przy pejzażach).
![]()
zZz
coś z m42 do krajobrazu?
Hm,raczej nietrafiona rada..
pzdr
Przecież Sigma po cropie będzie 2mm węższa od Zuiko... W nikonie masz crop 1,5x a w olku 2x czyli przy tej samej ogniskowej masz węższy kąt widzenia w Olympusie. Przy tych ogniskowych każdy mm jest widoczny i przydatny.
Eee ? M42 to krajobrazu? Jeszcze szeroki kąt? Zastanów się co piszesz...