Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: Który zoom wybrać ??

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Który zoom wybrać ??

Cytat Zamieszczone przez Careme Zobacz posta
    Z ciekawości zapytam: Jasand, na co się zdecydowałeś w ostateczności?
    Nie do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1110134
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Careme
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    83
    Moja galeria

Dziękuję za odp.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Chciałbym się dołączyć do tematu. Jako, że E-PM2 zakupiłem głównie jako aparat wycieczkowy, to duży zakres ogniskowych będzie mile widziany. W końcu nigdy nie wiem co będzie ciekawego do sfotografowania w nowym miejscu i jakie ogniskowe najbardziej się przydadzą.
    W związku z tym mam dylemat.
    Z kita mZD 14-42 IIR średnio jestem zadowolony. Zwłaszcza na zewnątrz, a szczególnie pod światło. Marny ze mnie fotograf, acz z drugiej strony mam wrażenie, że mój poprzedni aparat (Sony DSC-H2) sobie lepiej chwilami radził pod względem optyki.
    Dlatego właśnie rozważam zakup Olympusa 14-150, albo Panasa 14-140. Moje pytanie brzmi czy będą lepsze od kitowego obiektywu? Jeśli nie, to wybieram mZD 40-150 + dwie, ciekawe stałki. Dużo czytałem na temat tych dwóch obiektywów, ale do kita 14-42 porównań dużo nie ma.
    Chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, to znaczy, żeby obiektyw był jak najbardziej uniwersalny, ale też lepszy optycznie od kita. Będzie to dobry pomysł?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sakul88 Zobacz posta
    Jako, że E-PM2 zakupiłem głównie jako aparat wycieczkowy, to duży zakres ogniskowych będzie mile widziany. Moje pytanie brzmi czy będą lepsze od kitowego obiektywu?
    W mikro jest taki urodzaj szkieł, że Jezu Ja też mam PM2 i mogę szczerze polecać do niego 14-150. Zakres, no właśnie na przyszłe wakacje do 14-150 na bank dołączy 100-300 Jak ci ktoś tu będzie pisał, że 14-150 jest za duży do PM2 to za bardzo się (takimi głosami) nie przejmuj. Jedno z lepszych zdjęć w 2013 zrobiłem (po zmierzchu) tym ciemnym telaskiem.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    W mikro jest taki urodzaj szkieł, że Jezu Ja też mam PM2 i mogę szczerze polecać do niego 14-150. Zakres, no właśnie na przyszłe wakacje do 14-150 na bank dołączy 100-300 Jak ci ktoś tu będzie pisał, że 14-150 jest za duży do PM2 to za bardzo się (takimi głosami) nie przejmuj. Jedno z lepszych zdjęć w 2013 zrobiłem (po zmierzchu) tym ciemnym telaskiem.
    No już dawno to piszę i nikt mi nie wierzy
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria

osobiście wolę mój zestaw kitów 12-50 (niech sobie piszą o nim co chcą, ja za bardzo nie narzekam) i 40-150, 14 to do widoczków trochę wąskie jest jak dla mnie.

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Tylko dalej nie wiem, czy ten 14-150 będzie lepszy od mojego kita (pomijając to, że zapewni mi wyższe ogniskowe). Nie wymagam cudów, do tej pory fociłem kompaktami, ale wiem też jak ważny jest obiektyw i jak mam wydać prawie 2tys na przeciętny zoom, to wolę jednak więcej stałek kupić i ewentualnie dodatkowo później coś z większą ogniskową.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Tylko dalej nie wiem, czy ten 14-150 będzie lepszy od mojego kita (pomijając to, że zapewni mi wyższe ogniskowe). Nie wymagam cudów, do tej pory fociłem kompaktami, ale wiem też jak ważny jest obiektyw i jak mam wydać prawie 2tys na przeciętny zoom, to wolę jednak więcej stałek kupić i ewentualnie dodatkowo później coś z większą ogniskową.
    Na tym forum powiedziano już wszystko na temat 14-150, najbardziej dokuczliwa wada (optyki) to miękkie rogi na 14mm@f4. Masz zobacz, poczytaj. https://forum.olympusclub.pl/threads...zczenie-14-150 https://forum.olympusclub.pl/threads...t-ambiwalentny https://forum.olympusclub.pl/threads...50mm-1-4.0-5.6 https://forum.olympusclub.pl/threads...2-kto%C5%9B-ma
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Właśnie wróciłem z wakacji.
    W czasie zwiedzania i fotografowania najbardziej nie lubiłem zmieniać obiektywu, tak więc z tego punktu widzenia 14-150 jest bardzo dobrym wyborem. Jego jasność (czy raczej ciemność) nie jest przeszkodą w czasie dziennych wycieczek, a przy jakości obecnych matryc nawet wczesnym zmierzchem można zrobić dobre fotki.

Ja używałem głównie mZD12-40mm2.8 i jedynie w kilku przypadkach brakowało mi ogniskowych po jednej i po drugiej stronie. Tych mniejszych czasami do architektury i wnętrz, tych długich w czasie wypraw w góry lub aby "z bliska" zdjąć jakiś statek / jacht płynący w oddali.

W czasie nocnych wypadów w miasto zabierałem tylko mZD17mm1.8 - myślę że jakieś 25mm1.8 lub 1.4 też byłoby dobre w takich sytuacjach. Te 2ev zysku w stosunku do 12-40 przydawało się bardzo.

Gabaryty. E-P5 z 12-40 to jak dla mnie maksymalna granica akceptacji gabarytu i wagi, pomimo że to i tak o wiele mniej na karku niż mieli mijani fotolustrzankowcy, to były chwile, ze zazdrościłem żonie LX5 którym się posługiwała - myślę że kolejnym zakupem będzie zamiana LX5 na coś z 1" matrycą.

Wizjer. O ile u nas w naszym klimacie, a bardziej chodzi o nasłonecznienie, można obejść się bez wizjera - natomiast w krajach południowych, w dziennych wycieczkach, wizjer to podstawa do dobrego wykadrowania. I bardzo wskazane jest aby wizjer można było obracać o 90stopni, żabia perspektywa czasami dodaje uroku fotkom. Poza tym takie fotografowanie (podobne do lustrzanek dwuobiektywowych) jest bardziej dyskretne, większość ludzi nie kojarzy takiej pozycji z faktem robienia zdjęcia

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Z kita mZD 14-42 IIR średnio jestem zadowolony. Zwłaszcza na zewnątrz, a szczególnie pod światło.
    uzywasz osłony przeciwsłonecznej na kicie? Jakościowo 14-150 na pewno nie jest lepszy
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 4.09.14 o 21:53 Powód: poprawienie cytowania