Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Czyszczenie 14-150

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Czyszczenie 14-150

14-150 to dość dobre szkiełko jak na zakres, ale zdecydowanie niedopracowane pod względem szczelności przedniego członu. Nie używałem tego szczególnie często, a w środku cementownia po bombardowaniu. Można oczywiście oddać do serwisu, ale można spróbować samemu, choć... szkło nietanie. Ale zaryzykowałem.
    Oczywiście na wstępie należy posprzątać i przygotować miejsce, a przede wszystkim narzędzia - porządny krzyżak, pisaki do zaznaczania tego i owego, pincetę. Wierzący mogą się pomodlić i... odrywamy pierścień z napisami na froncie. Jest elastyczny, acz jego odrywanie będzie straszne. Jednak nic mu się nie stanie. Pod nim znajdziemy sześć śrubek i dużo śmieci. Odkręcamy wszystkie, delikatnie bardzo podnosimy człon z soczewkami i od razu zaznaczamy, gdzie i ile podkładek się znajduje (u mnie są 3+3+2, różnej grubości). Jak się pomieszają, to pupa - rozkalibrujemy szkiełko. Składamy je na trzy kupki (pisakami zaznaczamy przynależność każdej grupy do odpowiadającego gwintu) i możemy wydmuchać ze środka całe menu ostatnich lat. Ten patent podkładkowy jest upierdliwy, tak samo mocuje się matryca do body. Nie sposób nad tym zapanować, chyba specjalnie ktoś to tak wymyślił.
    Do czyszczenia użyłem odkurzacza i oczywiście zeżarłem od razu jedną z gąbek (pseudo)uszczelniających. Chwila grzebania w worku i gąbka wróciła na miejsce. Do finałowego czyszczenia soczewek (w praktyce będą trzy powierzchnie - zewnętrzna i dwie, do których dostaliśmy się właśnie) należy użyć nieużywanej szmatki do optyki. Na końcu nawlekamy podkładki kalibrujące na wykałaczkę, układamy takiego ''szaszłyka'' w miejscu, w którym znajdował się oryginalnie i wszystko skręcamy.

Zapomniałbym o jednym - pierścień z napisami jest przyklejony dwustronnie klejącą gąbką, która się rozleci. Trzeba ją wyskubać zewsząd i nalepić w tych miejscach porządną taśmę dwustronną.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: Czyszczenie 14-150

Dobra robota, dzięki, może kiedyś skorzystam jak będzie potrzeba, starczy odwagi i braknie grosza dla panów urzędujących niegdyś na Czapskich.
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    14-150 to dość dobre szkiełko jak na zakres, ale zdecydowanie niedopracowane pod względem szczelności przedniego członu. Nie używałem tego szczególnie często, a w środku cementownia po bombardowaniu. Można oczywiście oddać do serwisu, ale można spróbować samemu, choć... szkło nietanie. Ale zaryzykowałem
    Z reguły obiektywy zbudowane jak pompka z tłokiem zasysają syf do środka. Oglądnąłem swój egzemplarz używany w sumie dość często od dwóch i pół roku. Owszem - pod mocną lampką pod przednią soczewką można się doszukać kilku drobinek kurzu - jeżeli się dobrze przyjrzeć, nic wartego zawracania sobie głowy póki co.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar WoRaS
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Gratuluję stalowych nerwów, szczególnie przy odrywaniu pierścienia...

Tak na marginesie, to skąd wiedziałeś, że trzeba go po prostu oderwać (a nie rozbierać szkło od drugiej strony)? No chyba, że po prostu zastosowałeś strategię "aaaa, jakoś to będzie, jedziemy" i "ciekawe co się stanie jak to oderwę"?
    Pozdrawiam, Tomasz
    http://www.tomaszworek.com/

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Szacun. Czytałam tę relację z wypiekami na twarzy.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Janko, gratulacje za odwagę...
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Dziękujemy za poradnik.
    Przyznam, że ja to bym się bał rozbierać. Mam niestety dwie lewe ręce.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Mój na razie czysty. Ale - dobra robota. Tak nawiasem, to bardzo lubię to szkło.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez WoRaS Zobacz posta
    Tak na marginesie, to skąd wiedziałeś, że trzeba go po prostu oderwać (a nie rozbierać szkło od drugiej strony)?
    Domyśliłem się, lekko podważyłem, użyłem rozwiązań statystycznych i miałem szczęście

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Janko Muzykant wielki szacun, gdybym mógł dostałbyś ode mnie plusa. Osobiście nie odważyłbym się, ale podziwiam, że są tacy co nie dość, że się odważą to jeszcze zrobią relację dla innych. Szkoda, że bez zdjęć. Następnym razem sugeruję fotorelację.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez inkoguto Zobacz posta
    Następnym razem sugeruję fotorelację.
    Miałem robić, ale to było takie proste, że jakoś mi się nie chciało
    Wyciąganie filtru aa z ep1, to było coś. Pot i złe słowa, dużo tego...