Panasonic mk2. I już.
Panasonic mk2. I już.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Cóż, może w moim przypadku po prostu największy problem nie tkwi w obiektywach tylko w fotografie![]()
A do Panasonica? Dokładniej G5.
Obecnie mam Olka 40-150 ale z adapterem dużego 4/3. To rozwiązanie niestety mi nie wystarcza ze względu na wolny AF (do kitowego 14-42 kosmiczna różnica) oraz brak obsługi focusa ciągłego. 70% zdjęć to sporty głównie motorowe : rajdy, żużel i motocross.
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Niestety póki co nie przewiduję takiego budżetu. Na zoom mógłbym wydać do 1500pln.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Czy uparłem to nie bym nie powiedział. Taki sprzęt, że tak powiem przejąłem i obecnie posiadam. Aczkolwiek szybkostrzelność i szybki AF na kitowym obiektywie nigdy nie zawiodły = obecnie brakuje przybliżenia. Chodziła mi po głowie przesiadka na Pentaxa K-30 czy Nikona D5100. Przyznam, że od czasów fotografowania Zenitem powoli powracam do tematu.
Sprawa jest dość prosta. Zamiast dwóch obiektywów masz jeden, 14-150; jakość obrazka dość podobna. Bodzio jak zwykle wrzucił fajny widoczek ; jeśli chcesz zajrzeć do mojego wątku o Rodos ( w dziale Fotografia podróżnicza), to znajdziesz sporo lepszych i gorszych zdjęć zrobionych tym obiektywem.
45 ka jest świetnym portretowym szkłem, do tego lekkim i dość tanim.
Podczas ostatniego wyjazdu zrobiłem nim 3 zdjęcia na przeszło 700, ale właśnie jedno z nich zawiśnie na ścianie.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
To jest moim zdaniem właściwa strategia, o ile szkła są zbliżonej jakości optycznej, do Panasonica stosować obiektywy Panasonica, a do Olympusa Olympusowe
System niby jeden, ale powinny jednak lepiej ze sobą współpracować szkła tego samego producenta. Inna sprawa gdy szkło jest unikatowe, albo o wiele tańsze...