Polecam taki quiz na wyobraźnię. Znaleźć zdjęcie 35-100 z OM-D a następnie przeskalować sobie średnice lufy razy 1.5. Tak właśnie by wyglądało 150 2.8.
Oly podobno zamierza odpalić jasne stałki. Wtedy byłyby niezłe jaja. Ewentualny plan co, kiedy mamy zobaczyć na PhotoKoloKinie.
Osobiście bardziej wolałbym zobaczyć naleśniki i/lub zumy na dole. Odpowiednio 9/2.8 i 6-12mm (półka 9-18 by nie kolidował z 7-14/PRO).
Ps. OM 50/1.2 powraca!
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 13.08.14 o 12:24
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Jest coś takiego, jak kompresja tła. Zależy ona od kąta widzenia. Bokeh w obiektywie 20 mm nigdy nie będzie taki, jak w 45 mm, nawet jeśli sprowadzi się je do tej samej głębi ostrości, bo po prostu w tle będzie więcej śmieci. Dlatego są ludzie, którzy portrety wolą robić teleobiektywem na f/4, niż standardową stałką na f/1,8.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
GM2 ma mieć wbudowany nie tylko wizjer, ale i stabilizator. Wszystko w plotkach/na papierze wygląda super, jak wyjdzie w praniu zobaczymy.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA